Με μεγάλο ενδιαφέρον ξεκινάει η φετινή Bundesliga 2 (Zweite Liga). Ο λόγος είναι ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια, Στουτγάρδη και Ανόβερο θα βρίσκονται σε αυτή τη Liga. Δύο πολύ βαριά ονόματα στην ιστορία του Γερμανικού ποδοσφαίρου. Αυτόματα το πρωτάθλημα αποκτάει άλλη αίγλη. Η Νυρεμβέργη δεν τα κατάφερε απέναντι στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης και έτσι για άλλη μια φορά θα προσπαθήσει να διεκδικήσει την άνοδο. Το καλό για αυτούς που παρακολουθούν φέτος το πρωτάθλημα είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλοί μνηστήρες ανόδου, πράγμα το οποίο κάνει το πρωτάθλημα αμφίρροπο και αρκετά δύσκολο για προβλέψεις.
Το πρωτάθλημα χωρίζεται σε 2 γύρους. Κάθε ομάδα θα αντιμετωπίσει τις υπόλοιπες 17 δύο φορές, μία εντός έδρας και μία εκτός έδρας. Συνολικά θα έχουμε 34 αγωνιστικές. Η ομάδα που θα έχει τους περισσότερους βαθμούς ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια και προβιβάζεται απευθείας στην Bundesliga, όπως και η ομάδα που θα τερματίσει δεύτερη. Η ομάδα που θα τερματίσει 3η θα παίξει μπαράζ ανόδου με την 16η της Bundesliga. Οι δύο ομάδες με τους λιγότερους βαθμούς αυτόματα υποβιβάζονται στην Dritte Liga. Η 16η της κατάταξης θα παίξει μπαράζ υποβιβασμού με την 3η της Dritte Liga. Τα κριτήρια σε περίπτωση ισοβαθμίας είναι α) Διαφορά τερμάτων, β) καλύτερη επίθεση, γ) καλύτερη εκτός έδρας επίθεση.
Στουτγάρδη
Τι έκανε πέρυσι: Η χρονιά ξεκίνησε με τεράστιες φιλοδοξίες, υπήρχε το ρόστερ να γίνει το βήμα παραπάνω αλλά και να παιχτεί καλό ποδόσφαιρο. Σε πολλά ματς έδειξε ότι επιθετικά ήταν εξαιρετική, όμως ταυτόχρονα η άμυνα της την πρόδιδε. Ο πολύ κακός δεύτερο γύρος ήταν ο λόγος που τελικά υποβιβάστηκε. Μπορούσε να σώσει την παρτίδα την τελευταία αγωνιστική, παρουσιάστηκε όμως πολύ κατώτερη των περιστάσεων και έτσι η Στουτγάρδη μετά από πολλά χρόνια θα παίξει στη δεύτερη εθνική κατηγορία.
Προπονητής: Γιος Λούχουκαϊ. Ο Ολλανδός προπονητής είναι από τις πλέον γνωστές φυσιογνωμίες του Γερμανικού ποδοσφαίρου. Χρόνια στην Χέρτα, από όπου και απολύθηκε και πλέον έχει την μεγάλη ευθύνη να δημιουργήσει μια νέα Στουτγάρδη. Γνωστός για το αμυντικό στυλ του.
Έδρα: Mercedes Benz Arena (60.441).
Μεταγραφές: Ήρθαν οι Χόσογκαϊ (Μ) (Χέρτα), Γκρίγκιτς (Μ) (Ζυρίχη), Γκραλ (Τ) (Χόφενχαϊμ), Τερόντε (Ε) (Μπόχουμ), Καμίνσκι (Α) (Λεχ Πόζναν), Τσίμερ (Μ) (Καϊζερσλάουτερν). Έφυγαν οι Κόστιτς (Ε), Χάρνικ (Ε), Φεράτι (Ε), Τιτόν (Τ), Ρουπ (Μ), Βέρνερ (Ε), Ντιντάβι (Ε), Κίζεβέτερ (Μ), Νίντερμαϊερ (Α), Σβάαμπ (Μ), Κράβετς (Α), Μπάρμπα (Α), Ντιέ (Μ). Εμφανώς αποδυναμώθηκε σαν ρόστερ όπως ήταν λογικό.
Φιλικά: Έδωσε έξι σοβαρά φιλικά προετοιμασίας, στα οποία δεν γνώρισε την ήττα. Μία ισοπαλία και πέντε νίκες ήταν ο απολογισμός απέναντι σε ομάδες όπως η Φιρτ, η Μπρνο, η Βιλ, η Βόλεν, η Σεντ Γκάλεν και η Σόνενχοφ. Πολλά συμπεράσματα δεν μπορούν να βγουν καθώς σε όλα τα φιλικά υπήρχε και διαφορετική ενδεκάδα.
Εκτίμηση: Δεν είμαι πεπεισμένος καθόλου ότι είναι το πρώτο φαβορί ανόδου. Έδιωξε όλους τους καλούς της παίκτες και πλέον είναι μια νέα ομάδα, την οποία καλείται ο Λούχουκαϊ να φτιάξει από την αρχή. Σίγουρα θα είναι μέσα στην πρώτη εξάδα, αλλά για να πάρει ξανά άνοδο μου φαίνεται αρκετά χλωμό με το ρόστερ που έχει.
Ανόβερο
Τι έκανε πέρυσι: Από την αρχή φάνηκε ότι η δουλειά που έγινε το καλοκαίρι δεν ήταν καλή. Δεν ήταν καθόλου οργανωμένη μεταγραφικά, ενώ ταυτόχρονα υπήρχαν και πολλά αγωνιστικά προβλήματα. Όλα αυτά βγήκαν στην μέση της σεζόν και ήταν πολύ δύσκολο να μαζευτεί το χαμένο έδαφος. Κακή διαχείριση, πολλές αλλαγές προπονητών αλλά και κόντρες μεταξύ παικτών στα αποδυτήρια, οδήγησαν το Ανόβερο μετά από χρόνια στη Β κατηγορία της Γερμανίας.
Προπονητής: Ντάνιελ Στέντελ. Ήρθε στις τελευταίες αγωνιστικές όταν και όλα είχαν κριθεί για το Ανόβερο. Παρόλα αυτά κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις με την πειθαρχεία που μετέδωσε στην ομάδα. Η διοίκηση αποφάσισε να τον κρατήσει και να επενδύσει πάνω του.
Έδρα: HDI-Arena (49.000).
Μεταγραφές: Ήρθαν οι Χάρνικ (Ε) (Στουτγάρδη), Φούλκρουγκ (Ε)(Νυρεμβέργη), Μπάκαρολζ (Μ) (Πάντερμπορν), Μάιερ (Μ) (Πάουλι), Χούμπνερ (Α) (Σαντχάουζεν), Γκουιέ (Ε) (Τρουά). Έφυγαν οι Σουλτς (Α), Μαρσέλο (Α), Τσίλερ (Τ), Έρνινκ (Ε), Γκιουλσελάμ (Ε), Κιοτάκε (Μ), Μιλόσεβιτς (Μ), Σαλάι (Μ), Μαξίμιν (Μ), Σακάι (Α). Επίσης από τις ομάδες που αποδυναμώθηκαν, όμως έγιναν καλές κινήσεις για να ενισχυθεί και να μπορεί να είναι πάλι ανταγωνιστικό.
Φιλικά: Έδωσε 4 δυνατά φιλικά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Δεν ηττήθηκε ούτε σε ένα. Ναϊμέγκεν, Αούε, Χάλεσερ και Νόριτς ήταν οι αντίπαλοι του Ανόβερο. Αυτό που κρατάμε από τα φιλικά είναι το τρομερά επιθετικό ποδόσφαιρο που διάλεξε να παίξει ο κόουτς Στέντελ.
Εκτίμηση: Από τα μεγάλα φαβορί ανόδου το Ανόβερο. Μπορεί να υποβιβάστηκε αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι δούλεψε με έναν προπονητή τους τελευταίους δύο μήνες στην Μπουντεσλίγκα και ότι πρόσθεσε στο ρόστερ της παίκτες που μπορούν να κάνουν εύκολα τη διαφορά στην Zweite Liga. Πολύ πιθανό να κατακτήσει την πρώτη θέση.
Νυρεμβέργη
Τι έκανε πέρυσι: Έφτασε πολύ κοντά στο να παίξει στην Μπουντεσλίγκα. Τερμάτισε 3η κάνοντας μια πολύ καλή χρονιά. Στα μπαράζ ανόδου βρήκε την Άιντραχτ, δεν κατάφερε όμως να ολοκληρώσει αυτό που έφτιαχνε όλη την χρονιά. Έτσι λοιπόν η Νυρεμβέργη για άλλη μια χρονιά θα παλέψει στη Β εθνική για να διεκδικήσει μια θέση στην επόμενη Μπουντεσλίγκα.
Προπονητής: Αλόις Σβαρτς. Νέο αίμα στον πάγκο των Φράγκων. Ο Σβαρτς ανέλαβε αυτό το καλοκαίρι με στόχο να καταφέρει αυτό που δεν κατάφερε ο προηγούμενος, να ανεβάσει τη Νυρεμβέργη. Του αρέσει το παιχνίδι των αντεπιθέσεων, χάρη σε αυτό ανέδειξε την Σαντχάουζεν τα τελευταία 3 χρόνια.
Έδρα: Grundig Stadion (50.000)
Μεταγραφές: Ήρθαν οι Αλούσι (Μ) (Πάουλι), Σάλι (Ε) (Μονακό), Κέμπε (Μ)(Ντάρμσταντ), Σιλβέστρ (Μ) (Πάντερμπορν), Έσφεεφ (Α) (Κίελ). Παραχωρήθηκαν οι Κοχ (Μ), Πόλακ (Α), Στίμπερ (Μ), Κερκ (Μ), Μπλουμ (Ε), Φούλκρουγκ (Ε). Σίγουρα οι αποχωρήσεις των τριών τελευταίων θα φανούν, όμως η ομάδα πήρε παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν.
Φιλικά: Πέντε δυνατά φιλικά έδωσαν οι Φράγκοι στην προετοιμασία. Δεν ηττήθηκαν σε κανένα, ενώ σε ένα αναδείχθηκαν ισόπαλοι. Θύματα τους η Ίνσμπρουκ, η Βίντερχουρ, η Τσβίκαου και η Άουγκσμπουργκ, ενώ με την Κέμνιτσερ αναδείχθηκαν ισόπαλοι.
Εκτίμηση: Πάντα πρωταγωνιστεί, πάντα προσπαθεί να βρίσκεται ψηλά αλλά πάντα κάτι συμβαίνει και τελικά δεν τα καταφέρνει. Πλέον η χρονιά ξεκινάει με νέες φιλοδοξίες καθώς ήρθε ένας καινούριος προπονητής που αναμένεται να δώσει νέα στοιχεία στην ομάδα. Η εξάδα είναι στο χέρι της.
Σανκτ Πάουλι
Τι έκανε πέρυσι: Ξεκίνησε μουδιασμένα το πρωτάθλημα και αυτό ίσως της στοίχισε να διεκδικήσει κάτι παραπάνω. Τερμάτισε στην τέταρτη θέση και θα μπορούσε να βρίσκεται πιο ψηλά αν δεν υπήρχαν μερικά στραβά αποτελέσματα που την έριξαν κυρίως ψυχολογικά. Θεωρήθηκε πάντως καλή χρονιά.
Προπονητής: Έβαλντ Λίνεν. Δεύτερη χρονιά στην Πάουλι και η διοίκηση του δίνει τα κλειδιά για να διαχειριστεί όπως αυτός ξέρει την ομάδα. Δουλευταράς και πολύ πεισματάρης, του αρέσει το ποδόσφαιρο ισορροπίας.
Έδρα: Millerntor Stadion (29.546).
Μεταγραφές: Αποκτήθηκαν οι Σαχίν (Ε) (Μπασακσεχίρ), Ράσμουσεν (Α) (Σάλκε), Ντουκς (Ε) (Ντόρτμουντ), Αβέβορ (Μ) (Ντίσελντορφ), Μπουχαντούζ (Ε) (Σαντχάουζεν), Νόιντεκερ (Μ) (Μόναχο 1860), Χέντενσταντ (Α) (Φράιμπουργκ), Σόμποτα (Μ) (Μπριζ). Αποχώρησαν οι Ρατκόφσκι (Μ), Μάιερ (Μ), Τι (Ε), Φερχόεκ (Α), Μπούντιμιρ (Ε), Αλούσι (Μ). Καλές μεταγραφές για την Πάουλι, έχει όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει φέτος.
Φιλικά: Έδωσε πέντε φιλικά η Πάουλι, από τα οποία τα 3 ήταν πανίσχυρα αλλά έκλεψε τις εντυπώσεις. Ηττήθηκε 3-2 από τη Ντόρντμουντ, 2-1 από την Σεβίλλη και 2-1 από την Κάρντιφ. Και στα τρία αυτά φιλικά έδειξε μεγάλη ανταγωνιστικότητα, κάτι που άρεσε στον κόουτς Λίνεν.
Εκτίμηση: Περιμένω την Πάουλι να είναι πιο δυνατή από τις προηγούμενες χρονιές και γιατί όχι να διεκδικήσει μετά από χρόνια την άνοδο. Έχει την εμπειρία πλέον, έχει το ρόστερ αλλά και έναν άξιο προπονητή στον πάγκο της. Αν καταφέρει τις περυσινές γκέλες να μην της κάνει τότε πολύ πιθανό να βρίσκεται στις τρεις πρώτες θέσεις στον Μάιο.
Μπόχουμ
Τι έκανε πέρυσι: Στην αρχή έδειξε για άλλη μια φορά πολύ δυνατή, μάλιστα οδηγούσε την κούρσα μέχρι τα μέσα Οκτώβρη. Μετά ξεκίνησε το ντεφορμάρισμα με αποτέλεσμα να τερματίσει στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Σίγουρα δεν θεωρείται κακή χρονιά αλλά στη διοίκηση περιμένουν πως και πως η ομάδα να ξανά βρεθεί στα μεγάλα σαλόνια.
Προπονητής: Γκέρτγιαν Φέρμπεκ. Ο Ολλανδός τεχνικός θα συνεχίσει το έργο του στην Μπόχουμ και αυτή τη χρονιά, έχοντας πλέον την απόλυτη ευθύνη για το ότι δούμε στον αγωνιστικό χώρο. Του αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο και αρέσκεται να φτιάχνει ομάδες έδρας.
Έδρα: Vonovia Ruhrstadion (29.300)
Μεταγραφές: Ενισχύθηκε με τους Κουάσνερ (Ε) (Λειψία), Κανούσε (Ε) (Χόφενχαϊμ), Βίντρα (Μ) (Πάντερμπορν), Στόγκερ (Μ) (Πάντερμπορν), Στίπερμαν (Μ) (Φιρτ), Βουρτς (Ε) (Φιρτ), Βάιλαντ (Μ) (Φιρτ). Έφυγαν οι Κάντερ (Μ), Τερόντε (Ε), Λούτε (Μ), Τερατσίνο (Μ), Μπουλούτ (Α), Βιγνάλντουμ (Α), Χάμπερερ (Μ), Γκούλντεν (Μ), Νιέπσουιγ (Α), Κακουτάλουα (Ε). Οι πρώτοι τέσσερις αποτελούν σημαντικές απώλειες της ομάδας, ειδικά ο Τερόντε που ήταν κομβικός παίκτης στην επίθεση.
Φιλικά: Διόλου εύκολα τα φιλικά που έδωσε η Μπόχουμ. Επικράτησε 1-0 του Αμβούργου (μοναδική νίκη), ισόπαλη με Κάρντιφ (1-1), ισόπαλη με Ρέγκενσμπουργκ (2-2), ενώ ηττήθηκε από την Μπρέντφορντ με 1-0.
Εκτίμηση: Αποδυναμώθηκε αρκετά στην μεσοεπιθετική γραμμή και δεν ξέρω κατά πόσο θα φανεί έτοιμη για το νέο πρωτάθλημα. Ο κόουτς Φέρμπεκ το έχει γυρίσει ήδη στην άμυνα. Άγνωστο πως θα παρουσιαστεί. Πάντως η Μπόχουμ είναι από τις ομάδες που κάνουν πάντα ένα εξαιρετικό ξεκίνημα, οπότε δεν θα μου φανεί περίεργο αν στις πρώτες 10 αγωνιστικές βρίσκεται στην πρώτη θέση.
Ουνιόν Βερολίνου
Τι έκανε πέρυσι: Το επιθετικό της στυλ ήταν αυτό που ξεχώρισε για άλλη μια χρονιά. Έκανε πολλά καλά παιχνίδια και κατάφερε να πάρει μερικά μεγάλα αποτελέσματα. Τερμάτισε στην 6η θέση και έχει ανοίξει για τα καλά η όρεξη για να διεκδικήσει περισσότερα τη νέα χρονιά.
Προπονητής: Γιενς Κέλερ. Ανακοινώθηκε από το διοίκηση αρκετά νωρίς και θα είναι το πρόσωπο στο οποίο η διοίκηση θα προσπαθήσει να εκπληρώσει τις προσδοκίες της. Ο συγκεκριμένος προπονητής έχει παρουσία σε Σάλκε και Στουτγάρδη και αν μη τι άλλο έχει την εμπειρία για να διαχειριστεί μια ομάδα σαν την Ουνιόν.
Έδρα: Stadion an der Alten Försterei (22.012).
Μεταγραφές: Αποκτήθηκε ο Χόσινερ (Ε) (Ρεν), ο Πέντερσεν (Α) (Κόγκε) και ο Μέσενχόελερ (Τ) (Κολωνία). Σημαντική θεωρείται η απώλεια του Γουντ (Ε), ο οποίος πήγε στο Αμβούργου και αποτελούσε έναν από τους καλύτερους παίκτες της Ουνιόν την περυσινή χρονιά.
Φιλικά: Πέντε δυνατά φιλικά για τις «αρκούδες». Έδωσε καλές εντυπώσεις και στα πέντε αυτά φιλικά. Νίκη 3-0 επί της Ουτρέχτης, ισοπαλία 1-1 με την Κότμπους, ήττα 3-1 από τη Γουότφορντ, νίκη 2-3 επί της Ουντινέζε και νίκη 3-1 επί της Ρόστοκ.
Εκτίμηση: Περιμένω τις «αρκούδες» πιο καλές από πέρυσι. Ο προπονητής που ήρθε θα δώσει επιπλέον εμπειρία στην ομάδα. Αν καταφέρει αυτό το επιθετικό και άψογο στυλ που έχει να το εξισορροπήσει με την άμυνα, τότε δεν αποκλείω να τερματίσει και μέσα στην εξάδα.
Καρλσρούη
Τι έκανε πέρυσι: Τερμάτισε στα μισά του βαθμολογικού πίνακα και συγκεκριμένα στην 7η θέση. Δεν έκανε καμία εντύπωση με την απόδοση της. Μάλιστα, κάπου στα μισά χάλασε και η «μαγιά» με τον προπονητή Καουτσίνσκι καθώς όλοι ήξεραν ότι θα φύγει για την Λειψία, αυτό σίγουρα ήταν κομβικό στην ψυχολογία όλων των παικτών.
Προπονητής: Τόμας Οράλ. Νέος στον πάγκο της Καρλσρούης, μιας ομάδας που είχε καταφέρει ο Καουτσίνσκι να χτίσει υποδειγματικά. Το βάρος είναι μεγάλο για τον Οράλ, όμως έχει την εμπειρία (πέρασε από Ινγκόλστα, ΦΣΒ, Λειψία) να διαχειριστεί σωστά το υλικό και να κάνει μια καλή πορεία στο πρωτάθλημα. Συνηθίζει να παίζει αρκετά επιθετικό ποδόσφαιρο.
