Εκπρόσωπος της πλατφόρμας λογισμικού και παροχής στατιστικών και δεδομένων για αθλήματα Sportradar, πιστεύει πως έχει παρεξηγηθεί η συνεργασία της με την Διεθνή Ομοσπονδία Τένις – ITF. Ο λόγος αυτής της «παρεξήγησης» δεν είναι άλλος από την χειραγώγηση του πληροφοριακού της συστήματος της Sportradar, από το οποίο ξέσπασε σκάνδαλο για στημένους αγώνες τένις. Έρευνα της βρετανικής εφημερίδας Guardian αποκάλυψε, πως αρκετοί διαιτητές τένις είτε αποκλείστηκαν είτε τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για χειραγώγηση του πληροφοριακού συστήματος της Sportradar, το οποίο χρησιμοποιείται στους αγώνες υπό την ITF.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι διαιτητές δωροδοκήθηκαν από διάφορες παράνομες στοιχηματικές οργανώσεις, για να καθυστερήσουν εσκεμμένα την εισαγωγή των δεδομένων για το σκορ των αγώνων στο σύστημα της Sportradar. Η εισαγωγή δεδομένων, πρέπει να γίνεται από το tablet της πλατφόρμας IBM που έχει μπροστά του ο διαιτητής κατά την διάρκεια του αγώνα τένις. Με αυτόν τον τρόπο οι παίκτες (που ήξεραν για την χειραγώγηση του συστήματος) προλάβαιναν να στοιχηματίσουν (πχ στο επόμενο πόντο που θα κερδιζόταν), πριν προλάβουν οι στοιχηματικές πλατφόρμες να αλλάξουν τις πιθανότητες στην πλατφόρμα live betting (ζωντανού στοιχήματος). Ουσιαστικά, οι παίκτες γνώριζαν ποιος από τους αγωνιζόμενους θα κέρδιζε τον επόμενο πόντο.
Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Sportradar δήλωσε πως η πλατφόρμα δεν δημιούργησε την τάση για στοιχηματισμό σε αγώνες τένις, καθώς προϋπήρχε του 2012, που είναι η χρονιά έναρξης της συνεργασίας της πλατφόρμας με την ITF. Τουναντίον, πριν την έλευση της Sportradar, τα στατιστικά καταχωρούνταν με το χέρι, που σημαίνει πως υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση και πολλές ανακρίβειες, ενώ δεν κατέφθαναν ταυτόχρονα για να περαστούν στην μηχανογράφηση, πράγμα που καθιστούσε τον επηρεασμό των πιθανοτήτων ακόμα πιο εύκολο. Στην Sportradar θέλουν να ξεκαθαρίσουν πως δεν έχουν καμία σχέση με την χειραγώγηση δεδομένων των αγώνων, καθώς το σύστημά τους δεν έχει «πειραχθεί» (οι διαιτητές δεν καταχωρούσαν καθώς όφειλαν). Τέλος να σημειωθεί πως σύμφωνα με την Guardian, η Sportradar λαμβάνει περί τα 14 εκατομ. δολάρια ανά έτος από την ITF για το πληροφοριακό της σύστημα, ενώ η συμφωνία τον περασμένο Δεκέμβρη επεκτάθηκε μέχρι το 2021.
Agios
Ακολουθήστε με στο Twitter