Σημαντική εξέλιξη αναφορικά με το μέλλον του διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα προκύπτει από την τοποθέτηση του Ευρωπαίου Επίτροπου Χ.Αλμούνια.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε αρνητικά στον ισχυρισμό του ΟΠΑΠ ότι έχει πληρώσει για το μονοπώλιο στο online στοίχημα και πλέον όλα δείχνουν ότι αλλάζουν τα δεδομένα σχετικά με το μέλλον της διαδικτυακής αγοράς τυχερών παιχνιδιών.
Ο Αλμούνια, επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού,
είχε έρθει στις 10 Απριλίου στη χώρα μας και συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ζητώντας διευκρινήσεις σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει προς ψήφιση το σχέδιο νόμου, τη στιγμή που δεν είχε προηγουμένως αποστείλει γραπτή επιστολή-αιτιολόγηση στην Κομισιόν για το ακριβές τίμημα που κατέβαλε ο ΟΠΑΠ για να αποκτήσει τα αποκλειστικά δικαιώματα για το διαδίκτυο.
Ο ισχυρισμός του ΟΠΑΠ σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών ήταν ότι ο οργανισμός είχε κατοχυρώσει το αποκλειστικό του δικαίωμα για 13 παιχνίδια, μεταξύ των οποίων και του "Πάμε στοίχημα" το 2000, στηριζόμενος σε σχετική έκθεση της Deloitte, επιχείρημα όμως που αμφισβητούσαν τόσο οι πλατφόρμες, διαφορετικά δε θα είχαν λάβει την προσωρινή άδεια με προοπτική μονιμοποίησης από το Υπουργείο Οικονομικών, όσο και η Κομισιόν.
Μετά την αρνητική απάντηση της τελευταίας αμφισβητείται και το διαδικτυακό μέλλον του ΟΠΑΠ. Θα πρέπει τώρα να δεχτούν και οι 24 αδειοδοτημένες πλατφόρμες να συνεργαστούν για να αλλάξει το υπάρχον νομικό καθεστώς, ώστε να παραχωρηθεί μία επιπλέον άδεια στον ΟΠΑΠ ή να αγοράσει κάποια από τις υπάρχουσες, με το δεύτερο σενάριο να θεωρείται απίθανο. Υπό την υπάρχουσα νομοθεσία ο ΟΠΑΠ θεωρείται παράνομος εάν λειτουργήσει διαδικτυακά.
Σύμφωνα με τα "Παραπολιτικά" για να δεχθεί η Κομισιόν ένα νέο μονοπώλιο στο Διαδίκτυο (από σήμερα έως το 2020) για μια αγορά με ετήσια έσοδα πάνω από 150 εκατ. ευρώ σήμερα (ποσό που προκύπτει βάσει των φόρων που πληρώνουν οι 24 πλατφόρμες που λειτουργούν υπό το μεταβατικό καθεστώς του Ν. 4002/2011), δηλαδή περίπου 1,2-1,3 δισ. ευρώ για την επόμενη εξαετία, αν συνυπολογίσουμε και την αυξητική τάση που παρατηρείται στο Διαδίκτυο, θα ζητήσει από τον ΟΠΑΠ να καταβάλει ένα σημαντικό τίμημα στο ελληνικό Δημόσιο.
Επιπρόσθετα, οι 24 ευρωπαϊκές πλατφόρμες θεωρείται βέβαιο πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αξίωναν αποζημιώσεις μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων από το ελληνικό Δημόσιο σε περίπτωση απότομης διακοπής της λειτουργίας τους.
Οι δηλώσεις του CEO του ΟΠΑΠ, Καμίλ Ζίγκλερ, την περασμένη εβδομάδα ότι "O OΠΑΠ είναι έτοιμος είναι προετοιμασμένος να παίξει ακόμα και σε συνθήκες ανταγωνισμού θεωρώντας ότι θα προσφέρει μία μοναδική εμπειρία στους παίκτες", μόνο τυχαίες δεν ήταν, σύμφωνα με τις εξελίξεις.
Πλέον μένει να δούμε την τοποθέτηση της ΕΕΕΠ και του προέδρου της Ευγένιου Γιαννακόπουλου, πάνω στο θέμα, όμως όλα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα περάσει το μονοπώλιο και αργά ή γρήγορα οδεύουμε για αδειοδοτήσεις και συνύπαρξη ΟΠΑΠ και ιστοσελίδων.
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα