Η έναρξη του πρωταθλήματος βρίσκει στην αφετηρία για τη μάχη του τίτλου τους… συνήθεις υπόπτους, Αϊντχόφεν, Αγιαξ και Φέγενορντ. Η πρώτη υπερασπίζεται τον τίτλο της, ενώ οι άλλες δύο «δυνάμωσαν» μεταγραφικά έτσι ώστε να την αμφισβητήσουν. Οι υπόλοιπες ομάδες θα παλέψουν για τα πλέι οφ Ευρώπης, ενώ δεν είναι λίγες αυτές που θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τις 3 τελευταίες θέσεις. Συνολικά, 4 ομάδες προέβησαν σε αλλαγή τεχνικού, ενώ όπως συνηθίζεται στην κατηγορία, οι καλύτεροι παίκτες αποχώρησαν για πιο προηγμένα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα. Η πρεμιέρα πάντως της Eredivisie έχει στιγματιστεί από την αναβολή αγώνων λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των Ολλανδών αστυνομικών. Το πιο πιθανό είναι όσες αναμετρήσεις δεν διεξαχθούν την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο να γίνουν μέσα στην εβδομάδα (Τρίτη-Τετάρτη).
Σύστημα διεξαγωγής
Στο πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας της Ολλανδίας (Eredivisie) συμμετέχουν 18 ομάδες, οι οποίες αναμετρώνται μεταξύ τους δύο φορές, (εντός-εκτός), σε σύνολο 34 αγωνιστικών. Σέντρα το Σάββατο (αναβλήθηκε το ματς της Παρασκευής) 8 Αυγούστου και η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος τελειώνει στις 8/5.
Οι δύο πρώτες ομάδες της κατάταξης εξασφαλίζουν έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ (φάση ομίλων η 1η και 3ο προκριματικό γύρο η 2η), ενώ η 3η βγαίνει απευθείας στο Γιουρόπα Λιγκ (στη φάση των πλέι οφ). Ακολουθούν τα πλέι οφ Ευρώπης μεταξύ των ομάδων που τερματίζουν από την 4η ως την 7η θέση. Δίνουν διπλούς αγώνες (ο 4ος με τον 7ο και ο 5ος με τον 6ο) και οι νικητές μονομαχούν μεταξύ τους, πάλι σε διπλούς αγώνες (σε ισχύ το εκτός έδρας γκολ σε όλη τη διαδικασία), με έπαθλο ένα εισιτήριο για τον 3ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ. Η ομάδα που θα κατακτήσει το Κύπελλο θα συμμετάσχει στη φάση ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ της ερχόμενης περιόδου.
Στην ουρά της κατάταξης η τελευταία ομάδα πέφτει απευθείας στη Β’ κατηγορία. Αυτές που θα τερματίσουν στη 16η και 17η θέση συμμετέχουν στα μπαράζ (μπαίνουν στο β’ γύρο) ανόδου και υποβιβασμού με ομάδες της Β’ κατηγορίας.
Όσον αφορά τα κριτήρια ισοβαθμίας, αυτά έχουν ως εξής: 1. Συνολική διαφορά τερμάτων. 2. Καλύτερη επίθεση. 3. Καλύτερη επίθεση στα εκτός έδρας ματς.
Ενός… Κοκού μύρια (τρόπαια) έπονται
Η πρωταθλήτρια Αϊντχόφεν, του προπονητή Φιλίπ Κοκού, έχασε δύο πολύ πολύτιμους παίκτες (Ντεπάι, Βαϊνάλντουμ) και αυτό δημιουργεί αμφιβολίες για το αν θα καταφέρει να διατηρηθεί στην κορυφή. Όμως ποιος μπορεί ρεαλιστικά να την κοντράρει; Ο Αγιαξ και η Φέγενορντ. Ο «Αίαντας» προέρχεται από κακή σεζόν και ξεκίνησε την τρέχουσα με αποκλεισμό στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Ραπίντ Βιέννης. Ο προπονητής Φρανκ Ντε Μπουρ κατηγορείται από τους επικριτές του πως άργησε να ξεκινήσει την προετοιμασία και πως η ομάδα έχει πολύ χαμηλό μέσο όρο ηλικίας. Γενικότερα παρότι είναι πλέον για 6η σεζόν στον πάγκο έχει αρχίσει και αμφισβητείται έντονα, οπότε παρότι ο σύλλογος του Άμστερνταμ έχει κάνει καλό σχεδιασμό, αποκτώντας παίκτες ικανούς να βελτιώσουν τις αδυναμίες του, δεν έχει την απαιτούμενη σταθερότητα ώστε να μας εμπνεύσει για μακροχρόνια επιλογή. Η Φέγενορντ ενισχύθηκε σημαντικά και μάλιστα συνεχίζει τις «ηχηρές» προσθήκες. Αρχικά είχαμε «σταμπάρει» το 7,00+ για κατάκτηση, αλλά κάτι η απειρία του τεχνικού Τζιοβάνι Φαν Μπρόνχορστ, κάτι η προβληματική αμυντική λειτουργία που είχε στα φιλικά, μας απέτρεψαν από την επιλογή της. Οπότε, διά της εις άτοπον απαγωγής κρατάμε το ενδεχόμενο της δεύτερης διαδοχικής κατάκτησης από την Αϊντχόφεν (2,40). Από σκόρερ, ο Μίκιελ Κράμερ, δεινός γκολτζής της Ντεν Χάαγκ (17 γκολ πέρσι) είναι κοντά στην μεταγραφή του στη Φέγενορντ. Αν αυτή προχωρήσει θα έχει καλές πιθανότητες να βγει πρώτος σκόρερ, κάτι που σήμερα προσφέρεται σε απόδοση 10,00 και είναι, κατά την άποψή μας, value bet.
Αϊντχόφεν
Τι έκανε πέρσι: Σταθερή σε όλη τη διάρκεια της σεζόν κατέκτησε δίκαια τον τίτλο έπειτα από 7 χρόνια και μάλιστα με 17 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο Αγιαξ. Στο Κύπελλο τέθηκε εκτός από ομάδα Β’ κατηγορίας (Ρόντα) στη φάση των «16», ενώ στο Γιουρόπα Λιγκ αποκλείστηκε στους «32» από τη Ζενίτ. Η σεζόν πάντως θεωρείται επιτυχημένη, αφού βασικός στόχος ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Προπονητής: Συνεχίζει στον πάγκο ο Φιλίπ Κοκού (βρίσκεται σε αυτόν από το 2013). Ανερχόμενος ο 44χρονος, πήρε άριστα στη διαχείριση και στην τακτική προσέγγιση των αγώνων. Ακόμα και όταν βρισκόταν πίσω στο σκορ η ομάδα του, σπάνια έχανε. Θα έχει νέο βοηθό, τον Ρουντ Μπροντ (πρώην Ναϊμέγκεν), αφού ο περσινός Ερνεστ Φάμπερ ανέλαβε τη Ναϊμέγκεν.
Έδρα: «Φίλιπς Στάντιον» (35.119)
Μεταγραφές: Είχε δύο σημαντικές απώλειες, τον πολυτιμότερο παίκτη της, Ντεπάι (22 γκολ, συνεχίζει στην Μάντσεστερ Γ.) και τον μέσο Βαϊνάλντουμ (14 τέρματα και 4 ασίστ). Επίσης ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του στόπερ Ρέκικ (επέστρεψε στην Μάντσεστερ Σίτι). Απέκτησε ποδοσφαιριστές που προέρχονται από καλή σεζόν, όπως οι μέσοι Πρόπερ (Φίτεσε), Περέιρο (Νασιονάλ Ουρ.) και ο εξτρέμ Λεστιέν, αλλά υστερούν ποιοτικά σε σχέση με τους αποχωρήσαντες. Παρέμεινε ο έμπειρος χαφ Γουαρδάδο (ήταν δανεικός πέρσι, μονιμοποιήθηκε), στα« σκαριά» βρίσκεται μια μεγάλη μεταγραφή.
Φιλικά: Ανάμεικτες εντυπώσεις άφησε στην προετοιμασία, κέρδισε τη Λυών (2-0) και τη ΦΚ Αϊντχόφεν (4-0), ενώ ηττήθηκε από Βασιλεία (3-2) και Μονακό (3-1). Κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της σεζόν, κερδίζοντας 3-0 την Γκρόνινγκεν στο Σούπερ Καπ.
Εκτίμηση: Έχασε τα δύο καλύτερα… γρανάζια της καλοκουρδισμένης μηχανής της, έφερε ταλαντούχους παίκτες οι οποίοι όμως υστερούν ποιοτικά σε σχέση με τους αποχωρήσαντες. Παρέμειναν μονάδες, όπως οι Ντε Γιονγκ, Γουαρδάδο, ώστε να πρωταγωνιστήσει, αλλά μην ξεχνάμε πως οι απαιτήσεις αυξάνονται σε σχέση με πέρσι (Τσάμπιονς Λιγκ-όμιλοι). Εξακολουθεί να έχει προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών της, αλλά ακόμα και να κατακτήσει το πρωτάθλημα, πολύ δύσκολα θα είναι όσο άνετη ήταν πέρσι (17β. διαφορά από τη 2η θέση).
Άγιαξ
Τι έκανε πέρσι: Αποτυχημένη σεζόν σε κάθε επίπεδο. Έχασε το πρωτάθλημα με 17 βαθμούς διαφορά από την Αϊντχόφεν, έπειτα από 4 διαδοχικές κατακτήσεις. Ηχηρός αποκλεισμός στο Κύπελλο από τη Φίτεσε, με εντός έδρας ήττα 4-0, στη φάση των «16». Εκεί που τα πήγε κάπως καλύτερα ήταν στην Ευρώπη. Τερμάτισε τρίτος σε δύσκολο όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ (με αντιπάλους Μπαρτσελόνα και Παρί) και συνέχισε στο Γιουρόπα, όπου αποκλείστηκε από τη μετέπειτα φιναλίστ Ντνιεπρ, στους «16».
Προπονητής: Παρά τις… σειρήνες από ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, ο Φρανκ ντε Μπουρ αποφάσισε να ανανεώσει το συμβόλαιό του και να καθοδηγήσει την ομάδα για 6η σεζόν. Πάντως μετά την περσινή αποτυχία και το πρόσφατο φιάσκο στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (αποκλείστηκε από τη Ραπίντ στον τρίτο γύρο), έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη στις ικανότητές του, ενώ δεν ήταν λίγα τα περιστατικά απειθαρχίας στα αποδυτήρια.
Έδρα: «Αμστερνταμ Αρίνα» (53.052).
Μεταγραφές: Σχετικά ενισχυμένος, πρόσθεσε εμπειρία στην αμυντική γραμμή με την απόκτηση του Χέιτινχα (Χέρτα) και ταλέντο δημιουργικά με τον μέσο Γκούντελι (11 γκολ με Αλκμααρ) και τους επιθετικούς Γιουνές (Γκλάντμπαχ), Σανόγκο (Αρσεναλ). Σημαντικότερη απώλεια αυτή του Κίσνα (5 γκολ και 5 ασίστ-πήγε στη Λάτσιο), μονιμοποιήθηκε ο 1ος σκόρερ Μίλικ (ήταν δανεικός πέρσι).
Φιλικά: Προβλημάτισε στα ματς που έπρεπε να διασπάσει κλειστές άμυνες, ηττήθηκε από Νόρτζελαντ (3-1), Σεντ Ετιέν (1-0), αντίθετα σε αυτά που είχαν ρυθμό και φάσεις τα πήγε καλύτερα. Αναδείχτηκε ισόπαλος με Βόλφσμπουργκ (1-1), Ντ. Μόσχας (2-2) και κέρδισε τον Παναθηναϊκό (2-0).
Εκτίμηση: Η αλήθεια είναι πως μόνο καλύτερα μπορεί να τα πάει. Ο μεταγραφικός σχεδιασμός ήταν ορθός, οι παίκτες που ήρθαν είναι ικανοί να του δώσουν το κάτι παραπάνω δημιουργικά, που τόσο έλειψε πέρσι. Αστάθμητος παράγοντας η ηρεμία στα αποδυτήρια και οι αναταράξεις που δημιουργήθηκαν έπειτα από τον αποκλεισμό στο Τσάμπιονς Λιγκ. Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Ντε Μπουρ και αυτό είναι αστάθμητος παράγοντας για την οποιαδήποτε προσπάθεια μακροπρόθεσμης εκτίμησης.
Άλκμααρ
Τι έκανε πέρσι: «Πάγωσε» στο ξεκίνημα της περσινής σεζόν, όταν για λόγους υγείας ο κόουτς Φαν Μπάστεν από προπονητής έγινε βοηθός (αποτελεί παρελθόν, έγινε βοηθός του Ντάνι Μπλιντ στην εθνική Ολλανδίας) και ανέλαβε την τεχνική ηγεσία ο Φαν ντεν Μπρομ. Ασταθής αρχικά, βελτιώθηκε στη συνέχεια και κατάφερε να διεμβολίσει τη Φέγενορντ, τερμάτισε 3η και βγήκε στο Γιουρόπα Λιγκ, αποφεύγοντας τη διαδικασία των πλέι οφ. Εφτασε μέχρι τον προημιτελικό του Κυπέλλου (αποκλείστηκε από την Τβέντε).
Προπονητής: Καλό ποδόσφαιρο συνήθως παίζουν οι ομάδες του Φαν ντεν Μπρομ, σε αντίθεση με πέρσι ο 48χρονος αναλαμβάνει από το ξεκίνημα της σεζόν, αυτό που πρέπει να βελτιώσει είναι ο «χαρακτήρας» των παικτών του στα πιο απαιτητικά παιχνίδια και ο χρόνος κυλά με το μέρος του.
Έδρα: «AFAS Στάντιον» (17.082).
Μεταγραφές: Αναμφίβολα έχασε σημαντικές μονάδες, τους 3 πρώτους σκόρερ Μπέρχουϊς, Γκούντελι, Γιόχανσον, τους αμυντικούς Χεντ, Πόουλσεν και τον τερματοφύλακα Εστέμπαν. Σημαντική η προσθήκη του Αλιρέζα Γιαχάνμπακς (εξτρέμ), ο οποίος προέρχεται από εξαιρετική σεζόν στη Ναϊμέγκεν (ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης στο Β’ κατηγορία). «Έβγαλε μάτια» στην προετοιμασία ο νεοφερμένος Γιάνσεν (19 γκολ πέρσι με την Αλμίρε στη Β’ κατηγορία), πέτυχε 10 τέρματα.
Φιλικά: Μόνο νίκες πέτυχε αλλά αντιμετώπισε ομάδες χαμηλής δυναμικότητας. Στα πιο σημαντικά επικράτησε των Νταντί Γιουνάιτεντ (3-1) και Αλ Βασλ (1-0).
Εκτίμηση: Φαντάζει σχεδόν αδύνατο να τα πάει εξίσου καλά με πέρσι, αφού έχασε πολύ σημαντικούς ποδοσφαιριστές, ειδικότερα αν προκριθεί στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Επιθετικά έχει αρκετές λύσεις, στην ανασταλτική λειτουργία έγκειται το πρόβλημά της. Είναι πάντως μια ομάδα με θετικό μομέντουμ και ανοδική πορεία τα 3 τελευταία χρόνια (10η-8η-3η), μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις μια θέση στα πλέι οφ (4η-7η).
Φίτεσε
Τι έκανε πέρσι: Υποτονική στο α’ μισό της σεζόν, η νίκη επί του Αγιαξ στην 20ή αγωνιστική άλλαξε το κλίμα, έκτοτε βελτιωνόταν σταδιακά και ανέβηκε από τη 12η στην 5η θέση. Κέρδισε τα πλέι οφ Ευρώπης αποκλείοντας σε διπλά παιχνίδια κατά σειρά τις Τσβόλε και Χέρενφεν. Στο Κύπελλο, από το… ζενίθ της νίκης 4-0 επί του Αγιαξ, πήγε στο ναδίρ της ήττας με το ίδιο σκορ από την Γκρόνινγκεν και τέθηκε εκτός στα προημιτελικά.
Προπονητής: Αυτή θα είναι η 3η σεζόν στον πάγκο για τον Πίτερ Μποζ. Η κριτική που του ασκήθηκε στο ξεκίνημα της περσινής σεζόν, αντί να τον αποδυναμώσει τον ισχυροποίησε και υπάρχει εκτίμηση προς το πρόσωπό του. Ικανός στα… δύσκολα, τα θαλασσώνει ενίοτε όταν η ομάδα του έχει το ρόλο του φαβορί.
Έδρα: «Γκέλρεντομ» (28.278).
Μεταγραφές: «Αποψιλώθηκε» μεσοεπιθετικά, ο μόνος παίκτης που πέτυχε πάνω από 6 γκολ και παρέμεινε ήταν ο Καζαϊσβίλι (11), οι Πρόπερ (7), Βεγίνοβιτς (12), Λαμπιάντ (9) και Τραορέ (14) αποχώρησαν. Ποντάρει πολλά στη συνεργασία με την Τσέλσι, έφερε 5 δανεικούς, 3 μέσους και δύο επιθετικούς, όλοι κάτω των 20 ετών. Σημαντική και η προσθήκη του στόπερ Φαν ντερ Βερφ από την Τσβόλε, για να «δέσει» την άμυνα.
Φιλικά: Θετική εικόνα, κέρδισε Νταντί Γιουνάιτεντ (4-0), Ρίζεσπορ (1-0), Αστέρα Τρίπολης (3-2) και αναδείχτηκε ισόπαλη με Σπάρτα Πράγας (1-1) και Οστάνδη (2-2). Υπέστη βαριά ήττα με 3-0 από τη Σαουθάμπτον στο πρώτο ματς του 3ου προκριματικού γύρου του Γιουρόπα Λιγκ.
Εκτίμηση: Θα χρειαστεί χρόνο η Φίτεσε, είναι αφύσικο να βρει ρυθμό έπειτα από τόσες αλλαγές στο ρόστερ, κάτι που φάνηκε και στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της με τη Σαουθάμπτον. Μια πορεία ανάλογη της περσινής, όπου θα «φορτσάρει» στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος και θα διεκδικήσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο είναι πιθανή.
Χέρενφεν
Τι έκανε πέρσι: Είχε σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της, με νικηφόρα σερί στο ενεργητικό της, αλλά παράλληλα διαστήματα που έκανε απανωτές κακές εμφανίσεις. Τερμάτισε 7η, έφτασε στον τελικό των πλέι οφ, όπου συνετρίβη στη ρεβάνς με 5-2 από τη Φίτεσε. Από τον Σεπτέμβρη είχε ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στο Κύπελλο, χάνοντας από τη Ρόντα, ομάδα Β’ κατηγορίας.
Προπονητής: Δεύτερη σεζόν στον πάγκο για τον Ντουάιτ Λοντεβέχες. Πολύπειρος ο 57χρονος (από το 1989 ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα!), γνώστης της κατηγορίας, αρκετά καλός στην τακτική, του αρέσει οι ομάδες του να έχουν καλή αμυντική λειτουργία και να «χτυπούν» στην αντεπίθεση.
Έδρα: «Αμπε Λένστρα» (27.224).
Μεταγραφές: Έφυγαν 3 βασικοί, προεξάρχοντος του πρώτου σκόρερ με 20 γκολ, Μαρκ Ουτ, τον οποίο δεν αντικατέστησε επαρκώς, μέχρι στιγμής. Έχει προσεγγίσει τον 19χρονο Λούκα Ζάχοβιτς της Μάριμπορ (γιος του Ζλάτκο Ζάχοβιτς). Ενισχύθηκε κυρίως στην άμυνα και τα άκρα, με πιο σημαντικές τις προσθήκες των Κάβλαν (αρ. μπακ), Μπάικερ (στόπερ).
Φιλικά: Παρέμεινε αήττητη , με νίκες επί των Μάαστριχτ (1-0), Φόλενταμ (4-0), Μπάνι Γιας (2-0) και ισοπαλίες με Μάδεργουελ (0-0) και Αλμίρε (1-1). Στην πρόβα τζενεράλε, το Σάββατο, ηττήθηκε 1-0 από τη Μαγιόρκα.
Εκτίμηση: Στο σκοράρισμα και τη δημιουργία φάσεων είχε προβλήματα και η φυγή του γκολτζή Ουτ δεν βοηθά στο να τα ξεπεράσει. Ενισχύθηκε πάντως στα μετόπισθεν και θα βασιστεί στην έδρα της. Την περιμένουμε να κόβει βαθμούς από τους ισχυρούς και παράλληλα να τους σκορπά στα πιο εύκολα θεωρητικά παιχνίδια, όπως πέρσι. Θα παραμείνει εύκολα, όμως δύσκολα θα μπει στα πλέι οφ.
Φέγενορντ
Τι έκανε πέρσι: Να ξεχάσουν το δυνατόν συντομότερο θέλουν στο Ρότερνταμ την περσινή σεζόν. Η Φέγενορντ, όχι απλά δεν κατάφερε να διεκδικήσει το πρωτάθλημα και έμεινε εκτός του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά έχασε και την 3η θέση που δίνει απευθείας πρόκριση στο Γιουρόπα. Σαν να μην έφτανε αυτό αποκλείστηκε στα πλέι οφ από τη Χέρενφεν και έμεινε εκτός Ευρώπης έπειτα από 3 χρόνια. Από τον Σεπτέμβρη είχε τεθεί εκτός στο Κύπελλο, ενώ έφτασε μέχρι τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ.
Προπονητής: Ο Τζιοβάνι Φαν Μπρόνχορστ ανέλαβε στις 18 Μαΐου, μετά το τέλος της κανονικής περιόδου όταν απολύθηκε ο Φρεντ Ρούτεν και δεν κατάφερε να αλλάξει την εικόνα της ομάδας στα πλέι οφ. Είναι άπειρος σε προπονητικό επίπεδο, θα είναι η πρώτη του θητεία σε επαγγελματικό σύλλογο, χαίρει πάντως της εκτίμησης όλων στο Ρότερνταμ.
Έδρα: «Ντε Κάιπ» (51.777).
Μεταγραφές: Πέραν της απώλειας του μέσου Κλάσι, κράτησε τον περσινό κορμό παικτών, διανθίζοντάς τον με τους Βεγίνοβιτς (μέσος, 12 γκολ στην Φίτεσε), Σλέιγκερς (13 γκολ με τη ΦΚ Αϊντχόφεν στη Β’ κατηγορία), τον καλό τερματοφύλακα Χαν (επέστρεψε από δανεισμό στην Τσβόλε) και τον αειθαλή επιθετικό Κάουτ, ο οποίος θέλησε να κλείσει την καριέρα του στην ομάδα της καρδιάς του. Σημαντική θεωρείται επίσης η αγορά (πέρσι ήταν δανεικός) του περσινού 1ου σκόρερ, Καζίμ-Ρίτσαρντς. Τελευταία προσθήκη αυτή του ακραίου επιθετικοί Ελία («κλεισμένη» θεωρείται η μεταγραφή του), από τη Βέρντερ, ενώ θέλει να εντάξει στο δυναμικό της άλλους δύο παίκτες.
Φιλικά: Εδειξε πως χρειάζεται χρόνο στα φιλικά καθώς σημείωσε ισάριθμες ήττες στα 3 τελευταία και πιο ανταγωνιστικά, από Φένλο (1-2), Σαουθάμπτον (0-3) και Ολυμπιακό (1-3).
Εκτίμηση: Το ότι δεν έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις είναι θετικό για τους στόχους της στις εγχώριες διοργανώσεις, ειδικότερα αν προκριθούν σε ομίλους οι άμεσοι ανταγωνιστικές της (Αϊντχόφεν, Αγιαξ). Ενισχύθηκε σημαντικά, μόνο καλύτερα μπορεί να τα πάει σε σχέση με πέρσι, η απειρία του Φαν Μπρόνχορστ συγκαταλέγεται στα αρνητικά, όμως τόσο ο Φ. Ντε Μπουρ (Αγιαξ) όσο και ο Φ. Κοκού (Αϊντχόφεν) από τα δύσκολα ξεκίνησαν. Αρχικά βρίσκαμε δελεαστικό το 7,00+ στο ενδεχόμενο κατάκτησης του τίτλου, όμως όταν την είδαμε στα φιλικά, ειδικότερα το πώς λειτουργεί στο ανασταλτικό σκέλος, το… αφήσαμε.
Τσβόλε
Τι έκανε πέρσι: Η σεζόν ξεκίνησε με την κατάκτηση του Σούπερ Καπ έναντι του Αγιαξ και ολοκληρώθηκε με ρεκόρ συγκομιδής βαθμών (53), που την έφεραν στην υψηλότερη θέση της ιστορίας της (6η). Υπερασπίστηκε τον τίτλο της Κυπελλούχου μέχρι τον τελικό, όπου τέθηκε εκτός από την Γκρόνινγκεν, ενώ στο Γιουρόπα Λιγκ αποκλείστηκε ένα βήμα πριν τους ομίλους, από τη Σπάρτα Πράγας. Στα πλέι οφ τέθηκε εκτός από τη Φίτεσε, συνεπώς δεν έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.
Προπονητής: Για 3η χρονιά θα βρεθεί στον πάγκο ο Ρον Γιανς, τα έχει καταφέρει περίφημα, κρατά την ομάδα σε υψηλό επίπεδο, ανεβαίνει μεθοδικά τα τελευταία χρόνια. Είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές της κατηγορίας, σημαντική επιτυχία της διοίκησης το ότι τον κράτησε στο τιμόνι του συλλόγου.
Έδρα: «Άισελντελτα Στάντιον (10.500).
Μεταγραφές: Εχασε από ένα βασικότατο παίκτη σε κάθε γραμμή. Ο γκολτζής Νέσιντ αντικαταστάθηκε από τον Φέλντβαϊκ, ο οποίος ήρθε δανεικός από τη Νότιγχαμ σε μια προσπάθεια… αναβίωσης της καριέρας του (πρόπερσι πέτυχε 30 γκολ με την Εξέλσιορ στη Β’ κατηγορία). Σημαντική και η απώλεια του στόπερ Φαν ντερ Βερφ, το κενό του καλείται να καλύψει ο Μαρσέλις, που πέρσι… υποβιβάστηκε με την Μπρέντα. Πρόβλημα στη θέση του τερματοφύλακα, μετά τη λήξη του δανεισμού του εξαιρετικού Χαν και τον τραυματισμό του 2ου Μπεγκόις. Ψάχνει απεγνωσμένα μια αξιόπιστη λύση.
Φιλικά: Αντιμετώπισε ισχυρούς αντιπάλους, ήρθε 2-2 με τη φιναλίστ του Γιουρόπα Λιγκ Ντνιέπρ, ενώ ηττήθηκε 3-1 από τη Λεβάντε. Στα πιο… light φιλικά κέρδισε τις Σπάρτα Ρότερνταμ (3-1) και Φένλο (2-1), ομάδες της Β’ κατηγορίας.
Εκτίμηση: Η Τσβόλε αποδίδει καλύτερα του αναμενομένου τα τελευταία χρόνια και είναι σαφές πως η διοίκησή της δεν μπορεί να στηρίξει περαιτέρω άνοδο. Αποδυναμώθηκε αισθητά, λεφτά δεν… υπάρχουν, αν καταφέρει ο Ρον Γιανς και την κρατήσει στο πρώτο μισό της κατάταξης θα προσθέσει άλλο ένα σημαντικό επίτευγμα στο παλμαρέ του. Οι πιθανότητες πάντως δεν είναι με το μέρος του…
Γκρόνινγκεν
Τι έκανε πέρσι: Μπορεί να τερμάτισε εκτός ζώνης πλέι οφ Ευρώπης, σε αντίθεση με την προπέρσινη σεζόν, όμως πήρε τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της, κατακτώντας το Κύπελλο (κέρδισε 2-0 στον τελικό την Τσβόλε). Η σεζόν είχε ξεκινήσει αρνητικά με αποκλεισμό από την Αμπερντίν (Σκωτία) στο δεύτερο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ.
Προπονητής: Ο Φαν ντερ Λόοι θα βρεθεί για 3η σεζόν στον πάγκο της. Πάντα «διαβασμένος», ειδικότερα στα πιο απαιτητικά παιχνίδια, βρίσκει τρόπο να δυσκολεύει τους αντιπάλους του. Βασίζεται κυρίως στα εντός έδρας παιχνίδια, η ομάδα του ήταν αδύναμη μακριά από το κοινό της δύο προηγούμενες χρονιές.
Έδρα: «Ερομπορχ» (22.550).
Μεταγραφές: Αποδυναμώθηκε, οι… σειρήνες ομάδων του Νησιού ήχησαν για τον αρχηγό Φαν Κίφτενμπελντ (Μπέρμιγχαμ) και τον MVP Τσέρι (15 γκολ και 6 ασίστ), ήρθαν οι Ταμάτα (αρ. μπακ, Αϊντχόφεν), Ντροστ (μέσος, Τσβόλε), και Λίνσεν (εξτρέμ, Χέρακλες), ενώ παρέμεινε ο 1ος σκόρερ Ντε Λέουβ (17 τέρματα) και ο σημαντικός μέσος Τίμπλινγκ, ο οποίος ήταν καλός στο φετινό Euro U21 με την εθνική Σουηδίας. Τελευταία προσθήκη αυτή του μέσου Ντροστ από την Τσβόλε. Προσπαθεί να κρατήσει στο ρόστερ τον καλό αμυντικό Μποτέγκιν (ενδιαφέρεται η Φέγενορντ).
Φιλικά: Σημείωσε νίκες επί των Εμεν (5-1, αγωνίζεται στην Β’), Ρόντα (2-1, προβιβάστηκε φέτος στην Α’ κατηγορία), ενώ υπέστη βαριά ήττα με 3-0 από τη Σαουθάμπτον. Στο Σούπερ Καπ, την Κυριακή, δεν κατάφερε να βάλει δύσκολα στην πρωταθλήτρια Αϊντχόφεν, χάνοντας με 3-0.
Εκτίμηση: Φέτος θα έχει «δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη» (όμιλοι του Γιουρόπα Λιγκ) και είναι αμφίβολο το αν θα τα καταφέρει, αφού δεν έδωσε το απαιτούμενο βάθος στο ρόστερ. Αναμένεται να αποτελέσει και πάλι ισχυρό εμπόδιο για όποιον επισκέπτεται το «Έρομπορχ», όμως δύσκολα θα τα πάει καλύτερα από πέρσι. Λογικά πάντως θα εξασφαλίσει σχετικά εύκολα την παραμονή, τερματίζοντας στις μεσαίες θέσεις της κατάταξης.
Βίλεμ
Τι έκανε πέρσι: Από τις πιο σταθερές ομάδες της κατηγορίας, η καλύτερη νεοφώτιστη, από την 5η αγωνιστική και μετά κυμάνθηκε ανάμεσα σε 7η και 12η θέση, τελικά ολοκλήρωσε στην 9η, παρότι είχε μόλις ανέβει από τη δεύτερη κατηγορία. Άφησε την εντύπωση πως αν το πρωτάθλημα είχε 4-5 αγωνιστικές ακόμα θα προλάβαινε την «ευρωπαϊκή» ζώνη.
Προπονητής: Απ’ έξω κι ανακατωτά ξέρει τη Βίλεμ ο Γιούργκεν Στρέπελ, αυτή θα είναι η 5η σεζόν του στο σύλλογο. Έχει περάσει από χίλια κύματα, υποβιβάστηκε, επανήλθε άμεσα, χρεώνεται την περσινή υπέρβαση αφού είχε σταθερά βελτιωμένη απόδοση. Στο πλευρό του ο κόσμος, έχει ισχυρή οπαδική βάση. Καλά διαβασμένος, παρότι επιλέγει διάταξη 4-3-3, έχει σχετικά αμυντικό στυλ σε σχέση με τα δεδομένα της κατηγορίας.
Έδρα: «Κόνινγκ Βίλεμ Στάντιον», (14.637).
Μεταγραφές: Αποχώρησαν 6 βασικοί, αλλά φαίνεται ενισχυμένη, αφού για κάθε έναν που έφυγε αποκτήθηκε τουλάχιστον ισάξιος παίκτης στην ίδια θέση. Μπορεί, για παράδειγμα να έχασε τον πρώτο σκόρερ Αρμεντέρος, έφερε όμως στη θέση του τον Ζίφκοβιτς, ο οποίος δεν κατάφερε να πάρει θέση στην ενδεκάδα του Αγιαξ πέρσι (18 γκολ με τον Γιονγκ Αγιαξ στη Β’ κατηγορία) και έχει στόχο να αναβιώσει την καριέρα του.
Φιλικά: Δεν αντιμετώπισε κάποιο… μεγαθήριο, σταδιακά πάντως βελτιωνόταν. Αρχικά έφερε ισοπαλίες με Βέστερλο (0-0), Χέλμοντ (1-1) και ακολούθησαν 3 νίκες επί των Μουσκρόν (3-1), Οσμανλίσπορ (2-0) και Σίβασπορ (1-0).
Εκτίμηση: Κάνει βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, προέρχεται από επιτυχημένη σεζόν και μπορεί να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, άλλωστε φαίνεται ενισχυμένη, έστω και λίγο, από το μεταγραφικό παζάρι. Καλό προπονητή που βρίσκεται αρκετά χρόνια στον πάγκο έχει, το γήπεδό της γεμίζει σχεδόν σε κάθε παιχνίδι, συνεπώς υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συνεχίσει αυτό που άφησε στη μέση πέρσι και να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος μπαίνοντας στα πλέι οφ.
Τβέντε
Τι έκανε πέρσι: Από το ξεκίνημα έδειξε πως ήταν ένα σκαλί πιο κάτω από τις ομάδες που διεκδικούσαν την πρώτη τριάδα. Όταν τα οικονομικά προβλήματα έγιναν πιο έντονα το κλίμα χάλασε και της «κόπηκαν τα φτερά» έπειτα από την αφαίρεση 6 βαθμών. Τελικά της προσφέρθηκε παραθυράκι ευρωπαϊκής εξόδου μέσω του fair play, το οποίο όμως αρνήθηκε, καθώς υπήρχε πιθανότητα να μην αδειοδοτηθεί από την ΟΥΕΦΑ.
Προπονητής: Η πλειονότητα των οπαδών είναι κατά του Αλφρεντ Σρέουντερ και θεωρούν πως έχει μερίδιο ευθύνης στο αγωνιστικό… φιάσκο. Για δύο λόγους παραμένει στο τιμόνι (2η σεζόν). Ο πρώτος είναι πως η απόλυσή του θα κοστίσει ακριβά, καθώς έχει συμβόλαιο μέχρι το 2019 (!) και ο 2ος πως απορροφά αρκετή από τη δυσαρέσκεια του κόσμου, που αν αποχωρήσει θα στραφεί προς τη διοίκηση
Έδρα: «Ντε Γκρόλς Φέστε», (30.014).
Μεταγραφές: Θα περίμενε κανείς με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει να επιχειρήσει… εκκαθάριση στο ρόστερ, όμως πλην του επιθετικού Καστάνιος (10 γκολ) και των αμυντικών Μπιέλαντ, Μαρτίνα, δεν υπήρξαν ουσιαστικές αποχωρήσεις. Αλλωστε, ειδικότερα οι δύο πρώτοι προέρχονταν από κακή σεζόν για τα δεδομένα τους. Εμειναν οι ποιοτικοί μέσοι Ζίγεχ, Κορόνα, Τάπια, ήρθαν οι Κατσικάς (ΠΑΟΚ), Ολαϊτάν (Ολυμπιακός), Ουβινί (δανεικός από Νάπολι).
Φιλικά: Εδειξε πως θέλει δουλειά, βελτιωνόταν πάντως από παιχνίδι σε παιχνίδια. Κέρδισε 2-0 τη Σίβασπορ, συνετρίβη από την Γκεντσλέρ, ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό (2-1) και την Κυριακή έφερε 1-1 με τη Σάλκε.
Εκτίμηση: Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και το ότι βρίσκεται σε… μνημόνιο, το ρόστερ της παραμένει ανταγωνιστικό και βγάζει… πλεόνασμα. Υπάρχει φυσικά η «ωρολογιακή βόμβα» με τους οπαδούς να τα έχουν μαζεμένα σε διοίκηση και προπονητή, αλλά καθαρά αγωνιστικά μπορεί να πάρει μια θέση στα πλέι οφ. Αλλωστε, η περσινή της θέση (10η) είναι πλασματική λόγω της αφαίρεσης βαθμών.
Ουτρέχτη
Τι έκανε πέρσι: Βρέθηκε στην 5η θέση μετά την ολοκλήρωση της 3ης αγωνιστικής και στη συνέχεια έπεφτε σταδιακά, για να καταλήξει τελικά στην 11η. Προς το τέλος κατέγραψε σημαντική βελτίωση στην απόδοσή της, όμως ούσα βαθμολογικά αδιάφορη δεν κατάφερε να την «εξαργυρώσει» και να διεκδικήσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.
Προπονητής: Ο Ρομπ Αλφλεν αποτέλεσε παρελθόν και τον αντικατέστησε ο Ερικ Τεν Χαγκ. Σχετικά άπειρος ο 45χρονος αν και πήρε σεμινάρια επαγγελματισμού ως προπονητής της Μπάγερν Β, το διάστημα 2013-15. Εχει περάσει από τον πάγκο της Γκόου Αχέντ τη σεζόν 2012-13, με την οποία είχε τερματίσει στην 6η θέση της Β’ κατηγορίας, ενώ είχε πόστο βοηθού για 6 χρόνια συνολικά σε Τβέντε και Αϊντχόφεν.
Έδρα: «Στάντιον Γκάλγκενβααρντ», (24.426).
Μεταγραφές: Ανανέωσε σε μεγάλο βαθμό το ρόστερ της δίνοντας βάση στη μείωση του μέσου όρου ηλικίας παικτών. Χαρακτηριστικό το ότι ο γηραιότερος παίκτης που αποκτήθηκε είναι 24 ετών. Ο Τεν Χαγκ έφερε τον μέσο Στρίντερ από την Μπάγερν Β’, ενώ κομβική είναι η μονιμοποίηση του Γάλλου επιθετικού Αλέρ, ο οποίος «έβγαλε μάτια» στο δεύτερο μισό της σεζόν, πετυχαίνοντας 11 γκολ σε 17 ματς, ως δανεικός από την Οσέρ. Σημαντική η απώλεια του εξτρέμ Οαρ (7 ασίστ).
Φιλικά: Δόκτορ Τζέκιλ και… Μίστερ Χάιντ, από τη μία κέρδισε 4-0 την Νταντί Γιουνάιτεντ (Πρέμιερ Σκωτίας) και από την άλλη ηττήθηκε 3-2 από την Ντέρμπι (Τσάμπιονσιπ). Στο πιο πρόσφατο αναδείχτηκε ισόπαλη με την Ιπσουϊτς (1-1).
Εκτίμηση: Είναι από τις απρόβλεπτες ομάδες του πρωταθλήματος, καθώς ανανέωσε αρκετά το ρόστερ της και την τεχνική της ηγεσία ανέλαβε ένας προπονητής πολλά υποσχόμενος και φιλόδοξος, που όμως δεν έχει δοκιμαστεί σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας. Τα υλικά που έχει στη διάθεσή του είναι καλά, μπορεί να «χτίσει» μια ομάδα που θα τερματίσει στο μέσο της κατάταξης.
Καμπούρ
Τι έκανε πέρσι: Η χειμερινή διακοπή τη βρήκε εντός ευρωπαϊκής ζώνης, αλλά η αγωνιστική «κοιλιά» που έκανε τον Ιανουάριο της στέρησε τις όποιες ελπίδες είχε για έξοδο στην Ευρώπη. Στο ίδιο διάστημα αποκλείστηκε στο Κύπελλο από την Τσβόλε (στα πέναλτι). Ήταν πάντως σταθερή, για 2η σερί χρονιά μετά την άνοδο στην 1η κατηγορία, τερμάτισε στη 12η θέση.
Προπονητής: Δεύτερη σεζόν για τον Χενκ Ντε Γιονγκ στον πάγκο, έχει αποκομίσει αρκετούς θαυμαστές για το ελκυστικό ποδόσφαιρο που παίζει και τη νοοτροπία του. Στα παιχνίδια που είναι αουτσάιντερ δεν αρκείται να περιορίζει τον αντίπαλο, αλλά κάνει το παιχνίδι του, ενώ ποτέ δεν τα παρατάει πάντα μάχεται ως το τέλος.
Έδρα: «Καμπούρσταντιον» (11.230).
Μεταγραφές: Αποχώρησαν 14 παίκτες, μόλις 5 από τους οποίους ήταν βασικοί, οι μέσοι Ελ Μακρινί, Μπάικερ, ο δεξιός μπακ Ντρόστε και οι επιθετικοί Ντε Ρίντερ, Χέμεν. Παρ’ όλα αυτά θεωρείται ενισχυμένη καθώς ήρθαν παίκτες από ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όπως οι μέσοι Μπιρν (Μάντσεστερ Σίτι), Μάσεκ (Αμβούργο) και ο επιθετικός Μπερίσα (ανήκει στη Ρόμα, ήταν δανεικός στον Παναθηναϊκό). Επίσης απέκτησε 3 παίκτες από το εγχώριο πρωτάθλημα, τους αμυντικούς Χέιρινχς (Ουτρέχτη), Πέιρσμαν (Ντόρντρεχτ) και τον μέσο Οφεργκοορ (Γκόου Αχέντ Ιγκλς).
Φιλικά: Τρεις διαβαθμίσεις είχαν οι αγώνες προετοιμασίας της. Σημείωσε 3 νίκες απέναντι σε ερασιτεχνικά κλαμπ, επίσης κέρδισε τις Ακιλίζ 29 (4-0), Φόλενταμ (2-1) από τη Β’ κατηγορία και ηττήθηκε στα πιο δυνατά από Ντε Γκράαφστσαπ (2-3), Κασίμπασα (1-2) και Κολωνία (1-2).
Εκτίμηση: Η Καμπούρ έχει αρκετά καλό ρόστερ ώστε να μην κινδυνέψει και παράλληλα αρκετά ισχνό ώστε να διεκδικήσει είσοδο στην ζώνη των πλέι οφ. Αν τα καταφέρει θα είναι υπέρβαση, το πιο πιθανό είναι να τερματίσει πάλι στο μέσο της κατάταξης και τη «σημαδεμένη» τα δύο τελευταία χρόνια 12η θέση.
Ντεν Χάαγκ
Τι έκανε πέρσι: Η απόδοσή της δεν ξεπέρασε το μέτριο και τερμάτισε στη 13η θέση. Εφτασε… Απρίλιος για να πετύχει την πρώτη και μοναδική, όπως αποδείχτηκε, εκτός έδρας νίκη. Στη Χάγη πάντως ήταν ισχυρή (8-4-5) και δυσκόλεψε σχεδόν κάθε αντίπαλο που την επισκέφτηκε. Προβλέψιμη στον τρόπο ανάπτυξης.
Προπονητής: Από το Φεβρουάριο του 2014 βρίσκεται στον πάγκο ο Χενκ Φράσερ, συνεχίζει παρότι πέτυχε τον ελάχιστο στόχο που είχε τεθεί και ήταν η εξασφάλιση της παραμονής. Βασίστηκε υπερβολικά στις εμπνεύσεις του πρώτου σκόρερ Κράμερ, ατυχής η επιλογή να συγκρουστεί μαζί του προς το τέλος της σεζόν. Δεν ήταν λίγες οι φορές που τον άφηνε στον πάγκο, έμπαινε ως αλλαγή και άλλαζε την εξέλιξη του αγώνα.
Έδρα: «Κιοσέρα Στάντιον», (15.000).
Μεταγραφές: Αδειασε το ρόστερ, αποχώρησαν αρκετοί παίκτες, όμως ελάχιστοι από αυτούς (2-3) ήταν βασικοί. Σαφής ο προσανατολισμός στη βελτίωση του δημιουργικού σκέλους, αφού και οι 5 από τους νεοφερμένους είναι είτε επιθετικοί, είτε ακραίοι επιθετικοί. Ξεχωρίζουν οι Ντουπλάν (Ουτρέχτη), Σάκεν (Φέγενορντ-Ιντερ), πολλά θα εξαρτηθούν από το αν θα παραμείνει στο ρόστερ ο γκολτζής Κράμερ (17 τέρματα πέρσι), καθώς ενδιαφέρεται να τον εντάξει στο δυναμικό της η Φέγενορντ.
Φιλικά: Άφησε ανάμεικτες εντυπώσεις στην προετοιμασία. Ηττήθηκε από Μπέρτον (1-0), Γκεντσλερμπιρλιγκί (2-0), Βέροια (2-1), αλλά κέρδισε στο τελευταίο και πιο ανταγωνιστικό ματς τη Μαγιόρκα 1-0, με γκολ του νεοφερμένου Γκορέ.
Εκτίμηση: Το ότι κράτησε σχεδόν αναλλοίωτο το ρόστερ της συγκαταλέγεται στα θετικά, αφού σε κέντρο και άμυνα το επίπεδο είναι υψηλό. Ειδικότερα αν τελικά δεν αποχωρήσει ο σταρ Κράμερ. Χρειάζεται πάντως να βελτιωθεί δημιουργικά, να πετυχαίνει πιο εύκολα γκολ, αν θέλει να τερματίσει ψηλότερα από πέρσι στη βαθμολογική κατάταξη. Στην προετοιμασία έδειξε πως χρειάζεται δουλειά στον συγκεκριμένο τομέα. Εύκολα ή δύσκολα πάντως αναμένεται να εξασφαλίσει την παραμονή.
Χέρακλες
Τι έκανε πέρσι: Φαινόταν καταδικασμένη μετά τις 9 ήττες στις 10 πρώτες αγωνιστικές, όμως τελικά τα κατάφερε με εξαιρετικό β’ γύρο, έκλεισε τη σεζόν με 5 νίκες στα 8 τελευταία παιχνίδια και παρέμεινε στην κατηγορία. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η αλλαγή προπονητή και η στήριξή του στη συνέχεια από τη διοίκηση. Στο Κύπελλο ξεχώρισε η «εξάρα» επί της Εμεν, αλλά στους «16» απογοήτευσε χάνοντας 3-0 από την Καμπούρ.
Προπονητής: Ο Τζον Στέχεμαν πιστώνεται τη μεταμόρφωση της ομάδας. Μπορεί όταν ανέλαβε (17/9) να υπέστη δύο διαδοχικές ήττες με διαφορά τερμάτων 8-3, όμως δεν το έβαλε κάτω συνέχισε, τη σουλούπωσε αμυντικά και πέτυχε κάτι που, στο ξεκίνημα, φάνταζε ακατόρθωτο. Η Χέρακλες έβγαλε ψυχή στα «εξάποντα» παραμονής και ο μόλις 38 ετών τεχνικός ανανέωσε έως το 2017.
Έδρα: «Πόλμαν Στάντιον», (8.500).
Μεταγραφές: Έχασε σημαντικές μονάδες, όπως τον επιθετικό Λίνσεν (10 γκολ), τον αμυντικό Φέλντματε και τον έμπειρο μέσο Κτσιόμερ, από τις προσθήκες ξεχωρίζουν αυτές του επιθετικού Γκλάντον (13 γκολ πέρσι στη Β’ κατηγορία, με τη Σπάρτα Ρότερνταμ) και του δεξιού μπακ Ντρόστε (Καμπούρ). Σε γενικές γραμμές φαίνεται σε λίγο χειρότερο επίπεδο σε σχέση με πέρσι, αν και δεν έμειναν κενά στο ρόστερ από το «πάρε-δώσε». Κράτησε τον καλό χαφ και αρχηγό Φλέντερους.
Φιλικά: Εδειξε πρόβλημα στο ανασταλτικό σκέλος, δέχτηκε γκολ σε όλα τα παιχνίδια πλην αυτών με τις ερασιτεχνικές ομάδες. Αναδείχτηκε ισόπαλη με Μπόχουμ (1-1), Σίβασπορ (2-2), ηττήθηκε από τη Βικτόρια Κολωνίας (3-0) και κέρδισε με 2-1 την Ος (Β’ κατηγορία) και τη Βέροια.
Εκτίμηση: Στα υπέρ της η μαχητικότητα και ο χαρακτήρας που δείχνει στα κρίσιμα παιχνίδια, όταν η μπάλα… καίει. Βρέθηκε στο όριο της παραμονής και από τη στιγμή που αποδυναμώθηκε έστω και λίγο δύσκολα θα τερματίσει ξανά στη 14η θέση, όπως τις δύο προηγούμενες χρονιές. Θα είναι ο… 13ος άθλος του Ηρακλή (παρουσιάζεται πλέον στο αλλαγμένο σήμα της) αν αποφύγει τα μπαράζ υποβιβασμού.
Εξέλσιορ
Τι έκανε πέρσι: Προέρχεται από την πιο επιτυχημένη σεζόν τα τελευταία 30 χρόνια. Για πρώτη φορά μετά το 1985 κατάφερε να παραμείνει στην πρώτη κατηγορία, αποφεύγοντας τη διαδικασία των πλέι οφ. Τα… χρειάστηκε πάντως στο τέλος αφού «έσκασε» από τις παράλληλες υποχρεώσεις της στο Κύπελλο (έφτασε έως τα ημιτελικά-αποκλείστηκε από τη μετέπειτα κάτοχο Γκρόνινγκεν).
Προπονητής: Οι περισσότεροι οπαδοί της «πάγωσαν» μετά την ανακοίνωση πως ο Μαρίνους Ντάικχαουζεν φεύγει για να αναλάβει την Μπρέντφορντ, καθώς είχε ανεβάσει επίπεδο το σύλλογο. Αντικαταστάτης του ο Αλφόνς Γκρένενταϊκ. Τελευταία του θητεία ήταν στον Γιονγκ Αγιαξ (2013-14), ενώ πέρσι ήταν τεχνικός διευθυντής στη Ρουμάνικη Ουν. Κλουζ. Σχετικά άπειρος, μόλις μία φορά έχει κοουτσάρει ομάδα σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας (Βίλεμ, 2009-10).
Έδρα: «Στάντιον Βούντεσταϊν», (3.600).
Μεταγραφές: Μετρημένες κινήσεις καθώς έχει μακράν το μικρότερο μπάτζετ στην κατηγορία. Αλλαγή κάτω από τα γκολπόστ με τον Κουρτό (Ντόρντρεχτ) να αντικαθιστά τον Κουτίνιο, ο οποίος πήγε στην Αλκμααρ. Σημαντικές οι προσθήκες του μέσου Οφερτουμ (Φόλενταμ) και των ακραίων επιθετικών Κουβάς (Φόλενταμ) και Ν. Χάσελμπαϊνκ (Χάμιλτον). Κράτησε την περσινή… ραχοκοκαλιά, έφυγαν οι Κάιπερς (αριστερός μπακ), Γκούριγιε (επιθετικός).
Φιλικά: Έλειψε το δυνατό τεστ από την προετοιμασία, οι πιο ισχυρές ομάδες που αντιμετώπισε ήταν από τη δεύτερη κατηγορία. Δυσκολεύτηκε μάλιστα, κέρδισε 2-0 την Γκόου Αχέντ, έφερε 1-1 με την Ος και ηττήθηκε 1-0 από την Ντεν Μπος.
Εκτίμηση: Δύσκολα τα πράγματα για την τρίτη τη τάξει ομάδα του Ρότερνταμ. Αλλαγή στην τεχνική ηγεσία μετά από σεζόν που έκανε την υπέρβαση, μικρό κλαμπ, περιορισμένο μπάτζετ. Όλα τα δεδομένα τη θέτουν ως βασική υποψήφια για την τελευταία θέση και τον απευθείας υποβιβασμό. Άλλωστε, τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχει καταφέρει να παραμείνει στην πρώτη κατηγορία για δύο σερί σεζόν.
Ναϊμέγκεν
Τι έκανε πέρσι: Εντυπωσιακή η παρουσία της στη Β’ κατηγορία, ολοκλήρωσε τη σεζόν με 33 νίκες σε 38 ματς, σπάζοντας το φράγμα των 100 βαθμών, των 100 γκολ και τερματίζοντας 21 βαθμούς πάνω από τη 2η ΦΚ Αϊντχόφεν. Δεν σήκωσε το πόδι από το γκάζι ακόμα και όταν εξασφάλισε και μαθηματικά την άνοδο, ενώ δεν έχασε ούτε ένα βαθμό σε 19 εντός έδρας αναμετρήσεις! Στο Κύπελλο τέθηκε εκτός στους «16» από την Αλκμααρ.
Προπονητής: Ο αρχιτέκτονας της επιτυχίας Ρουντ Μπροντ πήγε ως βοηθός του Φιλίπ Κοκού στην Αϊντχόφεν, για να τον αντικαταστήσει ο… περσινός βοηθός του Κοκού, Ερνεστ Φάμπερ. Εχει θητεύσει στον πάγκο της ΦΚ Αϊντχόφεν για δύο χρόνια (2010-12), σε επίπεδο Β’ κατηγορίας, κυρίως εργάστηκε στο παρελθόν είτε σε ομάδες νέων, είτε ως βοηθός.
Έδρα: «Γκόφερτσταντιον», (12.501).
Μεταγραφές: Έδωσε βάθος στο ρόστερ, πιο τρανταχτές προσθήκες αυτές των Θορ Χαλντόρσον (τερματοφύλακας-Σάντνες), Ραϊχί (εξτρέμ, Γιονγκ Αϊντχόφεν), αλλά το πιο σημαντικό ήταν πως κράτησε στο ρόστερ τους επιθετικούς Αρς, Λιμπόμπ (ενδιαφέρονται αγγλικές ομάδες για την απόκτησή του), που πρωταγωνίστησαν πέρσι. Απώλεια ο Αλιρέζα Γιαχάνμπακς (MVP της Β’ κατηγορίας), που μετακόμισε στο Αλκμααρ, για λογαριασμό της τοπικής ομάδας. Μόλις 3 βασικοί αποχώρησαν, κινείται για την απόκτηση δύο παικτών, ενός αμυντικού κι ενός μέσου.
Φιλικά: Άφησε υποσχέσεις, ολοκλήρωσε αήττητη την προετοιμασία, στα πιο σημαντικά τεστ κέρδισε τις Ακιλίζ 29 (1-0), Ρος Κάουντι (2-0) και στην πρόβα τζενεράλε, το Σάββατο, απέσπασε ισοπαλία 1-1 από την ισπανική Λεβάντε.
Εκτίμηση: Παρότι έχασε τελικά τον Αλιρέζα, η Ναϊμέγκεν διατήρησε τον βασικό κορμό παικτών που την οδήγησε στην περσινή… αφύσικη πορεία. Συνεπώς, αν διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο είναι αρκετά πιθανό να εξασφαλίσει εύκολα την παραμονή και να τερματίσει πάνω από τη 13η θέση.
Ρόντα
Τι έκανε πέρσι: Επέστρεψε άμεσα στην πρώτη κατηγορία όπου και… ανήκει αφού μετείχε σε αυτή για 41 συναπτά έτη πριν υποβιβαστεί το 2014. Εξασφάλισε την άνοδο μέσω των πλέι οφ, αποκλείοντας κατά σειρά τις Εμεν και Ρόντα. Είχα πάντως σκαμπανεβάσματα (άλλαξε προπονητή τον Απρίλιο), αφού στόχος ήταν η 1η θέση και τερμάτισε στην 3η.Στο Κύπελλο απέκλεισε τις Χέρενφεν και Αϊντχόφεν, πριν τεθεί εκτός από την Εξέλσιορ στα προημιτελικά.
Προπονητής: Αναλαμβάνει ο Ντάριγιε Κάλεζιτς. Δεν έχει κάτι σπουδαίο στο βιογραφικό του ο 45χρονος Βοσνιο-Ελβετός. Ανερχόμενος, καλός σε επίπεδο τακτικής, υιοθετεί επιθετικό στυλ. Ξεκίνησε από την Ντε Γκράαφστσαπ, πέρασε από Ζούλτε Βάρεγκεμ (2011) και Στόκπορτ (2013), ενώ τα τελευταία δύο χρόνια έκανε αρκετά καλή δουλειά στη Γιονγκ Αϊντχόφεν (Β’ κατηγορία), με την οποία κατάφερε μάλιστα να κερδίσει μια περίοδο τη σεζόν 2013-14.
Έδρα: «Πάρκσταντ Λίμπουργκ Στάντιον», (19.979).
Μεταγραφές: Έχασε πολύτιμους και έμπειρους παίκτες όπως ο αμυντικός Ράμος και ο επιθετικός Ντεμούζ, συνολικά αποχώρησαν 6 βασικοί. Ηρθαν ο αμυντικός Σανκόχ (πρώην Γκρόνινγκεν, Αουγκσμπουργκ), οι μέσοι Γκρίφιθς (Περθ Γκλόρι), Φαν Σον (ΦΚ Αϊντχόφεν) και ο επιθετικός Παλάσιος που πέτυχε 27 γκολ πέρσι σε ομάδα Γ’ κατηγορίας. Γενικά πάντως κινήθηκε σε ρηχά νερά και φαίνεται αποδυναμωμένη.
Φιλικά: Ξεκίνησε αντιμετωπίζοντας ερασιτέχνες, με χάιλαϊτ το 26-0 επί της Γκούλπεν, μέτρα προς κακή η εικόνα της στα πιο ανταγωνιστικά ματς. Ηττήθηκε από Ααχεν (1-0, Δ’ Γερμανίας) και Γκρόνινγκεν (2-1).
Εκτίμηση: Αν η φανέλα της ήταν της Εξέλσιορ ή της Ντε Γκράαφστσαπ τότε θα προσφερόταν ως πρώτο φαβορί για υποβιβασμό. Ιστορική ομάδα η Ρόντα και είναι θετικό πως ανέλαβε τις τύχες της ένας φιλόδοξος προπονητής σαν τον Κάλεζιτς. Αν δεν αποκτήσει πάντως έναν επιθετικό μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου, δύσκολα θα αποφύγει τα μπαράζ υποβιβασμού.
Ντε Γκράαφστσαπ
Τι έκανε πέρσι: Δεν ήταν φαβορί για άνοδο, παρ’ όλα αυτά τα κατάφερε (επέστρεψε έπειτα από 4 χρόνια στην πρώτη κατηγορία) ακολουθώντας μάλιστα… δύσβατο δρόμο. «Φόρτσαρε» στο τέλος, έκλεισε την κανονική διάρκεια με σερί 3-1-0 και μπήκε στα πλέι οφ. Απέκλεισε κατά σειρά σε διπλά παιχνίδια τις Αλμίρε (στην παράταση), Γκόου Αχέντ (Α’ κατηγορίας) και Φόλενταμ. Απέναντι στις 2 τελευταίες κράτησε ανέπαφη την εστία της.
Προπονητής: Πιστώνεται το επίτευγμα ο Γιαν Φρέμαν. Είναι σχετικά… ξεροκέφαλος αφού δεν εγκαταλείπει ποτέ το επιθετικό στυλ παιχνιδιού ακόμα και όταν διασύρεται, κυρίως στα εκτός έδρας παιχνίδια. Στα πλέι οφ πάντως έδειξε πως μπορεί να παίξει και άμυνα αν χρειαστεί, και θα χρειαστεί, αφού αποτελεί φαβορί για υποβιβασμό. Θα είναι η πρώτη παρουσία του στα «μεγάλα σαλόνια», δεν έχει δουλέψει σε άλλη ομάδα πλην της Ντε Γκράαφστσαπ.
Έδρα: «Ντε Βάιβερμπεργκ», (12.600).
Μεταγραφές: «Ψώνισε» από χαμηλότερο ράφι, απέκτησε παίκτες που πρωταγωνίστησαν στη Β’ κατηγορία όπως οι Μπουμά (δεξιός μπακ, Αλμίρε Σίτι), Σμέιτς (μέσος, Μάαστριχτ), Μπάνικ (μέσος, 13 γκολ με Εμεν), Κβέκελ (επιθετικός, Ντεν Μπος). Σημαντικές επίσης οι προσθήκες του χαφ Ντράιβερ (πρώην Χαρτς, Χιούστον) και του επιθετικού Καμπασέλε (δανεικός από Αντερλεχτ). Έφτιαξε ένα μείγμα ταλαντούχων και έμπειρων ποδοσφαιριστών. Έφυγαν 6 βασικοί, μεταξύ τους ο πρώτος σκόρερ Φαν Έιβικ (18 γκολ) και ο καλός μπακ-χαφ Κάβλαν.
Φιλικά: Αντιμετώπισε ως επί το πλείστον ερασιτεχνικές ομάδες (4 τον αριθμό). Στα πιο ανταγωνιστικά κέρδισε 3-2 την Καμπούρ, ηττήθηκε από την Πρόισεν Μούνστερ (2-0, Γ’ Γερμανίας) και στο πιο πρόσφατο αναδείχτηκε ισόπαλη 1-1 με την Εμεν.
Εκτίμηση: Μόνο εύκολη δεν θα είναι η αποστολή της. Μετέβαλλε αρκετά το ρόστερ της και ενδέχεται να χρειαστεί χρόνο μέχρι να βρει ρυθμό. Δίνεται ως πρώτο φαβορί για υποβιβασμό και η αλήθεια είναι πως δύσκολα θα τερματίσει πάνω από την τελευταία τριάδα.
Κώστας Φίλιος
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα