Ο γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών της Μ. Βρετανίας απέρριψε την πρόταση της Επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων για ρύθμιση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, όπως αυτή του τζόγου.
Τα κρυπτονομίσματα αποτελούν ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα οικονομικά προϊόντα, μιας και τόσο η τιμή τους, όσο και η χρηματιστηριακή τους απόδοση χαρακτηρίζεται από μεγάλη μεταβλητότητα, χωρίς ουσιαστικά να συνιστούν μέρος της πραγματικής οικονομίας. Αυτό ώθησε την Επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων να συντάξει μία έκθεση για τους κινδύνους που φέρουν, οι οποίοι κατά την απόψή της, προσομοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με αυτούς του τζόγου, όπως και η συμπεριφορά των αγοραστών τους.
Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει συναντίληψη της Επιτροπής με το γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, Άντριου Γκρίφιθ. Ο τελευταίος αν και δήλωσε ότι αναγνωρίζει τις πιθανές επιπτώσεις από τη χρήση των κρυπτονομισμάτων εξέθεσε μια σειρά από λόγους, για τους οποίους αυτά δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως τα τυχερά παίγνια.
Αρχικά, μια τέτοια πολιτική θα απομάκρυνε τη Μ. Βρετανία από τις διεθνείς πρακτικές σχετικά με τα ψηφιακά νομίσματα, όπως αυτές καθορίζονται από το Διεθνή Οργανισμό Ασφαλείας των Κεφαλαιαγορών και τις αποφάσεις των G20. Επίσης, θα δημιουργούσε ασάφεια ανάμεσα στις εξουσίες των οικονομικών υπηρεσιών και των αρχών ρύθμισης του τζόγου.
Το σημαντικότερο, όμως, πρόβλημα κατά τον Γκρίφιθ είναι ότι δε λύνει τα ιδιόμορφα προβλήματα των κρυπτονομισμάτων «στη ρίζα» τους. Όπως ισχυρίστηκε, η Επιτροπή Ρύθμισης του τζόγου στερείται της τεχνογνωσίας αναφορικά με τα ψηφιακά νομίσματα, συνεπώς δε θα μπορούσε να διαχειριστεί ζητήματα όπως η χειραγώγηση της αγοράς, η ανεπάρκεια στις πρακτικές δανεισμού τους και η αδυναμία διαχείρισης οικονομικών κρίσεων που μπορούν να προκαλέσουν.
Αντίθετα, πιο ουσιαστικά θα μπορούσε να παρέμβει μια οικονομική υπηρεσία ρύθμισης της αγοράς τους. Προς αυτήν την κατεύθυνση το Ηνωμένο Βασίλειο θέσπισε νομοθεσία, με την οποία θα έχει τη δικαιοδοσία να ελέγχει την τεχνολογία τόσο των κρυπτονομισμάτων, όσο και αντίστοιχων προϊόντων, αλλά και τις επενδύσεις που τα χρησιμοποιούν ως τρόπο αγοράς.
Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή Ρύθμισης Τυχερών Παιγνίων της Μ. Βρετανίας αναλαμβάνει δράση, καθώς το 2021 απηύθυνε προειδοποίηση για το παιχνίδι «Sorare», στο οι παίκτες οποίο αγόραζαν NFT's για να φτιάξουν εικονικές ομάδες ποδοσφαίρου. Αντίστοιχη δράση υπήρχε και από τη γαλλική αρχή για τα τυχερά παίγνια (ANJ), η οποία θέσπισε τη δωρεάν συμμετοχή στο παιχνίδι χωρίς χρήση NFT's.
Η Αγγλία δεν είναι η μόνη, στην οποία έχει ξεκινήσει το debate για τη φύση των «crypto's», μιας και το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φάμπιο Πανέτα, εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες.
Διαβάστε Επίσης
Επικεφαλής πρότζεκτ κρυπτονομισμάτων έπαιξε τις επενδύσεις στα τυχερά παιχνίδια
Νόμιμες Στοιχηματικές στην Ελλάδα