Είναι αλήθεια πως ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια είναι μία επικίνδυνη ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει μεγάλες οικονομικές καταστροφές στον άνθρωπο.
Ο εθισμός στον τζόγο βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με άλλες παρορμήσεις που έχουν οι άνθρωποι, όπως το ποτό η τα ναρκωτικά. Ωστόσο, η κάθε κατηγορία έχει τα δικά της αρνητικά αποτελέσματα που είναι το ίδιο επικίνδυνα.
Το πρόσφατο περιστατικό ενός επώνυμου που καταπιάστηκε με τον τζόγο μάς δείχνει ότι ο εθισμός στον τζόγο δεν ξεχωρίζει από το κοινωνικό στάτους του ανθρώπου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, δρα Χρίστο Μηνά, το 3,6% του πληθυσμού παρουσιάζει προβληματική ενασχόληση με το στοίχημα (το πρόβλημα είναι χειρότερο με τους μαθητές), ενώ δημοφιλή παιχνίδια είναι το Λόττο και το Τζόκερ.
Το τμήμα παρακολούθησης της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου παρακολουθεί το φαινόμενο εθισμού στον τζόγο και μπορεί να εξηγήσει την αύξηση που επικρατεί.
Αρχικά, ένα στα πέντε άτομα έχει ασχοληθεί με στοιχήματα κατά τον τελευταίο χρόνο. Ακόμα, εκτιμάται ότι περίπου το 3,6% του πληθυσμού παρουσιάζει προβληματική ενασχόληση με τον στοιχηματισμό, ενώ ανάμεσα στους μαθητές το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 6,6%. Όσον αφορά τους μαθητές στην Κύπρο, φαίνεται πως ο εθισμός τους στον τζόγο είναι κατά πολύ περισσότερος από τους Ευρωπαίους συνομηλίκους τους.
Αξίζει να αναφερθεί πως περίπου ένα στα τρία άτομα που βρέθηκαν στη θεραπεία λόγω παθολογικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια παρουσίασαν κατάθλιψη, άγχος και άλλες ψυχικές διαταραχές. Επίσης, τα πιο σοβαρά προβλήματα που ανέφεραν τα άτομα που βρέθηκαν στη θεραπεία ήταν τα οικονομικά προβλήματα, τα προβλήματα ψυχικής υγείας, τα οικογενειακά προβλήματα, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό ανέφερε αυτοκτονικές σκέψεις (20%). Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως ένα υψηλό ποσοστό (35%) παρουσιάζει πρόωρη εγκατάλειψη και διακοπή της θεραπείας.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα γενικού πληθυσμού (2019) το ποσοστό που έχει ασχοληθεί με στοιχήματα κατά τον τελευταίο χρόνο ανέρχεται στο 23%, ενώ η εντατική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια, εντός και εκτός διαδικτύου, (2-3 φορές την εβδομάδα), αναφέρθηκε από το 3,2% του πληθυσμού. Άνδρες ηλικίας 23-34 ετών παρουσίασαν τα υψηλότερα ποσοστά. Σε ό,τι αφορά τους μαθητές, τα ποσοστά ενασχόλησης τόσο εντός του διαδικτύου (22%) όσο και εκτός (27%), ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο της Ευρώπης. Οι Κύπριοι μαθητές προτιμούν παιχνίδια όπως Λόττο, Τζόκερ, Σκρατς, Bingo, Κίνο.
Στόχος των θεραπευτικών προγραμμάτων που αφορούν τυχερά παιχνίδια είναι κατά βάση ο τερματισμός της ενασχόλησης με αυτά η τη μείωση των επιβλαβών συνεπειών που επιφέρουν και την αντιμετώπιση αρνητικών ψυχικών καταστάσεων όπως άγχος και κατάθλιψη. Στην Κύπρο λειτουργούν τα πιο κάτω θεραπευτικά προγράμματα και τηλεφωνικές γραμμές για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα τυχερά παιχνίδια.