Βάσει έρευνας, διαπιστώθηκε ότι τα φιλικά ποδοσφαίρου διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο χειραγώγησης. Αυτό οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό, λόγω της έλλειψης κανονικής εποπτείας στους φιλικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες. Η εν λόγω έρευνα, που διεξήχθη μεταξύ 2016 και 2020, διαπίστωσε ύποπτη δραστηριότητα σε περισσότερα από 250 φιλικά παιχνίδια ανάμεσα σε ευρωπαϊκούς συλλόγους.
Η καταπολέμηση των στημένων αγώνων σε φιλικά ποδοσφαιρικών συλλόγων, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπό την ηγεσία του Ερευνητικού Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, εξέτασε - ρώτησε 700 παίκτες, σε Κύπρο, Ελλάδα και Μάλτα.
Από αυτόν τον αριθμό, το 26,5% είπε ότι έπαιξε σε φιλικό παιχνίδι που υποπτεύονταν ότι είχε χειραγωγηθεί. Περισσότερο από το ένα τέταρτο (26,3%) των προσπαθειών να στηθεί ένας φιλικός αγώνας έγιναν από τους υπεύθυνους του συλλόγου και το 15,0% από άλλους παίκτες.
«Ο συνδυασμός έλλειψης ρύθμισης, επίβλεψης και πληροφόρησης κάνει αυτούς τους αγώνες πιο εύκολο στη χειραγώγηση από τους επίσημους αγώνες», δήλωσε ο επικεφαλής - ερευνητής - καθηγητής Νίκος Καρτακούλλης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. «Αυτή η έρευνα δείχνει ότι από άποψη διακυβέρνησης, οι φιλικοί αγώνες πρέπει να θεωρούνται όπως ακριβώς οι ανταγωνιστικοί αγώνες».
Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διεθνείς και οι εθνικές ομοσπονδίες ποδοσφαίρου άργησαν να καθορίσουν πού βρίσκεται η ευθύνη για τα φιλικά. Ειδικότερα, όταν σύλλογοι από διαφορετικές χώρες συμμετέχουν σε ανεπίσημους αγώνες που παίζονται σε ουδέτερη χώρα - έδρας, υπήρχε μικρή ρυθμιστική εποπτεία.
Ορισμένες ευρωπαϊκές ομοσπονδίες ποδοσφαίρου, σημείωσε, δεν παρακολουθούν πού πηγαίνουν οι σύλλογοι σε περιοδείες προετοιμασίας και στα μέσα του χειμώνα για να παίξουν φιλικά παιχνίδια. Αυτή η έλλειψη συντονισμού, σε συνδυασμό με την ευρεία διαθεσιμότητα αυτών των αγώνων στις αγορές στοιχημάτων σε όλο τον κόσμο –ιδιαίτερα σε δικαιοδοσίες όπως το Κουρασάο και οι Φιλιππίνες– τους αφήνει σε μεγαλύτερο κίνδυνο χειραγώγησης.
Τα δεδομένα για αυτούς τους αγώνες, επεσήμαναν οι ερευνητές, είναι εύκολα προσβάσιμα σε όλους τους χειριστές, σε αντίθεση με τους επίσημους αγώνες, οι οποίοι γενικά καλύπτονται από συμφωνίες μεταξύ παρόχων δεδομένων και διοργανωτών τουρνουά. Αυτό συχνά σημαίνει ότι συλλέγεται και πωλείται σε μη ελεγχόμενους φορείς εκμετάλλευσης που δεν τροφοδοτούν συστήματα παρακολούθησης ακεραιότητας.
Ως εκ τούτου, διατυπώθηκαν μια σειρά από συστάσεις, ξεκινώντας με μια έκκληση προς την UEFA που διοικεί το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να διασφαλίσει ότι και οι 55 ομοσπονδίες-μέλη της θα επιβάλλουν τους κανονισμούς των φιλικών αγώνων.
Συνέστησε επίσης να απαγορεύεται στους πράκτορες αγώνων να κατέχουν ή να ελέγχουν συλλόγους, κάτι που ισχύει ήδη για τους πράκτορες παικτών, ενώ θα πρέπει να δημιουργηθεί νέος φορέας που θα εκπροσωπεί τους πράκτορες αγώνων σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις για κανονισμούς με διεθνείς οργανισμούς όπως η UEFA ή η FIFA.
Επιπλέον, η έκθεση συνέστησε τη θέσπιση νέων προτύπων δεδομένων, για να αποτραπεί η πώληση δεδομένων ζωντανών αγώνων σε κακώς ρυθμισμένους και μη ρυθμισμένους φορείς στοιχηματισμού.
Η έκθεση συμμορφώθηκε με την υποστήριξη ενώσεων όπως οι Αθλητές της ΕΕ, το Διεθνές Κέντρο Αθλητικών Μελετών (CIES) και ενώσεις παικτών από την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Μάλτα, καθώς και με τη συμβολή της International Betting Integrity Association.
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
Νόμιμες Στοιχηματικές στην Ελλάδα