Επιμέλεια: Άλκης Τσαβδαράς
Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης ετοιμάζεται για το μεγάλο ευρωπαϊκό ραντεβού της. Τελικός UEFA Europa League. Η Άιντραχτ, ναι. Η οποία και να το κατακτήσει, θα μείνει ίδια και απαράλλαχτη. Γιατί, η Άιντραχτ είναι ιδέα!
Νιώθω πολύ τυχερός που ζω στην εποχή που η Άιντραχτ Φρανκφούρτης μπήκε ξανά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο. Πάνε άλλωστε 42 χρόνια από τον τελευταίο της τελικό στο τότε Κύπελλο UEFA. Το 1980 οι γερμανικές ομάδες έκαναν δικό τους τον συγκεκριμένο θεσμό και στον εμφύλιο τελικό, οι «Αετοί» υπέταξαν την Γκλάντμπαχ. Δεύτερος τελικός στην ιστορία τους, τρίτος τώρα. Ότι δεν κατάφεραν το 2019, στα πέναλτι με την Τσέλσι.
Λογικό ο κλήρος των μεταδόσεων στην Cosmote TV να έπεφτε σε μένα κάθε Πέμπτη βράδυ, είτε τη σεζόν 2018-19 είτε στην τρέχουσα χρονιά. Όσοι δεν γνώριζαν τι εστί Άιντραχτ, το έμαθαν τότε από πρώτο χέρι. Μετά το 6/6 στον όμιλο με Μαρσέιγ, Λάτσιο και Απόλλωνα Λεμεσού, έως τα νοκ-άουτ με Σαχτάρ Ντόνετσκ, Ίντερ, Μπενφίκα και Τσέλσι. Τί απίθανη πορεία! Και τί κόσμος ακολουθούσε την ομάδα στα εκτός έδρας ματς. Για τα εντός έδρας, ούτε λόγος να γίνεται.
Εξ ου και η επιλογή μου για αυθημερόν ταξίδι στη Φρανκφούρτη για τον ημιτελικό Άιντραχτ - Τσέλσι την Άνοιξη του ’19. Έπρεπε να ζήσω τη «νέα» Άιντραχτ. Τη δική μου «νέα» Άιντραχτ. Όχι αυτή με την οποία μεγάλωσα στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και αρχές ’90. Την Κυπελλούχο Γερμανίας του 1988, με το γκολ-φάουλ του Ντέταρι κόντρα στην Μπόχουμ. Την παρ’ ολίγον πρωταθλήτρια του 1992 με την ονειρεμένη παρέα των Γιεμπόα, Μπάιν, Άντερσεν, Μέλερ, Γκαουντίνο, με προπονητή τον Ντράγκοσλαβ Στεπάνοβιτς. Η «σίγουρη» πρωταθλήτρια, που τα... θαλάσσωσε δύο αγωνιστικές πριν από το τέλος με Βέρντερ (2-2) και Χάνσα Ρόστοκ (1-2). Τότε έπαιζε το ποδόσφαιρο του 2000! Έτσι την ονόμασαν.
Έκτοτε κινήθηκε αρκετά στην αφάνεια. Κάθοδος στην Τσβάιτε Λίγκα, άνοδος, ξανά το ίδιο, ενίοτε γλίτωνε στα μπαράζ. Ο λαός εκεί: στο Βάλντσταντιον ή στην όποια ονομασία πήρε εν συνεχεία. Η εξόρμηση των 10.000 στο Μπορντό, σε μία από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές παρουσίες την περασμένη 10ετία, θύμισε σε όλους τη δυναμική της. Με τα πορτοκαλί μπουφάν, έκανε πάρτι στη Γαλλία.
