Η νέα σεζόν είναι προ των πυλών για την Τσάμπιονσιπ της Αγγλίας, η οποία ετοιμάζεται να αρχίσει με τις περισσότερες ομάδες να έχουν ακόμα δίπλα τους ερωτηματικά αναφορικά με το πως θα εμφανιστούν το επόμενο διάστημα και μέχρι να "ρολλάρουν". Ντέρμπι, Μίντλεσμπρο και Χαλ είναι οι ομάδες που μπαίνουν στο νέο πρωτάθλημα με το ρόλο του φαβορί, από εκεί και πέρα υπάρχουν αρκετές δευτερεύουσες επιλογές από ομάδες που θα μπορούσαν να είναι ζημιάρες και φέτος. Μία από αυτές είναι η Μπρέντφορντ, επικίνδυνη μπορεί να γίνει και η Ιπσουιτς, όπως επίσης οι Νότιγχαμ Φόρεστ και Μπέρνλι. Οσον αφορά τον υποβιβασμό, η Τσάρλτον, η Χάντερσφιλντ, η Ρόδεραμ και η Μπέρμιγχαμ δείχνουν να βρίσκονται στην πιο δυσχερή θέση, όμως όλα αυτά θα φανούν στην πράξη, μιας και η σεζόν είναι πολύ απλά... τεράστια.
Σύστημα Διεξαγωγής
Πρωτάθλημα 24 ομάδων το οποίο διεξάγεται σε δύο γύρους των 23 αναμετρήσεων ο καθένας. Οι πρώτες δυο ομάδες της κατάταξης είναι εκείνες οι οποίες θα πάρουν το εισιτήριο για την απευθείας άνοδο, ενώ οι επόμενες 4, οι θέσεις 3-6 αγωνίζονται σε πλέι οφ, με τη νικήτρια του μίνι αυτού τουρνουά να παίρνει το τρίτο εισιτήριο της ανόδου. Αναφορικά με τον υποβιβασμό, οι τρεις τελευταίες παίρνουν τον δρόμο για την Λιγκ 1. Οσον αφορά τα κριτήρια της ισοβαθμίας, το πρώτο είναι η συνολική διαφορά τερμάτων, εν συνεχεία μετράει η καλύτερη επίθεση, τρίτο είναι οι μεταξύ αγώνες των ομάδων, αμέσως μετά η διαφορά τερμάτων στα παιχνίδια των δύο ομάδων και τέλος η καλύτερη εκτός έδρας επίθεση.
Μακροχρόνια Στοιχήματα
Ακόμα μία απρόβλεπτη σεζόν στην Τσάμπιονσιπ είναι έτοιμη να ξεκινήσει, με τις 24 μονομάχους να μπαίνουν στην αρένα από την Παρασκευή. Η Ντέρμπι είναι μαζί με τη Μίντλεσμπρο τα πρώτα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, δεν είναι όμως πάντα οι ομάδες που χαρακτηρίζονται ως οι επικρατέστερες για την κατάκτηση του τίτλου εκείνες οι οποίες έχουν την καλύτερη κατάληξη. Αρκεί να θυμηθούμε το περσινό παράδειγμα της Μπόρνμουθ, η οποία πήρε τον τίτλο αφήνοντας τους πάντες άφωνους και παρακάμπτοντας ομάδες με μεγαλύτερο μπάτζετ και ιστορία. Ποια θα μπορούσε όμως ενδεχομένως να παίξει αυτόν τον ρόλο της... αντι-Μπόρνμουθ στη φετινή σεζόν; Αυτό έχει αξία να το ψάξουμε και μία επιλογή η οποία έχει αξία, σε απόδοση 17.00, είναι εκείνη της Γουλβς, αν θέλουμε να βρούμε την έκπληξη πάντα. Και γιατί όχι; Εχει έναν πολύ καλό μάνατζερ (Κένι Τζάκετ), ένα έτοιμο και δεμένο ρόστερ, το οποίο ενισχύθηκε από σημαντικές μεταγραφές. Εχει πλέον έναν επιπλέον χρόνο στην κατηγορία κάτι το οποίο σημαίνει μεγαλύτερη εμπειρία, κάτι το οποίο μπορεί να τη βοηθήσει περισσότερο στη φετινή χρονιά. Αξίζει να πάμε με τον πιθανότητα να το πάρει η Γουλβς.
Αν πάμε σε μία πιο... συμβατική επιλογή, ίσως η Μίντλεσμπρο να είναι καλύτερη επιλογή από τη Ντέρμπι, με την τελευταία να έχει καλό ρόστερ, αλλά κάπου δείχνει να... σκάει. Η Μίντλεσμπρο από την άλλη έχει το βαρύ όνομα, έχει τη δυνατότητα να πάρει παιχνίδια χάρη στην πολύ δυνατή άμυνά της, την οποία ενίσχυσε με παίκτες πρώτης γραμμής και αν αφήσει στην άκρη ορισμένα από τα κόμπλεξ της, αλλά σταθεροποιήσει και την επιθετική της λειτουργία σε υψηλότερα στάνταρ, τότε δεν έχει να φοβάται και πολλά. Σε απόδοση 6.50 δίνεται η "Μπόρο" για όσους αρέσκονται να ποντάρουν σε πιο φαβορίστικες επιλογές.
ΧΑΛ
Τι έκανε πέρυσι: Ηταν δεδομένο ότι με το ρόστερ που διέθετε θα έμπαινε στη μάχη της παραμονής. Πέρσι αγωνίστηκε και στην Ευρώπη και κάπου αυτό την έβγαλε από το πρόγραμμά της, τόσο στο πρωτάθλημα, όσο και στον συνολικό προγραμματισμό της. Για ένα χρονικό διάστημα και σύμφωνα με την ενέργεια που έβγαζε στο γήπεδο,έδειχνε ότι ίσως θα καταφέρει να μείνει στην κατηγορία, τελικά όμως έμεινε... από λάστιχο, τερμάτισε 18η και υποβιβάστηκε
Προπονητής: Για 4η διαδοχική σεζόν παραμένει στον πάγκο της ο Στιβ Μπρους, παλιά δόξα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όμως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά στη φετινή σεζόν. Μετά από τον υποβιβασμό χάθηκε η εμπιστοσύνη μεταξύ της διοίκησης και του προπονητή και γενικά ο Μπρους βρίσκεται σε πολύ δυσχερή θέση, νιώθει πίεση για αποτελέσματα και μένει να δούμε πως θα λειτουργήσει αυτό.
Έδρα: KC (Kingstons Communication) Stadium (25.400)
Μεταγραφές: Οχι μόνο δεν έχει κάνει ακόμα μια μεταγραφή της προκοπής, αλλά έχει χάσει κόσμο και κοσμάκι μετά από τον υποβιβασμό της στην Τσάμπιονσιπ, κάτι το οποίο ως ενός σημείο δείχνει και φυσιολογικό. Το θέμα είναι ότι δεν ενισχύθηκε και πέραν από το γεγονός ότι είναι αποδυναμωμένη, είναι και κακό το κλίμα γι' αυτό το λόγο.
Φιλικά: Δεν τα έχει πάει άσχημα στα φιλικά παιχνίδια που έδωσε, μετράει τρεις νίκες και μία ισοπαλία σε τέσσερα ματς, με σημαντικότερο φιλικό της εκείνο με αντίπαλο το Αννόβερο, με το οποίο έμεινε στο ισόπαλο 0-0
Εκτίμηση: Οσο και αν η Χαλ είναι μεγάλο μέγεθος για την Τσάμπιονσιπ και τα φιλικά δείχνουν μια καλή κατεύθυνση, το γεγονός ότι δεν έχει ενισχυθεί και τα τόσα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ της διοίκησης και του προπονητή, δημιουργούν μια εικόνα αστάθειας. Είναι φαβορί για τα πλέι οφ, δύσκολα θα είναι στην δυάδα της απευθείας ανόδου.
ΜΠΕΡΝΛΙ
Τι έκανε πέρυσι: Ήταν μαχητική και η έκφραση "θέλει αλλά δεν μπορεί", απέκτησε πραγματικό νόημα στην περίπτωσή της. Πάλευε όλα τα παιχνίδια της, όμως στο τέλος πάντα κάτι στράβωνε και έχανε τους απαραίτητους βαθμούς. Τερμάτισε στην 19η θέση , πάλεψε για να αποφύγει τον υποβιβασμό στην Τσάμπιονσιπ, ήταν όμως ξεκάθαρο ότι κάτι της έλειπε.
Προπονητής: Για 4η διαδοχική χρονιά συνεχίζει στον πάγκο των "Κλάρετς" ο τεχνικός Σον Ντάιτς, ο οποίος ήταν ο κύριος υπαίτιος για την άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ πριν από δύο χρόνια. Το γεγονός ότι η ομάδα υποβιβάστηκε δεν επηρέασε τη γνώμη διοίκησης και φιλάθλων για εκείνον, φέτος είναι πιθανόν να παρατάξει την ομάδα πιο επιθετικά, αφού θα έχει αντιπάλους στα μέτρα της, ενώ πέρσι υποχρεωτικά έπαιξε αμυντικά.
Έδρα: Τερφ Μουρ (21.401)
Μεταγραφές: Δεν κινήθηκε ιδιαίτερα δυναμικά στον τομέα των μεταγραφών, φρόντισε να κρατήσει το μεγαλύτερο μέρος του κορμού της, έχασε όμως τον καλό φορ Ινγκς και τον μπακ Τρίπιερ, τα κενά των οποίων κάλυψε με την απόκτηση των Φόσεν και Λόουτον αντίστοιχα. Από εκεί και πέρα, ίσως γίνουν ορισμένες κινήσεις επιπλέον ως το τέλος Αυγούστου, δεν αναμένεται να αλλάξει όμως κάτι δραματικά.
Φιλικά: Μέτρησε πέντε νίκες και δύο ήττες στα 7 φιλικά που έδωσε, κρατάει περισσότερη τη νίκη επί της Ρέιντζερς εκτός έδρας με 1-0 και εκείνη επί της Σεντ Μίρεν εκτός έδρας με 3-0, τα οποία στην ουσία ήταν τα πιο δύσκολα τεστ που έδωσε.
Εκτίμηση: Διαθέτει καλό υλικό για τα δεδομένα της κατηγορίας και έναν έμπειρο προπονητή, οπότε ξεκινάει σε μια καλή βάση. Θα πρέπει ωστόσο να μεγαλώσει το ρόστερ της, ώστε να έχει μεγαλύτερο βάθος και περισσότερες επιλογές αν θέλει να κάνει το κάτι παραπάνω και όχι απλά να διεκδικήσει την είσοδό της στα πλέι οφ, ο οποίος αυτή τη στιγμή μοιάζει να είναι ο πιο εφικτός στόχος.
ΚΠΡ
Τι έκανε πέρυσι: Δεν είχε ενισχυθεί όσο θα έπρεπε στην περσινή σεζόν και το πλήρωσε με τον υποβιβασμό. Ξεκίνησε με όνειρα και με στόχο την παραμονή, δεν φτάνει όμως το να θέλεις, θα πρέπει και να μπορείς. Εκτός έδρας είχε κάκιστη αγωνιστική εικόνα και το πλήρωσε, εν συνεχεία έγινε αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, όμως πέραν από κάποια καλά παιχνίδια δεν μπόρεσε να έχει διάρκεια και αυτό μεταφράστηκε στον υποβιβασμό, τερματίζοντας στην 20η θέση.
Προπονητής: Παρά τον υποβιβασμό θα συνεχίσει στον πάγκο της ομάδας και για δεύτερη χρονιά ο Κρις Ράμσεϊ. Διαδέχτηκε τον Χάρι Ρέντναπ, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα αξιοπρεπές και μαχητικό σύνολο, δεν τα κατάφερε, με τίποτα όμως δεν μπορεί να του πιστωθεί ο υποβιβασμός. Τελικά του δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία να δείξει το που μπορεί να φτάσει την ομάδα.
Έδρα: Λοφτους Ρόουντ (18.489)
Μεταγραφές: Ηρθαν πολλοί, έφυγαν ακόμα περισσότεροι, κάτι μάλλον αναμενόμενο, αν αναλογιστούμε ότι το μπάτζετ θα έπρεπε να μειωθεί μετά από τον υποβιβασμό. Εφυγαν βαριά ονόματα και συμβόλαια, όπως των Φέρντιναντ, Νταν, Μπάρτονν, Ράιτ-Φίλιπς, Ζαμόρα), όμως έγιναν προσθήκες και έχει βάθος το ρόστερ της. Σε στάση αναμονής βρίσκεται η ομάδα αναφορικά με το τι θα γίνει με τον πρώτο σκόρερ Τσάρλι Οστιν, αφού τον ζητάνε αρκετές ομάδες. Αν φύγει, θα χάσει σε δύναμη η επίθεση της ομάδας. Ξεχωρίζουν οι προσθήκες των Μακί (μέσος), Λουόνγκο (μέσος).
Φιλικά: Κέρδισε τη Νταντί Γιουνάιτεντ σε φιλικό με 2-1, έχασε όμως στο σοβαρότερο και δυσκολότερο τεστ της με 1-0 εντός έδρας από τη Μονακό. Στην ισοπαλία έμεινε με τη Νιούπορτ εκτός έδρας (0-0).
Εκτίμηση: Δεν δείχνει ικανή να διεκδικήσει την απευθείας άνοδο, αφού χρειάζεται ακόμα περισσότερη ενίσχυση το ρόστερ της. Εχει το όνομα, έχει τον τρόπο και το know how, όμως ούτε ο προπονητής της προσδίδει κύρος και βεβαιότητα, ούτε το υπάρχον ρόστερ δείχνει ικανό για την υπέρβαση. Εφικτός στόχος και ταβάνι τα πλέι οφ, δύσκολα θα πάει κάπου υψηλότερα.
ΜΙΝΤΛΕΣΜΠΡΟ
Τι έκανε πέρυσι: Κακά τα ψέματα, καλό ποδόσφαιρο δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι έπαιξε, έβγαλε όμως σοβαρότητα και ήταν μέχρι τέλους μέσα στη διεκδίκηση της απευθείας άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ. Τελικά πήγε στα πλέι οφ, έφτασε ως τον τελικό, εκεί όμως βρήκε απέναντί της την σαφώς ανώτερη Νόριτς, με αποτέλεσμα να μείνει στην Τσάμπιονσιπ. Ήταν πάντως από τις ομάδες που πρωταγωνίστησαν και κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον μας.
Προπονητής: Η καλή περσινή πορεία της ομάδας έκανε τη διοίκηση να διατηρήσει τον τεχνικό Καράνκα στον πάγκο της "Μπόρο" για τρίτη διαδοχική χρονιά. Ο πρώην παίκτης των Μπιλμπάο και Ρεάλ Μαδρίτης έχει περάσει και από τον πάγκο της εθνικής Ισπανίας U16 και η μέχρι τώρα παρουσία του στον πάγκο της αγγλικής ομάδας είναι αρκετά καλή, ενώ ο ίδιος προσπαθεί να ... χτίσει το προπονητικό του όνομα.
Έδρα: Ρίβερσαϊντ (34.988)
Μεταγραφές: Δεν έκανε πολλές μεταγραφές, προτιμώντας να κρατήσει τον βασικό της κορμό. Οσες έγιναν όμως ήταν καλές και προσεγμένες, με πιο σημαντική εκείνη του μέσου Ντάουνινγκ από τη Γουέστ Χαμ, ο οποίος μπορεί να ανεβάσει ένα επίπεδο υψηλότερα τη μεσαία γραμμή της Μίντλεσμπρο. Πολύ καλή επιλογή είναι επίσης και εκείνη του επιθετικού Στουάνι, με τον Καράνκα να έχει το νου του και στην ισπανική αγορά.
Φιλικά: Αήττητη έμεινε στα τέσσερα φιλικά παιχνίδια που έδωσε, μετρώντας μάλιστα τέσσερις νίκες και μία ισοπαλία, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι δεν δέχθηκε έστω ένα τέρμα σε αυτό το διάστημα. Με ομάδες χαμηλότερου βεληνεκούς από την Αγγλία αγωνίστηκε.
Εκτίμηση: Εχει ένα καλό και σοβαρό πλάνο ο Καράνκα και το έδειξε και στην περσινή σεζόν. Αμυντικά θα είναι και πάλι δυνατή, αυτό είναι άλλωστε το μεγάλο όπλο της "Μπόρο", έχει καλό υλικό και ομοιογένεια ως ομάδα, είναι καλά δουλεμένη και αναμένεται να κεντρίσει το ενδιαφέρον μας στοιχηματικά και φέτος. Είναι από τα μεγάλα φαβορί για την απευθείας άνοδο και όχι άδικα.
ΜΠΡΕΝΤΦΟΡΝΤ
Τι έκανε πέρυσι: Ηταν από τις μεγάλες εκπλήξεις της περσινής σεζόν, τόσο με την πορεία που πραγματοποίησε απέναντι στα μεγαθήρια της Τσάμπιονσιπ και ενώ ήταν νεοφώτιστη, όσο και με τη γενική σταθερότητά της και τη συνέπειά της ως ομάδα. Κατάφερε να τερματίσει στην πρώτη εξάδα και να λάβει μέρος στα πλέι οφ, κάτι το οποίο από μόνο του συνιστά επιτυχία, εν τέλει δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Μίντλεσμπρο.
Προπονητής: Τέλος από την ομάδα ο Μαρκ Γουόρμπερτον και τη θέση του παίρνει ο Ολλανδός Μαρίνους Ντιρκούιζεν, ο οποίος έχει να επιδείξει την πολύ καλή δουλειά που έκανε με την ομάδα της Εξέλσιορ. Με την τελευταία κέρδισε την άνοδο από την Β' στην πρώτη κατηγορία παίζοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο και εν συνεχεία κατάφερε να την κρατήσει στην Ερεντιβίζιε, βγάζοντας τρομερά μαχητικό πρόσωπο. Το θέμα είναι το αν μπορεί να ταιριάξει στο αγγλικό ποδόσφαιρο.
Έδρα: Γκρίφιν Παρκ (12.763)
Μεταγραφές: Για ακόμα μία χρονιά οι αλλαγές στο ρόστερ της Μπρέντφορντ είναι πάρα πολλές, ενώ σε μεγάλο βαθμό έχει χαθεί... το αγγλικό στοιχείο, αφού έχουν αποκτηθεί παίκτες από διάφορες εθνικότητες. Σημαντικότερη απώλεια ήταν εκείνη του επιθετικού Γκριγκ, θα της λείψει και ο φορ Πρόσβιτζ, μέτριες είναι οι όσες προσθήκες έχουν γίνει μέχρι τώρα.
Φιλικά: Πάλεψε στα ίσια με αντίπαλο την Τότεναμ, από την οποία έχασε με 2-1, κέρδισε εκτός έδρας την πορτογαλική Φαρένσε και εντός έδρας την Στόουκ από την Πρέμιερ, έχασε από Λούτον και Νόριτς εκτός έδρας. Συνολικά μετράει τρεις νίκες και 2 ήττες.
Εκτίμηση: Είναι θολό το τοπίο αναφορικά με το τι μπορεί να καταφέρει, κάτι που φάνηκε και από τα φιλικά της. Αναμένεται να έχει ορισμένα σκαμπανεβάσματα, ενώ το μεγάλο στοίχημα έχει να κάνει με το αν θα "πιάσει" ο νέος τεχνικός και οι πολλοί καινούριοι παίκτες που έχουν έρθει στην ομάδα. Ξεκινάει με στόχο την 12άδα για αρχή και βλέπουμε τι μπορεί να κάνει στη συνέχεια.
ΙΠΣΟΥΙΤΣ
Τι έκανε πέρυσι: Αρχικός στόχος ήταν να βρίσκεται κοντά στην 10άδα, οπότε από τη στιγμή που κατάφερε να μπει στα πλέι οφ, η χρονιά δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί απόλυτα επιτυχημένη. Κατά διαστήματα έπαιξε καλό ποδόσφαιρο, προβλημάτισε σε πολλές περιπτώσεις ανώτερες από εκείνη ομάδες. Στα πλέι οφ έπεσε πάνω στη γειτόνισσα Νόριτς, της οποίας το εμπόδιο δεν μπόρεσε να ξεπεράσει και αποκλείστηκε τελικά από τα ημιτελικά.
Προπονητής: Για τέταρτη απανωτή χρονιά συνεχίζει στον πάγκο της Ιπσουιτς ο πολύπειρος Μικ ΜακΚάρθι, ο οποίος είναι ένας από τους πιο έμπειρους τεχνικούς στην κατηγορία. Κάνει καλή δουλειά με την ομάδα της Ιπσουιτς, χρόνο με το χρόνο εμφανίζεται περισσότερο βελτιωμένη, ενώ πέρσι το γεγονός ότι έφτασε την ομάδα στα πλέι οφ του έδωσε ακόμα περισσότερους πόντους στα μάτια της διοίκησης.
Έδρα: Πόρτμαν Ρόουντ (30.311)
Μεταγραφές: Λίγες και καλές οι μεταγραφές που έκαναν οι "Τράκτορ Μπόις", με καλύτερη όλων εκείνη του εξτρέμ Ράιαν Φρέιζερ (ξεκίνησε ως παιδί-θαύμα από την Αμπερντίν στα 16 του χρόνια).
Φιλικά: Μόλις σε ένα από τα πέντε φιλικά που έδωσε μπόρεσε να επικρατήσει, εκείνο κόντρα στην υποδεέστερη Κέμπριτζ. Μέτρησε ακόμα δύο ήττες και δύο ισοπαλίες, κρατάει κυρίως το 1-1 με την ολλανδική Ουτρέχτη.
Εκτίμηση: Πρώτος στόχος και πάλι θα είναι η δεκάδα και από εκεί και πέρα ότι καλύτερο μπορέσει να έρθει, θα είναι ευπρόσδεκτο. Ο τεχνικός ΜακΚάρθι γνωρίζει ότι η ομάδα του έχει ανάγκη για περισσότερη ενίσχυση, αν δεν προκύψει αυτή δεν θα μπορεί να περιμένει πολλά περισσότερα από τον στόχο που έχει θέσει για τη φετινή σεζόν, αφού υπάρχουν αρκετές ομάδες με καλύτερο ρόστερ από το δικό της.
ΓΟΥΛΒΣ
Τι έκανε πέρυσι: Έδειξε ότι μπορεί να σταθεί απέναντι στις μεγάλες ομάδες της κατηγορίας αν και ήταν νεοφώτιστη. Εκανε πολύ καλή πορεία, έφτασε κοντά στα πλέι οφ, στα οποία δεν μπήκε από ορισμένα λάθη σε παιχνίδια της. Αυτά προήλθαν από το γεγονός ότι η ομάδα δεν είχε βάθος στον πάγκο της, με αποτέλεσμα συχνά πυκνά η κούραση να της χτυπάει την πόρτα. Τερμάτισε τελικά στην 7η θέση και αν μη τι άλλο, παρότι δεν βρέθηκε στις θέσεις των πλέι οφ, η περσινή πορεία της συνιστά μια μεγάλη επιτυχία.
Προπονητής: Ο μάνατζερ Κένι Τζάκετ συνεχίζει στον πάγκο των "λύκων" για τρίτη διαδοχική σεζόν και με την εμπειρία που κουβαλάει μετά από τόσα χρόνια στις μικρές κατηγορίες της Αγγλίας αποδείχθηκε ότι ήταν ο καταλληλότερος για να οδηγήσει τη Γουλβς και πάλι στην καταξίωση. Την ανέβασε από τη Λιγκ 1 στην Τσάμπιονσιπ, την έφτασε κοντά στα πλέι οφ και πλέον ο επόμενος στόχος είναι η άνοδος, είτε μέσω των πλέι οφ, είτε σε μια ιδανική πορεία, απευθείας. Δεν είναι από τους τεχνικούς που ξοδεύει πολλά σε μεταγραφές, θα πάρει λίγους και ποιοτικούς παίκτες, ενώ του αρέσει να παίζει με νεαρούς ποδοσφαιριστές.
Έδρα: Μολινό (31.700)
Μεταγραφές: Μεγάλη απώλεια για τη Γουλβς θα είναι εκείνη του μεσοεπιθετικού Σακό, ο οποίος ήταν ο πρώτος σκόρερ της πέρσι και έφυγε φυσικά για την Πρέμιερ Λιγκ. Βέβαια τον ρόλο του αρχισκόρερ μπορεί να αναλάβει ο φορ Αφόμπε, ο οποίος προέρχεται από την Αρσεναλ και αν μη τι άλλο έδειξε τις ικανότητές του από την αρχή που έφτασε στην ομάδα. Εχασε και τον φορ Ντόιλ, αλλά και τον αμυντικό Ρίκετς, καλές μονάδες με τον μόνο που έχει αντικατασταθεί ως τώρα να είναι ο τελευταίος αφού στην θέση του ήρθε ο Ντεσλάντς.
Φιλικά: Δεν τα έχει πάει άσχημα, κάθε άλλο. Στο τελευταίο φιλικό της νίκησε την Ντονκάστερ, ενώ μετράει συνολικά τέσσερις νίκες και δύο ισοπαλίες σε σύνολο έξι αναμετρήσεων. Θα πρέπει να βελτιώσει λίγο περισσότερο την άμυνα.
Εκτίμηση: Αν δουλέψει περισσότερο και βελτιώσει τις εκτός έδρας παρουσίες της, τότε μπορεί να περιμένει ακόμα περισσότερα στη φετινή σεζόν. Βέβαια θα χρειαστεί οπωσδήποτε ακόμα έναν επιθετικό και ίσως μια δυο προσθήκες στην άμυνα για να δυναμώσει περισσότερο ακόμα σε αυτόν τον τομέα. Ολα δείχνουν ότι ο Τζάκετ θα κινηθεί σταδιακά προς αυτές τις κατευθύνσεις. Έχει την περσινή εμπειρία της Τσάμπιονσιπ ως προίκα, μπορεί να διεκδικήσει την άνοδο, είτε μέσα από τα πλέι οφ που είναι το πιο εφικτό, είτε απευθείας.
ΝΤΕΡΜΠΙ
Τι έκανε πέρυσι: Ξεκίνησε δυνατά την περσινή σεζόν και για μεγάλο διάστημα έπαιζε στην κατηγορία ως ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί για την απευθείας άνοδο. Τελικά κάτι οι τραυματισμοί, κάτι ότι δεν έδειξε έτοιμη να σηκώσει το βάρος του προβιβασμού και άρχισαν να έρχονται η μία γκέλα πίσω από την άλλη και από εκεί που βρισκόταν στην πρώτη δυάδα τέθηκε και εκτός των πλέι οφ τερματίζοντας τελικά στην 8η θέση, αφού έχασε στην τελευταία αγωνιστική από την Ρέντινγκ, η οποία στην ουσία ήταν αδιάφορη.
Προπονητής: Νέα χρονιά, νέοι στόχοι, νέος τεχνικός στον πάγκο. Ο Πολ Κλεμέντε είναι εκείνος ο οποίος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία των "κριαριών", διαδεχόμενος τον Στιβ ΜακΛάρεν. Εχει διατελέσει βοηθός του Κάρλο Αντσελότι στην Τσέλσι, στην Παρί Σεν Ζερμέν και στην Ρεάλ Μαδρίτης, έχει κοινώς παραστάσεις που θα τον βοηθήσουν στην μάχη της Τσάμπιονσιπ, ενώ έχει περάσει και από τον πάγκο της Εθνικής Ιρλανδίας U21.
Έδρα: Πράιντ Παρκ (33.597)
Μεταγραφές: Δυνάμωσε πάρα πολύ με τις προσθήκες των μέσων Κρις Μπερντ, Ντάρεν Μπεντ, του αμυντικού Αλεξ Πιρς και του επίσης μέσου Τομ Ινς. Εχει δημιουργήσει μία από τις καλύτερες μεσαίες γραμμές του πρωταθλήματος, στην επίθεση άλλωστε δεν είχε ιδιαίτερο πρόβλημα. Στη δημιουργία υστερούσε και τώρα θα έχει μπόλικη. Από όσους έφυγαν ίσως να της λείψει λίγο η έκρηξη του φορ Γουόρντ, τίποτα περισσότερο όμως.
Φιλικά: Οι νίκες κόντρα σε Μέπεν και Ουτρέχτη, όπως και η ισοπαλία με τη Βιγιαρεάλ φέρνουν ψυχολογία και δίνουν μια πρόγευση του τι μπορεί να ακολουθήσει. Αήττητη έμεινε σε πέντε αναμετρήσεις, με τέσσερις νίκες και μία ισοπαλία.
Εκτίμηση: Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι πλατφόρμες την δίνουν ως το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου και την άνοδο στην κατηγορία. Όντως είναι τόσο δυνατή, είναι από τις ομάδες που θα πρωταγωνιστήσουν και με βάση την εικόνα της στα φιλικά, αλλά και τις κινήσεις που έχει κάνει μεταγραφικά, θα είναι καταστροφή οποιαδήποτε θέση στην κατάταξη εκτός της εξάδας. Εχει τα φόντα φυσικά και για τη δυάδα και αυτή είναι η πρώτη βλέψη.
ΜΠΛΑΚΜΠΕΡΝ
Τι έκανε πέρυσι: Ορισμένες λανθασμένες επιλογές του τεχνικού Γκάρι Μπόιερ σε κάποια από τα παιχνίδια του πρωταθλήματος, κόστισαν την είσοδο της Μπλάκμπερν στα πλέι οφ. Αυτός ήταν ο στόχος της, δεν τον πέτυχε και ενώ διέθετε ένα ρόστερ το οποίο στη μέρα του μπορεί να κάνει τη ζημιά σε οποιαδήποτε αντίπαλο. Δεν είχε όμως την κατάλληλη σταθερότητα για να φτάσει στο σημείο που ήθελε και αναπόφευκτα τερμάτισε στην 9η θέση της βαθμολογίας.
Προπονητής: Για τέταρτη σεζόν συνεχίζει να βρίσκεται στον πάγκο της ο Γκάρι Μπόιερ, ο οποίος ακόμα δεν έχει βρει τον τρόπο πάντως για να πάρει από το ρόστερ της ομάδας του το 100 τοις εκατό και αυτό του το χρεώνει η διοίκηση και ο κόσμος. Από την άλλη πλευρά βέβαια κέρδισε την εμπιστοσύνη διοίκησης και οπαδών στο Ιγουντ Παρκ, με τη σκληρή δουλειά του. Μην ξεχνάμε ότι στην ουσία είναι πρωτάρης, αφού δεν έχει κοουτσάρει άλλη ομάδα στο παρελθόν.
Έδρα: Ιγουντ Παρκ (31.367)
Μεταγραφές: Ελάχιστα πράγματα από μεταγραφές, αφού η ομάδα βρίσκεται υπό μεταγραφικό εμπάργκο λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Ηρθαν μόλις δύο παίκτες, ο μέσος Πέτσι και ο φορ Μπενγκαλί-Φοντε ως ελεύθεροι ενώ έφυγε κόσμος και κοσμάκης. Είτε γιατί δεν μπορούσε να τους κρατήσει η ομάδα λόγω υψηλών συμβολαίων, είτε γιατί ούτως ή άλλως έπρεπε να γίνει ένα ξεκαθάρισμα.
Φιλικά: Σε έξι φιλικές αναμετρήσεις έχασε μόνο από τη Ροτσντέιλ εκτός έδρας, από εκεί και πέρα μέτρησε τέσσερις νίκες και μία ισοπαλία. Ξεχώρισε η νίκη επί της Γουίγκαν με το άνετο 3-0.
Εκτίμηση: Στα θετικά το γεγονός ότι έχει κρατήσει τους παραγωγικούς επιθετικούς Ρόουντς και Γκεστέντ, όπως και τον καλό μέσο Μάρσαλ, οπότε τουλάχιστον συνεχίζει να υπάρχει ποιότητα στο ρόστερ της. δεν περιμένουμε κάτι διαφορετικό από την Μπλάκμπερν. Ομάδα που θα παίξει φουλ επίθεση εντός έδρας, η οποία όμως είναι και αρκετά επιρρεπής στα λάθη πίσω και αυτό μπορεί να της κοστίσει. Συνεχίζει να είναι μια καλή ομάδα, όμως από τη στιγμή που υπάρχει περιορισμός στην ενίσχυσή της, θα υπάρχει ταβάνι και για την ίδια. Για πρώτη δεκάδα και πάλι και βλέπουμε...
ΜΠΕΡΜΙΓΧΑΜ
Τι έκανε πέρυσι: Μπορεί να ξεκίνησε ως ένα από τα φαβορί για τον υποβιβασμό και η αλήθεια είναι ότι στις πρώτες αγωνιστικές η εικόνα της κάθε άλλο παρά καλή ήταν. Από ένα σημείο και μετά όμως η διοίκηση ανέλαβε δράση, πραγματοποίησε αλλαγή στην τεχνική ηγεσία και με τον Ρόουετ πλέον στον πάγκο η ομάδα πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις, πήρε σπουδαίες νίκες και ανέβηκε βαθμολογικά, με αποτέλεσμα όχι μόνο να σωθεί με άνεση, αλλά να τερματίσει και στην πρώτη δεκάδα. Προφανώς και η πορεία που έκανε είναι επιτυχία.
Προπονητής: Προφανώς και δεν υπήρχε λόγος να αλλάξει κάτι στην τεχνική ηγεσία, με τον μάνατζερ Ρόουετ να συνεχίζει για δεύτερη χρονιά και να έχει επωμιστεί το χτίσιμο μιας Μπέρμιγχαμ η οποία δεν θα κινδυνεύσει και παράλληλα θα μπορεί να είναι ανταγωνιστική. Εχει περάσει από την ομάδα και ως παίκτης, έχει την πλήρη εμπιστοσύνη της διοίκησης και των οπαδών, ενώ όπως και στη Μπέρτον, έτσι και εδώ δημιούργησε μια σκληροτράχηλη ομάδα.
Έδρα: Σεντ Αντριους (31.079)
Μεταγραφές: Αναμενόμενο πλήρως ήταν να κάνει αλλαγές στο ρόστερ ο τεχνικός Ρόουετ, αφού δεν ήταν όλοι οι παίκτες εντός της προτίμησης και της επιλογής του. Από εκείνους που έφυγαν, ο τερματοφύλακας Ράντολφ (πλέον στη Γουέστ Χαμ) είναι απώλεια, ωστόσο το κενό καλύφθηκε, ενώ όσον αφορά τον υψηλόσωμο φορ Ζίγκιτς, δεν αποτελούσε ποτέ πραγματικά επιλογή του τεχνικού. Πολύ καλή είναι η προσθήκη του μέσου Μαγκομά, είναι ικανός να βοηθήσει στη μεσαία γραμμή την Μπέρμιγχαμ.
Φιλικά: Είχε τα πάνω της και τα κάτω της η Μπέρμιγχαμ στα φιλικά, μέτρησε δύο νίκες, ισάριθμες ισοπαλίες, όμως στα τελευταία τρία ματς έδειξε ότι και πάλι θα έχει αμυντικά προβλήματα, γνωρίζοντας την ήττα και στα τρία. Ξεχωρίζουν τα φιλικά ματς με την Λέστερ εντός έδρας (ήττα με 3-2) και τη Μπενφίκα Β' (ήττα με 1-0).
Εκτίμηση: Είναι από τις ομάδες που θα παλέψουν για την παραμονή τους στην κατηγορία, όμως τόσο η παρουσία του τεχνικού Ρόουετ, όπως και εκείνη μερικών παικτών όπως οι Ντόναλντσον και Γκρέι εγγυώνται ότι εφόσον πάρει τα κατάλληλα αποτελέσματα ψυχολογίας, δεν θα κινδυνεύσει. Αν ξεκινήσει δυνατά τη σεζόν και πάρει μερικούς βαθμούς, θα ανεβάσει στροφές και με βάση ότι υπάρχουν και χειρότερες από εκείνη ομάδες, λογικά θα καταφέρει να διατηρήσει το στάτους της.
ΚΑΡΝΤΙΦ
Τι έκανε πέρυσι: Επεσε από την Πρέμιερ Λιγκ και αναμενόμενα ο στόχος ήταν η επιστροφή σε εκείνη. "Πέρασε και δεν κόλλησε όμως", αφού η σεζόν που πραγματοποίησε η ομάδα από την Ουαλία ήταν κάτι λιγότερο από μέτρια και μάλιστα από νωρίς έμεινε εκτός της διεκδίκησης των πλέι οφ και γενικά ξέμεινε από στόχους, με αποτέλεσμα αρκετό καιρό προτού τελειώσει η χρονιά και μέχρι το τέλος αυτής, να βολοδέρνει στα μέσα της βαθμολογίας. Ολοκλήρωσε τη σεζόν τελικά στην 11η θέση.
Προπονητής: Για δεύτερη χρονιά στον πάγκο των Ουαλών θα βρεθεί ο τεχνικός Ράσελ Σλέιντ, ο οποίος είναι γνωστότερος για την παρουσία του στις μικρές κατηγορίες της Αγγλίας. Αντικατέστησε στα μέσα της σεζόν τον Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ και στόχος του είναι να φτιαξει ένα δυνατό και ανταγωνιστικό σύνολο το οποίο θα διεκδικήσει μια θέση στα πλέι οφ.
Έδρα: "Κάρντιφ Σίτι Στάντιουμ" (26.828)
Μεταγραφές: Από όσους έχασε στο καλοκαιρινό παζάρι ελάχιστοι θα της λείψουν, ενώ και η ίδια δεν κινήθηκε ιδιαίτερα δυναμικά. Μοναδική πραγματικά καλή προσθήκη είναι εκείνη του μέσου Σάμι Αμεόμπι. Από εκεί και πέρα διαθέτει ούτως ή άλλως ένα καλό υλικό και ίσως είναι καιρός να το εκμεταλλευτεί κατάλληλα.
Φιλικά: Αήττητη παραμένει στα έξι φιλικά ματς που έχει δώσει, μετρώντας 4 νίκες και δύο ισόπαλα αποτελέσματα. Σκόραρε και στις έξι αναμετρήσεις, ενώ κρατάει περισσότερο τις νίκες κόντρα σε Μπόρνμουθ, Γουότφορντ και Σπάρτα Ρότερνταμ.
Εκτίμηση: Μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας λόγω της μίνι αδιαφορίας που δείχνει η διοίκηση για την ίδια την ομάδα, η Κάρντιφ καλείται να πρωταγωνιστήσει. Το κατά πόσο θα τα καταφέρει είναι ένα θέμα για την ομάδα από την Ουαλία, η οποία έχει ένα καλό ρόστερ και θα πρέπει επιτέλους να το αξιοποιήσει. Οι οπαδοί δεν έχουν ιδιαίτερη υπομονή μετά από το περσινό στραπάτσο και η ομάδα καλείται να κερδίσει την καρδιά των τελευταίων. Εφικτός στόχος τα πλέι οφ, ίσως όμως να είναι και το ταβάνι της ομάδας.
ΤΣΑΡΛΤΟΝ
Τι έκανε πέρυσι: Εκανε ένα δυνατό μπαμ από το ξεκίνημα της σεζόν, βρισκόταν για αρκετό καιρό στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας και στην ουσία δημιούργησε ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να κάνει το κάτι παραπάνω, όμως όλα αυτά σταμάτησαν να ισχύουν όταν άρχισε το ξεφούσκωμα της ομάδας από το Λονδίνο. Ηταν μία από τις ομάδες με τις περισσότερες ισοπαλίες στη σεζόν, 18 στον αριθμό, τερμάτισε στην 12η θέση και αν μη τι άλλο η πορεία κρίνεται επιτυχημένη, αφού πρώτος στόχος ήταν να παραμείνει στην κατηγορία.
Προπονητής: Από τον περασμένο Γενάρη έχει αναλάβει την Τσάρλτον ο Ισραηλινός Γκι Λουζόν, ο οποίος στην ουσία βρήκε μια στρωμένη ομάδα από τον κόουτς Πέιτερς, όμως δεν μπόρεσε να συνεχίσει σε υψηλά στάνταρ. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι στην Σταντάρ Λιέγης είχε κάνει ένα αποτυχημένο πέρασμα. Όπως και να έχει πάντως, φέτος που έχει από την αρχή την ευθύνη του σχεδιασμού, θα κριθεί το κατά πόσο κάνει για την ομάδα και το αν ταιριάζει στο αγγλικό ποδόσφαιρο.
Έδρα: Βάλεϊ (27.111)
Μεταγραφές: Μια χαρά προσθήκες έχουν πραγματοποιήσει οι "Αντικς", με κυριότερες εκείνες του μέσου Ελ Χατζί Μπα, του αμυντικού Μπάουερ και του φορ Σεμπάλος. Εχασε αρκετούς παίκτες από το περσινό ρόστερ της, ενώ έχει... φιλικές σχέσεις και γενικά πάρε δώσε μεταγραφικά με τις Ουίπεστ, Αλκορκόν, Ιένα, Σιντ Τρουίντεν, αφού όλες αυτές τις ομάδες τις έχει ο μεγαλομέτοχός της, Ρολάντ Ντουσατελέ. Πάντως για ακόμα μία φορά θα πρέπει να έχουν υπομονή οι οπαδοί για να αποκτήσει η ομάδα ομοιογένεια.
Φιλικά: Δύο μόλις νίκες σε σύνολο επτά φιλικών αναμετρήσεων και τα κενά στα μετόπισθεν δείχνουν να είναι πολλά. Από εκεί και πέρα είχε τρεις ήττες και ακόμα δύο ισοπαλίες, ξεχωρίζουν τα φιλικά με Σιντ Τρουίντεν εκτός (ήττα με 4-0) και με Γκενκ εκτός (ήττα με 1-0).
Εκτίμηση: Είναι - σύμφωνα με τους μπουκ - από τις πρώτες υποψήφιες για υποβιβασμό και ίσως να μην είναι λανθασμένη αυτή η πρόβλεψη. Εκανε μεν ορισμένες καλές μεταγραφές, έχασε μεγάλο μέρος όμως από το βασικό κορμό της και θα πρέπει να στηθεί και πάλι από την αρχή, κάτι το οποίο μπορεί να σημαίνει αρκετό χαμένο χρόνο. Πέρσι ήταν και πάλι στα πρώτα φαβορί για υποβιβασμό, αλλά έκανε τρελή πορεία, δεν δείχνει όμως να μπορεί να το επαναλάβει φέτος.
ΣΕΦΙΛΝΤ ΓΟΥΕΝ.
Τι έκανε πέρυσι: Ο πρώτος και βασικότερος στόχος της ήταν να μη κινδυνεύσει και να παραμείνει στην κατηγορία όσο το δυνατόν πιο εύκολα. Το κατάφερε δίχως ιδιαίτερο κόπο, καθώς τερμάτισε στην 13η θέση της βαθμολογίας, με τις "κουκουβάγιες" να είναι πάντως μετριότατες εντός έδρας και καλύτερες μακριά από αυτήν, καθώς συνήθιζαν να παίζουν το παιχνίδι των αντεπιθέσεων και τις βόλευε. Σε γενικές γραμμές ήταν καλή αμυντικά.
Προπονητής: Με τον γυρολόγο Πορτογάλο τεχνικό Κάρλος Καρβαχάλ θα ξεκινήσει τη σεζόν η Σέφιλντ, ο οποίος θα δουλέψει για πρώτη φορά επί αγγλικού εδάφους. Εχει περάσει νωρίτερα από τον Αστέρα Τρίπολης, από τη Μπεσίκτας και από πολλούς ακόμα πάγκους, δίχως να έχει να επιδείξει κάποια ιδιαίτερη επιτυχία. Μαγκωμένοι ήταν οι οπαδοί στο άκουσμα της πρόσληψής του.
Έδρα: Χίλσμπορο (39.812)
Μεταγραφές: Με νέο ιδιοκτήτη, ήταν αναμενόμενο ότι θα γίνουν ορισμένες μεταγραφές, με τη διαφορά ότι οι οπαδοί περίμεναν κάτι περισσότερο και καλύτερο. Οι όσες προσθήκες έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν έχουν ενθουσιάσει το κοινό, έφυγαν επίσης αρκετοί καλοί παίκτες μαζί με τον τεχνικό Γκρέι και η πρώτη εντύπωση που δίνει μέχρι στιγμής, είναι ότι είναι μάλλον αποδυναμωμένη.
Φιλικά: Στα παιχνίδια προετοιμασίας είχε από δύο νίκες, ισοπαλίες και ήττες, με την επικράτηση κόντρα στη Σεντ Μίρεν με το άνετο 5-0 να δίνει καλή ψυχολογία στη Σέφιλντ. Από τα υπόλοιπα φιλικά της, το πιο δυνατό ήταν εκείνο με τη Μπράγκα, από την οποία έχασε με 2-1 εκτός έδρας.
Εκτίμηση: Υπάρχουν αρκετοί νέοι και κυρίως ξένοι παίκτες και το ερώτημα είναι το πότε και αν θα καταφέρουν να προσαρμοστούν στην κατηγορία. Οι μπουκ πιστεύουν ότι η Σέφιλντ δεν θα κινδυνεύσει, από την άλλη πλευρά για εμάς το ταβάνι για τις "κουκουβάγιες" δείχνει να είναι το μέσο της βαθμολογίας. Θα πρέπει να δούμε ωστόσο το πως θα αντιδράσει και σε όλες αυτές τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί σε όλα τα επίπεδα.
ΝΟΤΙΓΧΑΜ ΦΟΡΕΣΤ
Τι έκανε πέρυσι: Μάλλον θα θελουν να ξεχάσουν στην Νότιγχαμ Φόρεστ την περασμένη χρονιά. Από το κακό στο χειρότερο πήγε η ομάδα και αφού δεν κινδύνευσε, θα πρέπει να είναι και... ευχαριστημένη. Ξεκίνησε μάλιστα ως ένα από τα βασικά φαβορί για να πάρει την άνοδο στην Πρέμιερ όμως η πορεία που πραγματοποίησε ήταν αντιστρόφως ανάλογη με όσα περίμεναν οι οπαδοί της. Τελικά κατέληξε στην 14η θέση της βαθμολογίας, παρά τη βελτίωση που υπήρξε με την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία.
Προπονητής: Ο μάνατζερ Ντάγκι Φρίντμαν πήρε τα ηνία από τον κόουτς Πιρς τον περασμένο Φλεβάρη και προσπάθησε με την εμπειρία του να συμμαζέψει το συνονθύλευμα της Νότιγχαμ. Βελτίωσε και τον τρόπο με τον οποίο αγωνιζόταν η ομάδα και τα αποτελέσματα που έρχονταν, έπαιξε πιο ωραίο ποδόσφαιρο σε σχέση με πριν η Φόρεστ και αναμενόμενα ανανεώθηκε το συμβόλαιό του. Στο παρελθόν έχει περάσει από τους πάγκους της Κρίσταλ Πάλας και της Μπόλτον, ενώ υπήρξε παίκτης της Νότιγχαμ.
Έδρα: Σίτι Γκράουντ (30.602)
Μεταγραφές: Μόλις τρεις μεταγραφές έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα η ομάδα της Νότιγχαμ, με την καλύτερη εξ αυτών να είναι εκείνη του γρήγορου φορ Γουόρντ. Της έφυγε ο καλός φορ Μακί, αλλά αντικαταστάθηκε, παρελθόν αποτελούν οι αμυντικοί Λέινγκ και Χάρντινγκ, έχει αποκτηθεί ως τώρα ο Μιλς.
Φιλικά: Μόλις σε ένα από τα επτά φιλικά παιχνίδια που έδωσε επικράτησε η Φόρεστ, σε εκείνο με τη Στίβενεϊτζ εκτός έδρας με 3-0. Από εκεί και πέρα εμφάνισε τέσσερις ισοπαλίες, ενώ έχασε σε ακόμα δύο παιχνίδια. Ξεχωρίζει το φιλικό με την Αστον Βίλα, με την οποία έμεινε στο ισόπαλο 3-3.
Εκτίμηση: Εχει για ακόμα μία χρονιά ένα εξαιρετικό ρόστερ, έναν πολύπειρο προπονητή, μένει να δείξει αν θα μπορέσει να κάνει το ξεπέταγμα. Είναι από τις ομάδες αουτσάιντερ για την άνοδο, κάτι που είναι αναμενόμενο, αφού οι μπουκ έχοντας δει τις προηγούμενες χρονιές, δεν ξέρουν τι ακριβώς θα πρέπει να περιμένουν. Τα πρώτα ματς θα δείξουν σε μεγάλο βαθμό το τι μπορεί να καταφέρει, όμως το να πούμε ότι δεν είναι ικανή, όχι μόνο για τα πλέι οφ, αλλά και για την υπέρβαση, θα είναι σαν να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας. Την έχει την εξάδα.
ΛΙΝΤΣ
Τι έκανε πέρυσι: Είχε αντιμετωπίσει τα χίλια μύρια προβλήματα με τα διοικητικά θέματα και όλα τα εξωαγωνιστικά προβλήματα που είχαν προκύψει και στην ουσία που να βρουν οι παίκτες διάθεση για μπάλα με όλα όσα συνέβαιναν και με αυτό το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατούσε μέσα στην ομάδα; Οι προπονητές από την άλλη πλευρά άλλαζαν... σαν πουκάμισο, ίδιον κλασικού Ιταλού προέδρου, ενώ στο τέλος της σεζόν αρκετοί παίκτες επικαλέστηκαν τραυματισμό για να μην αγωνιστούν. Και που έφτασε να έχει ολοκληρώσει στην 15η θέση θα πρέπει να είναι ευχαριστημένη.
Προπονητής: Νέος τεχνικός στον πάγκο της Λιντς θα είναι ο πρώην μάνατζερ της Γουίγκαν, ο Γερμανός Ούβε Ρεσλερ. Τα είχε πάει καλά με τη Μπρέντφορντ στη Λιγκ 1, δεν ίσχυσε κάτι τέτοιο με τη Γουίγκαν η οποία υποβιβάστηκε και η Λιντς είναι η τρίτη ομάδα του στην Αγγλία. Αγωνίζεται με 4-3-3 συνήθως το οποίο σε πολλές περιπτώσεις το γυρίζει και σε 3-5-2.
Έδρα: Ελαντ Ρόουντ (39.460)
Μεταγραφές: Αρκετά καλές επιλογές είναι εκείνες του αμυντικού Σολ Μπάμπα, ο οποίος έχει περάσει και από τη Σκωτία, αλλά και από αρκετές ομάδες στην Αγγλία, αλλά και εκείνη του νεαρού φορ Εργουιν, πρώην παίκτη της Μάδεργουελ πλέον. Καλή προσθήκη είναι και εκείνη του μέσου Αντεγέμι, ενώ από όσους έχασε δεν νομίζω να της λείψει κάποιος ιδιαίτερα.
Φιλικά: Δύο ισοπαλίες, δύο ήττες και μία νίκη σε πέντε ματς για τη Λιντς, με την επικράτηση να έρχεται στο ένα από τα δύο πιο δύσκολα παιχνίδια της, εκείνο με την Εβερτον εντός έδρας (2-0). Νωρίτερα είχε χάσει εντός από τη Χόφενχαϊμ με 2-1.
Εκτίμηση: Το όνομα από μόνο του δεν είναι αρκετό για να φέρει τη Λιντ στο δρόμο των επιτυχιών, αφού το ρόστερ της είναι από μέτριο έως καλό και τα προβλήματα εξωαγωνιστικά πολύ περισσότερα από ότι θα έπρεπε για να της επιτρέψει να κάνει πρωταθλητισμό. Ο πρόεδρος Τσελίνι είναι απλός ημίτρελος, έχει αλλάξει ήδη 4 προπονητές στο διάστημα που είναι ο ισχυρός άνδρας της ομάδας, ενώ το είχε επαναλάβει και στην Κάλιαρι, όταν σε 22 χρόνια άλλαξε... 36 προπονητές. Να δούμε πόσο θα αντεξει ο Ρέσλερ και τα βλέπουμε όλα τα άλλα...
ΧΑΝΤΕΡΣΦΙΛΝΤ
Τι έκανε πέρυσι: Από την αρχή τα πράγματα δεν πήγαν για τη Χάντερσφιλντ όπως θα ήθελε, πολλές ήταν οι γκέλες με αποτέλεσμα να αλλάξει σύντομα ο πρώτος τεχνικός στη σεζόν. Στη συνέχεια στον πάγκο της κατέφθασε ο Κρις Πάουελ, ο οποίος κατάφερε να δώσει μια ώθηση στην ομάδα, με την τελευταία να έχει τα σκαμπανεβάσματά της, κατάφερε όμως να παίζει μακριά από τις θέσεις υποβιβασμού και να τερματίσει τελικά στην 16η θέση.
Προπονητής: Κέρδισε την εμπιστοσύνη οπαδών και διοίκησης ο Κρις Πάουελ και έτσι συνεχίζει στον πάγκο της ομάδας και για τη νέα σεζόν. Εχει δώσει καλά δείγματα γραφής ως τώρα, ως κλασικός Βρετανός λατρεύει να χρησιμοποιεί το 4-4-2 σε διάφορες παραλλαγές του. Στοχεύει υψηλότερα από την παραμονή και αυτό είναι μόνο θετικό για τα "τεριέ".
Έδρα: Τζον Σμιθς Στέιντιουμ (24.500)
Μεταγραφές: Στις μεταγραφές, ίσως της λείψει ο Κόντι από τη μεσαία γραμμή, όμως τα 2 εκατ. λίρες που έδωσε η Γουλβς, έφεραν χρήμα στο ταμείο. Πάντως το θετικό είναι ότι έχει ένα γεμάτο ρόστερ, όχι όμως για να πετύχει κάτι το τρομερό και να διακριθεί, αλλά για να διεκδικήσει μια άνετη παραμονή χωρίς να έχει πολλά προβλήματα. Μέτριες χαρακτηρίζονται οι όσες κινήσεις πραγματοποιήθηκαν.
Φιλικά: Δεν εμφάνισε και την καλύτερη δυνατή αγωνιστική εικόνα στα φιλικά παιχνίδια που έδωσε, σε έξι ματς επικράτησε σε δύο, στα δύο πρώτα βασικά και από εκεί και πέρα ακολούθησαν τρεις ήττες και μία ισοπαλία, με αντίπαλο την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια.
Εκτίμηση: Για ακόμα μία χρονιά θα είναι μια αξιοπρεπέστατη ομάδα η οποία θα προσπαθήσει να διατηρήσει το αγωνιστικό στάτους της και να παραμείνει στην κατηγορία. Το ταβάνι της θα είναι προφανώς η 14η θέση, δεν έχει τα φόντα και το ρόστερ για να πετύχει και πολλά περισσότερα. Για τους μπουκ, η Χάντερσφιλντ συγκαταλέγεται στα φαβορί για υποβιβασμό, μαζί με Ρόδεραμ, Τσάρλτον και Πρέστον.
ΦΟΥΛΑΜ
Τι έκανε πέρυσι: Υποβιβάστηκε από την Πρέμιερ Λιγκ και αυτό που πίστεψαν όλοι ήταν ότι θα ήταν από τις άμεσες διεκδικήτριες της ανόδου. Είχε το ρόστερ, είχε τη δυναμική, το θέμα όμως "στράβωσε" από την αρχή. Κινδύνευσε σοβαρά να υποβιβαστεί για δεύτερη διαδοχική σεζόν, όμως η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία έφερε ηρεμία, ψυχολογία και αποτελέσματα και απέφυγε τα χειρότερα ολοκληρώνοντας στην 17η θέση του πρωταθλήματος.
Προπονητής: Ο τεχνικός Κιτ Σάιμονς ξεκίνησε στον πάγκο της Φούλαμ ως υπηρεσιακός τεχνικός μετά από την απόλυση του Φέλιξ Μάγκατ, ήταν όμως ο άνθρωπος που άλλαξε όλη τη ροή στη Φούλαμ και κατάφερε να την κρατήσει μακριά από περισσότερα προβλήματα, διατηρώντας την ομάδα στην κατηγορία. Μάλιστα κατά καιρούς οι Λονδρέζοι έπαιξαν και καλό ποδόσφαιρο, κάτι το οποίο θα πρέπει να του πιστωθεί.
Έδρα: Κρέιβεν Κότατζ (25.700)
Μεταγραφές: Εγιναν πολλές αλλαγές στο ρόστερ, έχασε παίκτες όπως ο φορ Ρονταγέγκα, ο κίπερ Κίραλι, οι μέσοι Γουίλιαμς και Σαμπού. Εχουν έρθει ορισμένοι καλοί αντικαταστάτες, όμως κακά τα ψέματα δεν δείχνει να έχει την ίδια δυναμική με τα προηγούμενα χρόνια. Από όσους ήρθαν ξεχωρίζουν ο μέσος Πρινγκλ και ο μέσος Ο' Χάρα.
Φιλικά: Πολύ καλή είναι η παρουσία της στα φιλικά ματς που έχει δώσει, μένει αήττητη στα πέντε παιχνίδια της, έχοντας τρεις νίκες και δύο ισοπαλίες, ενώ κέρδισε τις Αστον Βιλα και Αϊντραχτ Φρανκφούρτης και έφερε ισοπαλία με τη Χέρτα στα πιο δύσκολα τεστ της!
Εκτίμηση: Ο Σάιμονς έχει πλέον την πραγματική ευκαιρία του, αφού το χτίσιμο της ομάδας είναι από την αρχή της σεζόν δικό του, ώστε να καταστήσει τη Φούλαμ ανταγωνιστική. Η πίεση για τον νεαρό τεχνικό θα υπάρχει, είναι αναπόφευκτο, όμως έχει το υλικό για να τερματίσει πολύ πιο πάνω από την 17η θέση στην οποία ολοκλήρωσε πέρσι, ακόμα και αν οι μπουκ δεν πιστεύουν ότι μπορεί να καταφέρει πολύ περισσότερα πράγματα.
ΜΠΟΛΤΟΝ
Τι έκανε πέρυσι: Ξεκίνησε πάλι γεμάτη όνειρα και φιλοδοξίες, αποδείχτηκε τελικά ότι ήταν μια χαμένη χρονιά για τη Μπόλτον. Δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τη μετριότητα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται από νωρίς στην μάχη για την παραμονή της στην κατηγορία. Αλλαξαν λίγο τα πράγματα με την έλευση του πρώην τεχνικού της Σέλτικ, του Νιλ Λένον, ο οποίος της έδωσε έναν πιο επιθετικό τόνο, χάρη και σε ορισμένες σημαντικές προσθήκες που πραγματοποιήθηκαν. Τελικά γλίτωσε τα χειρότερα, ολοκληρώνοντας στην 18η θέση.
Προπονητής: Για δεύτερη χρονιά θα συνεχίσει στον πάγκο της ο Βορειοϊρλανδός τεχνικός Νιλ Λένον, ο οποίος είναι κομματάκι... ιδιόρρυθμος, όπως είχε δείξει και με τη Σέλτικ. Θα παίξει το κλασικό 4-4-2, δεν θα φοβηθεί να πάει όμως και στο 4-5-1. Λάτρης της πειθαρχίας, συμμάζεψε τα αμυντικά χάλια της Μπόλτον και η αλήθεια είναι ότι κέρδισε πόντους στα μάτια των οπαδών, αλλά και της διοίκησης.
Έδρα: Μάκρον Στέντιουμ (28.723)
Μεταγραφές: Εχασε τον παικταρά φορ Μπέκφορντ, τον πολύ καλό φορ Ντέιβις, τον μέσο Ιλιεφ, τον έμπειρο αμυντικό Νόλαν, τον μεγάλο σε ηλικία, αλλά πολύπειρο φορ Γκούντγιονσεν και γενικά στη συνέχεια έγινε ένα γενικό ξεσκαρτάρισμα από τον Λένον, όμως οι παραπάνω συνιστούν σημαντικές απώλειες. Μέτριες όσες προσθήκες έχουν γίνει, εκείνη του κίπερ Αμος, είναι ίσως η καλύτερη μέχρι στιγμής.
Φιλικά: Στα φιλικά της μέτρησε τρεις ήττες, δυο νίκες και ισάριθμες ισοπαλίες, με την άμυνά της να αποδεικνύεται κάτω του μετρίου, αφού παραβιάστηκε στις έξι από τις 7 αναμετρήσεις. Στα δύο πιο δύσκολα φιλικά έχασε από Στουρμ Γκρατς με 2-1 και Πάντερμπορν με 4-1.
Εκτίμηση: Ηταν λογικό να αλλάξουν πολλά πράγματα στην ομάδα, έπρεπε να γίνουν αλλαγές αν θέλει η Μπόλτον να γίνει ανταγωνιστική, είναι δεδομένο όμως ότι χρειάζεται και ακόμα περισσότερη ενίσχυση σε όλες τις γραμμές. Με το υπάρχον ρόστερ μπορεί να διεκδικήσει την εύκολη παραμονή, πολύ δύσκολα όμως θα κάνει το μεγάλο ξεπέταγμα. Βέβαια ο πρώτος στόχος είναι να αποφύγει τα μπλεξίματα. Για τους περισσότερους μπουκ, η Μπόλτον θα αντιμετωπίσει και φέτος θέμα παραμονής στην κατηγορία, όχι τόσο όμως όσο άλλες ομάδες.
ΡΕΝΤΙΝΓΚ
Τι έκανε πέρυσι: Ο απόλυτος χαρακτηρισμός της αστάθειας ήταν πέρσι η Ρέντινγκ, η οποία δεν μπόρεσε σε καμία περίπτωση να ακολουθήσει τον ρυθμό των ανώτερων από εκείνη ομάδων. Σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι λόγω των εξελίξεων στα διοικητικά, ξεκίνησε το πρωτάθλημα με σχεδόν μηδενική ενίσχυση. Παρά την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, λίγα πράγματα άλλαξαν στον τρόπο με τον οποίο αγωνιζόταν. Τερμάτισε στην 19η θέση και τουλάχιστον απέφυγε τον υποβιβασμό. Κάτι είναι και αυτό.
Προπονητής: Στον πάγκο της θα συνεχίσει ο Στιβ Κλαρκ, ο οποίος κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Νάιτζελ Αντκινς μεσούσης της σεζόν. Η Ρέντινγκ αποτελεί τη δεύτερη δουλειά του ως τεχνικός μετά από την Γουέστ Μπρομ και εκεί όμως δεν έχει να επιδείξει κάποια ιδιαίτερη επιτυχία. Μπορεί στο πρωτάθλημα να μην έκανε πολλά με την ομάδα, δεν μπορούσε να μην πιστωθεί όμως την πορεία στο Κύπελλο, εκεί όπου η Ρεντινγκ έφτασε ως τον ημιτελικό και αποκλείστηκε στην παράταση από τη μετέπειτα Κυπελλούχο, την Αρσεναλ.
Έδρα: Μαντέτζσκι (24.161)
Μεταγραφές: Εγινε ανανέωση στο ρόστερ, έφυγαν ορισμένοι παίκτες οι οποίοι δεν βοήθησαν ιδιαίτερα και ορισμένες προσθήκες όπως εκείνη του φορ Σα, του μέσου Κουίν και του μέσου Σεμέδο, είναι ικανές να βοηθήσουν. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει βγει κερδισμένη από το πάρε δώσε του καλοκαιριού και δεν είναι απίθανο να γίνουν και μερικές ακόμα προσθήκες.
Φιλικά: Μετριότατη ήταν η εικόνα της στα φιλικά ματς, σκόραρε με εξαιρετική δυσκολία και τελικά έχει να επιδείξει τρεις ισοπαλίες, μία νίκη και μία ήττα, ενώ στο πιο δυνατό τεστ της έμεινε στο 0-0 με την Εσπανιόλ εντός έδρας.
Εκτίμηση: Οι περισσότεροι μπουκ θεωρούν ότι η Ρέντινγκ είναι πιθανότερο να παλέψει για την παραμονή, παρά να πρωταγωνιστήσει, όμως δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα, αφού έχει το υλικό για να καταφέρει το κάτι παραπάνω, το θέμα είναι αν θα μπορέσει και ο συγκεκριμένος μάνατζερ να την ανυψώσει περισσότερο. Μπορεί να βρεθεί πάντως κοντά στο μέσο της βαθμολογίας για αρχή και από εκεί και πέρα είναι και θέμα συγκυριών.
ΜΠΡΑΪΤΟΝ
Τι έκανε πέρυσι: Απογοήτευσαν τους πάντες οι "γλάροι" με την περσινή εικόνα τους, αφού από εκεί που είχαν συνηθίσει όλο τον κόσμο να βρίσκονται μέσα στις ομάδες που πρωταγωνιστούν, κλήθηκαν να σώσουν την παρτίδα και να μην υποβιβαστούν στις τελευταίες αγωνιστικές. Το πείραμα με τον Σάμι Χίπια στην τεχνική ηγεσία απέτυχε παταγωδώς, επιθετικά ήταν κάκιστη και το πλήρωσε και αφού απέφυγε τα χειρότερα ολοκληρώνοντας στην 20η θέση, θα πρέπει να είναι χαρούμενη.
Προπονητής: Ο πρώην τεχνικός της Νιούκαστλ κλήθηκε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, όμως η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούσε να κάνει και πολλά, αφού άτι η συνολική ψυχολογία της ομάδας, κάτι το ανεπαρκές ρόστερ, δεν του επέτρεψαν να κάνει πολλά περισσότερα και να δώσει επιπλέον ώθηση στη Μπράιτον. Είναι έμπειρος προπονητής, με καριέρα στους πάγκους των Νιούκαστλ, Μπέρμιγχαμ, Νόριτς και καλείται φέτος να επαναφέρει την Μπράιτον σε ρόλο πρωταγωνίστριας.
Έδρα: AMEΞ Στέντιουμ (22.374)
Μεταγραφές: Η προσθήκη του έμπειρου αμυντικού Ροσένιορ θα συμμαζέψει τα μετόπισθεν, ο φορ Γουόρντ είναι ικανός να βοηθήσει, όπως επίσης και ο αμυντικός Γκαετάν Μπονγκ. Αποχώρησαν αρκετές από τις περσινές μονάδες, μάλλον αναμενόμενο με την εικόνα που είχε πέρσι η Μπράιτον και το σημαντικό είναι ότι πρόσθεσε παίκτες σε επίθεση και άμυνα.
Φιλικά: Πολύ καλή και ελπιδοφόρα ήταν η εικόνα της στα φιλικά, κέρδισε άλλωστε τη Σεβίλλη στο πιο πρόσφατο με 1-0, μέτρησε πέντε νίκες, μία ισοπαλία και μία μόλις ήττα, εκείνη εκτός έδρας από την Αμπερντίν με 1-0.
Εκτίμηση: Εχει έναν τεχνικό ο οποίος ξέρει πολύ καλά την κατηγορία και το ρόστερ της πλέον είναι ικανό να διαχειριστεί τη φετινή σεζόν. Σίγουρα, δεν είναι η ομάδα από την οποία περιμένουμε να κάνει... τρελά πράγματα, αντικειμενικά, φαντάζει δύσκολο να τερματίσει πάνω από τη μέση του βαθμολογικού πίνακα. Αν προσέξει όμως τότε πολύ δύσκολα θα κινδυνεύσει κιόλας με υποβιβασμό.
ΡΟΔΕΡΑΜ
Τι έκανε πέρυσι: Πρώτος στόχος της μαχητικής Ρόδεραμ ήταν να αποφύγει να βρεθεί απευθείας και πάλι στη Λιγκ 1 και από τη στιγμή που τα κατάφερε, τότε αναμφίβολα η σεζόν κρίνεται επιτυχημένη. Από την αρχή άλλωστε ξέραμε ποιες είναι οι δυνατότητες της Ρόδεραμ, δεν διέψευσε κανέναν ως προς αυτό. Δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί και να ξεφύγει από τις τελευταίες θέσεις. Οταν το κατάφερε, ήρθε η αφαίρεση τριών βαθμών για αντικανονική συμμετοχή παίκτη, να την επαναφέρει σε δύσκολη θέση. Τελικά τερμάτισε στην 21η θέση και... έσωσε το τομάρι της.
Προπονητής: Συνεχίζει για 4η διαδοχική σεζόν να βρίσκεται στον πάγκο της ο τεχνικός Στιβ Εβανς, ο οποίος πήρε τη Ρόδεραμ από τη Λιγκ 2, την ανέβασε στη Λιγκ 1 και από εκεί στην Τσάμπιονσιπ, ενώ ο στόχος της περσινής σεζόν επετεύχθη και αυτό είναι που ζητάει από αυτόν η διοίκηση. Κράτησε τη Ρόδεραμ στην κατηγορία και συνεχίζει στον πάγκο της, καθώς οι διοικούντες τον εμπιστεύονται, εν γένει όμως πρόκειται για έναν πλήρως αντιπαθητικό και είρωνα τύπο, τον οποίο δεν "πηγαίνει" κανείς.
Έδρα: Νιου Γιορκ (12.000)
Μεταγραφές: Πολλοί έφυγαν και πολλοί ήρθαν και πάλι. Γέμισε και φέτος την αμυντική γραμμή της ομάδας, οι Χάλφορντ, Κόλλινς και Γουάιτ είναι πολύ καλές προσθήκες για τα δεδομένα της ομάδας, ενώ και στην επίθεση ο Κρις Μαγκουάιρ (πρώην Αμπερντίν), είναι μια πολύ καλή επιλογή. Εχουν γίνει κι άλλες, μικρότερης ποιότητας προσθήκες και αναμένεται να γίνουν και ακόμα περισσότερες.
Φιλικά: Εχασε από την Άλφρετον στο πρώτο φιλικό, αλλά ακολούθησαν νίκες κόντρα σε Μόρτον, Νταντί και πρόσφατα κόντρα στη Μάιντς, έμεινε στο 1-1 με την Πάρτικ Θισλ, ενώ ζόρισε πολύ την Λέστερ της Πρέμιερ Λιγκ, αν και έχασε με 2-1.
Εκτίμηση: Ο στόχος είναι και πάλι ο ίδιος: Αποφυγή του υποβιβασμού και έχει το ρόστερ για να φέρει σε πέρας την αποστολή της. Ωστόσο το έργο της μόνο εύκολο δεν αναμένεται να είναι. Σύμφωνα με τις πλατφόρμες στοιχήματος βέβαια, είναι μέσα στις ομάδες που έχουν τον πρώτο λόγο για τον υποβιβασμό, το θέμα είναι ότι ο μάνατζερ Εβανς πάντα κάτι κάνει και καταφέρνει να φέρνει την κατάσταση στα μέτρα της ομάδας του.
ΜΠΡΙΣΤΟΛ ΣΙΤΙ
Τι έκανε πέρυσι: Κατέκτησε με τρομερή άνεση το πρωτάθλημα στην Λιγκ 1 της Αγγλίας έχοντας κάνει πολύ καλή και σταθερή πορεία σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο, συνδύασε θέαμα και ουσία και στην ουσία δεν φαινόταν ότι υπάρχει ομάδα η οποία μπορεί να την αντιμετωπίσει στα ίσια. Σκόραρε με τρομερή ευχέρεια, την ώρα που η άμυνά της ήταν εξαιρετικά δυνατή.
Προπονητής: Για τρίτη σεζόν συνεχίζει να βρίσκεται στον πάγκο της ο Στιβ Κότεριλ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τρομερή δουλειά στην Μπρίστολ Σίτι και στην ουσία μιλάμε για έναν προπονητή ο οποίος είναι γυρολόγος των μικρών κατηγοριών, σε αυτή την περίπτωση ωστόσο δείχνει να έχει βρει... το λιμάνι του. Κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Α’ Αγγλίας και του Λιγκ Τρόφι σημαίνουν ότι δίκαια συνεχίζει στον πάγκο της Σίτι.
Έδρα: Αστον Γκέιτ (21.497)
Μεταγραφές: Μία μόλις προσθήκη έχει γίνει μέχρι τώρα, έδιωξε παίκτες τους οποίους δεν χρησιμοποίησε ιδιαίτερα την περασμένη σεζόν. Ουσιαστικά διατηρήθηκε ο περσινός κορμός, καθώς θεωρητικά καλύφθηκε το κενό που αφήνει ο Τόμας στην επίθεση με την απόκτηση του φορ Κοτζιά, ο οποίος έκανε πέρσι καταπληκτική σεζόν στη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας.
Φιλικά: Δύο νίκες κόντρα σε εύκολους αντιπάλους, μία ήττα από την Γέοβιλ εκτός στο πρόσφατο, αλλά κράτησε και στο 1-1 τη Μπράγκα και την Φαρένσε. Διόλου άσχημος ο απολογισμός των φιλικών παιχνιδιών της.
Εκτίμηση: Η παραμονή είναι το βασικό ζητούμενο. Αυτό, μοιάζει εφικτό, αν καταφέρει να προσαρμοστεί γρήγορα η ομάδα στα δεδομένα της κατηγορίας. Έχει ένα πολύ καλό ρόστερ και φυσικά έχει στο μυαλό της το παράδειγμα της Γουλβς, κοιτώντας και ακόμα ψηλότερα στη βαθμολογία. Άλλωστε έχει συνοχή ως ομάδα και αυτό είναι πολύ πιθανό να τη βοηθήσει.
ΜΚ ΝΤΟΝΣ
Τι έκανε πέρυσι: Εκανε πολύ καλή πορεία και φαινόταν από την αρχή ότι ήταν έτοιμη να κερδίσει την άνοδο στην Τσάμπιονσιπ. Το θετικό ήταν ότι ως ομάδα είχε διάρκεια και δεν είχε μόνο εκλάμψεις, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια και δικαίως ανταμείφθηκε για αυτό. Εκμεταλλεύτηκε το... δώρο της Πρέστον και την τελευταία αγωνιστική πήρε το δεύτερο εισιτήριο, πίσω από την πρωταθλήτρια Μπρίστολ Σίτι.
Προπονητής: Συνεχίζει να βρίσκεται στον πάγκο της για 6η χρονιά ο Καρλ Ρόμπινσον, ο οποίος έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στον πάγκο της ΜΚ Ντονς. Αρκετές μεγαλύτερε ομάδες του έχουν κάνει κρούση για να μεταπηδήσει σε εκείνες όμως έχει αρνηθεί. Είναι λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου, αν και πέρσι φρόντισε να προσέξει και την άμυνα.
Έδρα: MK Στάντιουμ (22.000)
Μεταγραφές: Πολύ δυνατές είναι οι προσθήκες του αμυντικού Γουόλς και του επιθετικού Σάιμον Τσερτς, αναμένεται να βοηθήσουν επίσης ο μέσος Μπεναβέντε και ο φορ Τζένινγκς. Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που έφυγαν και σε γενικές γραμμές διατηρήθηκε και ενισχύθηκε κιόλας ο βασικός κορμός της ομάδας.
Φιλικά: Κάκιστη είναι η μέχρι τώρα εικόνα της ΜΚ Ντονς στα φιλικά παιχνίδια της, σε επτά παιχνίδια μετράει μόλις μία ισοπαλία και γνώρισε την ήττα σε όλα τα υπόλοιπα. Και μάλιστα δεν έπαιξε καν κάποιο ιδιαίτερα δυνατό φιλικό ματς.
Εκτίμηση: Διατηρήθηκε ο βασικός κορμός, είναι ένα θέμα όμως το κατά πόσο αυτό είναι αρκετό για να έρθει μια καλή πορεία από την πλευρά της ΜΚ Ντονς. Ξεκάθαρα πλέον, ανεβαίνει ο δείκτης δυσκολίας για τη νεοφώτιστη ομάδα και υπάρχουν πολύ καλύτερα σύνολα από εκείνη, ακόμα και στο κομμάτι που θα παλεύει η ΜΚ, την παραμονή στην κατηγορία. Δύσκολα θα είναι τα πράγματα για τους Ντονς.
ΠΡΕΣΤΟΝ
Τι έκανε πέρυσι: Σο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν η Πρέστον ήταν καλή επιθετικά και αμυντικά και έδειχνε να έχει όλα τα στοιχεία εκείνα που της χρειάζονταν για να πάρει την απευθείας άνοδο χωρίς να μπει στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πλέι οφ. Μπορεί να μην ήταν ότι το πιο θεαματικό είχε να επιδείξει η κατηγορία, κάθε άλλο, στα τελευταία ματς της χρονιάς όμως την έπιασε το άγχος και έχασε το ρυθμό της, με αποτέλεσμα να χάσει στην τελευταία αγωνιστική την απευθείας άνοδο. Στα πλέι οφ η Πρέστον θυμήθηκε ξανά το καλό της πρόσωπο και επανόρθωσε για τα προηγούμενα λάθη.
Προπονητής: Για ακόμα μία χρονιά στον πάγκο της θα βρεθεί ο πολύπειρος Σάιμον Γκρέισον, ο οποίος την πήρε από το χέρι και την οδήγησε στην άνοδο. Εχει περάσει από δυνατούς πάγκους, όπως εκείνος της Λιντς και γενικά έχει μάθει να δημιουργεί ομάδες οι οποίες ξέρουν να στέκονται καλά στο γήπεδο ακόμα και κόντρα σε πιο δυνατούς αντιπάλους.
Έδρα: Ντιπντέιλ (23.408)
Μεταγραφές: Ο φορ Μπέκφορντ ξανασμίγει με τον... μέντορά του μετά από την Λιντς, στην οποία βρίσκονταν μαζί πριν από κάμποσα χρόνια. Τεράστια μεταγραφή, η οποία θα δώσει επιθετική ώθηση στην Πρέστον. Πολύ καλές είναι και οι προσθήκες του μέσου Γκάλαχερ, του αμυντικού Κάνινγκχαμ και του επιθετικού Κιν.
Φιλικά: Η νίκη επί της Μάδεργουελ κι εκείνη επί της Χαρτς είναι τα... σημαντικότερα τρόπαια που έχει να επιδείξει στα φιλικά της παιχνίδια, εκεί όπου είχε συνολικά πέντε νίκες και μόλις δύο ήττες.
Εκτίμηση: Το καλό για την Πρέστον είναι ότι ξέρει να παίζει άμυνα, είναι κάτι που ο Γκρέισον το έχει περάσει στην ομάδα και σίγουρα θα χρειαστεί στην Τσάμπιονσιπ. Παρότι έχει καλό ρόστερ και έναν τεχνικό έμπειρο, δίνεται ως ένα από τα φαβορί για τον υποβιβασμό, αφού είναι ένα θέμα το αν θα μπορέσει να εγκλιματιστεί γρήγορα και κατά πόσο το υλικό της μπορεί να ανταπεξέλθει σε μία κατηγορία πολύ δυσκολότερη από τη Λιγκ 1. Δεν μοιάζει πάντως χειρότερη από ομάδες που για χρόνια βρίσκονται στην κατηγορία, όπως η Μπέρμιγχαμ ή η Μπόλτον...
Πάνος Κοτσιμπός
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα