foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ100
ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΤΑΙ! ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Ποιο αουτσάιντερ μπορεί να μας σοκάρει στο Euro;

Γιώργος Νίκου
Γιώργος Νίκου | EURO
15 Ιουν 2024 14:44
FOXBET-euro2024-outsiders-new.jpg

Δεν υπάρχει μεγάλο ποδοσφαιρικό τουρνουά χωρίς έκπληξη. Ο κανόνας είναι πως πάντα θα υπάρχει μια Εθνική ομάδα που θα... σοκάρει με την παρουσία της.

Στην πραγματικότητα, αν πάτε πίσω στην ιστορία των μεγάλων ποδοσφαιρικών διοργανώσεων, δεν υπήρξε ούτε μία που όλες οι μεγάλες ομάδες πήγαν μέχρι τέλους. Αντίθετα, πάντα υπάρχει μία από τις λεγόμενες «μικρομεσαίες» που πάει μακριά. Και μιλώντας για το Euro 2024 υπάρχουν δύο πολύ τρανταχτά παραδείγματα. Η Ελλάδα του 2004 και η Δανία του 1992.

Ασφαλώς υπάρχουν και δεκάδες παραδείγματα ομάδων που έκαναν τεράστιες εκπλήξεις κόντρα στα προγνωστικά, χωρίς όμως να καταφέρουν να σηκώσουν το τρόπαιο. Το Μαρόκο -ας πούμε- στο Μουντιάλ του Κατάρ, η Ισλανδία και η Ουαλία στο Euro του 2016, η Τουρκία το 2008, η Κροατία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, η Ουρουγουάη σε εκείνο του 2010, η Σενεγάλη οκτώ χρόνια νωρίτερα και πολλές ακόμα... Ποιο είναι λοιπόν εκείνο το χαρακτηριστικό που απαιτείται για τέτοιες ομάδες, ώστε να κάνουν τέτοια αδιανόητη πορεία;

cta_box_bg
Απίθανη προσφορά* σε στοίχημα & live στοίχημα! ΕΓΓΡΑΦΗ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Οι άμυνες που δίνουν προκρίσεις

Για να μιλάμε ειλικρινά, τα περισσότερα αουτσάιντερ έχουν καταφέρει να πάνε μακριά εξαιτίας της εξαιρετικής τους αμυντικής λειτουργίας. Για παράδειγμα το Μαρόκο έφτασε στα ημιτελικού του Μουντιάλ το 2022, έχοντας καταφέρει να μην δεχτεί γκολ κόντρα σε Βέλγιο, Κροατία, Ισπανία και Πορτογαλία. Δέχθηκε γκολ μόνο στον ημιτελικό με τη Γαλλία (και ενώ είχε σημαντικές απώλειες ποδοσφαιριστών). Και μάλιστα αυτογκόλ.

Αντίστοιχα, η Κόστα Ρίκα στη διοργάνωση του 2014 είχε μόλις δύο γκολ παθητικό σε πέντε παιχνίδια, πριν αποκλειστεί στα ημιτελικά από την Ολλανδία στη διαδικασία των πέναλτι. Η Ελλάδα το 2004 από την άλλη, δέχθηκε γκολ και στα τρία παιχνίδια της στον όμιλο. Από εκεί και πέρα όμως, πήγε με μηδέν παθητικό και στα τρία παιχνίδια που έδωσε στα νοκ-άουτ απέναντι στη Γαλλία, στην Τσεχία και την Πορτογαλία. Γεγονός που την οδήγησε σε έναν ανεπανάληπτο θρίαμβο.

Η ποιότητα μπροστά

Αμφότερες οι παραπάνω βέβαια, δεν είχαν μόνο στιβαρή άμυνα. Είχαν και μεγάλη επιθετική ποιότητα. Τέτοια περίπτωση, ήταν εκείνη της Ουαλίας το 2016, που πέτυχε 10 γκολ σε πέντε παιχνίδια. Μεταξύ των οποίων και το ιστορικό 3-1 κόντρα στο Βέλγιο. Το 2010 η Ουρουγουάη πέτυχε 11 γκολ. Ήταν η τρίτη καλύτερη επίθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου πίσω από την Γερμανία που είχε 16 και την Ολλανδία που πέτυχε 12. Αντίστοιχα, το 2018, η Κροατία είχε 14 τέρματα και τη δεύτερη καλύτερη επίδοση, με το Βέλγιο να έχει 16.

Ακόμα κι αν ακούγεται κλισέ, είναι πραγματικότητα. Τα αουτσάιντερ που προχώρησαν σε μεγάλες διοργανώσεις είχαν το εξής κοινό χαρακτηριστικό: Λειτουργούσαν καλύτερα ως σύνολο. Είχαν όμως και έναν σταρ μεσοεπιθετικά. Εκείνον που θα έβρισκε τον τρόπο να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα, απέναντι σε αντιπάλους που στα χαρτιά δεν ήταν στα μέτρα τους.

«Στημένα» και τερματοφύλακας

Και στις περιπτώσεις που αυτός δεν υπήρχε, υπήρχε η τρομερή ευστοχία στις στημένες μπάλες. Καλύτερο παράδειγμα για αυτό, δεν υπάρχει από την Ελλάδα του 2004. Υπάρχουν βέβαια κι άλλες περιπτώσεις σαν εκείνη της Εθνικής μας ομάδας. Αυτή της Ουρουγουάης του 2016 που βρήκε πέντε γκολ από στατικές φάσεις. Ο γενικός... κανόνας στα μεγάλα τουρνουά είναι πως οι φάσεις που προέρχονται από στατικές μπάλες, μπορούν να παίξουν εξαιρετικά σημαντικά ρόλο, αφού ο χρόνος προπόνησης είναι ελάχιστος για να δουλευτούν συστήματα και τακτικές.

Εξίσου κοινό χαρακτηριστικό σε πολλές από τις παραπάνω περιπτώσεις, ήταν και ο τερματοφύλακας που... κατέβαζε ρολά. Ξεχνάει κανείς τον Ρουστού και όσα έκανε στο Μουντιάλ του 2002. Με 36 επεμβάσεις ήταν πρώτος στη σχετική λίστα και μάλιστα με την ακραία διαφορά των 13 επεμβάσεων από τον δεύτερο. Μάλιστα είχε σπάσει το σχετικό ρεκόρ που κρατούσε από το 1966.

Το 1992 ο Πίτερ Σμάιχελ μέτρησε συνολικά 27 επεμβάσεις κάτω από τα δοκάρια της Δανίας, που μέχρι σήμερα είναι η τρίτη καλύτερη επίδοση σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Στην ίδια λογική, ο Χόλντορσον της Ισλανδίας έκανε 24 στο Euro του 2016.

cta_box_bg
Απίθανη προσφορά* σε στοίχημα & live στοίχημα! ΕΓΓΡΑΦΗ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η τύχη στην κλήρωση

Στα παραπάνω τώρα, υπολογίστε και τον παράγοντα «τύχη» ως έξτρα κοινό χαρακτηριστικό. Γιατί προφανώς θέλει τύχη στις διασταυρώσεις και τα ματσαρίσματα. Η Δανία -ας πούμε- το 2020 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Euro με μία νίκη και δύο ήττες στους ομίλους. Την ίδια ώρα, η Ουρουγουάη για να φτάσει στα ημιτελικά του Μουντιάλ είχε την τύχη να βρει στο δρόμο της στα νοκ-άουτ την Νότια Κορέα και τη Γκάνα. Ομάδες που σαφέστατα δεν είναι top tiers. Η Κροατία χρειάστηκε δύο διαδικασίες πέναλτι με τη Δανία και τη Ρωσία το 2018, πριν αποκλείσει στην παράταση τους Άγγλους. Πράγμα που επιβεβαιώνει ότι χρειάζεται πάντα και η τύχη.

Αφού λοιπόν ρίξαμε στο τραπέζι όλους τους παραπάνω παράγοντες. Ποια αουτσάιντερ μπορεί να μας εκπλήξει στο Euro 2024; Παρακάτω, έχουμε τις προτάσεις μας.

Η Ουγγαρία μπαίνει στο Euro 2024 έχοντας όλα τα στοιχεία που συνθέτουν πως θα μπορούσε να είναι η έκπληξη της διοργάνωσης. Οι «Μαγυάροι» προκρίθηκαν χωρίς ήττα από την προκριματική φάση, σκοράροντας 16 φορές και έχοντας παθητικό επτά γκολ σε οκτώ παιχνίδια. Διαθέτουν κάποιες ποιοτικές μονάδες, με κυριότερη τον Ντόμινικ Σζομποσλάι. Ωστόσο δεδομένα βασίζονται στο σύνολο και όχι πάνω του. Εξάλλου έρχεται από μέτριο δεύτερο μισό της σεζόν με τη Λίβερπουλ.

Η Ουγγαρία είχε τα περισσότερα γκολ από στημένες μπάλες στα προκριματικά του Euro 2024 από κάθε άλλη ομάδα. Επτά συγκεκριμένα (χωρίς τα πέναλτι), παρότι έπαιξε οκτώ παιχνίδια -σε αντίθεση με άλλες 18 ομάδες που έδωσαν δέκα ματς. Το στατιστικό αυτό μαρτυράει το πόσο εύκολα βρίσκει λύσεις στο σκοράρισμα.

Πέραν τούτου, σημαντικό ρόλο παίζει και η ψυχολογία της. Πήγε στη Γερμανία χωρίς καμία ψυχολογική πίεση. Και η ίδια ομάδα στο Nations League του 2022, απέδειξε πως χωρίς πίεση μπορεί να κάνει ζημιές. Νίκησε δύο φορές την Αγγλία και μία την Γερμανία. Δείγμα που φανερώνει πως έχει όλα εκείνα τα στατιστικά, που την καθιστούν «επικίνδυνη» για να κάνει την έκπληξη.

Μακροχρόνια Ουγγαρίας Αποδόσεις
Να προκριθεί από τον όμιλο 1.75
Να φτάσει προημιτελικά 4.00
Να φτάσει ημιτελικά 11.00
Να φτάσει τελικό 40.00
Να κατακτήσει το Euro 130.00

Είναι γεγονός πως ο Ραλφ Ράνγκνικ έχασε πόντους μετά την παρουσία του στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ωστόσο, επίσης γεγονός είναι πως στην Αυστρία κάνει καλή δουλειά. Οι Αυστριακοί τερμάτισαν μόλις στον ένα πόντο πίσω από το Βέλγιο στην προκριματική φάση, βάζοντας από κάτω την Σουηδία. Επίσης απέδειξαν στο χορτάρι πως μπορούν να αποδώσουν σε τοπ επίπεδο, «διασύροντας» φέτος με το εκκωφαντικό 6-1 την Τουρκία.

Ο Ράνγκνικ είναι γνωστός για το πρέσινγκ του και στους προηγούμενους σταθμούς της καριέρας του έχει αποδείξει πως μπορεί να φέρει στα μέτρα του ομάδες που μπορούν να παίξουν σε υψηλή ενέργεια. Για αυτό και στην Εθνική ομάδα της Αυστρίας έχει επιλέξει παίκτες που έπαιξαν σε Σάλτσμπουρκ και Λειψία και έχουν την ίδια νοοτροπία. Ανάμεσα τους ο Κόνραντ Λάιμερ, ο Κρίστοφ Μπαουμγκάρτνερ και ο αρχηγός Μαρσέλ Σάμπιτζερ.

Η αμυντική λειτουργία των Αυστριακών είναι εκείνη που τους έφερε ως εδώ. Και αυτή που μπορείς να τους προσφέρει το κάτι παραπάνω στο τουρνουά. Αρκεί βέβαια να πάρουν τις ανάλογες βοήθειες και από τον «άσο», αφού εκεί φαίνεται να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Μακροχρόνια Αυστρίας Αποδόσεις
Να προκριθεί από τον όμιλο 1.95
Να φτάσει προημιτελικά 3.50
Να φτάσει ημιτελικά 9.00
Να φτάσει τελικό 30.00
Να κατακτήσει το Euro 100.00

Πριν τρία χρόνια η Δανία έφτασε μέχρι τα ημιτελικά αήττητη και εκεί ηττήθηκε από την Αγγλία. Σαφώς και δεν θα είναι τόσο μεγάλη έκπληξη αν καταφέρει και φέτος να βρεθεί στα νοκ-άουτ. Δεν παύει όμως να είναι ένα από τα υπολογίσιμα αουτσάιντερ.

Οι Δανοί διαθέτουν μονάδες από το πάνω ράφι όπως ο Ράσμου Χόιλουντ, ο Κρίστιαν Έρικσεν και ο Πιερ Εμίλ Χόιμπερκ. Είναι παράλληλα εξαιρετικά συμπαγείς σαν σύνολο ανασταλτικά, όπου διαθέτουν την τρίτη καλύτερη επίδοση στο τουρνουά μετά τις Πορτογαλία και Αγγλία. Όπου αμφότερες είναι εκ των φαβορί για το τρόπαιο.

Συνεχίζουν με την πεντάδα στα μετόπισθεν, τακτική που στο προηγούμενο Euro απέδωσε. Το γνωρίζουν πλέον ακόμα καλύτερα και δεδομένα δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος για καμία ομάδα.

Μακροχρόνια Δανίας Αποδόσεις
Να προκριθεί από τον όμιλο 1.35
Να φτάσει προημιτελικά 3.10
Να φτάσει ημιτελικά 7.00
Να φτάσει τελικό 17.00
Να κατακτήσει το Euro 50.00

Η Τσεχία μπαίνει στη διοργάνωση ως μια από τις πιο «αχαρτογράφητες» αντιπάλους για τις υπόλοιπες ομάδες. Και είναι χαρακτηριστικό πως διαθέτει το πιο νεαρό ρόστερ και εκείνο με την λιγότερη εμπειρία σε τέτοιο επίπεδο. Όχι βέβαια πως αυτό παίζει τόσο ρόλο. Αντιθέτως, η έλλειψη εμπειρία σημαίνει και λιγότερη πίεση. Τέτοια περίπτωση ήταν και η δική μας Εθνική το 2004, που πήγε σε τελική φάση Euro μετά από 24 χρόνια και έφερε... τούμπα όλη την διοργάνωση.

Στην αποστολή των Τσέχων υπάρχουν κάποιες μονάδες που μπορούν να δώσουν γκολ. Τέτοιες είναι ο Πάτρικ Σικ της Λεβερκούζεν που σκόραρε πέντε γκολ στο Euro 2021και ο Τόμας Σούσεκ της Γουέστ Χαμ. Η επιθετική λειτουργία βέβαια δεν είναι το δυνατό τους σημείο. Σε όμιλο με τα Νησιά Φερόε και τη Μολδαβία, η Τσεχία πέτυχε μόλις 12 γκολ.

Αυτό σημαίνει πως θα βασιστούν στη δύναμη τους ανασταλτικά, όπου δείχνουν να έχουν δουλέψει αρκετά. Μάλιστα, είναι σοκαριστικό το στατιστικό πως στα προκριματικά οι αντίπαλοι τους έκαναν μόλις 20 σουτ στον στόχο. Σε έναν όμιλο με την Τουρκία, την Γεωργία και την Πορτογαλία, δεν είναι απίθανο να δούμε τους Τσέχους να προκρίνονται και από εκεί και πέρα ότι γίνει. Τα ίδια έκανα και πριν τρία χρόνια εξάλλου.

Μακροχρόνια Τσεχίας Αποδόσεις
Να προκριθεί από τον όμιλο 1.70
Να φτάσει προημιτελικά 5.00
Να φτάσει ημιτελικά 15.00
Να φτάσει τελικό 60.00
Να κατακτήσει το Euro 250.00

Πόσο έδινε η Ελλάδα το 2004;

Μιλώντας για αουτσάιντερ εν τω μεταξύ, παραπάνω κάναμε αναφορά και στη δική μας Εθνική ομάδα που το 2004 πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ όμως πόσο έδινε για να τα καταφέρει το «πειρατικό»;

Προφανώς και η Ελλάδα ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ και αυτό δεν χωράει πολύ ανάλυση. Στις μακροχρόνιες αγορές πριν την πρώτη σέντρα της διοργάνωσης στο «Ντα Λουζ», η Εθνική μας προσφερόταν σε απόδοση 151.00 για να σηκώσει τον τίτλο. Ακόμα και μετά την τρελή της πορεία σε όμιλο και νοκ-άουτ, πριν τον τελικό της 4ης Ιουλίου με την οικοδέσποινα Πορτογαλία, οι στοιχηματικές εταιρίες θεωρούσαν πως θα ηττηθεί στο 90λεπτο. Έτσι τουλάχιστον μπορεί να μεταφραστεί το 5.50 που κατά μέσο όρο προσφερόταν η Ελλάδα για να νικήσει στην κανονική διάρκεια της αναμέτρησης.

Εν τω μεταξύ, η νικηφόρα πρεμιέρα των παικτών του Ότο Ρεχάγκελ τότε -και πάλι επί της Πορτογαλίας- επέστρεψε επί 7 φορές το ποντάρισμα όσων τους πίστευαν. Η δε νίκη τους επί της Γαλλίας στα προημιτελικά δινόταν σε απόδοση 6.50, ενώ η πρόκριση στον τελικό επί της Τσεχίας είχε απόδοση 5.50.

Στοιχηματική
Άδεια
Προσφορές
Υπηρεσίες
Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
GR
Άμεσο cash out*
Ικανοποιητικές αποδόσεις
Πλήθος ειδικών στοιχημάτων
Cash out* Quick Log In Aσιατικά
+2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Winmasters
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