Για ακόμα μία σεζόν ξέρουμε ξεκάθαρα ποιος θα είναι ο πρωταθλητής, αφού ούτε φέτος υπάρχει στον ορίζοντα το αντίπαλο δέος που λέγεται Ρέιντζερς. Μόνη της κάνει στην ουσία παιχνίδι η Σέλτικ, ίσως να... νιώσει να "γαργαλιέται" από την πίεση της Αμπερντίν, μέχρι εκεί όμως. Οι "Ντονς" έχουν και φέτος πολύ καλό και γεμάτο ρόστερ, έχουν βγάλει καλή εικόνα στα πρώτα επίσημα και φιλικά, όμως το ζήτημα είναι το τι θα συμβεί εφόσον καταφέρουν να περάσουν στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα για την ομάδα από την πιο βιομηχανική πόλη της Σκωτίας, την "Γκρίζα Πόλη", όπως αποκαλείται το Αμπερντίν. Από εκεί και πέρα, στην εξάδα είναι πιθανόν να έχουμε αλλαγές. Η νεοφώτιστη Χαρτς έρχεται με φόρα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Τσάμπιονσιπ, Κιλμάρνοκ και Νταντί έχουν ενισχυθεί τρομερά, η Σεντ Τζόνστον χρειάζεται απαραίτητα έναν δημιουργικό μέσο και αν τον πάρει, θα είναι πάλι στην εξάδα. Στο... μεταίχμιο μεταξύ πλέι άουτ και πλέι οφ θα βρεθεί η Ινβερνές, η οποία δείχνει να έχει χάσει την περσινή δυναμική της. Δεν αναμένεται να κινδυνεύσει η Πάρτικ Θιστλ, ίσως και η Ρος Κάουντι, με τις Νταντί Γιουνάιτεντ, Μάδεργουελ και Χάμιλτον να είναι εκείνες που θα παλέψουν για τη σωτηρία. Και ισως μάλιστα αυτή να είναι και η σειρά από την 10η θέση και κάτω...
Σύστημα Διεξαγωγής
Διεξάγονται συνολικά 38 αγωνιστικές, οι οποίες χωρίζονται σε τρεις γύρους των 11 αναμετρήσεων και στη συνέχεια, οι ομάδες χωρίζονται σε δύο μέρη. Οι πρώτες έξι παίζουν μεταξύ τους για τον τίτλο και τις ευρωπαϊκές θέσεις, σε ένα μίνι πρωτάθλημα πέντε αγωνιστικών, τα επονομαζόμενα πλέι οφ. Το αυτό και για τις έξι τελευταίες, που αγωνίζονται για την αποφυγή του υποβιβασμού στα πλέι άουτ. Οι βαθμοί της κανονικής διάρκειας διατηρούνται και προστίθενται σε εκείνους της τελικής φάσης. Μετά τα 38 ματς, ακόμα και αν η πρώτη των πλέι άουτ έχει συγκεντρώσει περισσότερους βαθμούς από την τελευταία των πλέι οφ, δεν μπορεί να ανέβει στην 6η θέση. Η πρωταθλήτρια θα βρεθεί στη δεύτερη προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ στο Γιουρόπα Λιγκ θα συμμετάσχουν η 2η και η 3η της βαθμολογίας, καθώς η νικήτρια του Κυπέλλου Σκωτίας.
Μακροχρόνια Στοιχήματα
Το να πούμε ότι η Σέλτικ θα κατακτήσει τον τίτλο, είναι σαν να προτείνουμε ότι αύριο το πρωί που θα ξυπνήσετε, ο ήλιος θα έχει βγει από την ανατολή. Προφανώς και το 1.030 στο οποίο δίνονται οι "Κέλτες" δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση, οπότε θα πρέπει να βρούμε κάτι εναλλακτικό. Αρχικά θα ψάξουμε για το νικητή της λίγκας χωρίς να υπάρχει η Σέλτικ στον ορίζοντα, κοινώς ψάχνουμε να βρούμε ποια θα τερματίσει δεύτερη βαθμολογία. Το 1.66 της Αμπερντίν δεν ενθουσιάζει, όσο και αν είναι το φαβορί, καθώς θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τον παράγοντα Γιουρόπα Λιγκ. Αν οι "Ντονς" προχωρήσουν στους ομίλους, θα δυσκολευτούν να κρατήσουν δύο καρπούζια σε μια μασχάλη, οπότε δεν θα πρέπει να μας παραξενεύει πιθανή ολίσθηση στην 3η θέση. Τι αξίζει λοιπόν, εφόσον δεν πάμε με το φαβορί, να ποντάρουμε για δεύτερη θέση; Οι μπουκ έχουν "μυριστεί" τη δυναμική της Χαρτς και τη δίνουν σε απόδοση 5.50, καθώς είναι η ομάδα που έρχεται με φόρα από πέρσι, έχει τρομερό υλικό και συνοχή ως σύνολο. Παίζει δυνατά για την τριάδα, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, μπορεί - εφόσον "σκάσει" η Αμπερντίν- για τη δεύτερη θέση.
Όσο για την ομάδα που θα τερματίσει στην τελευταία θέση, σε απόδοση 5.00 δίνεται η Χάμιλτον, η οποία - προσωπική μου άποψη - είναι το πρώτο φαβορί για υποβιβασμό. Επειδή όμως θα "κοντραριστεί" σε αυτόν τον τομέα με τη Μάδεργουελ λογικά, καλό θα είναι να ρίξουμε μερικά ψιλά και στον υποβιβασμό της "Γουέλ", σε απόδοση 6.00. Μια άλλη καλή περίπτωση ειδικού στοιχήματος είναι το να κερδίσει το πρωτάθλημα η Σέλτικ με βαθμολογική διαφορά ως 20 βαθμών μάξιμουμ από την Αμπερντίν, το οποίο προσφέρεται σε απόδοση 10.00. Πέρσι τερμάτισαν με μεταξύ τους διαφορά στους 17 βαθμούς, αν πραγματοποιήσει ο τεχνικός ΜακΙνες και οι παίκτες του την υπόσχεσή τους να κοντράρουν την Σέλτικ, μπορεί και πάλι να μην είναι η διαφορά άνω των 20 βαθμών.
ΣΕΛΤΙΚ
Τι έκανε πέρυσι: Αν και το ξεκίνημά της στη σεζόν δεν ήταν το καλύτερο δυνατό και η αλήθεια είναι ότι συνολικά δεν άφησε στο πρώτο μισό της σεζόν τις καλύτερες εντυπώσεις, τελικά κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση. Αυτό συνέβη φυσικά μέσα από μερικές καλές διορθωτικές κινήσεις που έγιναν στο ρόστερ, οι οποίες βοήθησαν τους "Κέλτες" να ανέβουν επίπεδο, με πιο σημαντικές προσθήκες εκείνες των μέσων ΜακΚέι-Στίβεν και Αρμστρονγκ (από Νταντί Γιουνάιτεντ), του φορ Γκουιντέτι από τη Μάντσεστερ Σίτι και του αμυντικού Ντενάγιερ από τη Μάντσεστερ Σίτι. Αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων ήταν να αρχίσει σταδιακά να παίζει μπάλα και από την 5η (!) θέση που είχε βρεθεί, να αναρριχηθεί στην κορυφή και να πάρει εν τέλει το πρωτάθλημα. Λίγο νωρίτερα είχε κατακτήσει και το Λιγκ Καπ, ενώ αποκλείστηκε στο Κύπελλο στον ημιτελικό από τη μετέπειτα Κυπελλούχο Ινβερνές.
Προπονητής: Για δεύτερη χρονιά συνεχίζει στον πάγκο της Σέλτικ ο Νορβηγός Ρόνι Ντέιλα, ο οποίος αμφισβητήθηκε όσο λίγοι τεχνικοί στην περσινή σεζόν. Δικαίως βέβαια, καθώς η ομάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα παρέπαιε αγωνιστικά, όμως από τη στιγμή που κατάλαβε την νοοτροπία του Σκωτσέζικου ποδοσφαίρου και έκανε και τις απαραίτητες κινήσεις, ηρέμησαν τα πράγματα. Φέτος ξεκινάει έχοντας το know how, έχει τελειώσει το μεγαλύτερο μέρος των μεταγραφών από νωρίς, έχει καλό ρόστερ και πέρα από το γνωστό τρίπτυχο πρωτάθλημα-κύπελλο-Λιγκ Καπ, θέλει να πάει τη Σέλτικ και ένα βήμα παραπέρα στην Ευρώπη.
Έδρα: "Σέλτικ Παρκ" (60.832)
Μεταγραφές: Η μία καλύτερη από την άλλη. Εχασε τον καλό αμυντικό Ντενάγιερ που ήταν δανεικός; Πήρε τον Μπογιάτα από τη Μάντσεστερ Σίτι. Ηθελε να ενισχύσει την επιθετική της γραμμή μετά από τη φυγή του Γκουιντέτι; Εφερε τον 4ο σκόρερ της περσινής σεζόν, Ναντίρ Τσιφτσί (Νταντί Γιουνάιτεντ), ενώ πέρσι είχε δυναμώσει το κέντρο με την απόκτηση των Αρμστρονγκ και ΜακΚέι-Στίβεν. Εχασε τον ούτως ή άλλως μέτριο Ζαλούσκα και πήρε τον πολλά υποσχόμενο Μπέιλι, ενώ στα μπακ η προσθήκη του Γιάνκο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) υπόσχεται μια ακόμα πιο δυνατή αμυντική λειτουργία.
Φιλικά: Η αλήθεια είναι ότι έδωσε αρκετά δυνατές φιλικές αναμετρήσεις, σε τέσσερα ματς συνολικά είχε τρεις νίκες, ξεχώρισαν οι επικρατήσεις κόντρα σε Σοσιεδάδ (1-0) και Εϊμπάρ (4-1 εκτός), ενώ σε επίσημο ματς κέρδισε τη Στιάρναν, για το δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο πιο πρόσφατο παιχνίδι της νίκησε με 2-0 τη Ρεν.
Εκτίμηση: Το προφανές. Είναι το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, ειδικά με βάση τον κορμό που κράτησε και τις δυνατές προσθήκες της. Εχει λύσεις σε όλες τις θέσεις και αυτό θα την βοηθήσει ακόμα και σε περιόδους όπου αναπόφευκτα θα χρειαστεί ένα δυνατό ροτέισον για να αντέξει την πίεση των πολλών αγώνων σε όλες τις διοργανώσεις, εγχώριες και ευρωπαϊκές. Η περσινή Σέλτικ έβγαζε αβεβαιότητα, η φετινή όμως προκαλεί τρόμο. Θα έχει μια... μικρή κόντρα με την περσινή της (περίπου) αντίζηλο, την Αμπερντίν, αλλά όλα δείχνουν ότι έχει τα φόντα για να είναι εκείνη η οποία θα βρεθεί από πάνω. Πολύ θα ήθελα προσωπικά να άλλαζαν τα κόζια έστω για μία φορά, αλλά αφού δεν έγινε πέρσι, δύσκολα θα συμβεί και φέτος, ειδικά με βάση τις μεταγραφές που έχει κάνει η Σέλτικ.
ΑΜΠΕΡΝΤΙΝ
Τι έκανε πέρυσι: Πραγματοποίησε την καλύτερη χρονιά της στο πρωτάθλημα μετά από τη σεζόν 1984/85, όταν κατέκτησε τον τίτλο (επί Άλεξ Φέργκιουσον). Πολύ καλή και σταθερή παρουσία, μέχρι και την 28η αγωνιστική βρισκόταν στον κόλπο του τίτλου, αλλά φάνηκε η απειρία της και το ότι δεν είχε τα κότσια να φτάσει μέχρι τέλους, όταν δεν κατάφερε να πάρει τα αποτελέσματα που έπρεπε κόντρα στη Σέλτικ. Βέβαια στο πρώτο από τα δύο τελευταία παιχνίδια ήταν εξαιρετικά άτυχη. Πήρε τη δεύτερη θέση με τρομερή άνεση, μαζί και το ευρωπαϊκό εισιτήριο, πλήρωσε όμως και το αργό ξεκίνημά της στη σεζόν. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε από νωρίς, στο Λιγκ Καπ έφτασε ως τον ημιτελικό, αλλά αποκλείστηκε από τη Νταντί Γιουνάιτεντ και στην Ευρώπη έχει να θυμάται την πρόκριση επί της Γκρόνινγκεν και ότι πάλεψε με τη Σοσιεδάδ.
Προπονητής: Από τον Απρίλιο του 2013 που ανέλαβε τους "Ντονς" ο Ντέρεκ ΜακΙνες, η Αμπερντίν έγινε μια τελείως διαφορετική, σαφώς καλύτερη και πιο ανταγωνιστική αντίπαλος. Ηδη πέρσι έφτασε στο σημείο να διεκδικεί τον τίτλο η ομάδα της πιο βιομηχανικής πόλης στην Σκωτία. Στηρίζεται φουλ στην καλή αμυντική λειτουργία ο ΜακΙνες, από εκεί ξεκινάνε όλα κατά τη γνώμη του και δεν αναμένεται να αλλάξει νοοτροπία και φέτος, αν και θεωρητικά επειδή η Αμπερντίν έχει πολύ καλύτερο υλικό από πολλές ομάδες, θα μπορούσε να την κάνει έστω και έναν τόνο πιο επιθετική, χωρίς να χάνει από αμυντικής άποψης.
Έδρα: "Πίτοντρι" (22.199)
Μεταγραφές: Κράτησε σε μεγάλο ποσοστό τον βασικό κορμό της. Απώλεια αποτελεί το ότι έχασε τον σέντερ μπακ Σόφνεσι και τον αριστερό μπακ Κλαρκ Ρόμπερτσον, έφυγαν για τη Σεντ Τζόνστον και τη Μπλάκπουλ αντίστοιχα. Στη θέση του τελευταίου όμως ήρθε ο ποιοτικός και ταχύτατος Σίνι από την Ινβερνές, στη θέση του πρώτου αποκτήθηκε ο έμπειρος από την Πρέμιερσιπ πλέον Κουίν από τη Ρος Κάουντι. Επίσης στα γκολπόστ δεσπόζει η μορφή του κίπερ Γουορντ από τη Λίβερπουλ, του οποίου το όνομα έπαιξε για αρκετές ομάδες στην Αγγλία, προτού πάρει την απόφαση να πάει στην Αμπερντίν.
Φιλικά: Από τα πρώτα κιόλας φιλικά έδειξε το ποιόν της και το τι θα ακολουθήσει. Εχει δώσει μέχρι στιγμής τρεις φιλικές και τέσσερις επίσημες αναμετρήσεις, παραμένει αήττητη και φυσικά ξεχωρίζουν οι νίκες επί της Ριέκα εκτός με 3-0 και η εντός έδρας φιλική νίκη επί της Σεντ Τζόνστον με 1-0. Νίκησε και τη Μπράιτον από την Τσάμπιονσιπ της Αγγλίας με 1-0.
Εκτίμηση: Η υπόσχεση του τεχνικού ΜακΙνες και των παικτών με την ολοκλήρωση της περσινής σεζόν ήταν ότι φέτος η ομάδα θα είναι περισσότερο ανταγωνιστική έναντι της Σέλτικ, μέχρι που έκαναν και λόγο για πραγματική διεκδίκηση του τίτλου. Προφανώς και δεν θα είναι εύκολο το έργο των "Ντονς", οι οποίοι έχουν κάνει πολύ καλό ξεκίνημα στη σεζόν και δείχνουν αρκετά έτοιμοι να πέσουν στη μάχη. Εχουν άλλωστε συνοχή ως ομάδα, έχουν παίκτες με εμπειρία και αρκετούς με καλά τρεξίματα, σταθερή και πολύ δυνατή - όπως έδειξαν στα μέχρι τώρα παιχνίδια - αμυντική γραμμή, καλό κέντρο και κάτι παραπάνω από αξιοπρεπή φροντ λάιν. Ξεκινάει με βάση τη δεύτερη θέση και ότι καλύτερο της βγει στην διεκδίκηση του τίτλου.
ΙΝΒΕΡΝΕΣ
Τι έκανε πέρυσι: Δεν τρελαθήκαμε κιόλας από τη μπάλα που έπαιξε και γενικά ήταν με τα φεγγάρια της. Είχε ένα χρονικό διάστημα στο οποίο έδειχνε άτρωτη, δημιούργησε ένα καλό σερί, το οποίο έφερε με τη σειρά του μια αξιοπρεπέστατη απόσταση από τις ανταγωνίστριές της, όμως όταν έστρεψε το βλέμμα της στο κυνήγι της Αμπερντίν και της δεύτερης θέσης είχε ήδη... σκάσει. Εχασε στα μέσα της χρονιάς και τον πιο "δυνατό" φορ της, τον Μπιλ ΜακΚέι, ο οποίος πήγε στη Γουίγκαν, στη θέση του ήρθε ο Οφέρε και τουλάχιστον συμμαζεύτηκε κάπως το κενό. Στο Κύπελλο όμως έδειξε τελείως διαφορετική, έβγαλε σοβαρότητα και έφτασε στην κατάκτηση του τροπαίου, πραγματοποιώντας στην ουσία την καλύτερη πορεία της ιστορίας της. Στα συν το γεγονός ότι υπήρξε εξαιρετικά συνεπής επιθετικά και αυτό τη βοήθησε να παίρνει αποτελέσματα ακόμα και όταν δεν έπαιζε καλά.
Προπονητής: Ο αγαπημένος "Γιόγκι" των Σκωτσέζων, ο Τζον Χιουζ, θα συνεχίσει στον πάγκο της "Κάλεϊ Θιστλ" για δεύτερη γεμάτη σεζόν, αφού το ξεκίνημα της θητείας του έγινε το Δεκέμβριο του 2013, όταν πήρε τα ηνία από τον Τέρι Μπούτσερ. Αρέσκεται στο επιθετικό ποδόσφαιρο, όμως όπως και στην Χιμπέρνιαν, έτσι και εδώ δείχνει να έχει ένα θέμα στην επιλογή παικτών που θα ενισχύσουν το ρόστερ και θα κάνουν την ομάδα ακόμα πιο ανταγωνιστική. Περιμένουμε ουσιαστικά να δούμε περίπου την ίδια εικόνα με πέρσι από την ομάδα των "Χάιλαντς".
Έδρα: "Καλεντόνιαν Στάντιουμ" (7.918)
Μεταγραφές: Δείχνει χαμένη στο φετινό μεταγραφικό πάρε δώσε, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Εχασε βασικά στελέχη της, όπως ο αριστερός μπακ Σίνι, ο εξτρέμ Κινγκ, οι μέσοι Γουάτκινς και Ρος και ο φορ Οφέρε. Τι έφερε; Εναν 29χρονο αμφιβόλου ποιότητας Ισπανό φορ, τον Λόπες από ομάδα 3ης κατηγορίας στην Ισπανία, ο οποίος είναι ένα θέμα το κατά πόσο θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις περισσότερες απαιτήσεις της Πρέμιερσιπ, τον άπειρο από Πρέμιερσιπ σέντερ μπακ Γουέντερμπερν από την Κάουντενμπιθ, τον νεαρό εξτρέμ Ρόμπερτς από την Ολντερσοτ (Κόνφερενς) και τον καλό κίπερ Φον Γουίλιαμς από την Τρανμίρ.
Φιλικά: Εχει μείνει αήττητη στα έξι φιλικά παιχνίδια που έχει δώσει ως τώρα, όλα όμως ήταν κόντρα σε υποδεέστερες αντιπάλους στην ουσία. Στα πιο δυνατά της τεστ παρουσίασε προβλήματα, καθώς έχασε από την Αστρα με 1-0 στο πρώτο ματς και μάλιστα εντός έδρας (για τη δεύτερη προκριματική φάση του Γιουρόπα Λιγκ), ενώ έμεινε στο ισόπαλο 1-1 με την Σεντ Μίρεν (η οποία αγωνίζεται στην Τσάμπιονσιπ). Τελικά στο Γιουρόπα Λιγκ αποκλείστηκε από την Αστρα Τζιούρτζιου και δεν θα ήταν δυνατό να συμβεί κάτι διαφορετικό με το μέτριο ποδόσφαιρο που απέδωσε.
Εκτίμηση: Η αλήθεια είναι ότι δεν μας γεμίζει ιδιαίτερα το μάτι η ομάδα του Τζον Χιουζ. Εχει αποδυναμωθεί σε σχέση με πέρσι, όμως και πάλι αποτελεί ομάδα η οποία μπορεί να χτυπήσει την εξάδα. Δεν είναι όμως για πολλά περισσότερα, δύσκολα θα καταφέρει να βρεθεί ξανά στην τριάδα στο τέλος του πρωταθλήματος.
ΣΕΝΤ ΤΖΟΝΣΤΟΝ
Τι έκανε πέρυσι: Δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις της. Ξεκίνησε τη σεζόν με στόχο να δώσει έμφαση στην άμυνα. Δεν της βγήκε. Από εκεί και πέρα, οι "Αγιοι" παρότι είχαν ένα αξιοπρεπέστατο ρόστερ, είχαν πάρα πολλά σκαμπανεβάσματα και σε πολλές περιπτώσεις τα πλήρωσαν. Ισως να φταίει και η εμμονή του μάνατζερ Ράιτ με την άμυνα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να αναπτυχθεί σωστά, αφού σε αυτό το κομμάτι δεν ήταν καλά δουλεμένη. Τουλάχιστον μπροστά στο κοινό της ήξερε να παίρνει τα αποτελέσματα που ήθελε και ήταν η ομάδα με την τρίτη καλύτερη εντός έδρας επίδοση, πίσω από Σέλτικ και Αμπερντίν. Τερμάτισε στην 4η θέση, η οποία σε συνδυασμό με την κατάκτηση του Κυπέλλου από την Ινβερνές, της έδωσε την ευκαιρία να βρεθεί και πάλι φέτος στο Γιουρόπα Λιγκ. Ασχετα που πρόλαβε και αποκλείστηκε από ομάδα της Αρμενίας...
Προπονητής: Ο Βορειοϊρλανδός Τόμι Ράιτ θα βρεθεί στον πάγκο της ομάδας από το Περθ για τρίτη διαδοχική σεζόν και ήδη οι προηγούμενες δύο χρονιές δικαιώνουν την επιλογή της διοίκησης. Λατρεύει να παίζει αμυντικά, αν και φέτος έχει ενισχύσει και την επιθετική γραμμή, έχει πάρει ήδη ένα Κύπελλο Σκωτίας και η λογική λέει ότι και φέτος θα προσπαθήσει να ακολουθήσει τη γνωστή πεπατημένη, η οποία μιλάει για ισχυρή άμυνα και μεγάλη αποτελεσματικότητα επιθετικά. Κάτι λείπει γενικά όμως στην ομάδα και αυτό είναι η δημιουργία...
Έδρα: "ΜακΝταϊάρμιντ Παρκ" (10.673)
Μεταγραφές: Από όσους έχασε, μόνο ο εξτρέμ Κροφτ θα της λείψει πραγματικά, αφού ο παίκτης έδινε ταχύτητα στη δεξιά πλευρά της μεσαίας γραμμής. Απέκτησε όμως το μέσο Λίαμ Κρεγκ από τη Χιμπέρνιαν, ο οποίος θα παίζει στα αριστερά, αντικατέστησε τον Κροφτ με τον Κάμμινς (Εξετερ), στη θέση του έμπειρου αλλά ασταθούς ΜακΦάντεν, ήρθε το "θηρίο" Τζον Σάτον (Μάδεργουελ). Με τους Σόφνεσι (αριστερός μπακ, βασικός στην Αμπερντίν), Μπραντ ΜακΚέι (Χαρτς, βασικός πέρσι), δυναμώνει τρομερά στην άμυνα. Χρειάζεται ενίσχυση στη μεσαία γραμμή.
Φιλικά: Έχει σκοράρει μόλις σε δύο από τα έξι παιχνίδια που έχει δώσει μέχρι τώρα στο Γιουρόπα Λιγκ και σε φιλικές αναμετρήσεις της. Στο δεύτερο τη τάξει ευρωπαϊκό πρωτάθλημα αποκλείστηκε στον πρώτο προκριματικό γύρο από την Αλασκέρτ από την Αρμενία (χάρη στο εκτός έδρας των Αρμένιων), στα φιλικά έχει δύο ήττες και δυο ισοπαλίες. Σημαντικότερο φιλικό εκείνο με τη Σοσιεδαδ, έμεινε στο 0-0, ενώ στο πιο πρόσφατο, έχασε από τη Μπλάκπουλ με 1-0.
Εκτίμηση: Χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση στη μεσαία γραμμή, αν δεν προχωρήσει σε μεταγραφές σε αυτό το κομμάτι, θα έχει πρόβλημα. Εχει πολύ καλό ρόστερ, καλύτερο από πέρσι, της λείπει όμως ο δημιουργικός παίκτης τύπου ΜακΛιν (Αμπερντίν), ο οποίος θα την ανεβάσει επίπεδο. Εχει δυνατότητες πάντως να βρίσκεται στην εξάδα, αφού όποια ομάδα θέλει να της βάλει γκολ, θα ματώσει. Στα μετόπισθεν θα είναι όντως πολύ δυνατή.
ΝΤΑΝΤΙ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ
Τι έκανε πέρυσι: Αυτό που έκανε, ήταν ότι κινήθηκε γενικά στη μετριότητα και θα πρέπει να αλλάξουν πολλά από την πλευρά του τεχνικού ΜακΝαμάρα αν θέλει να πρωταγωνιστήσει και πάλι. Τουλάχιστον ως τα μέσα της σεζόν σε ορισμένες περιπτώσεις θύμιζε τη γνωστή καλή και επικίνδυνη Νταντί Γιουνάιτεντ και υπήρξαν παιχνίδια στα οποία έπαιξε καλό ποδόσφαιρο. Από την ώρα όμως που οι ΜακΚέι-Στίβεν και Αρμστρονγκ δόθηκαν στη Σέλτικ με μεταγραφή, μπορεί να έβαλε χρήματα στα ταμεία της, αγωνιστικά όμως πάτωσε. Λίγο έλειψε να μείνει εκτός εξάδας, ενώ το ότι τερμάτισε πέμπτη ήταν απλώς απόρροια ότι δεν ήταν για περισσότερα η συντοπίτισσα Νταντί.
Προπονητής: Συνεχίζει στον πάγκο των "Αράβων" ο Τζάκι ΜακΝαμάρα, ο οποίος αρέσκεται στο να δουλεύει με νεαρούς, ταλαντούχους παίκτες. Και αν αυτό είχε επιτυχία στην Πάρτικ Θιστλ, την προηγούμενη ομάδα του, αν πάει αποκλειστικά με νεαρούς φέτος, δεν θα καταφέρει τίποτα. Του αρέσει η ανάπτυξη από τα πλάγια, τη ζηταει μαζί με το γρήγορο παιχνίδι, το συνεχές πάσινγκ γκέιμ και το διαρκές πρέσινγκ.
Έδρα: "Τάνανταϊς Παρκ" (14.209)
Μεταγραφές: Δεν της έφτασε που έχασε πριν από ελάχιστους μήνες τους κινητήριους μοχλούς της στο χώρο της μεσαίας γραμμής, τους ΜακΚέι-Στίβεν και Αρμστρονγκ, παραχώρησε στη Σέλτικ και τον πρώτο σκόρερ της, τον Τούρκου Ναντίρ Τσιφτσί. Αφησε ελεύθερο και τον καλό κίπερ Σιέρζνιακ, τέλος και ο ταλαντούχος αμυντικός χαφ Μπούτσερ, ο οποίος πήγε στην Μπέρτον, όπως και ο φορ Γκρέιαμ, ο οποίος έμεινε μόνιμα στη Ρος Κάουντι. Αμφιβόλου ποιότητας οι μεταγραφές του μέσου Σνάιντερ (Αλμέρε Σίτι), Μπόντουλ (φορ, Άλταχ), η καλύτερη προσθήκη είναι εκείνη του σέντερ μπακ Ντόναλντσον από την ΚΠΡ.
Φιλικά: Κάκιστη είναι η μέχρι τώρα εικόνα της στα φιλικά, σε όλους τους τομείς. Δέχεται εύκολα γκολ, σκοράρει με τα χίλια ζόρια. Εξι ματς έχει δώσει, έχει ηττηθεί σε όλα. Πιο σημαντικά ματς εκείνο με τη Γουότφορντ εντός (ήττα με 1-0), έχασε εκτός επίσης από τις ολλανδικές Φίτεσε, Αλκμααρ, Ουτρέχτη (0-4, 1-3, 0-4 αντίστοιχα).
Εκτίμηση: Δεν την βλέπω καλά φέτος τη Νταντί Γιουνάιτεντ. Εκανε πλήρες ξεπούλημα, είναι μεν σε καλή κατάσταση οικονομικά, όμως αγωνιστικά έχει αποδυναμωθεί σε όλες τις γραμμές. Δεν έχει καλύψει έστω μία από τις βασικές απώλειές της και με αυτό το ρόστερ δύσκολα θα μπορέσει να κοντράρει στα ίσια τις περισσότερες ομάδες της κατηγορίας. Αν βρεθεί στην 8η θέση θα πρέπει να είναι ευχαριστημένη.
ΝΤΑΝΤΙ
Τι έκανε πέρυσι: Για πρώτη χρονιά στην Πρέμιερσιπ μετά από καιρό, είχε πολύ καλή παρουσία. Σε πολλές περιπτώσεις κατάφερε να τρομάξει θεωρητικά ανώτερες αντιπάλους της, ακόμα και την πρωταθλήτρια Σέλτικ. Την χαρακτήριζε η μαχητικότητα, το δυναμικό παιχνίδι, η πολύ καλή - σε γενικές γραμμές - αμυντική λειτουργία και όταν μπορούσε, ήταν κίνδυνος θάνατος επιθετικά ιδίως μέσα από τις ταχύτατες αντεπιθέσεις της. Ηταν σταθερή στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν, δικαίως κατέκτησε την 6η θέση, δεδομένα δεν θα μπορούσε να πάει και πολύ ψηλότερα, αν και το προσπάθησε.
Προπονητής: Για δεύτερη χρονιά ο Πολ Χάρτλεϊ ετοιμάζει εξ ολοκλήρου τη Νταντί, με την περσινή πρώτη του προσπάθεια να είναι απόλυτα επιτυχημένη. Ξέρει να χτίζει ομάδες οι οποίες βασίζονται στο πάθος και τον δυναμισμό τους, έτσι είναι άλλωστε και ο ίδιος ως προπονητής, έτσι ήταν και ως παίκτης. Δεν θα αλλάξει τη συνταγή, έχει τον τρόπο να παίρνει αυτό που θέλει και να διαβάζει την εξέλιξη του αγώνα, βοηθώντας την ομάδα του να ανατρέψει τα δεδομένα. Είναι από τους καλύτερους νέους (σε ηλικία και εμπειρία) τεχνικός της Σκωτίας.
Έδρα: "Ντενς Παρκ" (12.085)
Μεταγραφές: Θα της... λείψει ο καλός κίπερ Λέθερεν (πήγε στη Μπλάκπουλ), όπως και οι Μπενέντικτους (αμυντικός), Μπόιλ (επιθετικός), Ντάιερ (μπακ), ΜακΓκιν (μέσος). Τον Ντάιερ τον αντικατέστησε επάξια με τον Χολτ (πρώην Κουίν Οφ Σάουθ), επιθετικά δυνάμωσε εξαιρετικά με τις προσθήκες του φορ Λόι από την Φόλκερκ (πρώτος σκόρερ των "Μπερνς" τα τελευταία χρόνια), Χέμινγκς (έκανε "παπάδες" στην Κάουντενμπιθ προ δύο σεζόν), πολύ καλή η απόκτηση του μέσου Λόου από την Αμπερντίν. Γενικά έχει ενισχυθεί πάρα πολύ.
Φιλικά: Σε έξι ματς γνώρισε τέσσερις ήττες και επικράτησε δύο φορές. Οι τρεις ήττες ήρθαν βέβαια με σκορ 1-0, με τις δύο να είναι από ανώτερες θεωρητικά αντιπάλους (Πάκσι από Ουγγαρία και Ρόδεραμ από Αγγλία). Ξεχωρίζει η πρόσφατη φιλική νίκη επί της Γουίγκαν με 1-0, κόντραρε στα ίσια την Κρίσταλ Πάλας χάνοντας με 4-3, κέρδισε και τη Ρέιθ Ρόβερς εκτός.
Εκτίμηση: Η λογική λέει ότι φέτος θα είναι τρομερά βελτιωμένη, αφού έχει δυναμώσει πάρα πολύ το ρόστερ της, έχοντας κρατήσει βεβαίως και το καλό περσινό υλικό. Είναι από τις ομάδες που μπορούν να κάνουν το ξεπέταγμα. Εχει καλό ρόστερ, συγκεκριμένη φιλοσοφία, βγάζει μαχητικότητα και το κυριότερο, έχει προπονητή που ξέρει να παίρνει αυτό που θέλει. Μπορεί να είναι η έκπληξη της χρονιάς και να βρεθεί στην 4άδα.
ΧΑΜΙΛΤΟΝ
Τι έκανε πέρυσι: Κέρδισε επάξια... τον τίτλο του Ντόκτωρ Τζέκυλ και Μίστερ Χάιντ στην περσινή σεζόν. Μέχρι τα μέσα της σεζόν πήγαινε τραίνο, είχε αφήσει τους πάντες άφωνους με τις επιθετικές και αμυντικές επιδόσεις, χάιλαϊτ της ήταν φυσικά το τεράστιο διπλό στο "Σέλτικ Παρκ" τον περασμένο Οκτώβρη. Συνέχισε έτσι μέχρι τα τέλη Γενάρη και μετά... κλάταρε. Μεγάλο ρόλο, ίσως τον μεγαλύτερο, έπαιξε το ότι ο τεχνικός Αλεξ Νιλ, ο οποίος ήταν ο πρωτομάστορας της πορείας σε Τσάμπιονσιπ και Πρέμιερσιπ ως εκείνη τη χρονιά, έφυγε για τον πάγκο της Νόριτς (για να κερδίσει τελικά την άνοδο στην Πρέμιερ). Κάπου εκεί οι "Ακαδημαϊκοί" άρχισαν να χάνουν την γη κάτω από τα πόδια τους, ο υπηρεσιακός τεχνικός Μάρτιν Κάνινγκ είχε "χάσει τη μπάλα" και δεν μπορούσε να αντιδράσει και τελικά η ομάδα βγήκε εκτός εξάδας, για να πάρει την πρώτη θέση στα πλέι άουτ.
Προπονητής: Ισως το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσε να κάνει η διοίκηση της Χάμιλτον, είναι το να διατηρήσει τον τεχνικό Μάρτιν Κάνινγκ στον πάγκο της ομάδας και για τη νέα σεζόν. Είναι άπειρος, πήρε μια ομάδα που είχε ρολλάρει καλά και όταν έκανε την κοιλιά της δεν έδειξε ικανός να κάνει κάτι για να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων. Σε πολλές περιπτώσεις χάνει τον έλεγχο από τα νεύρα του, χάνει τον έλεγχο στα αποδυτήρια και ειλικρινά δεν υπάρχει κάτι θετικό από το εξάμηνο στη θέση του πρώτου μάνατζερ. Είναι τεράστιο το ρίσκο για τη Χάμιλτον...
Έδρα: "Νιου Ντάγκλας Παρκ" (6.078)
Μεταγραφές: Δεν έχασε κάτι το ιδιαίτερο. Οι φορ Σκότλαντ και Χάσελμπαϊνκ ήρθαν προς το τέλος της σεζόν απλώς για να δώσουν μια επιπλέον ώθηση, με την σημαντικότερη απώλεια να είναι μακράν εκείνη του παικταρά αριστερού μπακ, του 20χρονου Χέντρι, ο οποίος με το ταλέντο που έχει πήρε σπουδαία μεταγραφή για τη Γουέστ Χαμ. Από όσους ήρθαν, ξεχωρίζει η εμπειρία του φορ Κριστιάν Νάντε (πρώην Ρέιθ Ρόβερς, Νταντί), καλή ειναι και η προσθήκη του φορ Μόρις από τη Νόριτς, όπως και του αριστερού μπακ Κούρακινς από την Βέντσπιλς της Λεττονίας. Οι υπόλοιπες προσθήκες, καλώς ή κακώς, είναι αμφιβόλου ποιότητας.
Φιλικά: Μόλις ένα δυνατό φιλικό έχει δώσει και επίσης πρόκειται για ανησυχητικό σημάδι. Αντιμετώπισε τη Φόλκερκ εκτός έδρας, επικρατώντας τελικά με 3-2, ενώ πριν λίγες μέρες συγκρούστηκε με τη Σλιέμα Γουέντερερς από τη Μάλτα, με τις δύο ομάδες να μένουν στο ισόπαλο 2-2, ενώ διέλυσε με 5-0 τη Φλοριάνα, ξανά σε μαλτέζικο έδαφος. Το μοναδικό σοβαρό φιλικό ωστόσο, ήταν εκείνο με τη Φόλκερκ και ακόμα δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα.
Εκτίμηση: Ξεκινάμε από το βασικό, ότι αφού δεν κατάφερε να μπει πέρσι στην εξάδα, πολύ δύσκολα θα το κάνει και φέτος. Το ρίσκο με το να έχει τον Κάνινγκ στον πάγκο της είναι πολύ μεγάλο και αν πρέπει να κάνουμε μια πρόβλεψη, το ρίσκο δύσκολα θα βγει σε καλό για τους "Ακαδημαϊκούς". Ισως να πλησιάζει περισσότερο προς τον υποβιβασμό, από ότι προς τα πάνω...
ΠΑΡΤΙΚ ΘΙΣΤΛ
Τι έκανε πέρυσι: Για τρίτη διαδοχική χρονιά θα βρεθεί στην Πρέμιερσιπ η Πάρτικ Θιστλ, αφού και πέρσι, όπως και στην πρώτη σεζόν στην κατηγορία, κατάφερε να κερδίσει την παραμονή της. Μάλιστα πέρσι, έχοντας πλέον εμπειρία ενός επιπλέον έτους, ήταν λιγότερο επιπόλαιη στα παιχνίδια της, περισσότερο σοβαρή, βελτιωμένη σε όλους τους τομείς, ενώ στήριξε την προσπάθειά της στο "Φέρχιλ". Τερμάτισε στην 8η θέση, έχοντας δημιουργήσει πολλές φορές προβλήματα στους αντιπάλους της. Αυτό που δεν της επέτρεψε να πάει και ακόμα υψηλότερα στη βαθμολογία, ήταν η επιθετική της ατολμία, την οποία αν την βελτιώσει φέτος, μπορεί να ονειρεύεται περισσότερα. Θα μπορούσε πάντως, αν το είχε κυνηγήσει, να έχει τερματίσει και πρώτη στα πλέι άουτ, όμως είχε ξεμείνει από δυνάμεις.
Προπονητής: Πλέον, έχοντας στην πλάτη του δύο χρόνια εμπειρίας στον πάγκο της Πάρτικ Θιστλ, ξέρει ακριβώς τι θα πρέπει να κάνει και πως ο 37χρονος τεχνικός. Ξέρει να ξεχωρίζει, ή μάλλον έμαθε, το πως θα πρέπει να διαχειρίζεται τα ματς κόντρα σε ομάδες όπως είναι η Σέλτικ και η Αμπερντίν, τις θεωρητικά πιο δύσκολες και αντίστοιχα τις υπόλοιπες. Γενικά του αρέσει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της άμυνας και της επίθεσης, αν όμως θα πρέπει να αλλάξει κάτι σε σχέση με πέρσι, αυτό είναι η νοοτροπία της στα εκτός έδρας ματς, να γίνει πιο τολμηρή.
Έδρα: "Φέρχιλ Στάντιουμ" (13.079)
Μεταγραφές: Εκανε αν μη τι άλλο καλά ψώνια, αντικαθιστώντας πλήρως τις απώλειες αυτού του καλοκαιριού... Εχασε τον καλό εξτρέμ Χιγκίνμποθαμ, τον αντικατέστησε επάξια όμως με τον Αμοο της Καρλάιλ, της έφυγε ο κίπερ Φοξ, πήρε τον Τσέχο Τσέρνι από τη Χιμπέρνιαν, έχασε τον δεξιό μπακ Ο' Ντόνελ, έφερε στη θέση του Μίλερ από την Σεντ Τζόνστον και για το αριστερό άκρο της άμυνας απέκτησε τον Κάλουμ Μπουθ, ο οποίος είχε γεμάτη χρονιά στη Χιμπέρνιαν. Κοινώς, κράτησε τον (πολύ καλό) κορμό της και φρόντισε να αντικαταστήσει με τον καλύτερο τρόπο όσους έχασε.
Φιλικά: Πέντε φιλικές αναμετρήσεις έχει δώσει μέχρι τώρα, σε όλες είχε την εικόνα που περιμέναμε. Σοβαρή, σκληρή, πρέπει να "ματώσει" ο αντίπαλος για να διασπάσει την άμυνά της. Επικράτησε κόντρα στην Ιστλεϊ και την Ιστ Στέρλινγκ, κράτησε στην ισοπαλία τις Γουίγκαν, Ρόδεραμ εντός έδρας (1-1 με αμφότερες), έμεινε στο 0-0 με τη Φόλκερκ εκτός.
Εκτίμηση: Αν βελτιώσει την εικόνα της στα εκτός έδρας παιχνίδια, κυρίως στο επιθετικό κομμάτι, τότε μπορεί να περιμένει να κάνει το κάτι παραπάνω. Η λογική λέει ότι οι "Τζαγκς" θα είναι και φέτος σταθεροί και δεν θα δυσκολευτούν να κερδίσουν την παραμονή τους στην κατηγορία. Αναμένεται να κινηθούν μεταξύ 6ης (σε περίπτωση πολύ καλής πορείας) και 8ης θέσης.
ΡΟΣ ΚΑΟΥΝΤΙ
Τι έκανε πέρυσι: Ξεκίνησε με στόχο να παρουσιάσει το λιγότερο το ίδιο καλό πρόσωπο με εκείνο που είχε δείξει μία σεζόν πριν, όταν μπήκε στην πρώτη εξάδα. Ομως ο τεχνικός Ντέρεκ Ανταμς έκανε το μεγαλύτερο δυνατό λάθος, "διέλυσε" ένα ήδη καλό ρόστερ και την συνοχή που είχε η ομάδα, έφερε πολλούς νέους και αμφιβόλου ποιότητας παίκτες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κάκιστο σύνολο, το οποίο αμυντικά είχε τεράστια προβλήματα, δημιουργικά και επιθετικά ήταν ανύπαρκτο και έδινε την εντύπωση ότι θα είναι το πρώτο φαβορί για υποβιβασμό. Τελικά η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία και ο ερχομός του έμπειρου ΜακΙνταϊρ, άλλαξαν την εικόνα των "Στάγκις", η ομάδα σουλουπώθηκε, έγιναν και ορισμένες σημαντικές προσθήκες και τελικά κατάφερε να φτάσει στην 9η θέση και να μην ασχολείται με τα σενάρια των πλέι άουτ ήδη 3 αγωνιστικές πριν από τη λήξη της σεζόν.
Προπονητής: Για πρώτη φορά ετοιμάζει εξ ολοκλήρου τη Ρος Κάουντι ο πολύπειρος ΜακΙνταϊρ, ο οποίος είχε αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις ως τεχνικός της Ντανφέρμλιν, την οποία ανέβασε δύο φορές στην Πρέμιερσιπ. Εν συνεχεία ανέλαβε την Κουίν Οφ Σάουθ, δημιουργώντας ένα σκληροτράχηλο σύνολο, για να μεταπηδήσει στη συνέχεια στη Ρος Κάουντι και να τη σώσει, έχοντας αφήσει την Κουίν Οφ Σάουθ εντός της 4άδας η οποία οδηγούσε στα πλέι οφ. Ξέρει να δημιουργεί σύνολα με καλή αμυντική λειτουργία, να διαχειρίζεται το ρόστερ καταλλήλως και το απέδειξε και με τη Ρος Κάουντι, την οποία αργά, αλλά σταθερά την μεταμόρφωσε σε μια ομάδα που ξέρει να μάχεται, δεν τα παρατάει και έχει νοοτροπία νικητή.
Έδρα: "Γκλόμπαλ Ένερτζι Στάντιουμ" (6.310)
Μεταγραφές: Πολλές ήταν για ακόμα μια χρονιά οι αλλαγές που έκανε στο ρόστερ, αλλά αυτή τη φορά θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ήταν μάλλον δικαιολογημένες, με βάση την εικόνα που είχε πέρσι η ομάδα στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν. Οι σημαντικότερες απώλειες ήταν εκείνες του σέντερ μπακ Πολ Κουίν (Αμπερντίν), του εξτρέμ Καρντλ (Ντανφέρμλιν), του μέσου Κάρεϊ (Ζαλγκίρις) και του μπακ Σόντερς. Οσον αφορά τις προσθήκες, απέκτησε τον έμπειρο κίπερ Φοξ (Πάρτικ Θιστλ), τον καλό σέντερ μπακ Ντέιβις από τη Μπράντφορντ, απέκτησε μόνιμα τον εξτρέμ/στράικερ Γκαρντάιν και τον φορ Γκρέιαμ από την Νταντί Γιουνάιτεντ, πολύ καλή είναι και η προσθήκη του μέσου ΜακΣέιν από την Κουίν Οφ Σάουθ. Σε γενικές γραμμές δείχνει κερδισμένη στο φετινό μεταγραφικό παζάρι.
Φιλικά: Συνολικά έδωσε πέντε φιλικά, πήρε δύο νίκες, έμεινε σε ισόπαλο αποτέλεσμα σε ένα ματς, ενώ έχασε στο σπουδαιότερο παιχνίδι προετοιμασίας από τη Ναϊμέγκεν εντός έδρας με 2-0. Γενικα δείχνει να θέλει ακόμα δουλειά για να δέσει.
Εκτίμηση: Είναι ένα θέμα το κατά πόσο γρήγορα θα μπορέσει να έχει συνοχή. Το θετικό είναι πάντως ότι έχει κάνει καλές μεταγραφές, οι οποίες θα της δώσουν την ποιότητα που της έλειπε πέρσι στα παιχνίδια της. Παίκτες όπως οι Γκρέιαμ, Γκαρντάιν, Ντέιβις, είναι ικανοί να δώσουν την απαραίτητη ώθηση. Μαζί με τις Χάμιλτον, Πάρτικ Θιστλ, Μάδεργουελ, θα είναι οι ομάδες που θα δώσουν τη μάχη για να αποφύγουν τις τελευταίες δύο θέσεις. Και για να το πάμε ένα βήμα παραπέρα, κάτι μου λέει ότι η Ρος Κάουντι και φέτος θα σώσει τη χρονιά.
ΚΙΛΜΑΡΝΟΚ
Τι έκανε πέρυσι: Με τον Αλαν Τζόνστον δεν μπόρεσε να βρει τα πατήματα που ήθελε και εμφανώς το να επενδύσει σε έναν παντελώς άπειρο μάνατζερ, μόνο και μόνο εξαιτίας της καλής πορείας που είχε η Κουίν Οφ Σάουθ μία χρονιά νωρίτερα, ήταν καταστροφική. Άλλωστε δεν ήταν και το ρόστερ της τέτοιο ώστε να μπορέσει να δώσει πολλά περισσότερα, με εξαίρεση ορισμένους παίκτες που άφησαν τρομερές εντυπώσεις, όπως είναι ο επιθετικός Ομπαντέγι (9 γκολ) και ο εξτρέμ Ματζινις (8 τέρματα). Πάνω όμως που είχε αρχίσει να... χάνεται η μπάλα στην ομάδα, ανέλαβε τα ηνία της ο Γκάρι Λοκ, ο οποίος είχε αφήσει καλό έργο μια σεζόν νωρίτερα ως τεχνικός της Χαρτς, έχοντας στα χέρια του μόνο νεαρούς παίκτες. Τελικά έφτασε σε σημείο να κινδυνεύσει στα τελευταία παιχνίδια της σεζόν, αλλά έσωσε τη χρονιά ολοκληρώνοντας στην 10η θέση.
Προπονητής: Ο 40 χρονος Γκάρι Λοκ, έδωσε ψυχολογία με το που ανέλαβε τα ηνία της ομάδας, άλλωστε το είχαμε παρατηρήσει ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο προσόν του από όταν ακόμα βρισκόταν στον πάγκο της Χαρτς. Κακά τα ψέματα, είναι ένα ταλέντο το οποίο αν το έχει έμφυτο ο προπονητής, μπορεί να πάρει το κάτι παραπάνω από τους παίκτες του. Πλέον έχει δημιουργήσει από την αρχή την ομάδα, στόχος του είναι να φτιάξει ένα σύνολο "πολύ σκληρο για να πεθάνει", με τη διαφορά ότι σε αντίθεση με το διάστημα που βρισκόταν στη Χαρτς, εδώ είχε την ευκαιρία να κάνει το κάτι παραπάνω μεταγραφικά με το μπάτζετ που είχε η Κιλμάρνοκ.
Έδρα: "Ράγκμπι Παρκ" (18.128)
Μεταγραφές: Μετά από πολλά χρόνια παρουσίας στην ομάδα, έφυγε ο καλός αμυντικός μέσος (ενίοτε και σέντερ μπακ) Πασκάλι. Από τους υπόλοιπους που έχασε, θα της λείψει το "μυαλό" του μέσου Ερεμένκο, ο δυναμισμός του Βορειοϊρλανδού μέσου Σάμι Κλίνγκαν και η ταχύτητα του φορ Εκλστοουν. Στη θέση του τελευταίου όμως επέστρεψε ο φορ Μπόιντ και σε συνδυασμό με τον ταχύτατο και τεχνίτη εξτρέμ/δεύτερο στράικερ Ομπαντέγι, μπορεί να δημιουργηθεί μια άκρως παραγωγική επίθεση. Πολύ καλή είναι και η προσθήκη του βασικού σε πολλές περιπτώσεις πέρσι, πρώην φορ της Χαρτς, του 21χρονου Ντέιλ Κάρικ. Επίσης κερδίζει κι άλλα γκολ, συν ταχύτητα, έκρηξη και δημιουργία με την προσθήκη του εκ των καλύτερων παικτών της Πάρτικ Θιστλ τα τελευταία δύο χρόνια, του εξτρέμ Χιγκίνμποθαμ. Επίσης δυνάμωσε με την προσθήκη του πολύπειρου σέντερ μπακ/αμυντικού μέσου, Λι ΜακΚάλοχ (αρχηγός των "Τζερς" πέρσι), αλλά και στο αριστερό άκρο της άμυνας με την απόκτηση του μπακ Σμιθ (Ρέιντζερς).
Φιλικά: Τα πήγε καλά στα φιλικά, δείχνοντας ότι βαδίζει σε καλό δρόμο. Νίκησε τις Μπέργουικ, Κρουσέιντερς και Φλίτγουντ, σκοράροντας μάλιστα με ευκολία, έχασε από την αγγλική Μπάρνσλεϊ, ενώ έμεινε στην ισοπαλία με την Κουίν Οφ Σάουθ εκτός έδρας. Κοινό χαρακτηριστικό σχεδόν όλων των αναμετρήσεών της, το γεγονός ότι έβρισκε με ευχέρεια δίχτυα.
Εκτίμηση: Έχει κάνει πολύ καλές μεταγραφικές κινήσεις, έδιωξε όλη τη "φύρα" και κράτησε τα καλύτερα κομμάτια του περσινού παζλ. Εχει προσθέσει εμπειρία με την παρουσία των Μπόιντ, ΜακΚάλοχ, Σμιθ, Χιγκίνμποθαμ και θεωρώ δεδομένο ότι όχι μόνο δεν θα έχει πρόβλημα να παραμείνει στην κατηγορία, αλλά αν εμφανίσει το σοβαρό πρόσωπο των φιλικών, βελτιωθεί σε 2-3 πράγματα και δέσει ως σύνολο, μπορεί να χτυπήσει εύκολα και εξάδα. Αλλωστε και πέρσι, με το μέτριο υλικό της και προτού την πιάσει το... άγχος, ήταν κοντά στο πρώτο μισό της βαθμολογίας.
ΜΑΔΕΡΓΟΥΕΛ
Τι έκανε πέρυσι: Θα έγραφα με μεγάλη μου ευχαρίστηση την έκφραση "έκανε μια τρύπα στο νερό", αλλά με αυτόν τον τρόπο θα αδικούσα το τελευταίο σπριντ που έκανε με στόχο να σώσει τη σεζόν και με αποκορύφωμα τις δύο νίκες επί της Ρέιντζερς στα πλέι άουτ. Ναι, η ομάδα που μας είχε συνηθίσει να βρίσκεται στην πρώτη 5άδα και τα τελευταία χρόνια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, πέρσι κινδύνευσε έντονα με υποβιβασμό και απλά σώθηκε επειδή υπήρχε στην κατηγορία μια πολύ χειρότερη ομάδα, η Σεντ Μίρεν. Προς το τέλος της χρονιάς, η ομάδα του Ιαν Μπέρκλαφ πλέον (ο Στιούαρτ ΜακΚολ εκδιώχθηκε κακήν κακώς, λες και ήταν εκείνος υπεύθυνος για την κατάντια της ομάδας και τις περικοπές της διοίκησης στο μπάτζετ), άρχισε να ανεβάζει στροφές, αλλά δεν μπόρεσε να αποφύγει την 11η θέση. Ολα πλέον θα παιζόντουσαν στα πλέι άουτ, εκεί η "Γουέλ" έβγαλε χαρακτήρα και με συνολικό σκορ 6-1 κόντρα στο μεγάλο φαβορί (αλλά ξεζουμισμένη) Ρέιντζερς, παρέμεινε στην κατηγορία.
Προπονητής: Προσωπικά το στυλ των ομάδων που δημιουργεί ο Ιαν Μπέρκλαφ, δεν μου προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Βαρετές είναι κατά βάση, πλαγιοκοπήσεις και ξανά πλαγιοκοπήσεις, σέντρα, σέντρα, σέντρα. Βαρετό, κλασικό βρετανικό στυλ, ίσως φταεί όμως σε πολλές περιπτώσεις και το ρόστερ που έχει στα χέρια του. Οπως και να έχει, ο 44χρονος είναι εκείνος ο οποίος καλείται να επαναφέρει τους "Στίλμεν" στο δρόμο των επιτυχιών, όμως όπως και η Σλίγκο Ρόβερς επί των ημερών του ήταν μια μετριότητα, κάτι μου λέει ότι έτσι θα είναι και η Μάδεργουελ.
Έδρα: "Φερ Παρκ Σταντιουμ" (13.742)
Μεταγραφές: Οταν διώχνεις δύο σταθερά καλούς επιθετικούς σου (Σάτον, ΜακΧιου) και κυρίως τον πρώτο σου σκόρερ (Σάτον), παραγωγικούς μέσους όπως ο Κάρσγουελ, παίκτες που πέρσι ήταν οι μόνοι που διεσώθησαν (ο μπακ Φρανσίς-Άνγκολ, ο σέντερ μπακ Ράμσντεν, ο μέσος Βίγκουρς), τότε κάτι δεν πάει καλά. Εξι μεταγραφές έχει πραγματοποιήσει, από αυτές αξίζουν μόνο εκείνες των Λέινγκ (σέντερ μπακ, Νότιγχαμ Φόρεστ), Ντέιβιντ Κλάρκσον (φορ, Νταντί), οι υπόλοιπες είναι δεύτερης διαλογής.
Φιλικά: Η μοναδική φιλική της νίκη ήρθε με αντίπαλο την προβληματική Λίβινγκστον, ενώ κράτησε στο 0-0 τη Χέρενφεν, Εχασε όμως άνετα από τη Μπράντφορντ, λίγο πιο δύσκολα από την Πρέστον και έμεινε στην ισοπαλία με την Γκλάντμπαχ Β'. Εχει κενά στην άμυνα, επιθετικά δεν ξεφεύγει από τη μετριότητα και από δημιουργία... λίγα πράγματα.
Εκτίμηση: Ηταν που ήταν πέρσι, φέτος απέγινε. Αποδυναμώθηκε πλήρως, έδιωξε τους καλύτερους παίκτες της από την περσινή σεζόν και στην ουσία εκείνους που την κράταγαν σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο. Τα πράγματα θα είναι δύσκολα φέτος, μαζί με τη Χάμιλτον θα είναι οι ομάδες που θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα στην παραμονή τους στην κατηγορία. Με λίγα λόγια, το Λάναρκσαϊρ ολάκερο (η περιοχή στην οποία εδρεύουν οι δύο ομάδες), θα βρίσκεται στα... κόκκινα έτσι όπως το έχουν πάει το θέμα οι διοικήσεις τους.
ΧΑΡΤΣ
Τι έκανε πέρυσι: Έκανε ότι ήθελε στην Τσάμπιονσιπ. Εκανε τους πάντες να υποκλιθούν στο ποδόσφαιρο που έπαιξε, στο θράσος της κόντρα στη Ρέιντζερς και κόντρα στη Σέλτικ στο Κύπελλο, σκόραρε κατά βούληση και μάτωνε όποια ομάδα ήθελε να της βάλει γκολ. Αξια πρωταθλήτρια, εξυγιάνθηκε οικονομικά με την παρουσία της Αν Μπατζ και με τα χρήματα που "'εσπρωξε" η πρόεδρος στην ομάδα, δημιούργησε τρομερό σύνολο χωρίς να έχει τα μεγάλα ονόματα. Είχε όμως παίκτες με εμπειρία και ως το τέλος της σεζόν, μαζί με τις προσθήκες που έκανε στη διάρκεια της σεζόν, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είχε δύο ισάξιες ενδεκάδες. Η πλάκα είναι όμως ότι όποιος και αν έπαιζε, η ομάδα απέδιδε όμορφο ποδόσφαιρο.
Προπονητής: Για δεύτερη χρονιά θα βρεθεί στον πάγκο της ο Ρόμπι Νίλσον, ο οποίος έχει όλα τα φόντα για να εξελιχθεί σε έναν τεράστιο μάνατζερ. Πέρσι ήξερε ότι τον "παίρνει" να παίξει ανοικτά, ήταν άλλωστε τέτοια η ποιότητα της ομάδας του που του έδινε αυτό το δικαίωμα. Εκανε λάθος όμως στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε στα Κύπελλα τις ομάδες από την Πρέμιερ και αυτό τον έκανε να σκεφτεί σχεδόν... μια σεζόν μπροστά. Τι εννοούμε; Ενώ είχε ήδη τεράστια διαφορά από τη Ρέιντζερς και τη Χιμπέρνιαν, άρχισε να... μεταλλάσσει το στυλ της ομάδας, ώστε να είναι έτοιμο για τη συμμετοχή της στην Πρέμιερσιπ. Το γύρισε σε λίγο πιο αμυντικογενές, ή τουλάχιστον έδινε μεγαλύτερη βάση στην ισορροπία μεταξύ άμυνας και επίθεσης και να είναι κοντά οι γραμμές.
Έδρα: "Τάινκαστλ Στάντιουμ" (17.420)
Μεταγραφές: Εχασε τον φορ Κίτινγκς ο οποίος δεν έπαιξε και πολύ πέρσι, τους μέσους Ρόμπινσον και Χολτ (Κιλμάρνοκ και Ρέιντζερς αντίστοιχα) και τον περσινό αρχηγό, τον σέντερ μπακ Γουίλσον, ο οποίος επέστρεψε στη Ρέιντζερς. Εχει κρατήσει πάντως το μεγαλύτερο μέρος του κορμού της, μεγάλη επιτυχία ήταν το ότι κατάφερε να κρατήσει την παικταρά μέσο Παγιάρντο. Στη θέση του Γουίλσον ήρθε ο Βραζιλιάνος Ιγκόρ από τη Μαρίτιμο και ο Πολωνός Αουγκουστίν από την Γκόρνικ Ζάμπρζε. Ενισχύθηκε επιθετικά με την απόκτηση του φορ Χουάν Ντελγκάδο από την Καλλονή και με εκείνη του καλού επιθετικού Ράιλι από την Κουίν Οφ Σάουθ. Η πιο πρόσφατη προσθήκη για τους "Τζάμπος" είναι εκείνη του υψηλόσωμου Βραζιλιάνου αμυντικού Ρόσι Μπράνκο, πρώην παίκτης της Μαρίτιμο. Ο 26 χρονος αποκτήθηκε περισσότερο ως εναλλακτική λύση.
Φιλικά: Μέχρι τώρα έχει τρεις νίκες (κόντρα σε Μποέμιαν, Σέλμπουρν και Ρέιθ Ρόβερς), οι πολλές αλλαγές έφεραν τις ήττες από Νταμπάρτον, Πρέστον, Στέρλινγκ Αλμπιον, έμεινε στην ισοπαλία με την Κάουντενμπιθ εκτός, ενώ έχασε και από την Εβερτον με το άνετο 3-1, σε ένα ματς όπου ο Νίλσον έκανε αρκετά πειράματα πάντως.
Εκτίμηση: Η επιστροφή στην Πρέμιερσιπ έχει ως αρχικό στόχο την είσοδο στην εξάδα και από εκεί και πέρα είναι δεδομένο ότι η Χαρτς θα διεκδικήσει την διάκριση μέσα από το Κύπελλο. Αυτά είναι άλλωστε εξαγγελίες του τεχνικού Νίλσον και της προέδρου Μπατζ από την περσινή σεζόν κιόλας, ενώ το πλάνο μιλάει για ευρωπαϊκή έξοδο της ομάδας την επόμενη σεζόν. Θα είναι σκληρό καρύδι για όποια ομάδα την αντιμετωπίσει, πιθανότατα δεν θα είναι τόσο εντυπωσιακή, δεδομένα όμως θα είναι πιο προσεκτική και πιο ουσιαστική. Φυσικά έχει τον τρόπο να εκμεταλλευτεί το "Τάινκαστλ", εκεί όλες οι ομάδες θα περάσουν δύσκολες στιγμές.
Πάνος Κοτσιμπός
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα