foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ82
Η ΠΙΟ BLACK FRIDAY ΠΡΟΣΦΟΡΑ*! ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Αγγλία, League 1: Preview σεζόν 2016-17

Previews Πρωταθλημάτων | 03 Αυγ 2016 12:29
αγγλια-league1.jpg

Ένα από τα πιο ανατρεπτικά πρωταθλήματα της Ευρώπης όπου οι εκτιμήσεις πολλές φορές πάνε περίπατο, η League 1 επιστρέφει στη σέντρα, έτοιμη και φέτος, όπως κάθε χρονιά βέβαια να μας χαρίσει απίστευτες στιγμές «πραγματικού» ποδοσφαίρου. Φέτος ωστόσο τα πράγματα δείχνουν να δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο μετά την απόφαση των υπευθύνων οργάνων για περιορισμό των δανεικών, με τον οποίο οι ομάδες είναι αναγκασμένες να πραγματοποιήσουν μακροχρόνια σχέδια. Τι εννοούμε με τον όρο περιορισμό των δανεικών; Οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να περιοριστούν στα δύο γνωστά μεταγραφικά παράθυρα, μην έχοντας πλέον δικαίωμα να παίρνουν δανεικούς όλη την σεζόν. Αυτό από μόνο του αλλάζει πολύ τα «κόζια», με τις ομάδες λογικά να κινούνται μεταγραφικά έως το τέλος Αυγούστου.  Μετά από αυτή την σημαντική παρατήρηση, έφτασε η ώρα λοιπόν, να μάθουμε κάθε λεπτομέρεια και να γνωριστούμε με τις ομάδες.

 

Σύστημα Διεξαγωγής

Σε δύο γύρους των 23 αγωνιστικών διεξάγεται το πρωτάθλημα της League 1. Οι δύο πρώτες ομάδες της βαθμολογίας εξασφαλίζουν απευθείας την άνοδο στην Championship, ενώ οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 3 έως 6 θα μπουν στην διαδικασία των πλέι-οφ. Η 3η της βαθμολογίας θα αντιμετωπίσει την 6η και η 4η την 5η, σε διπλούς αγώνες και οι νικητές των δυο ζευγαριών θα διεκδικήσουν το τρίτο εισιτήριο της ανόδου σε  τελικό που διεξάγεται στο "Γουέμπλεϊ". Από την League 1 υποβιβάζονται οι τέσσερις τελευταίες ομάδες του βαθμολογικού πίνακα. Σε περίπτωση ισοβαθμίας μεταξύ δύο ή περισσότερων ομάδων υπερτερεί αυτή με την καλύτερη διαφορά τερμάτων και στη συνέχεια αυτή με τη καλύτερη επίθεση.

 

Οι ομάδες της League 1

Γουίμπλεντον

Τι έκανε πέρυσι: Κόντρα σε όλες τις εκτιμήσεις κατάφερε να πάρει το 4ο εισιτήριο για την League 1, μέσω των play off. Πραγματοποίησε εξαιρετικό δεύτερο γύρο, τερματίζοντας στην 7η θέση, ήταν φανερά αυτή που το ήθελε περισσότερο και κατάφερε δικαιότατα να βρίσκεται για πρώτη της φορά στην League 1, με την περυσινή χρονιά να γράφεται με χρυσά γράμματα στις σελίδες τις ιστορίας της.

Προπονητής: Νιλ Άρντλεϊ. Από τους μακροβιότερους προπονητές σε πάγκο Αγγλικής ομάδας, είναι ο 8ος στην σειρά, μετρώντας σχεδόν 3 χρόνια και 10 μήνες στη Γουίμπλεντον. Του πιστώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό ο περυσινός «άθλος» και φέτος θα είναι το δυνατό της «όπλο», στον οποίο και στηρίζονται οι διοικούντες, για να μπορέσει να σταθεί αξιοπρεπώς στις απαιτήσεις της κατηγορίας.

Έδρα: Kingsmeadow (4.720)

Μεταγραφές: Θετικό στοιχείο το ότι κατάφερε να κρατήσει τον περυσινό της βασικό κορμό σχεδόν στο ακέραιο, με τον θηριώδη-εμβληματικό φορ Ακινφένουα να είναι η πιο σοβαρή της απώλεια, ενώ οι υπόλοιπους παίχτες που αποχώρησαν ήταν κυρίως αναπληρωματικοί. Αποκτήθηκαν ο νεαρός αμυντικός Κέλλι από τη Σεντ Μίρεν, οι μέσοι Γουέλμπντέιλ και Πάρετ από την Στίβενεϊτζ και οι Πόλεον (φορ) και Κλαρκ (κίπερ), οι οποίοι θα βοηθήσουν στον μαραθώνιο της League 1, ενώ προωθήθηκαν στην πρώτη ομάδα και 2-3 ταλέντα από τις ακαδημίες της. Ψάχνεται για αμυντικό και φορ.

Φιλικά:  Στα σημαντικότερα φιλικά που έδωσε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, επικράτησε των Ρέντινγκ (2-0, 23/7), Γουόκινγκ (2-1, 29/9) και Ντάγκεναμ & Ρεντ (0-1, 30/7) και ηττήθηκε από την 2-3 από την Κρίσταλ Πάλας (27/7).

Εκτίμηση: Αν και είναι από τις ομάδες με το μικρότερο μπάτζετ στην κατηγορία, έχει την δυνατότητα, εφόσον κράτησε τον περυσινό της κορμό και με μπροστάρη τον μάνατζερ της να κρατηθεί στην κατηγορία. Αυτός είναι άλλωστε και ο βασικός της στόχος.

 

Μπόλτον

Τι έκανε πέρυσι: Τα χρέη της επηρέασαν την πορεία της ομάδας το τελευταίο διάστημα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βιώσει μια πολύ κακή χρονιά στην Championship (έφτασε ακόμα και τις 17 σερί αγωνιστικές δίχως νίκη) και τελικά να υποβιβαστεί στην League 1. Αυτό συνέβη μετά από 23 ολόκληρα χρόνια (τελευταία φορά το 1993), με την Μπόλτον να τερματίζει στην τελευταία θέση. Από τις μαύρες σελίδες του συλλόγου, που τα τελευταία χρόνια (2001-2012) είχε καλές και αξιοπρόσεχτες παρουσίες στην Premier League.

Προπονητής: Σε αυτή την νέα σελίδα του συλλόγου, τα «κλειδιά» των αποδυτηρίων αποφασίστηκε να δοθούν στον Φιλ Πάρκισον, που τα 5 προηγούμενα χρόνια διετέλεσε μάνατζερ της Μπράντφορντ με εξαιρετικές παρουσίες, κυρίως στο Κύπελλο. Κύριο συστατικό των ομάδων του, η καλή αμυντική λειτουργία. Αρκετά έμπειρος μάνατζερ, με συνεχόμενες χρονιές στην League 1, σίγουρα αποτελεί μια σπουδαία κίνηση για την ομάδα.

Έδρα: Macron Stadium (28.723)

Μεταγραφές: Όπως είναι λογικό, για κάθε ομάδα που υποβιβάζεται, οι αλλαγές είναι αρκετές. Έτσι και στην Μπόλτον, αρκετοί ήταν αυτοί που αποχώρησαν, με τους Χόλντινγκ (βασικός σέντερ μπακ) που πουλήθηκε στην Άρσεναλ και Λίαμ Φίνι (βασικός εξτρέμ) να είναι οι δύο κυριότερες αλλά και τους Χέσκι (φορ) και Ντανς (μέσος) που βοήθησαν, όντας ημιβασικοί. Πέραν αυτών, οι υπόλοιπες δεν επηρεάζουν σχεδόν καθόλου, με αποτέλεσμα να μείνει σταθερός ο κορμός. Καλή η προσθήκη του Μπίβερς (σέντερ-μπακ, Μίλγουολ)-που θα αντικαταστήσει τον Χόλντινγκ-και του Τέιλορ (μέσοαμυντικός), ενώ αναμένεται να βοηθήσουν και οι Πρόκτορ (φορ) και Χάουαρντ (κίπερ).

Φιλικά: Στα κρισιμότερα φιλικά παιχνίδια που έδωσε επικράτησε των Γιορκ (2-0, 23/7) και Τρανμίρ (2-1, 19/7), ηττήθηκε από τις Μάνσφιλντ (2-1, 16/7) και Μπέρνλι (1-2, 26/7) ενώ έφερε ισοπαλία με τις Κρου (1-1, 22/7) και Πρέστον (0-0, 30/7, πρόβα τζενεράλε).

Εκτίμηση: Από τα φαβορί για την άνοδο η ομάδα της Μπόλτον, έχει σαφώς την φανέλα και το μέγεθος για να το πετύχει, αλλά θα χρειαστεί και την συμβολή των παιχτών της, οι περισσότεροι των οποίων βέβαια έχουν την εμπειρία και την ποιότητα να τα καταφέρουν.

 

Μπράντφορντ

Τι έκανε πέρυσι: Από τις πιο σταθερές ομάδες του πρωταθλήματος, οι «Μπάνταμς» παρά το κακό τους ξεκίνημα κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο τους, που δεν ήταν άλλος από την παρουσία τους στα play off, φτάνοντας ένα βήμα πριν τον τελικό όπου αποκλείστηκαν από την Μίλγουολ. Στο Κύπελλο, ενώ άλλες χρονιές είχε εξαιρετικές πορείες, φέτος δεν κατάφερε κάτι αξιοσημείωτο. Κύριο στοιχείο της, η πολύ καλή αμυντική λειτουργία, η 2η καλύτερη στην κατηγορία.

Προπονητής: Αλλαγή σελίδας στον πάγκο των «Μπάνταμς», με τον μάνατζερ Φιλ Πάρκισον να αποχωρεί για νέες πολιτείες, ύστερα από σχεδόν 5 χρόνια παρουσίας στον πάγκο της. Στη θέση του θα βρεθεί ένας παλιός της γνώριμος, ο Σκωτσέζος Στιούαρτ Μακόλ, ο οποίος ξέρει πολύ καλά τα λημέρια στο «Βάλεϊ Παρέιντ», καθώς είχε βρεθεί σε ανάλογη θέση στο παρελθόν (2007-2010). Επίσης φόρεσε τη φανέλα της για 10 χρονιές (1982-1988, 1998-2002), ξεκινώντας εκεί την ποδοσφαιρική και προπονητική του καριέρα.

Έδρα:  Valley Parade (25.136)

Μεταγραφές: Σε δυνατό «λιφτινγκ» προχώρησε η Μπράντφορντ, με πολλούς παίχτες να αποχωρούν και αρκετούς αντίστοιχα (7 στο σύνολο μέχρι στιγμής) να εισέρχονται στην ομάδα. Παρόλα αυτά το θετικό είναι ότι κατάφερε να κρατήσει τους περισσότερους βασικούς της. Οι Τζος Μόρις (μέσος), Γκρεγκ Λι (αμυντικός), Μπεν Γουίλιαμς (κίπερ), Στιβ Ντέιβις (φορ), Μπίλι Νοτ (μέσος), Κρίστοφερ Ρούτις (μέσος) και Τζέιμι Πρόκτορ (φορ) είναι οι σημαντικότερες αποχωρήσεις. Στις θέσεις των παραπάνω αποκτήθηκαν οι έμπειροι Βίνσελοτ (μέσος), Νάιτ-Πέρσιβαλ (αμυντικός), Ντιένγκ (αμυντικός), Κίλγκαλον (αμυντικός, Μπλάκμπερν) και Κόλιν Ντόιλ (καλός κίπερ), όπως και οι ταλαντούχοι Χαϊγούλα (επιθετικός), Νίκι Λο (επιθετικός) και Σάταλμαϊερ (κίπερ).

Φιλικά: Στα πιο δυνατά της τεστ επικράτησε της Καρλάιλ (2-0, 30/7, πρόβα τζενεράλε) και Γκέιτσχεντ (2-1, 16/7) ενώ ηττήθηκε από τις Μπέρνλι (1-4, 23/7) και Σεντ Τζόνσον (2-0, 19/7).

Εκτίμηση: Θετικό το γεγονός πως νέος μάνατζερ είναι ο γνωστός σε αυτήν, Μακόλ, ωστόσο θα χρειαστεί χρόνο για να «φτιάξει» την ομάδα όπως θέλει και να αφομοιωθούν οι αλλαγές του. Αυτό ίσως στοιχίσει στην αρχή, ωστόσο παρόλα αυτά είναι στις δυνατότητες της τα πλέι οφ.

 

Μπρίστολ Ρόβερς

Τι έκανε πέρυσι: Πήρε το απευθείας εισιτήριο στην League 1, αξιοποιώντας με το καλύτερο τρόπο το «δώρο» της Άκρινγκτον την τελευταία αγωνιστική. Οι «Πειρατές» παρουσίασαν δύο πρόσωπα κατά την διάρκεια της σεζόν, ένα κατά το οποίο είχαν εκπληκτική εκτός έδρας συμπεριφορά (αρχή) και ένα (προς το τέλος) κατά το οποίο μετέτρεψαν σε «κάστρο» το «Μεμόριαλ». Σε γενικές γραμμές δικαιούταν την άνοδο, όντας από τις καλύτερες και πιο συμπαγείς ομάδες της κατηγορίας. Είναι η 2η σερί άνοδος που πετυχαίνει, ενώ το γεγονός πως πέρασε σε χέρια νέων επενδυτών από την Ιορδανία τον Φλεβάρη, της έδωσε έξτρα ώθηση.

Προπονητής: Ο Ντάρελ Κλαρκ βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας από τον Μάρτιο του 2014. Αν και νεαρός, μόλις 38 χρονών τα δείγματα του είναι εξαιρετικά μέχρι στιγμής. Υπό τις οδηγίες του οι «Πειρατές» πέτυχαν τις 2 σερί ανόδους, ωστόσο αυτή θα είναι η πρώτη του εμπειρία στην League 1 και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα ανταποκριθεί στα δεδομένα της κατηγορίας.

Έδρα: Memorial Stadium (12.100)

Μεταγραφές: Η προφανής καλή οικονομική κατάσταση του συλλόγου συντέλεσε στο γεγονός αρκετοί από τους ποδοσφαιριστές που ήταν πέρυσι στο ρόστερ και των οποίων τα συμβόλαια έληγαν, να ανανεωθούν και να παραμείνουν στην ομάδα. Κλασικό παράδειγμα ο πρώτος σκόρερ Τέιλορ. Αποκτήθηκαν οι Χάρτλεϊ (σέντερ-μπακ) και Μουρ (εξτρέμ), ενώ ως δανεικός ήρθε ο Λ. Τζέιμς (επιθετικός) από την Πιτέρμπορο. Αντιθέτως, παρελθόν αποτελεί ο σέντερ-μπακ Παρκς, ο οποίος αγωνίστηκε σε αρκετά περυσινά παιχνίδια των «Πειρατών».

Φιλικά: Στα κυριότερα παιχνίδια κατά την διάρκεια της προετοιμασίας της επικράτησε της Τσέλτεναμ (3-0, 30/7, πρόβα τζενεράλε), αναδείχτηκε ισόπαλη με την Άστον Βίλα (1-1, 20/7) ενώ ηττήθηκε από τις Σαμπαντέλ (3-0, 36/7) και Έξετερ (2-0, 16/7).

Εκτίμηση: Στα ίδια με πέρυσι η Μπρίστολ Ρόβερς, ωστόσο το πρωτάθλημα της League 1 είναι άκρως απαιτητικό και θα πρέπει να δώσει μάχη για να κρατηθεί στην κατηγορία, ωστόσο η γνώμη μας είναι ότι θα τα καταφέρει εύκολα ή δύσκολα. Η συνοχή της και το «δέσιμο» των παιχτών της, είναι σίγουρα στα θετικά της στοιχεία.

 

Μπέρι

Τι έκανε πέρυσι: Η εξαιρετική της εκκίνηση στο πρωτάθλημα, εκεί όπου έκανε πορεία πρωταθλητισμού για σχεδόν δύο μήνες, παρότι μόλις είχε ανέβει κατηγορία, ανέβασε επικίνδυνα τον πήχη των προσδοκιών στην ομάδα. Έκτοτε, κάτι στράβωσε και δεν μπόρεσε να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, με την σταθερότητα να είναι μια άγνωστη για αυτήν λέξη από εκεί και έπειτα. Στο τέλος, τουλάχιστον δεν αγχώθηκε για την παραμονή της, τερματίζοντας στην 16η θέση.

Προπονητής: O Ντέιβιντ Φλίτκροφτ τον Δεκέμβριο καλώς εχόντων των πραγμάτων θα κλείσει 3 χρόνια στην ομάδα. Ο 42χρονος τεχνικός ήταν αυτός που το 2013 ανέλαβε το δύσκολο έργο-μόλις η ομάδα είχε πέσει στην League 2-της άμεσης επιστροφής στα σαλόνια της  League 1 και το κατάφερε ένα χρόνο αργότερα. Από τότε κέρδισε τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη, δύο στοιχεία απαραίτητα για έναν μάνατζερ που θέλει να λέγεται επιτυχημένος.

Έδρα:  Gigg Lane (12.500)

Μεταγραφές: Αρκετά τα πάρε-δώσε και εδώ, με την Μπέρι να «χάνει» τον πρώτο την σκόρερ με 15 τέρματα πέρυσι, Λέον Κλαρκ, ο οποίος πουλήθηκε στην Σέφιλντ Γιουν. Από τους βασικούς αποχώρησαν και οι Χάσεϊ (δεξί μπακ), Ρίλεϊ (αριστερό μπακ) και Πίτερ Κλαρκ (σέντερ-μπακ). Οι Λόου (επιθετικός), Πίου (μέσος), Ντάνι Ρόουζ (φορ) και Ναρντιέλο (φορ) ήταν 2ης επιλογής αλλά βοηθούσαν ερχόμενοι από τον πάγκο ενώ υπάρχουν και 3-4 ακόμα που δεν επηρεάζουν. Από την άλλη μεριά αποκτήθηκαν αρκετοί παίχτες, οι οποίοι σίγουρα θα βοηθήσουν. Αυτοί είναι, οι έμπειροι Κίρκλαντ (κίπερ), Μπεν Γουίλιαμς (κίπερ),  Άντονι Κέι (μέσος), Νιλ Ντανς (μέσος) και ο Μπάρνετ (σέντρε-μπακ). Επίσης οι ταλαντούχοι Γκρεγκ Λι (αριστερό μπακ), Μάχερ (δεξί μπακ), Ζέλι Ίσμαελ (μέσος) και Νίκι Κλαρκ (φορ).

Φιλικά: Στα πιο δυνατά τεστ δεν κατόρθωσε να πετύχει νίκη, καθώς ηττήθηκε από τις Μπλάκμπερν (0-1, 16/7) και Μόρκαμ (0-4, 16/7) ενώ αναδείχτηκε ισόπαλη με τις Σάουθπορτ (1-1, 23/7) και Μπλάκπουλ (1-1, 30/7, πρόβα τζενεράλε).

Εκτίμηση: Δύσκολη αναμένεται η χρονιά για την Μπέρι, η οποία άλλαξε πολλά στην ομάδα και θα χρειαστεί χρόνο. Σημαντική η απώλεια του πρώτου σκόρερ Κλαρκ, η οποία αν δεν καλυφθεί θα υπάρχει σοβαρό θέμα. Οι μπουκ την δίνουν 3ο φαβορί για υποβιβασμό, λαμβάνοντας υπόψη τους την περυσινή αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της προς το τέλος της σεζόν αλλά και τις απώλειες της στο μεταγραφικό παζάρι.

 

Τσάρλτον

Τι έκανε πέρυσι: Δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Championship και αυτό είχε ως συνέπεια να επιστρέψει στην League 1, έπειτα από 4 συνεχόμενες χρονιές παρουσίας στην 2η κατηγορία της Αγγλίας. Αν και η σεζόν ξεκίνησε ελπιδοφόρα, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα πράγματα να επιδεινωθούν στο εσωτερικό της, να υπάρχει σύγχυση και τελικά να επιβεβαιωθούν οι μπουκ που την έδιναν  στα φαβορί για τον υποβιβασμό. Παρόλα αυτά, η αλήθεια είναι ότι το πάλεψε, αλλά οι πολλές αλλαγές των μάνατζερ, 3 στο σύνολο και κυρίως η απειρία τους σε αγγλικούς πάγκους και στην νοοτροπία αυτών, μάλλον δεν λειτούργησαν προς όφελος της.

Προπονητής: Μετά από αρκετό καιρό θα βρεθεί στην θέση του μάνατζερ, ένας άνθρωπος που είναι γνώστης και μπαρουτοκαπνισμένος στις μικρές Αγγλίας. Ο Ράσελ Σλέιντ, που πέρυσι ήταν στην Κάρντιφ θεωρείται επιτυχημένος μάνατζερ. Δύο φορές στο παρελθόν αναδείχτηκε μάνατζερ της χρονιάς στην League 1 (2006-2007, 2013-2014), με τις Γέοβιλ και Λέιτον Όρειντ αντίστοιχα. Και τις δύο φορές έφτασε στην πηγή (τελικό play off) αλλά δυστυχώς για αυτόν δεν... ήπιε νερό, χάνοντας κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή την άνοδο.