Το βράδυ με την Τσέλσι. Ανατριχίλα. Έπρεπε να το ζήσω. Πρώτο ματς ημιτελικών Europa League, 1-1 κόντρα στους Λονδρέζους. Τί ατμόσφαιρα; Τί χαμός; Άιντραχτ είσαι... Περίμενα το αεροπλάνο της επιστροφής και ένιωθα γεμάτος, ρούφηξα αύρα Άιντραχτ. Ευρωπαίας Άιντραχτ. Ουδείς το περίμενε από την ομάδα του Άντι Χίτερ. Κυπελλούχος το 2018, πρώτο τρόπαιο μετά το αντίστοιχο το... 1988. 30 χρόνια μετά η Φρανκφούρτη και πάλι στο επίκεντρο.
Μία 4ετία γεμάτη από επιτυχίες. Ο ημιτελικός του 2019 έγινε τελικός το 2022. Η Σεβίλλη αυτή τη φορά δεν θα είναι ο προορισμός μου. Πήγα, όμως, Φρανκφούρτη στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, στη φάση των ομίλων. Άλλη φάση, και πάλι. Σπάνια βλέπεις τους οπαδούς τόσο κοντά σε σύλλογο. Ειδικά γερμανικό. Αυτό προκαλεί εντύπωση. Δεν είναι... μεσογειακός λαός, να το δεχτείς έτσι απλά. Ειδικά εμείς εδώ στην Ελλάδα. Φυσικά και όλοι έχουν πάθει την πλάκα τους. Γιατί πολύ απλά, δεν γνωρίζουν...
Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης είναι ιδέα. Η απόβαση στο Καμπ Νου, με 30.000 οπαδούς μέσα στο άνδρο της Μπαρτσελόνα! Χάιλαϊτ. Πιο ήπια τα πράγματα στο Λονδίνο με τη Γουέστ Χαμ. Το τί θα γίνει στη Σεβίλλη, θα είναι εντελώς πρωτόγνωρο. Αρκεί να σημειώσουμε ότι την Τετάρτη τα ξημερώματα στις 4 έως το μεσημέρι της ίδιας ημέρας (μέσα σε ένα 8ωρο δηλαδή), αναχώρησαν 24 (!) πτήσεις για Σεβίλλη και την κοντινή Μάλαγα. Τα υπόλοιπα, εντός πόλης, όπως εντός και εκτός γηπέδου. Η κοσμοσυρροή με τα κλασικά λευκά φανελάκια δεν θα έχει προηγούμενο. Θα ξεπεράσει οτιδήποτε έχουν δει τα μάτια σας έως τώρα.
Ουδείς κατέβασε το κεφάλι για τη μέτρια πορεία στην Bundesliga. Η 11η θέση δεν αντικατοπτρίζει όλο αυτό που ζει φέτος στην Ευρώπη. Στην οποία άλλωστε είναι 12 ματς χωρίς ήττα. Πώς να είσαι αουτσάιντερ στον τελικό, με αυτόν τον κόσμο και όταν έχεις μείνει αήττητος με Μπέτις, Μπαρτσελόνα, Γουεστ Χαμ, στον δρόμο για τη Σεβίλλη; Η Άιντραχτ μπορεί να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στο νέο UEFA Champions League. Θα είναι πρωτόγνωρη επιτυχία. Ίσως να κάνει άλλα 42 χρόνια να φτάσει σε τελικό. Ίσως θα κάνει άλλη μία 5ετία να βγει Ευρώπη, μέσω της Bundesliga.
Δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Ο κόσμος θα είναι συνεχώς δίπλα στην ομάδα είτε χάνει είτε κερδίζει. Είτε στην 1η είτε στη 2η κατηγορία. Είτε στο Champions είτε στο Europa League. Η Φρανκφούρτη θα συνεχίζει να αποτελεί το κέντρο της Ευρώπης, όπως ονομάζουν οι κάτοικοι την πόλη τους, λόγω του Χρηματιστηρίου και του οικονομικού ενδιαφέροντος. Πλέον, όμως, η Άιντραχτ είναι αυτή που έχει κλέψει τη δόξα της... πόλης και μονοπωλεί τις μάζες. Ελπίζουμε, για πολλά χρόνια ακόμα!
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
Κορυφαίες Στοιχηματικές Εταιρείες για το Γιουρόπα Λιγκ