Ένα στους τρεις αθλητές έχει την υποψία πως έχει αγωνιστεί έστω μια φορά στην καριέρα του σε αναμέτρηση που ήταν στημένη (εν αγνοία του) ή γνώριζε πως έχει στηθεί για το στοίχημα, σύμφωνα με νεότερη έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σε αυτήν την έρευνα συμμετείχαν 100 αθλητές ηλικίας 25 με 26 ετών από τις επαγγελματικές κατηγορίες ποδοσφαίρου.
«Οι αθλητές έχουν γνώση και υποψίες για πολλά παιχνίδια και αυτό το νούμερο που θα μπορούσε να περιγράψει την πραγματικότητα είναι ένα ποσοστό 30-40% των ποδοσφαιριστών το οποίο μας δήλωσε ότι γνώρισαν ή είχαν υποψίες ότι παιχνίδια στήνονταν. Αυτό δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος», δήλωσε ο Συντονιστής του ερευνητικού προγράμματος για τα στημένα παιχνίδια, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, Βασίλειος Μπαρκούκης στην ιστοσελίδα ethnos.gr.
Μάλιστα ένα ανάλογο ποσοστό εντοπίζεται και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως είναι η Ρουμανία και η Βουλγαρία
Περισσότερα στημένα σε... ειδικές αγορές (κάρτες, κόρνερ κλπ)
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως οι τρόποι χειραγώγησης είναι αρκετοί και δεν αρκούνται αποκλειστικά στο τελικό αποτέλεσμα (1Χ2) ή τα γκολ (Under/Over). Σύμφωνα με τον κο Μπαρκούκη, οι παίκτες στήνουν παιχνίδια και αυτό «αφορά επιμέρους κομμάτια του αγώνα. Για παράδειγμα, πόσες κίτρινες κάρτες θα βγουν σε ένα παιχνίδι, πόσα κόρνερ θα βγουν σε ένα παιχνίδι».
Από την έρευνα προκύπτει πως ένα παιχνίδι το στήνουν πολλές φορές οι παίκτες μεταξύ τους. Αν θέλει ένας επιχειρηματίας να στήσει ένα ματς, τότε θα απευθυνθεί απευθείας στον διαιτητή. «Πολλοί παράγοντες πιέζουν τους ποδοσφαιριστές να στήσουν ένα παιχνίδι για να μπορέσουν να τους πληρώσουν μετά. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί αναδεικνύει πως η κακή οικονομική διαχείριση των ομάδων, μπορεί να οδηγήσει σε χειραγώγηση αγώνων», σύμφωνα με τον κο Μπαρκούκη.
Όταν διορθώθηκε το αποτέλεσμα για χάριν του... στοιχήματος
Αίσθηση προκαλεί η περίπτωση στημένου παιχνιδιού μεταξύ δυο ελληνικών ποδοσφαιρικών ομάδων το 2015. Το τελικό 2-1 υπέρ του γηπεδούχου διαμορφώθηκε ενδεχομένως και λόγω της «πίεσης» που δέχθηκε ο προπονητής της φιλοξενούμενης για να μην χρησιμοποιήσει κάποιους παίκτες στην αρχική ενδεκάδα.
Αυτό αποκαλύφθηκε από την έρευνα της Εθνικής Yπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία κατέγραψε συνομιλίες αξιωματούχων του ποδοσφαίρου. Πιο συγκεκριμένα, οι δυο ιδιοκτήτες των συλλόγων, ο ένας προπονητής (των φιλοξενούμενων) και άλλοι 12 αξιωματούχοι κατηγορήθηκαν πως «διόρθωσαν το αποτέλεσμα ενός αγώνα για στοιχηματικούς σκοπούς».
Στην ίδια... μοίρα με άλλες γειτονικές χώρες
Παράλληλα, ο κος Μπαρκούκης ξεκαθάρισε πως η εικόνα στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι και τόσο άσχημη, όσο ενδεχομένως να θεωρεί ο μέσος Έλληνας φίλαθλος. Απλώς η σημαντική διαφορά σε σχέση με τις γειτονικές μας χώρες είναι πως οι νόμοι στην Ελλάδα δεν εφαρμόζονται και δεν βλέπουμε ανθρώπους να τιμωρούνται. «Αν και υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο, συνήθως αυτοί που ευθύνονται δεν τιμωρούνται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μια «ματιά» στα νούμερα του ελληνικού ποδοσφαίρου
Στην χώρα μας υπάρχουν συνολικά 40 επαγγελματικοί και 106 ημιερασιτεχνικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι και περίπου 2.200 ερασιτεχνικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι. Υπάρχουν περίπου 40.000 ποδοσφαιριστές, ανάμεσα στους οποίους οι 1.000 έχουν επαγγελματική ιδιότητα. Περίπου 35.000 ποδοσφαιριστές αγωνίζονται σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Το γυναικείο πρωτάθλημα περιλαμβάνει 61 ερασιτεχνικές ομάδες και 3 ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.
Κορυφαίες Στοιχηματικές Εταιρίες στην Ελλάδα