Η… εισβολή της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο συνεχίζεται. Ύστερα από το VAR, άλλο ένα τεχνολογικό «προϊόν» είναι έτοιμο να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την ακρίβεια και την ταχύτητα των διαιτητικών αποφάσεων. Το Ημιαυτόματο Οφσάιντ, το οποίο δοκιμάστηκε στον τελικό του Σούπερ Καπ Ευρώπης 2022, θα χρησιμοποιηθεί επίσημα στο Μουντιάλ 2022!
Η FIFA έχει εδώ και καιρό γνωστοποιήσει πως η συγκεκριμένη καινοτομία θα εφαρμοστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί το Κατάρ (είχε άλλωστε δοκιμαστεί και στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων του 2021), με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση του έργου των διαιτητών.
Το συγκεκριμένο εγχείρημα που αφορά τα οφσάιντ στο Μουντιάλ, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την καθιέρωση ή μη του συστήματος σε ευρύτερο πλαίσιο. Αν επιτύχει, κατά πάσα πιθανότητα η παγκόσμια Ομοσπονδία ποδοσφαίρου θα αρχίζει να εφαρμόζει σιγά-σιγά το ημιαυτόματο οφσάιντ σε περισσότερους αγώνες και πρωταθλήματα, όπως αντίστοιχα συνέβη και με το VAR.
Αξίζει να σημειωθεί πως το ημιαυτόματο οφσάιντ χρησιμοποιείται και στο Τσάμπιονς Λιγκ, από τη φάση των ομίλων της σεζόν 2022-23, χωρίς όμως τη χρήση αισθητήρα στην μπάλα (για την οποία θα διαβάσετε παρακάτω).
Το ημιαυτόματο οφσάιντ δοκιμάζεται ανεπίσημα εδώ και χρόνια (έχουν πραγματοποιηθεί 188 συνολικά τετ) από τη FIFA, της οποίας οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο, που θα διευκολύνει ακόμα περισσότερο το έργο του VAR.
Με τη βοήθεια του ημιαυτόματου οφσάιντ, θα μειωθεί κατά μεγάλο ποσοστό ο χρόνος της λήψης αποφάσεων στις επίμαχες φάσεις. Πιο συγκεκριμένα, με το VAR, υπολογίζεται πως απαιτούνται 70 δευτερόλεπτα για να παρθεί μια τέτοιου είδους απόφαση, ενώ, με το νέο καθεστώς, θα χρειάζονται μόλις 20 δευτερόλεπτα, εντελώς αυτοματοποιημένα.
Η επιστήμη της τεχνητής νοημοσύνης, όπως είναι γνωστό, έχει προχωρήσει αρκετά. Ας δούμε συνοπτικά πως λειτουργεί το ημιαυτόματο Οφσάιντ:
Στις φάσεις που υπάρχει οφσάιντ, η οντότητα της τεχνητής νοημοσύνης θα στέλνει άμεσα, σε πραγματικό χρόνο, ειδοποίηση στους χρήστες του VAR. Αυτοί, προτού πληροφορήσουν τον διαιτητή, θα ελέγχουν την εγκυρότητα της αυτοματοποιημένης απόφασης, για τυχόν λάθη στην αυτόματη τοποθέτηση της γραμμής και της θέσης του παίκτη. Η όλη διαδικασία θα ολοκληρώνεται σε διάστημα ελάχιστων δευτερολέπτων.
Μόλις η απόφαση επιβεβαιωθεί από τους βοηθούς VAR και τον διαιτητή, η 3D εικόνα της φάσης θα μεταδίδεται και στις οθόνες του γηπέδου, προς πληροφόρηση των φιλάθλων.
Βάσει των παραπάνω, γίνεται αντιληπτό το γεγονός πως ενδέχεται να μειωθεί η χρησιμότητα του ρόλου των βοηθών διαιτητή.
Η FIFA και οι αξιωματούχοι της ωστόσο ισχυρίζονται πως ο ρόλος των βοηθών θα παραμείνει καθοριστικός για κάθε ματς, καθώς στο τέλος, αυτοί, μαζί με τον διαιτητή, παίρνουν τις αποφάσεις - ούτως ή άλλως, θα εισαγάγει και αποκλειστικό βοηθό για το Ημιαυτόματο Offside.
Τέλος, σημειώνεται πως το νέο αυτό σύστημα έχει δοκιμαστεί από το MIT Sports LAB και το Victoria University, ενώ στην έρευνα και τη δημιουργία του συμμετείχε και το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης.
Καλύτερες Στοιχηματικές Εταιρίες για Μουντιάλ