Έδρα: Wildparkstadion (29.699).
Μεταγραφές: Αποκτήθηκαν οι Φιγκέιρας (Α) (Εσκισεχίρ), Κομ (Μ) (Σαχέλ), Στόπελκαμπ (Μ) (Πάντερμπορν), Γκρουπ (Μ) (Νεκαρέλτς) και Κινσόμπι (Α) (Μαγδεμβούργο). Αντίθετα παρελθόν αποτέλεσαν οι Μεφέρτ (Α), Γκούλντε (Α), Γκόρντον (Α), Πάιτς (Μ), Τράουτ (Μ) και Γκουαϊντα (Μ). Όλοι τους ήταν χρήσιμα εργαλεία στην ομάδα.
Φιλικά: Προβλημάτισε αρκετά στα 3 φιλικά που έδωσε (3 ήταν τα σοβαρά φιλικά). Ηττήθηκε 2-0 από τη Ντέρμπι, 3-0 από την Γουεστ Χαμ, ενώ νίκησε 1-0 την Τουρκική Μπαγιακσεχίρ. Μεγάλο το πρόβλημα στον επιθετικό τομέα.
Εκτίμηση: Με προβληματίζει ιδιαίτερα αυτή η ομάδα καθώς μέχρι πέρυσι είχαμε τον Καουτσίνκσι στην ομάδα, ένας προπονητής που έδινε σταθερότητα και ταυτότητα στην Καρλσρούη, πλέον αναλαμβάνει ένας νέος προπονητής και δεν υπάρχει κάποιο πάτημα για να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα. Βάση ρόστερ πάντως ανήκει πάνω από τα μισά του βαθμολογικού πίνακα.
Άιντραχτ Μπράουνσβαϊγκ
Τι έκανε πέρυσι: Σταθερότητα είναι αυτό που χαρακτηρίζει την Άιντραχτ κάθε χρονιά. Έτσι και πέρυσι η Μπράουνσβαϊγκ μπορεί να μην εντυπωσίασε αλλά έκανε μια αξιοπρεπέστατη χρονιά, τερματίζοντας στην 8η θέση. Μεγάλο της ατού η έδρα της, όπου όσες ομάδες πέρασαν, πέρασαν πολύ δύσκολα.
Προπονητής: Τόρστεν Λίμπερκνεχτ. Από τα πιο αγαπημένα παιδιά στο Μπράουνσβαϊγκ. Βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας από το 2008, ήταν παρών και στις μεγάλες στιγμές και στις μεγάλες λύπες. Μεγάλο πλεονέκτημα το ότι γνωρίζει απέξω την ομάδα και όπλο του η σωστή κυκλοφορία της μπάλας, κάτι στο οποίο είναι πολλά χρόνια δυνατή η Άιντραχτ.
Έδρα: Eintracht Stadion (23.325)
Μεταγραφές: Αποκτήθηκε ο Βάλσβικ (Α) (Στρόμγκοσετ), ο Αμπντουλάχι (Ε) (Βίκινγκ), ο Μπιάντα (Ε) (Φ. Κολωνίας) και ο Μολ (Α) (Δρέσδη). Όλοι τους διεκδικούν θέση στην ενδεκάδα. Αποχώρησαν οι Ντούκερ (Α), Πφίτσνερ (Μ) και Χόλτμαν (Μ). Ο τελευταίος σίγουρα θα μπορούσε να βοηθήσει και φέτος.
Φιλικά: Έδωσε έξι φιλικά στην προετοιμασία, με έξι ομάδες τελείως διαφορετικές μεταξύ τους. Αποκόμισε αρκετά καλά σχόλια πάντως. Μοναδική ήττα αυτή από το τελευταίο φιλικό κόντρα στην Χέρτα (2-1). Νίκησε τις Μπαστιά, Μάνχαϊμ, Μποέμιανς, ενώ ήρθε ισόπαλη με τις Οντένσε και Κάσελ.
Εκτίμηση: Την περιμένω αρκετά δυνατή φέτος γιατί η προετοιμασία για τη νέα σεζόν είχε ξεκινήσει από την Μάρτιο. Σταθερός προπονητής εδώ και 8 χρόνια και φυσικά ένας κορμός που δεν αλλάζει. Θα είναι από τις ομάδες που αν χάσουν θα χάσουν πολύ δύσκολα και σίγουρα θα βγάλουν το λάδι σε πολλές ομάδες ανώτερες σε μπάτζετ.
Γκρόιτερ Φιρτ
Τι έκανε πέρυσι: Τερμάτισε ακριβώς στα μισά της βαθμολογίας, στην 9η θέση και μάλλον ευχαριστημένη πρέπει να είναι καθώς το ποδόσφαιρο το οποίο έπαιξε πέρυσι ήταν πολύ κακό. Υπήρχε μεγάλη αστάθεια στα αποτελέσματα της και η διακυμάνσεις στην αγωνιστική απόδοση της δεν ήταν καθόλου ομαλές.
Προπονητής: Στέφαν Ρούτενμπεργκ. Κανονικά θα συνεχίσει στον πάγκο του «τριφυλλιού» ο Ρούντεμπεργκ που προσπάθησε να δοκιμάσει πάρα πολλά μέσα στην χρονιά που πέρασε. Αυτό ήταν κάτι που άρεσε στη διοίκηση, η οποία θεώρησε πως είναι εξαιρετικό να έχει έναν άνθρωπο στις τάξεις της, που να «ψάχνεται» κάθε λίγο. Του αρέσει πολύ το επιθετικό στυλ και το παιχνίδι από τα πλάγια.
Έδρα: Sportpark Ronhof Thomas Sommer (18.000)
Μεταγραφές: Αρκετές οι αλλαγές στο ρόστερ. Νέοι στην ομάδοι οι Ντουρσούν (Ε) (Καραγκουρμούκ), Σάραρερ (Μ) (Ντίσελντορφ), Νάρεϊ (Α) (Ντόρτμουντ), Μπόλυ (Μ) (Ντίσελντορφ), Μπουκέρτ (Τ) (Χέρτα), Μέγιερι (Τ) (Χετάφε), Γκούγκανιγκ (Α) (ΦΣΒ). Όλοι τους μπορούν κάλλιστα να παίξουν βασικοί. Παραχωρήθηκαν οι Τρίμπουλ (A), Θέσκερ (M), Λαμ (M), Μάρκος (E), Μάντερερ (M), Τζινγκέρλε (T), Στίπερμαν (M), Βουρτς (M), Βάιλαντ (M), Ροντρίγκεζ (A), Χιρς (A), Ρόεκερ (A), Λερχ (T) και Φλέκεν (T).
Φιλικά: Μπορεί να έδωσε οκτώ φιλικά, όμως τα πέντε από αυτά μπορούν να θεωρηθούν σοβαρά. Οι νίκες ήταν επί της Άαλεν (2-0) και της Ριζεσπόρ (1-0). Στα υπόλοιπα φιλικά αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με την Ακισάρ, ενώ ηττήθηκε 3-1 από την Στουτγάρδη και 3-2 από την Πάντερμπορν.
Εκτίμηση: Από τις ομάδες που είναι χρόνια στη Β κατηγορία, την έχει φάει με το κουταλάκι. Έχει μια μανία να αλλάζει το ρόστερ της κάθε χρόνο και να προωθεί πάντα ταλέντα από τις γύρω περιοχές της Νυρεμβέργης. Πάντα είναι από τα μεγάλα ερωτηματικά για το που θα καταλήξει την τελική βαθμολογία. Έτσι και φέτος, μπορεί να υποβιβαστεί αλλά ταυτόχρονα μπορεί να διεκδικήσει και άνοδο αν της πάει καλά το πρόγραμμα.
Κάιζερσλάουτερν
Τι έκανε πέρυσι: Άλλη μια χρονιά όπου αρχικά ο στόχος ήταν η άνοδος και τελικά κατέληξε να βρίσκεται στη μέση του βαθμολογικού πίνακα. Μέτρια η πορεία της Κάιζερσλάουτερν με πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της. Συγκεκριμένα τερμάτισε στην δέκατη θέση με 45 βαθμούς. Και φυσικά η συνέπεια ήταν να απολυθεί ο προπονητής.
Προπονητής: Ταϊφούν Κορκούτ. Είναι γνωστός από το πέρασμά του για δύο χρόνια από το Ανόβερο και πλέον είναι υπεύθυνος για ότι δείξουν οι «κόκκινοι διάβολοι» στον αγωνιστικό χώρο. Κατά τα άλλα είναι ένας νέος προπονητής. Του αρέσει πολύ το κοντρόλ παιχνίδι και οι κάθετες μπαλιές, αποφεύγει να επιτίθεται από τα πλάγια.
Έδρα: Fritz Walter Stadion (49.780).
Μεταγραφές: Ήρθαν οι Μβενέ (Α) (Στουτγάρδη), Φρέι (Μ) (Λεβερκούζεν), Αλίγι (Α) (Βασιλεία), Μορίτς (Μ) (Μάιντζ), Βάις (Τ) (ΦΣΒ), Ντίτγκεν (Ε) (Σόνενχοφ), Οσάβε (Ε) (Χάλεσερ), Πιχ (Μ) (Σλασκ). Σημαντικές προσθήκες όλες για την Κάιζερσλάουτερν. Από την άλλη έφυγαν οι Μούλερ (Α), Γιένσεν (Μ), Καρλ (Μ), Τσίμερ (Μ), Λόεβε (Μ) και Κόλακ (Ε). Όλοι τους θα μπορούσαν να είναι βασικοί και φέτος.
Φιλικά: Στα 6 φιλικά που έδωσε, είχε μια εικόνα αρκετά μαζεμένη καθώς ήταν πολύ πιο προσεκτική στην άμυνα. Είχε συνολικά 2 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες. Οι ήττες προήλθαν από τις Ελβετικές Σεν Γκάλεν και Λουκέρνη. Στο τελευταίο καθοριστικό τεστ ήρθε ισόπαλη 1-1 με την Μετς.
Εκτίμηση: Πάντα ξεκινάει ως ένα από τα ονόματα που «παίζουν» για την άνοδο. Φαίνεται φέτος ότι δεν έχει ειπωθεί κάτι τέτοιο και αυτό μόνο καλό θα κάνει στους «κόκκινους διαβόλους». Κρατάω αμέτοχη στάση για το που θα τερματίσει, ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο.
Χάιντενχαϊμ
Τι έκανε πέρυσι: Σίγουρα δεν έκανε την καλύτερη δυνατή χρονιά πέρυσι, όμως κατάφερε για άλλη μια φορά να εξασφαλίσει πολύ νωρίς την παραμονή και να σχεδιάσει από νωρίς την επόμενη χρονιά. Σιγά σιγά και με αργά βήματα θα ανέβουμε πολύ πιο πάνω, είναι οι κυρίαρχες δηλώσεις της διοίκησης.
Προπονητής: Φρανκ Σμιντ. Από τους μακροβιότερους προπονητές σε πάγκο ομάδας ο συγκεκριμένος. Είναι κόουτς της Χάιντενχαϊμ από το 2007 (!) και ουσιαστικά αυτός την έχει φέρει μέχρι τη Β εθνική κατηγορία. Ομάδα που μπορεί να προσαρμόζει το παιχνίδι της ανάλογα τον αντίπαλο.
Έδρα: Voith Arena (15.000)
Μεταγραφές: Κινήθηκε αρκετά καλά μεταγραφικά καθώς απέκτησε τους Μπέκερ (Α) (Λεβερκούζεν), Ζνίτσλερ (Τ) (Άαλεν), Κλάιντινστ (Ε) (Φράιμπουργκ), Ατάνγκα (Μ) (Λειψία), Ράσνερ (Μ) (Γκρόντιγκ), Φερχόεκ (Ε) (Πάουλι), Τομάλα (Ε) (Λεχ Πόζναν). Έχασε πάντως μερικές βασικές μονάδες με τους Τσίμερμαν (Τ), Σρόετερ (Μ), Λάιπερτς (Μ) να αποτελούν παρελθόν από την ομάδα.
Φιλικά: Έδωσε τέσσερα φιλικά όλα και όλα και προβλημάτισε σε όλα. Ηττήθηκε από τις Μπαγιακσεχίς και Μπόλεσλαφ, ήρθε ισόπαλη με την Κίκερς Όφενμπαχ, ενώ στη μοναδική της νίκη επικράτησε της Ροστόφ με 1-0.
Εκτίμηση: Η σταθερότητα που την χαρακτηρίζει θα είναι και φέτος ένα από τα χαρακτηριστικά της. Συμπαγές σύνολο και ομοιογένεια είναι τα θετικά στοιχεία, τα οποία προέρχονται από έναν προπονητή που είναι χρόνια στην ομάδα. Αν καταφέρει και αναδείξει αυτά τα στοιχεία στον αγωνιστικό χώρο θα σωθεί, αν πάλι όχι, τότε είναι από τις ομάδες που θα κινδυνέψουν.
Αρμίνια Μπίλεφελντ
Τι έκανε πέρυσι: Μετά την άνοδο της από τη Γ κατηγορία σίγουρα θα έπρεπε να εγκλιματιστεί στη Β. Αυτό το κατάφερε εξαιρετικά και έτσι είχε μια άνετη παραμονή καθώς τερμάτισε 10 βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Φυσικά αυτό για τη διοίκηση δεν ήταν αρκετό και έτσι αποφασίστηκε να γίνει αλλαγή του προπονητή.
Προπονητής: Ρούντιγκερ Ρεμ. Η εξαιρετική πορεία που είχε με την ομάδα της Σόνενχοφ Γκροσάσπαχ κίνησε το ενδιαφέρον της διοίκησης, η οποία με αστραπιαίες κινήσεις κατάφερε να τον φέρει στο Μπίλεφελντ. Δυνατό του σημείο το γρήγορο ποδόσφαιρο που παίζει με τις ομάδες του.
Έδρα: Schuco Arena (26.137).
Μεταγραφές: Στοχευμένα και πολύ υπομονετική στην μεταγραφική περίοδο η Αρμίνια. Κατάφερε να αποκτήσει τους Κακουταλούα (Α) (Λεβερκούζεν), Πρίτελ (Μ) (Μάτερσμπουργκ), Χάρτερτς (Α) (Πάντερμπορν), Χόλοτα (Μ) (Σλασκ) και τον Χόμπερ (Μ) (Ντόρτμουντ Β). Σημαντικές θεωρούνται οι παραχωρήσεις των Μπίτσεν (Μ) και Ρίου (Μ).
Φιλικά: Τέσσερα τα δυνατά τεστ για την Αρμίνια που πήρε πολύ καλό βαθμό σε όλα. Μάλιστα στο τελικό τεστ της, επικράτησε της Μαρσείγ με 1-0, δίνοντας τεράστια αισιοδοξία στη διοίκηση για τη νέα χρονιά. Στα υπόλοιπα παιχνίδια νίκησε Φερλ και Ριζεσπόρ, ενώ ηττήθηκε 3-2 από την Κολωνία.
Εκτίμηση: Πιστεύω θα είναι από τις καλές εκπλήξεις του φετινού πρωταθλήματος. Το σίγουρο είναι ότι επί Ρεμ θα παίξει καλό ποδόσφαιρο και επιθετικό. Ήδη οι προσθήκες που έχει κάνει είναι αξιόλογες και δείχνει πολύ πιο δυνατή από πέρυσι.
Σαντχάουζεν
Τι έκανε πέρυσι: Πέρασε μια αρκετά δύσκολη χρονιά καθώς ξεκίνησε με αφαίρεση βαθμών. Τελικά κάνοντας έναν εξαιρετικό πρώτο γύρο κατάφερε να αφήσει πολλές ομάδες πίσω της. Έκανε συντήρηση από εκεί και πέρα και τελικά πέτυχε μια άνετη παραμονή που ήταν και ο στόχος. Η διοίκηση δεν έμεινε ευχαριστημένη και έτσι αποφάσισε να αλλάξει πολλά στο ρόστερ και να φέρει καινούριο προπονητή.
Προπονητής: Κενάν Κόσακ. Προσλήφθηκε φέτος μετά από την εξαιρετική δουλειά που είχε στη Βάλντχοφ Μάνχαϊμ. Είναι μόλις 35 χρονών, Τουρκικής καταγωγής και αρέσκεται σε ένα ποδόσφαιρο αντεπιθέσεων. Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα μόλις στα 28 (!) του.
Έδρα: Hard Wald Stadion (15.414).
Μεταγραφές: Απέκτησε πολλούς ταλαντούχους παίκτες στην μεταγραφική περίοδο. Πρόσθεσε στο ρόστερ της παίκτες όπως ο Γκίμπερ (Α) (Χόφενχαϊμ), Γιάνσεν (Α) (Χάλεσερ), Καρλ (Α) (Κάιζερσλάουτερν), Γκόρντον (Α) (Καρλσρούη), Ντέστροφ (Μ) (Μαίντζ Β), Χόελερ (Ε) (Μάιντζ Β), Σουκούτα Πάσου (Ε) (Κότμπους). Σημαντικές θεωρούνται οι απώλειες των Μπουχαντούζ (Ε) και Χούμπνερ (Α) που αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την ομάδα.
Φιλικά: Μόλις τέσσερα τα φιλικά που έδωσε η Σαντχάουζεν στη διάρκεια της προετοιμασίας. Από αυτά ξεχώρισε το φιλικό με την Σεβίλλη από την οποία έχασε με 2-1. Στα υπόλοιπα νίκησε, αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις (Σάαρμπρικεν, Σαντχάουζεν και Άουγκσμπουργκ).
Εκτίμηση: Το περυσινό πάθημα της έγινε μάθημα και η διοίκηση αποφάσισε να σπρώξει λεφτά το καλοκαίρι και να μπαλώσει τα όποια κενά. Επίσης δίνει τα κλειδιά σε έναν νέο κόουτς που έχει όλα τα φόντα για να δημιουργήσει μια καλή ομάδα. Θεωρώ θα παραμείνει στην κατηγορία αν και το μπάτζετ μαρτυράει ότι θα ζοριστεί αρκετά.
Φορτούνα Ντίσελντορφ
Τι έκανε πέρυσι: Από τις χρονιές που θέλει να ξεχάσει η Φορτούνα. Καμία σταθερότητα, πολύ κακή πορεία και αρκετές αλλαγές προπονητών ήταν αρκετές για να την βάλουν σε κίνδυνο. Μέχρι τελευταία στιγμή έπρεπε να παλέψει για να σώσει την κατηγορία και τελικά τα κατάφερε με τα 1000 ζόρια, τερματίζοντας στην 14η θέση.
Προπονητής: Φρίντχελμ Φούνκελ. Από τις γνωστές φυσιογνωμίες των γερμανικών πάγκων. Έχει πέρασμα από πάρα πολλές ομάδες της Γερμανίας και η εμπειρία του είναι πολύ μεγάλη. Πλέον στα 63 του καλείται να χτίσει μια Φορτούνα που θα πρωταγωνιστήσει και πάλι στις υψηλές θέσεις.
Έδρα: ESPRIT Arena (54.600)
Μεταγραφές: Προσπάθησε να κινηθεί αρκετά έξυπνα στις μεταγραφές, με λίγα χρήματα να πάρει ταλαντούχους παίκτες. Εν μέρει το κατάφερε παίρνοντας τους Φεράτι (Μ) (Αμβούργο), Νγκόμπο (Ε) (Ρόντα), Κίσεβετερ (Μ) (Στουτγάρδη). Και οι τρεις τους θεωρούνται πολύ καλές μεταγραφές. Από την άλλη παίκτες που η αποχώρηση τους θα κοστίσει είναι οι Μπόλι (Μ), Σάραρερ (Μ), Αβέβορ (Μ), Ντέρμιμπαϊ (Μ), Πογιάνγκαλο (Ε).
Φιλικά: Πέντε φιλικά για την ομάδα του Ντίσελντορφ, όπου σχεδόν σε όλα έμεινε ευχαριστημένος ο κόουτς Φούνκελ. Στο πιο δυνατό τεστ από όλα, γνώρισε την ήττα 3-2 από την Μάλαγα. Εντύπωση έκανε η πολύ καλή επιθετική λειτουργία της ομάδας που έβρισκε συνέχεια δίχτυα.
Εκτίμηση: Αποκτήθηκε ο κόουτς Φούνκελ για να βάλει τάξη με την εμπειρία του, να στρώσει την ομάδα στον πειθαρχικό τομέα και να γίνει ξανά ένα συμπαγές σύνολο η Φορτούνα. Λογικά αν γίνει αυτό θα τερματίσει κάπου στα μισά του βαθμολογικού πίνακα, δεν είναι ούτε για πιο πάνω, ούτε για πιο κάτω.
Μόναχο 1860
Τι έκανε πέρυσι: Για άλλη μια χρονιά η 1860 αντί να παλεύει για την άνοδο της, πάλευε για την παραμονή της. Μόλις τελευταία αγωνιστική κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία και να γλιτώσει τον υποβιβασμό. Να θυμίσουμε ότι και πρόπερσι καρδιοχτύπησε όταν και έπαιξε μπαράζ υποβιβασμού. Η διοίκηση θέλησε να αλλάξει ριζικά τα πράγματα και σε ρόστερ αλλά και σε τεχνικό επιτελείο.
Προπονητής: Κόστα Ρούνγιαϊτς. Ο Κροάτης τεχνικός είναι γνωστός από το πέρασμά του από τη Ντούισμπουργκ και την Καϊζερσλάουτερν. Έρχεται στο Μόναχο με στόχο να πετύχει αυτό που δεν μπόρεσαν όλοι οι υπόλοιποι, να οδηγήσει την Μόναχο στα μεγάλα σαλόνια του Γερμανικού ποδοσφαίρου. Αρέσκεται σε control παιχνίδι και ανάπτυξη από τα πλάγια.
Έδρα: Allianz Arena (75.024)
Μεταγραφές: Κινήθηκε εξαιρετικά στη μεταγραφική περίοδο και φαίνεται να ενισχύθηκε εκεί που ήθελε. Κάτοικοι του Μονάχου είναι πλέον οι Άιγκνερ (Μ) (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Ριμπαμάρ (Ε) (Μποταφόγκο), Όλιτς (Μ) (Αμβούργο), Πέρντενταγ (ΦΣΒ), Αντραντέ (Ε) (Μπενφίκα), Στοίκοβιτς (Α) (Κουκαρίκι), Ματμούρ (Ε) (Χάντερσφιλντ), Τσίμερμαν (Τ) (Χάιντενχαϊμ), Μπους (Α) (Βέρντερ), Μόλντερς (Ε) (Άουγκσμπουργκ) και Σάνσεζ (Μ) (Έλτσε). Φυσικά αυτές οι προσθήκες οδήγησαν και σε πολλές αποχωρήσεις. Σίντλερ (Α), Κάγκελμαχερ (Α), Νόιντεκερ (Μ), Μπάιστερ (Μ), Κόβατς (Ε), Βαλόρι (Μ), Μπαντόφσκι (Μ) αποτέλεσαν παρελθόν.
Φιλικά: Έδωσε επτά πολύ δυνατά τεστ η 1860 με στόχο να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση με την έναρξη του πρωταθλήματος. Τα πήγε εξαιρετικά στα περισσότερα από αυτά, βγάζοντας στοιχεία που είχαμε χρόνια να δούμε. Ξεχώρισαν οι νίκες επί της Βέρντερ (2-1), επί της Ντόρτμουντ (1-0) και οι ισοπαλίες με την Φράιμπουργκ (0-0) και Βασιλεία (1-1).
Εκτίμηση: Δυνάμωσε αρκετά και ο πήχης για άλλη μια χρονιά είναι πολύ ψηλά. Φέτος όμως σε αντίθεση με άλλες χρονιές βλέπω περισσότερη οργάνωση και καλύτερα «πατήματα» από τη διοίκηση. Θεωρώ ότι η 1860 είναι ένα από τα κρυφά φαβορί ανόδου. Μπορεί να κάνει την έκπληξη (για μένα δεν θα είναι έκπληξη) και να πάρει τον προβιβασμό. 34 πληρώνει…
Ντινάμο Δρέσδης
Τι έκανε πέρυσι: Θα μπορούσε να πει κανείς ότι έκανε περίπατο πέρυσι στην Dritte Liga. Πήρε πολύ άνετα το πρωτάθλημα και την άνοδο για τη Β κατηγορία. Αρκετές αγωνιστικές πριν το τέλος είχε πετύχει το στόχο της. Έτσι η Δρέσδη επιστρέφει εκεί που αξίζει να είναι.
Προπονητής: Ούβε Νόιχαους. Ξεκίνησε πέρυσι στον πάγκο της Δρέσδης και από την πρώτη στιγμή έδειξε πως έφτιαξε ένα εξαιρετικό σύνολο. Δεν είχε κανένα πρόβλημα να ανεβάσει την ομάδα στη Β κατηγορία παίζοντας ταχύτατο και ελκυστικό ποδόσφαιρο.
Έδρα: DDV Stadion (32.066).
Μεταγραφές: Η αλήθεια είναι πως αιωρείται ένα μεγάλο ερωτηματικό για τις μεταγραφές της Δρέσδης. Έφυγαν πολλοί σημαντικοί παίκτες που πέρυσι σήκωσαν όλο το βάρος στις πλάτες τους. Αυτοί ήταν ο Τεκέρσι (Ε), Χέφελε (Α), Άιλερς (Ε), Μολ (Α), Χόλτχαους (Μ), Μπλάσβιχ (Τ). Και οι 6 είναι δύσκολο να αντικατασταθούν. Φυσικά κινήσεις έγιναν, όπως αυτές των Μπάλας (Α) (ΦΣΒ), Σβέμπε (Ε) (Χόφενχαϊμ), Μπέρκο (Ε) (Κίκερς Στουτγάρδης), Χίλσνερ (Μ) (Βέρντερ), Κόνραντ (Ε) (ΦΣΒ).
Φιλικά: Τέσσερα ήταν τα crush test για τη Δρέσδη στη φετινή προετοιμασία. Από την στιγμή που έμεινε αήττητη και στα τέσσερα, σημαίνει πως τα πράγματα δουλεύουν αρκετά καλά, φυσικά αυτό το γνωρίζει καλύτερα ο κόουτς της ομάδας. Νίκησε Σλόβαν Λίμπερετς και Έβερτον, ενώ αναδείχθηκε ισόπαλη με Ινγκόλστατ και Βέρντερ Βρέμης.
Εκτίμηση: Ξεχρέωσε ότι χρωστούσε, έχει την συμπαράσταση του κόσμου της και φυσικά επέστρεψε στη Β εθνική. Το κακό βέβαια για τους «κίτρινους» είναι ότι πούλησε κομβικούς παίκτες, τον ηγέτη της άμυνας της και φυσικά τον πρώτο σκόρερ της. Αν εκμεταλλευτεί σωστά την καλή έδρα της, λογικά δεν θα κινδυνέψει.
Αούε
Τι έκανε πέρυσι: Έφτιαξε μια ολοκαίνουρια ομάδα μετά τον υποβιβασμό της και δεν είχε τρομερές βλέψεις. Όμως το σύνολο που φτιάχτηκε από τον Βούλγαρο τεχνικό ήταν εξαιρετικά συμπαγές και κατάφερε να πετύχει αυτό που λίγοι πίστευαν, την άμεση επιστροφή στη Β εθνική κατηγορία. Επομένως η χρονιά θεωρείται παραπάνω από επιτυχημένη.
Προπονητής: Πάβελ Ντότσεφ. Είναι μετρ στο να φτιάχνει ομάδες από χαμηλές κατηγορίες και να τις πηγαίνει αρκετά ψηλά. Έτσι και με την Αούε. Την ανέλαβε σε ένα μεταβατικό στάδιο, κατάφερε να τη δέσει και να φτιάξει ένα συμπαγές σύνολο και έτσι πανηγύρισε την επάνοδο της στη Β κατηγορία. Προπονητής με αμυντικούς προσανατολισμούς.
Έδρα: Sparkassen Erzgebirgs Stadion (16.000)
Μεταγραφές: Δεν έχασε κάποιο βασικό της στέλεχος και αυτό αποτελεί μπόνους για τη νέα χρονιά. Ίσα ίσα κατάφερε να ενισχυθεί αρκετά. Απέκτησε τους Πέπιτς (Μ) (Πάντερμπορν), Τόσεφ (Ε) (Πιρίν), Κάλιγκ (Α) (Μαιντζ Β), Σίερκ (Μ) (ΦΣΒ), Εμπερσμπαχ (Τ) (Άουερμπαχ), Μπέρτραμ (Μ) (Χάλεσερ), Φάντριχ (Μ) (Λουκέρνη). Όλοι τους μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα.
Φιλικά: Έδωσε αρκετά φιλικά αλλά τα περισσότερα ήταν με ερασιτεχνικές ομάδες. Στα τρία σοβαρά φιλικά που έδωσε, είχε δύο ισοπαλίες και μία ήττα. Η ήττα προήλθε από την Έσσεν με 2-1, ενώ οι ισοπαλίες ήταν με το Ανόβερο (3-3) και με την Μάνχαϊμ (1-1).
Εκτίμηση: Κατάφερε πέρυσι και πήρε άνοδο παίζοντας άμυνας, κερδίζοντας τα περισσότερα παιχνίδια με 1-0. Αυτό δύσκολα μπορεί να επαναληφθεί και φέτος, χρειάζεται το κάτι παραπάνω στην επίθεση. Είναι από τις ομάδες που δεν με πείθουν ότι μπορούν να έχουν άνετη παραμονή. Βέβαια, το ανακαινισμένο γήπεδο της μπορεί να της δώσει άλλη δυναμική.
Βούρτσμπουργκερ Κίκερς
Τι έκανε πέρυσι: Πέτυχε κάτι το οποίο το είχε πετύχει μόνο η Λειψία μέχρι τότε, την συνεχόμενη άνοδο από τα περιφερειακά στη Β κατηγορία. Με μικρό ρόστερ αλλά με πίστη και πάθος, το σύνολο από το Βούρτσμπουργκ έβαλε τα γυαλιά σε πολλές ομάδες και κατάφερε μέσω των μπαράζ να προβιβαστεί στη Zweite Liga αφήνοντας στη Γ εθνική τη Ντούισμπουργκ.
Προπονητής: Μπερντ Χόλερμπαχ. Από το 2014 έχτιζε τους Κίκερς και η δουλειά του δεν άργησε να φανεί. Πήρε δύο ανόδους σε δύο χρόνια και κατάφερε να φτάσει τη Βούρτσμπουργκ στη Β κατηγορία, κάτι που λίγοι πίστευαν. Κλειδί η εξαιρετική ανασταλτική λειτουργία και φυσικά η πολύ καλή συμπεριφορά της ομάδας εντός έδρας.
Έδρα: Flyeralarm Arena (10.000)
Μεταγραφές: Επίσης από τις ομάδες που δεν έχασε κάποιο σημαντικό στέλεχος. Όσοι έφυγαν έφυγαν μετά από εντολή του προπονητή. Αντίθετα πήρε καλούς παίκτες. Ζίμπενχαντελ (Τ) (Αντμίρα), Λαγός (Μ) (Παναθηναϊκός), Κόενιγκς (Ε) (Φ. Κολωνίας), Νόιμαν (Α) (Άαλεν), Τράουτ (Α) (Καρλσρούη), Βάιραουχ (Μ) (Μπάγερν Β), Μούλερ (Α) (Μούνστερ), Σρόεκ (Μ) (Σόνενχοφ).
Φιλικά: Δεν έδωσε ούτε ένα…ούτε δύο φιλικά αλλά δέκα (!). Και το περίεργο είναι ότι και τα 10 φιλικά είχαν την δυσκολία τους. Απολογισμός… 4-1-5. Σε γενικές γραμμές πάντως η Κίκερς παίρνει καλό βαθμό διότι και στις ήττες απέναντι σε καλές ομάδες (Σάλτσμπουργκ, Αούστρια Βιέννης, Λειψία) έδειξε πολύ καλά στοιχεία.
Εκτίμηση: Είναι από τις ομάδες που μπορούν να κάνουν τη ζημιά αναπάντεχα. Είναι ομάδα συνόλου, από την άμυνα έως την επίθεση. Αυτό το στοιχείο είναι που την κάνει συμπαθητική στο ευρύ κοινό. Αν καταφέρει ο Χόλερμπαχ να διατηρήσει τα μυαλά των παικτών μέσα στο κεφάλι τους τότε θα τα πάει περίφημα φέτος και ας έχει χαμηλό μπάτζετ.
Germanos
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα