Η σύμπραξη της ισπανικής αστυνομίας, της Ιντερπόλ και της Γιουροπόλ απέδωσε τελικά καρπούς με τον φάκελο των κατηγοριών να αυξάνεται συνεχώς.
Όπως φαίνεται από τις έρευνες το κύκλωμα είχε απλώσει «βαθιά» τα πλοκάμια του, προκαθορίζοντας αποτελέσματα αγώνων στα πρωταθλήματα της Ισπανίας, του Γιβραλτάρ και της Ανδόρας.
Η βάση των δραστών ήταν το διαδικτυακό στοίχημα, με τους πρώτους από τους συλληφθέντες να κατηγορούνται για πώληση του λογαριασμού τους σε μέλη της οργάνωσης, με αντάλλαγμα μέρος των παράνομων κερδών. Συμμετέχοντες στο κύκλωμα ήταν και ποδοσφαιριστές, οι οποίοι είτε αγωνίζονταν στα εν λόγω παιχνίδια, είτε κατείχαν οργανωτικό ρόλο.
Ο τρόπος δράσης τους ήταν προμελετημένος και αποτελείται από τέσσερα βήματα. Αρχικά, οι ποδοσφαιριστές ενημέρωναν την ιεραρχία για την κατάσταση της ομάδας, παρέχοντας πληροφορίες της τελευταίας στιγμής (π.χ. τραυματισμούς, αλλαγές σχηματισμού ομάδας κ.ο.κ).
Έπειτα, με κωδικοποιημένα μηνύματα τα μέλη της οργάνωσης συναποφάσιζαν για τον τρόπο που θα «έστηναν» το εκάστοτε παιχνίδι και στη συνέχεια τοποθετούσαν τα στοιχήματά τους, είτε διαδικτυακά (μέσω λογαριασμού τρίτων), είτε σε φυσικά καταστήματα, ποντάροντας μικρότερα ποσά, ώστε να αποφύγουν τους φορολογικούς ελέγχους σε περίπτωση κέρδους.
Φυσικά, στην τελευταία φάση του σχεδίου συνέλεγαν τα κέρδη τους, από τα οποία πλήρωναν τους ποδοσφαιριστές που συμμετείχαν στην απάτη και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους, ενώ τα υπόλοιπα προωθούνταν για την επέκταση της οργάνωσης.
Η λεία των δραστών υπολογίζεται στις 500.000 ευρώ, με περισσότερους από 50 συλληφθέντες να συνδέονται με την υπόθεση και πάνω από 30 αγώνες να ελέγχονται για προκαθορισμένα αποτελέσματα.
Νόμιμες Στοιχηματικές Εταιρείες στην Ελλάδα