Σε μία πρωτοποριακή ενέργεια προχωρά η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.
Ο παράνομος τζόγος είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί εδώ και καιρό τις χώρες παγκοσμίως. Οι αρμόδιες αρχές αναζητούν συνεχώς λύσεις ή ακόμα και ενέργειες, ώστε να μπορέσουν αν όχι να τον εξαλείψουν εντελώς, τότε να τον περιορίσουν στο ελάχιστο.
Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται και η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) στη χώρα μας, η οποία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ένα σχέδιο, το οποίο χαρακτηρίζει «εξπρές», ώστε να παταχθεί αυτή η μάστιγα, που πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί εθισμό, καθώς ακόμα και ανήλικα παιδιά μπορούν να συμμετάσχουν, είναι και επικίνδυνο για τους παίκτες, διότι τα δεδομένα τους και οι συναλλαγές τους δεν είναι ασφαλείς.
Η Αλεπού έδωσε ✅ «premium έγκριση»
▶ Διεκδικείς έως 40.000€ σε μετρητά, εντελώς δωρεάν* στους αγώνες των διοργανώσεων της UEFA!
▶ Σούπερ προσφορά* γνωριμίας με promo code PSCOMBO!
▶ 4ΠΛΗ Προσφορά* Γνωριμίας από τη Νovibet 📢
▶ Νέα άπαιχτη προσφορά* γνωριμίας με 4x δώρα*
▶ Η πιο Black Friday απίθανη προσφορά* σε περιμένει!
▶ Αποκλειστική προσφορά* χωρίς κατάθεση με διπλά δώρα*⚽
▶ Winmasters & 🦊Foxbet δημιούργησαν προσφορά* γνωριμίας για λίγο ακόμη
▶ Αποκλειστική προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson!⚡
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις - ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η Kapa Research στα παράνομα δίκτυα τζόγου στρέφονται οι νέοι από 17 και πάνω, οι οποίοι δεν μπορούν ακόμα να παίξουν σε νόμιμους παρόχους, στους οποίους είναι απαιτητό να έχει συμπληρώσει ο χρήστης τα 21 του έτη.
Πιο συγκεκριμένα το 2023 παίχτηκαν 1.7 δις ευρώ σε μη αδειοδοτημένο περιβάλλον και κατ' επέκταση παράνομο. Είναι μάλιστα κομβικό ότι περίπου 900 χιλιάδες Έλληνες, δηλαδή ένας στους δέκα, έχουν συμμετάσχει σε τέτοιο παράνομο στοιχηματισμό.
Σε αυτό το δίκτυο οι παίκτες «έριξαν» ξανά σχεδόν το 50% (47.55) των κερδών τους, με το μέσο ετήσιο ποσό που δαπανήθηκε να ανέρχεται στα 1.934 ευρώ.
Σκοπός είναι η δημιουργία μίας δομής, η οποία θα ενώσει και θα συντονίσει όλες τις προσπάθειες των φορέων, που καλούνται να περιορίσουν τα παράνομα αυτά δίκτυα.
Στη δομή θα εμπλέκονται η ΕΕΕΠ, ως κινητήριος μοχλός, οι φορείς των νόμιμων παρόχων, οι διωκτικές αρχές (τόσο επίγειες όσο και διαδικτυακές), το δικαστικό σώμα, φορείς από το πιστωτικό σύστημα, το οποίο σχετίζεται με ροές χρημάτων (τράπεζες κτλ.), καθώς και ειδικοί επιστήμονες στα πεδία της δίωξης του εγκλήματος.
Όπως ανέφερε ο κύριος Ντζανάτος (πρόεδρος της ΕΕΕΠ): «Το κύριο αντικείμενο της δομής είναι η μέτρηση, η παρακολούθηση, η επεξεργασία, η διατύπωση προτάσεων προς την Επιτροπή και η υλοποίηση αποφάσεων της επιτροπής στο βαθμό που την αφορούν. Η χρηματοδότηση της λειτουργίας της δομής θα γίνεται κυρίως από την ΕΕΕΠ αλλά είναι δυνατόν να στηρίζεται και από τους νόμιμους παρόχους και άλλες πηγές χρηματοδότησης».
Ο κύριος Ντζανάτος προτείνει και τη συνεργασία με την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α.), ώστε να λάβει έναν θεσμικό χαρακτήρα η μόνιμη συνεργασία των ανωτέρω. Προς το παρόν οι συμπράξεις όσων θα συστήσουν τη δομή είναι ευκαιριακές κι αυτό δεν βοηθάει στην καταπολέμηση του παράνομου τζόγου.
Πρέπει να ληφθούν μέτρα, τα οποία θα έχουν «αποτρεπτικό» χαρακτήρα και όχι «διωκτικό» κι αυτά να επικοινωνηθούν στο κοινό. Σκοπός θα είναι να αποτρέπουν τους παίκτες να μετακινούνται στα παράνομα δίκτυα με συνεχείς εκστρατείες εκπαίδευσης.
Κορυφαίες Νόμιμες Στοιχηματικές Εταιρείες στην Ελλάδα