Επιμέλεια: Πάνος Κιαπεκάκης
Υπάρχουν κάποιες ποδοσφαιρικές (και όχι μόνο) ομάδες ανά την Ευρώπη που προκαλούν ντόρο δυσανάλογο μ' αυτόν της τροπαιοθήκης τους και μία από αυτές είναι σίγουρα η Ρόμα. Η Ιταλίδα πρωτευουσιάνα των μόλις τριών Πρωταθλημάτων Serie A (μόνο ένα μετά την αλλαγή χιλιετηρίδας), των οκτώ Κυπέλλων (τελευταίο και συνάμα πιο πρόσφατο τρόπαιο εν γένει αυτό του 2008) και των δύο Σούπερ Καπ Ιταλίας δίνει το «παρών» για 43η σεζόν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και θα προσπαθήσει να πατήσει για 1η φορά στην κορυφή της Γηραιάς Ηπείρου, έστω και αν το νεοσύστατο Κόνφερενς Λιγκ απέχει παρασάγγας από τη λάμψη του Τσάμπιονς Λιγκ, ακόμη και από αυτή του Γιουρόπα.
Δεν ήταν γραφτό
Οι «τζαλορόσι» έχουν κάθε λόγο να θυμούνται με οδύνη τις προηγούμενες δύο περιπτώσεις κατά τις οποίες παρατάχθηκαν σε ευρωπαϊκό τελικό, αλλά έμειναν με άδεια χέρια. Η κατάκτηση του 2ου πρωταθλήματος, το 1983, έφερε τη Ρόμα μπροστά σε μία ανεκτίμητη συγκυρία: Να φτάσει έως το τέλος του δρόμου, με τον τελικό του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών να διεξάγεται στο «Ολίμπικο». Το μονοπάτι ήταν στρωμένο με ροδοπέταλα. Στον 1ο γύρο απέκλεισε την Γκέτεμποργκ, ενώ στον 2ο είχε μάλλον χαμηλότερο εμπόδιο, την ΤΣΣΚΑ Σόφιας. Στα προημιτελικά βρέθηκε απέναντί της η Ντινάμο Βερολίνου και στα ημιτελικά η Νταντί Γιουνάιτεντ! Έως και σκανδαλώδης η εύνοια της Τυφλής Θεάς. Με το σκωτσέζικο κλαμπ... τυραννήθηκε, καθώς έχασε 2-0 στο Νταντί, αλλά στην Αιώνια Πόλη τα κατάφερε άριστα, διαμορφώνοντας το τελικό 3-0 από το 58'. Στον τελικό, όμως, δεν υπήρχε κλήρωση και η κραταιά Λίβερπουλ δεν άφησε περιθώρια. Οι απερχόμενοι πρωταθλητές Ιταλίας δεν πτοήθηκαν από το γκολ των «κόκκινων» στο 13', ισοφάρισαν με τον Ρομπέρτο Προύτσο στο 42', άντεξαν έως το 120', αλλά στα πέναλτι έπεσαν θύματα του πορτιέρε Μπρους Γκρόμπελαρ, ο οποίος «ανάγκασε» τους Μπρούνο Κόντι και Τσίτσο Γκρατσιάνι να αστοχήσουν και έστειλε το Ιερό Δισκοπότηρο στο μεγάλο αγγλικό λιμάνι. Πολλοί μίλησαν για πορεία που θα άφηνε ανεκτίμητη κληρονομιά, αλλά, είπαμε, η Ρόμα δεν αγαπήθηκε για τη διάρκεια και τους τίτλους της.
Χαμένη στον «εμφύλιο»
Το 1990, τερμάτισε 6η στη Serie A επειδή δεν υπήρχε... έβδομη και πήρε το εισιτήριο για τον πρόγονο του Γιουρόπα, το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ήταν τα χρόνια κατά τα οποία οι Ιταλοί είχαν κάνει... τσιφλίκι τους το βαρύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιο. Εκείνη τη χρονιά, η Γιούβε κατέκτησε το τρόπαιο εις βάρος της Φιορεντίνα στον τελικό, ενώ το 1991, ήταν η σειρά της Ρόμα να φτάσει έως το τέλος του δρόμου. Αυτή τη φορά η τύχη δεν ήταν με το μέρος της, καθώς στους πρώτους δύο γύρους χρειάστηκε να αποκλείσει Μπενφίκα και Βαλένθια. Στους «16» έδωσε σκληρό μάθημα στην Μπορντό (πρόκριση με συνολικό σκορ 7-0), ενώ δύο... τριάρες επί της Άντερλεχτ στα προημιτελικά προκάλεσαν τις πρώτες κουβέντες σχετικά με τη διεκδίκηση του τροπαίου. Η Μπρόντμπι στα ημιτελικά τη δυσκόλεψε (παραδόξως) όσο κανείς (0-0 στη Δανία, 1-1 στη Ρώμη έως το 87'), ωστόσο το γκολ του Ρούντι Φέλερ στο... παρά τρία της έδωσε τη λυτρωτική πρόκριση στους διπλούς τελικούς. Αντίπαλος η Ίντερ. Πρώτο ματς στο Μιλάνο, με το 2-0 υπέρ των «νερατζούρι» να κάνει την αποστολή των Ρωμαίων έως και αδύνατη. Οι 71.000 που συνέρρευσαν στο «Ολίμπικο» δεν έπαψαν να πιστεύουν, ο Ρουτζέρο Ριτσιτέλι έριξε λάδι στη φωτιά με το γκολ στο 81', αλλά το 1-0 δεν ήταν αρκετό.
Η Αγγλία την πληγώνει
Έκτοτε, έπρεπε να περάσουν 27 χρόνια για να παίξει σε ευρωπαϊκό ημιτελικό, αλλά το 2018, η Λίβερπουλ (πάλι) της έφραξε τον δρόμο για το ύστατο ματς της σεζόν στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ το 2021, έφτασε στους «4» του Γιουρόπα Λιγκ, με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να αναδεικνύεται νικήτρια στο... πόλο (8-5 συνολικό σκορ σε 180').
Με ολλανδική γεύση
Στα νοτιοανατολικά της Ρώμης, στο προπονητικό κέντρο της Τριγκόρια, η πίστη ότι ο τρίτος τελικός θα είναι και ο... φαρμακερός (με την καλή έννοια), αποκτά όλο και περισσότερη ένταση. Χρειάστηκαν 14 ματς στην παρθενική βερσιόν του Κόνφερενς Λιγκ προκειμένου η «magica» να φτάσει 90 (ή περισσότερα) λεπτά μακριά από την κούπα. Το εμπόδιο της Τραμπζονσπόρ στα πλέι οφ έδειχνε υψηλό (η τουρκική ομάδα κατέκτησε το τουρκικό Πρωτάθλημα προ εβδομάδων), αλλά ξεπεράστηκε με δύο νίκες. Στον όμιλο, οι Ζόρια και ΤΣΣΚΑ Σόφιας δεν θα ήταν δυνατόν να προβληματίσουν, ωστόσο το 6-1 επί νορβηγικού εδάφους με θύτρια την Μπόντο Γκλιμτ προκάλεσε τσουνάμι. Η πρωτιά στο γκρουπ δεν χάθηκε, το συναπάντημα με την ολλανδική Φιτέσε στους «16» συνοδεύτηκε από δύσκολη πρόκριση, ουδέν (σοβαρό) πρόβλημα στα προημιτελικά με την Μπόντο Γκλιμτ (ξεπληρώθηκε το γραμμάτιο) και στα ημιτελικά με τη Λέστερ. Και στους τρεις νοκ άουτ γύρους οι πρωτευουσιάνοι εκμεταλλεύτηκαν άριστα τη δύναμη του «Ολίμπικο», πάτησαν γερά στα πόδια τους και ο βασικός λόγος ακολουθεί...
Ο λαμπερός «πάτερ φαμίλιας»
Το καλοκαίρι που μας πέρασε, η αμερικανική διοίκηση της ομάδας έψαχνε απεγνωσμένα προπονητή να «δώσει τα κλειδιά», προσπαθώντας να συνδυάσει τις δυνατότητες του εκλεκτού με το απαραίτητο «γκελ» στο πάντα απαιτητικό κοινό του «Ολίμπικο». Τι καλύτερο από τον Ζοσέ Μουρίνιο!
Ο 59χρονος Πορτογάλος των 25 τροπαίων (διεθνών ή μη) και των δεκάδων προσωπικών διακρίσεων, είναι ο άνθρωπος που θα προσπαθήσει να ανεβάσει τη Ρόμα σε απάτητη κορυφή. Ο ίδιος άλλωστε, κατέκτησε τα πάντα. Έχοντας υπογράψει τριετές συμβόλαιο και προερχόμενος από κατά γενική ομολογία προβληματική θητεία στην Τότεναμ, δεν σταματάει να απαιτεί από τη διοίκηση να του κάνει μεταγραφικά χατίρια, κάτι που τον καθιστά... Θεό στις συνειδήσεις των οπαδών των «τζαλορόσι».Οι μάλλον ειλικρινείς δηλώσεις του για το πιο οικογενειακό κλαμπ που συνάντησε ποτέ στην καριέρα του, τα λυτρωτικά δάκρυά του μετά το τριπλό σφύριγμα της ρεβάνς των ημιτελικών με τη Λέστερ, η έμφυτη τάση υπεράσπισης των παικτών του σε κάθε δυσκολία και, βέβαια, το «βαρύ» βιογραφικό του, είναι οι βασικές αιτίες για τις οποίες ο φύσει απαισιόδοξος οπαδός της Ρόμα θεωρεί ότι θα σηκώσει την κούπα την Τετάρτη, στον ουρανό των Τιράνων.
Όχι τίποτα άλλο, αλλά ενδεχόμενη επιτυχία θα σφυρηλατήσει το ήδη δυνατό φρόνημα προς το σήμα με τη λύκαινα, πέντε χρόνια μετά την αποστρατεία του ανθρώπου που δεν χρειαζόταν τα τρόπαια για να «προσηλυτίσει» και να «γεννήσει» οπαδούς. Του ανθρώπου που φόρεσε μόνο μία φανέλα (δύο, μ' αυτή της «σκουάντρα ατζούρα») για 28 συναπτά έτη. Της τελευταίας σημαίας που έπαιξε το άθλημα στην Υφήλιο. Του Χρυσού Αγοριού, του Όγδοου Βασιλιά της Ρώμης, του ανυπέρβλητου, Φραντσέσκο Τότι...
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
Κορυφαίες Στοιχηματικές Εταιρείες για το Κόνφερενς Λιγκ