Είναι κοινό μυστικό πως η πανδημία συνέβαλε καταλυτικά στη θεαματική αύξηση που καταγράφει ο κλάδος του online gaming σε όλο τον κόσμο.
Ειδικότερα για την περίπτωση της Ελλάδας, η αγορά δραστηριοποίησης μπορεί να χαρακτηριστεί ως ελκυστική τόσο για εγχώριους, όσο και διεθνείς παρόχους. Άλλωστε, η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) έχει δώσει μια ακόμη άδεια (σε 16 ανέρχονται πλέον οι παίκτες μετά την εξασφάλιση άδειας από την Brobet), ενώ αναμένονται δυο ακόμη νέες στοιχηματικές, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης και εγκριθούν τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από τα μέσα του 2022 από τις Triton και Elladix.
Πάντως, σύμφωνα με κύκλους που έχουν γνώση επί του θέματος, η ελληνική αγορά στη φάση αυτή απέχει αρκετά από το να χαρακτηριστεί σαν ώριμη. Αυτό αποτυπώνεται και στα μερίδια που καταλαμβάνουν οι στοιχηματικές εταιρίες.
Οι τρεις πρώτοι παίκτες αντιπροσωπεύουν (περίπου) το 70% του συνολικού τζίρου (ειδικά για τον πρώτο, κατέχει περίπου το 45%). Την ίδια στιγμή, σε «ώριμες» αγορές, όπως είναι η βρετανική, ο αντίστοιχος κορυφαίος παίκτης καταλαμβάνει ένα μερίδιο γύρω στο 10-12%.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής στη φορολόγηση των κερδών για τους παίκτες
Αρκετές από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας θεωρούν ιδιαίτερα υψηλή την ισχύουσα φορολογία. Με βάση το ισχύον καθεστώς φορολόγησης του online στοιχήματος και casino live, καταβάλλεται φόρος 35% επί των ακαθάριστων εσόδων (GGR) και παράλληλα προβλέπεται φόρος στα κέρδη των παικτών (15% για κέρδη από 100 μέχρι 500 ευρώ, 20% για κέρδη από 500,01 ευρώ και πάνω).
Το 35% επί του GGR δεν αναμένεται να αλλάξει εύκολα, όμως είναι αρκετά ανοιχτό να μεταβληθούν οι συντελεστές φορολόγησης των κερδών. Θυμίζουμε δε πως σε πρόσφατη έρευνα της ΕΕΕΠ για τον παράνομο τζόγο, 3 στους 4 ερωτηθέντες ανέφεραν ότι συμμετέχουν σε παράνομα διαδικτυακά παιχνίδια γιατί δε φορολογούνται τα κέρδη!
Διαβάστε ακόμη
ΕΕΕΠ: Ο νέος «παίκτης», τα κέρδη των εταιριών για το 2022 και οι «εσωτερικές» εξελίξεις
Νόμιμες Στοιχηματικές Εταιρίας στην Ελλάδα