Αρκετά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Σαουδική Αραβία πρόκειται να υποβάλλει κοινή προσφορά για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030, μαζί με την Ελλάδα και την Αίγυπτο!
Σύμφωνα με τους έγκυρους «Times», προβλέπεται μια «επικείμενη προσφορά» για τη διοργάνωση και πλέον έχουν ενημερωθεί κι άλλες βρετανικές και αραβικές εφημερίδες.
Το «The New Arab» ανέφερε μια τηλεοπτική δήλωση εκπροσώπου του Υπουργείου Αθλητισμού της Αιγύπτου, που περιέγραψε την Αίγυπτο ως «μία από τις καλύτερες χώρες» για να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Θυμίζουμε ότι υπάρχει ήδη η προσφορά Ισπανίας-Πορτογαλίας για συνδιοργάνωση του Μουντιάλ, μια προσφορά που υποστηρίζεται επίσημα από την UEFA.
Από την πλευρά της, η CONMEBOL της Νότιας Αμερικής έχει τη δική της πρόταση για κοινή προσφορά από Αργεντινή, Χιλή, Παραγουάη και Ουρουγουάη. Το τουρνουά του 2030 θα σηματοδοτήσει την 100η επέτειό του, έναν αιώνα αφότου ξεκίνησε και κέρδισε η Ουρουγουάη το 1930.
Τα ερωτήματα που εγείρονται γύρω από την πρόταση
Εάν όντως προχωρήσει και γίνει αποδεκτή η πρόταση Μέσης Ανατολής/Ελλάδας για τη διοργάνωση, αυτό πιθανότατα θα σημάνει ακόμη ένα Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα, σε αντίθεση με το παραδοσιακό καλοκαιρινό πρόγραμμα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που συναντώνται στη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο ειδικότερα.
Επιπλέον, θα υπάρξει σύγχυση σε ό,τι αφορά τη διοικητική οργάνωση, αφού το τουρνουά θα πραγματοποιηθεί σε τρεις ηπείρους, κάτι που σημαίνει και τρεις διαφορετικοί φορείς -Ασιατική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (AFC), Συνομοσπονδία Αφρικανικού Ποδοσφαίρου (CAF) και UEFA.
Πάντως, ο καιρός δεν είναι το πιο σημαντικό θέμα που θα απασχολήσει τη Σαουδική Αραβία, καθώς κατηγορείται εδώ και αρκετά χρόνια για sportswashing ή αλλιώς αθλητικό «ξέπλυμα», χρησιμοποιεί δηλαδή τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις για να κρύψει το ευρέως καταδικασμένο ιστορικό της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη.
Η χώρα έχει φιλοξενήσει δύο αγώνες πυγμαχίας βαρέων βαρών παγκόσμιου τίτλου τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αμφότεροι με τον Βρετανό Άντονι Τζόσουα, σε αντίστοιχες ρεβάνς εναντίον των Άντι Ρουίζ Jr και Ολεξάντρ Ουσίκ, ενώ το Εθνικό Ταμείο Περιουσίας της χώρας, υπό την προεδρία του διάδοχου πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, οδήγησε με επιτυχία σε κοινοπραξία για την αγορά του συλλόγου της Πρέμιερ Λιγκ, Νιούκαστλ.
«Μετά την εξαγορά της Νιούκαστλ, τη διοργάνωση των αγώνων του Άντονι Τζόσουα, αλλά κι άλλων σημαντικών αθλητικών γεγονότων, είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι η Σαουδική Αραβία θα επιδιώξει να φιλοξενήσει και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 ως ένα επιστέγασμα της δόξας για το επιτυχημένο sportswashing που κάνει», δήλωσε ο Φέλιξ Τζέικενς, Διευθυντής της Βρετανικής Αμνηστίας.
«Εάν η Σαουδική Αραβία υποβάλλει επίσημη προσφορά για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030, η FIFA θα πρέπει να αποφύγει τα λάθη που έκανε με Κατάρ και Ρωσία, ώστε να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει αυστηρή αξιολόγηση των κινδύνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά την ανάθεση του τουρνουά στο Ριάντ», συμπλήρωσε.
Η FIFA, η οποία δεν έχει ανοίξει ακόμη το «παράθυρο» των υποψηφιοτήτων για το Μουντιάλ 2030, είχε επικριθεί σκληρά για τη χορήγηση των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και του 2022 σε Ρωσία και Κατάρ, λόγω ανησυχιών σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα των δύο εθνών.
Νόμιμες Στοιχηματικές Εταιρείες στην Ελλάδα