Την Παρασκευή 19 Ιουλίου αρχίζει η Α' Τσεχίας, η οποία πλέον ονομάζεται Chance Liga καθώς πήρε χορηγία από διαφορετική στοιχηματική εταιρεία. Και πέρυσι, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, ο τίτλος ήταν ανάμεσα σε Σπάρτα και Σλάβια, με την πρώτη να το κατακτά για δεύτερη συνεχόμενη φορά και τη Σλάβια να είναι 3η συνεχόμενη φορά στην 2η θέση. Στην 3η θέση τερμάτισε η Βικτόρια Πλζεν. Τα άλλα δύο ευρωπαϊκά εισιτήρια πήραν η Μπάνικ Οστράβα και η Μλάντα Μπόλεσλαβ, αμφότερες επιστρέφουν μετά από χρόνια σε ευρωπαϊκό σκηνικό.
Πιο χαμηλά, η Χράντετς Κράλοβε έκανε καταπληκτική πορεία και λίγο έλειψε να «κλέψει» το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο. Απογοήτευση η Μποέμιανς που από Ευρωπαία, χρειάστηκε να παίξει στα πλέι άουτ. Υποβιβάστηκε ως τελευταία η Ζλιν, μετά από 9 συνεχόμενα χρόνια στην πρώτη κατηγορία. Τη γλίτωσαν Καρβινά και Τσέσκε Μπουντεγιόβιτσε στα μπαράζ. Η Ντούκλα Πράγας είναι η νέα παρουσία στο πρωτάθλημα. Σε επτά ομάδες είχαμε αλλαγές προπονητών, ο λόγος για τις Γιάμπλονετς, Καρβινά, Παρντούμπιτσε, Όλομουτς, Σλόβαν Λίμπερετς, Σλοβάτσκο και Σπάρτα Πράγας. Το format παραμένει σχεδόν το ίδιο, το μόνο που άλλαξε είναι το μεσαίο γκρουπ που πλέον δεν δίνει ευρωπαϊκό εισιτήριο.
Σύστημα διεξαγωγής
Η Α’ Τσεχίας αποτελείται από 16 ομάδες. Μετά από 30 αγωνιστικές κανονικής διάρκειας, χωρίζονται σε τρία γκρουπ. Αυτό το πρωταθλητή, το μεσαίο γκρουπ και το γκρουπ υποβιβασμού. Οι βαθμοί μεταφέρονται. Στο γκρουπ πρωταθλητή (ή πλέι οφ) συμμετέχουν οι 6 πρώτες της βαθμολογίας οι οποίες παίζουν μεταξύ τους μονούς αγώνες. Οι τρεις πρώτες της κανονικής περιόδου έχουν 3 ματς στην έδρα τους και 2 εκτός, ενώ οι άλλες τρεις το αντίστροφο. Με την ολοκλήρωση των 5 αγωνιστικών ο 1ος αναδεικνύεται πρωταθλητής και συμμετέχει στο group stage του Τσάμπιονς Λιγκ, ο 2ος συμμετέχει στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο 3ος συμμετέχει στον 2ο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ ενώ ο 4ος προκρίνεται στον 2ο προκριματικό γύρο του Κόνφερενς Λιγκ. Ένα έξτρα εισιτήριο βγάζει ο Κυπελλούχος, που οδηγεί στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, αυτό σημαίνει πως μπορεί υπό προϋποθέσεις να βγει και ο 5ος από το πρωτάθλημα στην Ευρώπη.
Το μεσαίο γκρουπ παρά το γεγονός πως υπάρχουν πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια, πλέον δεν δίνει ένα από αυτά. Είναι η μοναδική αλλαγή στο φετινό format. Παίζουν διπλούς αγώνες ο 7ος με τον 10ο και ο 8ος με τον 9ο και οι νικητές παίζουν μεταξύ τους για το ποιος θα τερματίσει πιο πάνω. Αμφότεροι οι φιναλίστ του μεσαίου γκρουπ παίρνουν χρηματικό έπαθλο. Στο γκρουπ υποβιβασμού (ή πλέι άουτ) αγωνίζονται οι τελευταίες 6 ομάδες. Διεξάγεται όπως τα πλέι οφ, σε μονούς αγώνες. Ο τελευταίος υποβιβάζεται απευθείας, ενώ οι ομάδες στις θέσεις 14 και 15 δίνουν διπλούς αγώνες μπαράζ με την 3η και την 2η της δεύτερης κατηγορίας.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας η κατάταξη των ομάδων αποφασίζεται με τα εξής κριτήρια:
Εκτίμηση τελικής κατάταξης
1. Σλ. Πράγας |
2. Σπ. Πράγας |
3. Πλζεν |
4. Σλ. Λίμπερετς |
5. Μπάνικ Οστ. |
6. Σλοβάτσκο |
7. Χρ. Κράλοβε |
8. Μλ. Μπόλεσλαβ |
9. Γιάμπλονετς |
10. Μποέμιανς |
11. Όλομουτς |
12. Παρντούμπιτσε |
13. Τέπλιτσε |
14. Καρβινά |
15. Ντούκλα Πράγας |
16. Μπουντεγιόβιτσε |
|
Οι 5 καλύτερες μεταγραφές
Παίκτης (Θέση) | Από | Σε |
Χόρι (Ε) | Πλζεν |
Σλ. Πράγας |
Κρασνίκι (ΜΕ) | Ρ. Βουκουρεστίου | Σπάρτα Πράγας |
Ρικαρντίνιο (Ε) | Λέφσκι Σόφιας | Πλζεν |
Χάλουπεκ (Ε) | Τέπλιτσε | Σλ. Πράγας |
Βλκανόβα (ΜΕ) |
Πλζεν |
Χρ. Κράλοβε |
Αγορά | Απόδοση |
Κατάκτηση: Σλάβια Πράγας | 1.95 |
Οι ομάδες της Α' Τσεχίας
ΣΠΑΡΤΑ ΠΡΑΓΑΣ
Έκανε το back to back κατακτώντας το πρωτάθλημα Τσεχίας ξανά και μάλιστα για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια το κατάφερε για δύο διαδοχικές χρονιές. Είναι πολυνίκης του θεσμού με 14 κατακτήσεις. Ο τίτλος ήρθε έχοντας την καλύτερη επίθεση (82 γκολ) και τη δεύτερη καλύτερη άμυνα (30 γκολ παθητικό). Μάλιστα κατάφερε να πάρει και το Κύπελλο, κάνοντας το νταμπλ μετά από 10 ολόκληρα χρόνια. Το σπουδαίο επίτευγμα οφείλεται εν πολλοίς και στον αρχιτέκτονα της τελευταίας διετίας, Μπρίαν Πρίσκε. Ο Δανός τεχνικός είναι αυτός που την οδήγησε στα δύο πρωταθλήματα, στο ένα Κύπελλο και στο να συμμετάσχει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, φτάνοντας τελικά μέχρι τη φάση των "16" όπου αποκλείστηκε από τη Λίβερπουλ.
Ο Πρίσκε αποτελεί παρελθόν πλέον καθώς μετακόμισε στην ολλανδική Φέγενορντ. Τη θέση του πήρε ο επί 1,5 χρόνο βοηθός του, επίσης Δανός, Λαρς Φρις. Ξέρει την ομάδα και θα προσπαθήσει να μην φανεί η αποχώρηση του Πρίσκε. Η Σπάρτα Πράγας θα προσπαθήσει για μία ακόμη φορά να διεκδικήσει τους εγχώριους τίτλους και να μπει σε ευρωπαϊκό όμιλο, καθώς συμμετέχει στον 2ο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ και θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού Βίκινγκουρ - Σάμροκ Ρόβερς.
Λίγα πράγματα άλλαξαν στο μεταγραφικό παζάρι, όμως ήταν ικανά να την αποδυναμώσουν. Αποχώρησαν τέσσερις ποδοσφαιριστές, με την πώληση του αρχηγού Κρεΐτσι (Α) στη Χιρόνα να φέρνει 8 εκατ. ευρώ στα ταμεία, όμως αφήνει κενό στο κέντρο της άμυνας αλλά και στα αποδυτήρια. Μέχρι στιγμής, αποκτήθηκε μόνο ο διεθνής Κοσοβάρος Κρασνίκι (ΜΕ) για να δώσει βάθος στη μεσοεπιθετική γραμμή.
ΣΛΑΒΙΑ ΠΡΑΓΑΣ
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μένει στη 2η θέση, αν και διεκδίκησε και πάλι τον τίτλο μέχρι τέλους. Η αδυναμία της να κερδίσει τα ντέρμπι με Σπάρτα και Πλζεν την άφησε χωρίς τρόπαιο για δεύτερη φορά την τελευταία τριετία. Τουλάχιστον τα πήγε καλά στην Ευρώπη, αφού έφτασε στα νοκ-άουτ ευρωπαϊκής διοργάνωσης για 4η φορά την τελευταία 5ετία. Για την ακρίβεια πέρασε από τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ στον όμιλο και από εκεί στη φάση των "16" ως πρώτη, όπου αποκλείστηκε από την ιταλική Μίλαν. Πλέον επιστρέφει στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (3ος γύρος) μετά από τρία χρόνια και ελπίζει να μπει σε όσο το δυνατόν καλύτερο όμιλο, έχοντας εξασφαλίσει το λιγότερο τη συμμετοχή στο League Stage του Κόνφερενς Λιγκ.
Στον πάγκο της παραμένει από το καλοκαίρι του 2018 ο Γίντριχ Τρπισόφσκι, ο άνθρωπος που την οδήγησε ξανά στις επιτυχίες, εντός και εκτός συνόρων. Στα μέσα της περσινής σεζόν ο Τσέχος επιχειρηματίας, Πάβελ Τίκατς, την αγόρασε από τους Κινέζους και αυτή θα είναι πρώτη καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος που θα δείξει τη δυναμική του. Η Σλάβια θα προσπαθήσει ξανά για τον τίτλο που της έχει λείψει τα τρία τελευταία χρόνια.
Μεταγραφικά ενισχύθηκε αποκτώντας τρεις παίκτες, με τον διεθνή Χόρι (Ε) από την Πλζεν να ξεχωρίζει. Έφυγαν δύο ποδοσφαιριστές που ήταν αναπληρωματικοί ενώ αποσύρθηκε ο επίσης αναπληρωματικός Τεσλ (Ε). Το ρόστερ είναι γεμάτο με ποδοσφαιριστές και μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου ο Τρπισόφσκι μπορεί να δώσει αρκετούς παίκτες δανεικούς για να κρατήσει αυτούς που χρειάζεται για το πρώτο μισό της σεζόν.
ΒΙΚΤΟΡΙΑ ΠΛΖΕΝ
Μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος τη σεζόν 2021-2022, έπεσε επίπεδο και δεν δείχνει να μπορεί να ανταγωνιστεί Σπάρτα και Σλάβια. Ωστόσο έχει ξεκάθαρο προβάδισμα για την 3η θέση, την οποία κατέκτησε και πέρυσι. Στο μεγαλύτερο μέρος του πρωταθλήματος βρισκόταν στην 3η θέση, είχε μια απόσταση από την κορυφή και παρά τις δύο νίκες επί της Σλάβια στην κανονική διάρκεια, δεν μπόρεσε να απειλήσει ουσιαστικά. Έμεινε με άδεια χέρια καθώς ναι μεν κατάφερε να φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου που έγινε στην έδρα της, ωστόσο ηττήθηκε από τη Σπάρτα. Το θετικό της χρονιάς που πέρασε ήταν η Ευρώπη. Έκανε μια τρομερή πορεία στο Κόνφερενς Λιγκ, ξεκινώντας από τον 2ο προκριματικό, μπήκε στους ομίλους και έφτασε στα προημιτελικά μένοντας εκτός από τη μετέπειτα φιναλίστ, Φιορεντίνα. Σπουδαίο επίτευγμα πως για πρώτη φορά στην ιστορία της έφτασε στους οκτώ μια ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
Στον πάγκο της συνεχίζει ο 72χρονος, Μίροσλαβ Κούμπεκ, στον οποίο βρίσκεται από το καλοκαίρι του 2023. Αυτή ήταν η πρώτη ολοκληρωμένη χρονιά των νέων ιδιοκτητών Ντέλενμπαχ και Λαντχάλερ, οι οποίο έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν είναι οι άνθρωποι που θα βάζουν ένα τσουβάλι λεφτά στην ομάδα.
Στις μεταγραφές τα πράγματα έχουν δύο πρόσωπα. Αριθμητικά φαίνεται ενισχυμένη καθώς απέκτησε έξι ποδοσφαιριστές, με τους Ρικαρντίνιο (Ε) και Βασούλιν (Ε) να ξεχωρίζουν και θα προσπαθήσουν να αναπληρώσουν το κενό του Χόρι (Ε) που πωλήθηκε στη Σλάβια Πράγας και έφερε 3 εκατ. ευρώ. Οι άλλοι τρεις που αποχώρησαν δεν ήταν βασικοί, όμως η εμπειρία του Τραορέ (ΜΑ) και του Ρέζνικ (Α) θα της λείψουν. H Πλζεν έχει ξανά το προβάδισμα για να βρίσκεται στην τριάδα, όμως πρέπει να κάνει υπέρβαση για το κάτι παραπάνω. Στην Ευρώπη θα προσπαθήσει να κάνει ξανά καλή πορεία, αυτή τη φορά στο Γιουρόπα Λιγκ.
ΜΠΑΝΙΚ ΟΣΤΡΑΒΑ
Έπειτα από αρκετά χρόνια προσπάθειας και πολλά σκαμπανεβάσματα, η Μπάνικ τερμάτισε στην 4η θέση του τσέχικου πρωταθλήματος. Η ομάδας της Οστράβας κατάφερε να κερδίσει την έξοδο στον 2ο προκριματικό του Κόνφερενς Λιγκ, επιστρέφοντας στην Ευρώπη μετά από 14 χρόνια. Το σύνολο του Χάπαλ έκανε εξαιρετικό δεύτερο γύρο και με μία απίθανη νίκη (6-0) στην τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ «έκλεψε» την 4η θέση από τη Μλάντα, την οποία κόντευε να χάσει.
Στον πάγκο της παραμένει από τον Οκτώβριο του 2022 ο Πάβελ Χάπαλ, με τον Τσέχο τεχνικό να γλιτώνει την απόλυση μέσα στη σεζόν και τελικά η έξοδος στην Ευρώπη να του δίνει ακόμη μία ευκαιρία για τη φετινή χρονιά. Η Μπάνικ γνωρίζει πως το έργο της για να βρεθεί σε όμιλο του Κόνφερενς Λιγκ είναι δύσκολος, όμως στον 2ο προκριματικό έχει σχετικά εύκολο αντίπαλο (σ.σ. τον νικητή Ταλίνα Κάλεβ - Ουράρτου) και θέλει να περάσει τουλάχιστον ένα γύρο. Στο πρωτάθλημα στόχος της είναι να μπει στα πλέι οφ και να διεκδικήσει εκ νέου ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.
Στα φιλικά προβλημάτισε καθώς ηττήθηκε στα τρία πιο δυνατά και έδειξε να έχει πρόβλημα στην άμυνα, αφού δεν κατάφερε να κρατήσει σε κανένα το μηδέν. Στα μεταγραφικά φαίνεται να είναι στα ίδια προς το παρόν καθώς αποχώρησαν τρεις βασικοί, οι δύο που απέκτησε στη θέση τους είναι πιο ποιοτικοί. Εξαίρεση είναι η πώληση του Λέτατσεκ (Τ) στην ισπανική Χετάφε που έφερε 2 εκατ. ευρώ στα ταμεία αλλά δεν έχει αξιόπιστο αντικαταστάτη, με τον κόουτς Χάπαλ να ζητάει τερματοφύλακα. Συνολικά απέκτησε τέσσερις ποδοσφαιριστές και έκανε δικό της τον Έβερτον (ΜΕ) τον οποίο είχε δανεικό. Από τους νεοαποκτηθέντες ξεχωρίζει ο Χαλούς (Α) και ο Πρεκόπ (Ε).
ΜΛΑΝΤΑ ΜΠΟΛΕΣΛΑΒ
Άλλη μια επιστροφή στην Ευρώπη. Η Μλάντα Μπόλεσλαβ τερμάτισε στην 5η θέση της βαθμολογίας και επέστρεψε στην Ευρώπη μετά από πέντε χρόνια. Η ομάδα του Χόλουμπεκ το πάλεψε όλη τη χρονιά και παρότι στα πλέι οφ είχε τρεις ήττες, τα κατάφερε μετά από έξι συνεχόμενα χρόνια που τερμάτιζε κάτω από την έκτη θέση. Θα προσπαθήσει να μπει στα πλέι οφ και να διεκδικήσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο και τη φετινή χρονιά, αρχικά όμως θέλει να περάσει τουλάχιστον έναν προκριματικό γύρο στο Κόνφερενς Λιγκ. Στον 2ο προκριματικό, κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την TRANSInvest από τη Λιθουανία.
Στον πάγκο της παραμένει ο Χόλουμπεκ από τον Γενάρη του 2024 που την ανέλαβε. Από τα τέλη Ιουνίου η Μλάντα Μπόλεσλαβ έχει νέο ιδιοκτήτη. Ο λόγος για τον Ντάβιντ Τρούντα, τον μέχρι πρότινος CEO που πήρε το 51% των μετοχών από τον Τζόσεφ Ντούφεκ, ιδιοκτήτη της ομάδας την τελευταία 20ετία.
Στα φιλικά τα πήγε πολύ καλά, μένοντας αήττητη. Στις μεταγραφές δεν έχουν γίνει πολλές αλλαγές. Απέκτησε τέσσερις ποδοσφαιριστές, με τον έμπειρο Κράλικ (Α) να είναι αυτός που ξεχωρίζει. Έφυγαν τρεις παίκτες, θα της λείψουν τα γκολ του Γιουσούφ (Ε) και η ηγετική φυσιογνωμία του Κουμπίστα (ΜΑ).
ΣΛΟΒΑΤΣΚΟ
Μετά τις δύο φορές που τερμάτισε στην 4η θέση και έπαιξε για πρώτη φορά σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ακολούθησαν δύο κακές χρονιές. Τερμάτισε στην 6η θέση αυτή τη χρονιά, μένοντας εκτός Ευρώπης ξανά και σκόρπισε απογοήτευση. Έτσι ήταν η σεζόν της. Μαζί με την απογοήτευση για την κακή περσινή χρονιά, έκλεισε και ένας μεγάλος κύκλος. Ο κόουτς Σβέντικ μετά από έξι χρόνια στον πάγκο της αποτελεί παρελθόν.
Τη θέση του πήρε ο Ρόμαν Βεστ. Ο 42χρονος Τσέχος τεχνικός ήταν στον πάγκο της Κ19 της Σλοβάτσκο από τον Γενάρη και προωθήθηκε. Ο στόχος της Σλοβάτσκο είναι να γυρίσει ξανά σε τροχιά Ευρώπης, όμως όσο χάνει την επαφή με τα ευρωπαϊκά εισιτήρια και όσο περισσότερους ανταγωνιστές έχει πλέον, τόσο πιο δύσκολα θα το πετύχει.
Στα φιλικά προβλημάτισε στο αμυντικό κομμάτι καθώς δέχθηκε γκολ σε όλα. Το μεταγραφικό ισοζύγιο είναι θετικό για τη Σλοβάτσκο, τουλάχιστον ως προς το αριθμητικό κομμάτι. Πήρε έξι ποδοσφαιριστές, ξεχωρίζουν οι Ντέφε (Α) και Φ. Σούτσεκ (Μ). αποχαιρέτησαν τέσσερις παίκτες, οι δύο (σ.σ. Καλαμπίσκα και Κάντλετς) ήταν βασικοί και πρόσθεταν εμπειρία στο ρόστερ της.
ΧΡΑΝΤΕΤΣ ΚΡΑΛΟΒΕ
Την τελευταία τριετία, όταν επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία, κάνει συνεχώς βήματα προόδου. Όταν έχεις στόχο την παραμονή στην κατηγορία και την αποφυγή των πλέι άουτ και καταλήγεις να παλεύεις για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, τότε σημαίνει πως έχεις κάνει την υπέρβαση. Σπουδαίο ρόλο στην περσινή εξαιρετική χρονιά για τη Χράντετς Κράλοβε έπαιξαν δύο πράγματα. Το καινούριο γήπεδό της που της έδωσε ώθηση και 25/37 βαθμούς στην κανονική διάρκεια και η αλλαγή προπονητή τον Φλεβάρη. Ο κόουτς Χόρεϊς ανέλαβε την τεχνική ηγεσία λόγω ενός προβλήματος υγείας του τεχνικού Κόταλ και την έκανε πιο επιθετική. Αποτέλεσμα; Τρεις ήττες σε 13 παιχνίδια στο πρωτάθλημα και μια ανάσα από το ευρωπαϊκό εισιτήριο, κάτι που θα επιδιώξει περισσότερο φέτος.
Ο 46χρονος Χόρεϊς συνεχίζει στον πάγκο της και τώρα θα κριθεί πιο αυστηρά καθώς έκανε ο ίδιος την προετοιμασία και οι επιλογές των παικτών είναι δικές του. Από τις μεταγραφές φαίνεται να βγαίνει ελαφρώς ενισχυμένη, αν και αριθμητικά φαίνεται να είναι στα ίδια. Τέσσερις παίκτες ήρθαν, με σπουδαιότερη απόκτηση αυτή του πρώην αρχηγού της, Βλκάνοβα, ο οποίος ανεβάζει επίπεδο το ρόστερ της. Επίσης, απέκτησε με μεταγραφή τους Τσίχακ (Α) και Ντάντσακ (Μ) που τους είχε δανεικούς. Αποχώρησαν τέσσερις ποδοσφαιριστές, μεγαλύτερη απώλεια είναι αυτή του πρώτου της σκόρερ, Βασούλιν (Ε), που τον πούλησε στην Πλζεν.
ΤΕΠΛΙΤΣΕ
Το πρώτο μισό της βαθμολογίας ολοκλήρωσε η Τέπλιτσε, η οποία αφού εξασφάλισε την παραμονή της στην κατηγορία γλιτώνοντας τα πλέι άουτ και τερμάτισε στην 10η θέση στην κανονική διάρκεια. Το πάλεψε για κάτι παραπάνω στο μεσαίο γκρουπ, όμως δεν της βγήκε και ολοκλήρωσε τη χρονιά στην 8η θέση της τελικής βαθμολογίας. Αυτή ήταν η καλύτερη θέση της την τελευταία εξαετία. Και φέτος πρώτος στόχος θα είναι να αποφύγει πρώτα τον υποβιβασμό, δηλαδή να μην βρίσκεται στα πλέι άουτ, και στη συνέχεια θα διεκδικήσει ό,τι παραπάνω μπορεί.
Στον πάγκο συνεχίζει ο τεχνικός Φρτάλα, ο οποίος την ανέλαβε τον Μάρτιο του 2023 και η ομάδα συνεχώς βελτιώνεται. Θα της λείψουν οι βασικοί Χάλουπεκ (Α) και Γκριγκέρ (Τ) από τους τρεις που αποχώρησαν. Από τους τέσσερις νεοαποκτηθέντες, ξεχωρίζει ο έμπειρος Τάκακς (ΜΑ) που όμως αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα τραυματισμών τα τελευταία χρόνια και ο ταλαντούχος Χάρουστακ (Α) που ήρθε δανεικός από την Μπάνικ. Ελπίζει πως προς το τέλος της μεταγραφικής περιόδου θα πάρει δανεικούς από τους μεγάλους που θα κάνουν ξεκαθάρισμα ανάλογα με την ευρωπαϊκή διοργάνωση που θα συμμετέχουν.
ΣΛΟΒΑΝ ΛΙΜΠΕΡΕΤΣ
Αν και στόχος της ήταν η διεκδίκηση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου, τερμάτισε στην 7η θέση στο τέλος της κανονικής διάρκειας. Συμμετείχε στο μεσαίο γκρουπ, αλλά πολύ γρήγορα έμεινε εκτός χάνοντας από την Τέπλιτσε και παράλληλα έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει την Ευρώπη, μένοντας τελικά 9η. Για τρίτη διαδοχική χρονιά χάνει την ευκαιρία και έχει να αγωνιστεί σε ευρωπαϊκή διοργάνωση από το 2020.
Τον Απρίλιο ο νεαρός (31 ετών), Οντρέι Κάνια, πήρε το 75% των μετοχών της και ήδη έχει αρχίσει τις αλλαγές. Άλλαξε το έμβλημα του συλλόγου, ο θρύλος της ομάδας Γκεμπρέ-Σιλασιέ έγινε αθλητικός διευθυντής με πιο ενεργό ρόλο, ο Νέζμαρ ανέλαβε ρόλο CEO και στο τέλος της σεζόν ο κόουτς Κόζελ αποτέλεσε παρελθόν μετά από μια τριετία. Τη θέση του πήρε ο πρώην προπονητής της Παρντούμπιτσε, Ράντοσλαβ Κόβατς. Ξεκάθαρος στόχος της νέας διοίκησης είναι η Σλόβαν Λίμπερετς να διεκδικεί επί κάθε χρόνο την έξοδο στην Ευρώπη.
Ενισχυμένη βγαίνει από το μεταγραφικό παζάρι, καθώς απέκτησε δέκα παίκτες και έφυγαν τέσσερις. Από τους νεοαποκτηθέντες ξεχωρίζουν οι Χλαβάτι (Μ) και Ίτσα (Α), οι οποίοι πέρυσι έπαιζαν στην Παρντούμπιτσε και τους γνωρίζει πολύ καλά ο προπονητής Κόβατς. Από τους παίκτες που έφυγαν, θα της λείψει περισσότερο ο Χαλούς (Α).
ΣΙΓΚΜΑ ΟΛΟΜΟΥΤΣ
Μετά την 6η θέση στην προπέρσινη σεζόν, έμεινε εκτός πλέι οφ και συμμετείχε στο μεσαίο γκρουπ. Μετά την 8η θέση στην κανονική διάρκεια, τερμάτισε στην 10η θέση μετά και τους αγώνες για το μεσαίο γκρουπ. Έχασε δύο φορές από τη Χράντετς Κράλοβε και μαζί την ευκαιρία που είχε για να διεκδικήσει κάτι για την Ευρώπη. Ξεκίνησε τη χρονιά με τον Γίλεκ στον πάγκο και την ολοκλήρωσε με τον βοηθό του, Σάνακ.
Το τιμόνι της Σίγκμα Όλομουτς από φέτος ανέλαβε ο 42χρονος Γιανότκα που την περσινή χρονιά έκανε παπάδες με την Όλομουτς Β στη δεύτερη κατηγορία. Την οδήγησε στην 2η θέση της βαθμολογίας, όμως οι Β ομάδες δεν έχουν δικαίωμα ανόδου. Ωστόσο, τα διαπιστευτήρια που έδειξε και η αξιοποίηση των ταλέντων της ακαδημίας του συλλόγου, του έδωσαν το κλειδί για την πρώτη ομάδα.
Αήττητη μέχρι στιγμής στα φιλικά που έδωσε στην προετοιμασία της στην Πολωνία και μάλιστα με δυνατούς αντιπάλους. Ισορροπημένα τα μεταγραφικά της. Κράτησε το μεγαλύτερο κομμάτι του κορμού της, πήρε δύο έμπειρους παίκτες. Ο Κλίμεντ (Ε) θα δώσει δύναμη στην επίθεση ενώ ο Λάιμπλ (Α) θα προσπαθήσει να καλύψει το κενό του βασικού Νόβακ (Α) που αποχώρησε. Έφυγαν επίσης οι Βεντούρα (Μ) και Ζίφτσακ (ΜΕ), με τον πρώτο να λογίζεται βασικός αλλά να υπάρχουν παίκτες στο ρόστερ για να τον αντικαταστήσουν.
ΓΙΑΜΠΛΟΝΕΤΣ
Για μία ακόμη χρονιά ήταν κατώτερη των περιστάσεων. Μετά από δύο συνεχόμενες φορές στην 13η θέση, αυτή τη φορά τα πήγε λίγο καλύτερα και τερμάτισε στην 11η θέση. Δεν κινδύνεψε σοβαρά με υποβιβασμό και αυτό οφείλεται κυρίως στην καλή παρουσία της στα πλέι άουτ. Ωστόσο, τα προηγούμενα χρόνια την είχαμε συνηθίσει να διεκδικεί και να παίρνει ευρωπαϊκά εισιτήρια.
Νέα εποχή στον πάγκο της Γιάμπλονετς, με τον πρώην προπονητή της Σλόβαν Λίμπερετς, Λούμπος Κόζελ να είναι το νέο αφεντικό. Έμπειρος προπονητής, ξέρει την κατηγορία και θα προσπαθήσει να τη βγάλει από τον κυκεώνα της τελευταίας τριετίας. Στα φιλικά δείχνει να έχει προβλήματα στην άμυνα, ειδικά στα δύο πιο δυνατά μέτρησε ισάριθμες ήττες από Μποτοσάνι και Όσιγιεκ.
Στις μεταγραφές άλλαξαν αρκετά πράγματα. Την πόρτα της εξόδου είδαν 7 παίκτες, με σημαντικότερη απώλεια να είναι αυτή του αρχηγού Κρατοτσβίλ (Μ) που πήρε μεταγραφή στη Σπαρτάκ Τρνάβα. Τον δρόμο για το «Στρέλνιτσε» πήραν τέσσερις ποδοσφαιριστές, δίνοντας ποιότητα στο ρόστερ των «γκαλάκτικος». Ξεχωρίζουν οι Μπεράν (ΜΕ) και Πούσκατς (Ε).
ΠΑΡΝΤΟΥΜΠΙΤΣΕ
Φαίνεται πως έχει βρει τον τρόπο να σώζει την παρτίδα που αφορά την παραμονή της στην κατηγορία και σταδιακά καθιερώνεται. Τερμάτισε στην 12η θέση της βαθμολογίας. Στο τέλος της κανονικής διάρκειας ήταν αρκετά κοντά στις θέσεις που οδηγούν στον υποβιβασμό, ωστόσο έκανε καλά πλέι άουτ και ουσιαστικά δεν κινδύνεψε ιδιαίτερα. Και φέτος θα παλέψει για να παραμείνει στην κατηγορία, το θέμα είναι πως θα επηρεαστεί από την αλλαγή στον πάγκο της.
Μέχρι πρότινος βρισκόταν ο Κόβατς για τρία σχεδόν χρόνια, ο νεαρός τεχνικός μετακόμισε στη Σλόβαν Λίμπερετς και τη θέση του πήρε ο προπονητής της Όλομουτς την άνοιξη, Γίρι Σάνακ. Πέρα από το τετράμηνο Φεβρουάριος-Ιούνιος του 2024 ως υπηρεσιακός στον πάγκο της Όλομουτς, δεν έχει άλλη εμπειρία ως πρώτος προπονητής και είναι ένα στοίχημα και για τον ίδιο και για την Παρντούμπιτσε.
Στα τέσσερα φιλικά δεν κατάφερε να πάρει ούτε μία νίκη, ενώ έφερε στα 3/4 G/G. Aποδυναμωμένη για την ώρα από το μεταγραφικό παζάρι, καθώς αποχώρησαν τέσσερις ποδοσφαιριστές και οι δύο (σ.σ. Ίτσα και Χλαβάτι) ήταν βασικοί και πήγαν μαζί με τον κόουτς Κόβατς στη Λίμπερετς. Απέκτησε πέντε ποδοσφαιριστές, ο έμπειρος Καλαμπίσκα (Α) μπορεί να κάνει τη διαφορά.
ΜΠΟΕΜΙΑΝΣ
Απογοητευτική η χρονιά για την Μποέμιανς που μετά την 4η θέση και την έξοδο στην Ευρώπη, τερμάτισε 13η. Πλήρωσε το κακό δεύτερο μισό με μόλις τρεις νίκες σε 16 παιχνίδια, μπήκε στα πλέι άουτ και παρότι πήρε μόλις μία νίκη στα πέντε παιχνίδια που έδωσε, δεν κινδύνεψε.
Ο Βέσελι συνεχίζει στον πάγκο της από τον Μάρτιο του 2022, ωστόσο δεν ξεκίνησε αυτός την προετοιμασία της ομάδας αφού βρισκόταν στη Γερμανία ως βοηθός του ομοσπονδιακού προπονητή της Εθνικής Τσεχίας. Στα φιλικά τα «καγκουρό» μέτρησαν 3/4 G/G και ήταν αήττητα στα τέσσερα φιλικά (3-1-0) που έδωσαν. Μπορεί στα φιλικά οι νίκες να μην μετράνε, όμως το 7-3 επί της Αούστρια Βιέννης δείχνει κάτι. Μια επιθετική ποιότητα, με τον νεοαποκτηθέντα Γιουσούφ να πετυχαίνει χατ-τρικ.
Επτά ποδοσφαιριστές αποχώρησαν, τέσσερις ήρθαν αλλά το πρόσημο φαίνεται να είναι αρνητικό. Και αριθμητικά αλλά και ποιοτικά. Οι τρεις βασικοί, Κοστλ (Α), Πρεκόπ (Ε) και Μπεράν (ΜΕ) είναι μεγάλες απώλειες, ωστόσο τους δύο τελευταίους θα προσπαθήσουν να τους αντικαταστήσουν οι Ντρσαλ (Ε), Γιουσούφ (Ε) και Τσέρμακ (ΜΕ).
ΚΑΡΒΙΝΑ
Επιστρέφοντας στην πρώτη κατηγορία μετά από διάλειμμα ενός έτους, η Καρβινά θέλησε να μην γίνει ασανσέρ και τα κατάφερε τελικά. Το πάλεψε στο δεύτερο μισό της σεζόν και στα πλέι άουτ, και στα μπαράζ κράτησε τη θέση της στην κατηγορία με δύο νίκες (1-0) κόντρα στη Βισκόφ. Η φετινή χρονιά θα είναι ακόμη πιο δύσκολη, με τον πρωταρχικό στόχο να είναι η παραμονή στην κατηγορία.
Παρά τη σωτηρία, ο υπηρεσιακός Μπιέλαν δεν κατάφερε να πάρει ευκαιρία για μονιμοποίηση, όμως επέστρεψε σε ρόλο βοηθού. Στον πάγκο της πλέον θα κάθεται ο 48χρονος, Μάρτιν Χίσκι, ο επί μία τριετία προπονητής της Βλασίμ και παλιότερα προπονητής στις ακαδημίες της Σλάβια Πράγας. Είναι ένα στοίχημα καθώς δεν έχει παραστάσεις από την πρώτη κατηγορία.
Στις μεταγραφές έχει αποδυναμωθεί καθώς αποχώρησαν 8 ποδοσφαιριστές, εκ των οποίων οι δύο βασικοί (σ.σ. Χόλετς και Μπουντίνσκι) που θα λείψουν και οι υπόλοιποι έδιναν λύσεις στο ροτέισον. Ήρθαν τρεις ποδοσφαιριστές μέχρι στιγμής, αυτός που ξεχωρίζει είναι ο Κνόμπλοχ (Τ) που θα προσπαθήσει να αντικαταστήσει τον Χόλετς (Τ).
ΤΣΕΣΚΕ ΜΠΟΥΝΤΕΓΙΟΒΙΤΣΕ
Έφτασε πιο κοντά από ποτέ στον υποβιβασμό, όμως κατάφερε να παραμείνει για 5η διαδοχική χρονιά στην κατηγορία. Στο τέλος της κανονικής διάρκειας τερμάτισε τελευταία, όμως στα πλέι άουτ κατάφερε να προσπεράσει τη Ζλιν και να οδηγηθεί στα μπαράζ. Εκεί κέρδισε εντός την Ταμπόρσκο και δεν έχασε εκτός έδρας και κράτησε τη θέση της. Τη γλίτωσε παρά το γεγονός πως είχε τη χειρότερη άμυνα της κατηγορίας (70 γκολ παθητικό).
Μαζί με την ομάδα, τη θέση του κράτησε στον πάγκο ο Γίρι Λερχ που ανέλαβε τον Γενάρη που πήρε τη θέση του παραιτηθέντα Ζαποτόσνι. Ο 52χρονος τεχνικός γνωρίζει πως φέτος έχει ακόμη δυσκολότερο έργο για την παραμονή στην κατηγορία.
Στα φιλικά μετράει μόνο G/G, ωστόσο το θετικό της υπόθεσης είναι πως σκοράρει και πως δεν έχασε στο πιο δυνατό κόντρα στη Λίντσερ (2-2). Έφυγαν έξι ποδοσφαιριστές, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν βασικοί. Μεγαλύτερη απώλεια η αποχώρηση του αρχηγού Κράλικ (Α) που μετακόμισε στη Μλάντα. Απέκτησε πέντε ποδοσφαιριστές, όλους τις τελευταίες ημέρες και οι τέσσερις είναι νεαροί που δεν γνωρίζουν την κατηγορία. Ξεχωρίζει ο έμπειρος Σλοβάκος Κοτούλα (Α).
ΝΤΟΥΚΛΑ ΠΡΑΓΑΣ
Επιτέλους επέστρεψε. Μετά από πέντε χρόνια στα αλώνια της δεύτερης κατηγορίας, η Ντούκλα Πράγας τερμάτισε στην 1η θέση της βαθμολογίας και πήρε την άνοδο στα σαλόνια της πρώτης κατηγορίας. Είχε την καλύτερη επίθεση της κατηγορίας (55 γκολ) και την καλύτερη άμυνα (29 γκολ παθητικό). Είχε απόλυτη ισορροπία μεταξύ εντός και εκτός έδρας αγώνων, με 9-3-3 και στα δύο. Είναι μια ιστορική ομάδα που επί Τσεχοσλοβακίας πήρε 11 πρωταθλήματα και 8 Κύπελλα. Μετά τη διάσπαση το 1993, δεν έχει καταφέρει κάτι σπουδαίο. Είναι γνωστή ως η ομάδα του στρατού, εκεί ανήκει και το γήπεδό της, το Γιουλίσκα (8.150 θεατών).
Συνεχίζει στον πάγκο της ο 65χρονος Πέτρ Ράντα, ο οποίος την ανέλαβε το καλοκαίρι του 2022 και στη δεύτερη απόπειρα κατάφερε να την οδηγήσει ξανά στην πρώτη κατηγορία. Στα φιλικά είναι αήττητη και δείχνει πως παίζει ρόλο η χημεία που έχει δημιουργηθεί μέσα στην ομάδα. Πρώτος στόχος είναι η παραμονή στην κατηγορία, δεν θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος όταν λείπει τόσα χρόνια.
Από το μεταγραφικό παζάρι έχει βγει αποδυναμωμένη ποσοτικά καθώς έφυγαν τέσσερις παίκτες, όμως μόνο ο Κοζέλ (Μ) ήταν βασικός. Απέκτησε δύο ποδοσφαιριστές, με τον έμπειρο Χρούσκα (Τ) να ξεχωρίζει, ενώ απέκτησε τα δικαιώματα των Ματέικα (Ε) και Μεσάνοβιτς (Ε) που ήταν δανεικοί. Το ρόστερ είναι μικρό και χρειάζεται προσθήκες, ιδιαίτερα στην αριστερή πλευρά ενώ θέλει και ενέσεις ποιότητας.
Επιμέλεια: Πέτρος Χαριζακλής
Κορυφαίες Στοιχηματικές Εταιρίες για Α' Τσεχίας