Έδρα: The Valley (27.111)

Μεταγραφές: Πολύ καλές οι κινήσεις της, με τις μεταγραφές των Αγιόσε (επιθετικός, δεύτερος σκόρερ πέρυσι), Νίκι Χολμς (μέσος, Νορθάμπτον) και Νόβακ (επιθετικός) να της προσδίδουν ποιότητα. O Άντριου Κροφτς (μέσος) που ήρθε από την Μπράιτον, τελευταία έχει φθίνουσα πορεία αλλά στο παρελθόν βοήθησε τις ομάδες του και έχει εμπειρία για την κατηγορία. Σημαντικές ωστόσο ήταν και οι αποχωρήσεις από το ρόστερ της. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να κρατήσει τον διεθνή με την Ισλανδία, εξτρέμ Γκούντμουντσον που πουλήθηκε στην Μπέρνλι και έφερε σημαντικά χρήματα στα ταμεία. Εξίσου σημαντικές οι απώλειες των Τζόρνταν Κούζινς (μέσος), Νικ Πόουπ (κίπερ) και Στέφεν Χέντερσον (κίπερ). Λιγότερο σημαντικές αυτές των Βετοκέλε (επιθετικός), Γκουτσανετζάντ (επιθετικός), όπως και 4-5 ακόμα.

Φιλικά: Στα πιο σημαντικά της τεστ, αναδείχτηκε ισόπαλη με τις Λέιτον Όριεντ (0-0, 23/7), Ίπσουιτς (0-0, 26/7) και Βααλβάικ (0-0. 30/7), επικράτησε της Ισραηλινής Μακάμπι Πετάχ Τίκβα (1-0, 19/7) ενώ ηττήθηκε από την Ρώσικη Ανζί (1-2, 16/7).

Εκτίμηση: Το γεγονός πως είναι μια από τις τρεις ομάδες που πέρυσι αγωνιζόταν στην Championship, την θέτει άμεσα ως ένα από τα φαβορί για την άνοδο. Μπορεί οι αποχωρήσεις να ήταν σημαντικές, ωστόσο και αυτοί που ήρθαν μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα, ενώ αναμένεται να γίνουν και άλλες μεταγραφές, άλλωστε χρήμα υπάρχει από τις πωλήσεις που έγιναν. Τέλος, το «κεφάλαιο» Σλέιντ είναι σημαντικό και η άνοδος είναι σίγουρα στις δυνατότητες της.

 

Τσέστερφιλντ

Τι έκανε πέρυσι: Στην μετά Πολ Κουκ (ήταν σχεδόν 3 χρόνια στο τιμόνι της και μετακόμισε στην Πόρτσμουθ) εποχή, η Τσέστερφιλντ παρουσιάστηκε αλλοπρόσαλλη αλλά τουλάχιστον πέτυχε τον στόχο της-αν και δύσκολα-παραμονής. Ο Ντιν Σόντερς κρίθηκε ανεπαρκείς και τον Δεκέμβριο αντικαταστήθηκε από τον Ντάνι Γουίλσον, με τον οποίο η Τσέστερφιλντ είχε καλά διαστήματα και ήταν ο βασικός λόγος που θα βρίσκεται και φέτος στα… σαλόνια της League 1.

Προπονητής: Η διοίκηση της Τσέστερφιλντ δεν θα μπορούσε παρά να ανανεώσει το συμβόλαιο του Ντάνι Γουίλσον και να τον εμπιστευτεί εκ νέου, σε μια χρονιά που αναμένεται πολύ δύσκολη. Ο 56χρονος μάνατζερ είναι αρκετά έμπειρος, με περάσματα από πάγκους μεγάλων ομάδων (Σέφιλντ Γιουν.) και θεωρείται σίγουρο ότι θα αποτελέσει και φέτος το πιο δυνατό της «όπλο». Η μεγαλύτερη και πιο πρόσφατη επιτυχία του, ήταν την σεζόν 2006-2007, όπου ανέβασε την Χάρτλπουλ στην League 1, ενώ ακολουθεί και η κατάκτηση του Λιγκ Τρόφι με την Μπρίστολ Σίτυ το 2003.

Έδρα: Proact Stadium (10.600)

Μεταγραφές: Η σημαντικότερη αποχώρηση της ακούει στο όνομα Λι Νόβακ (φορ). Ο δανεικός από την Μπέρμινγχαμ ήταν ο πρώτος της σκόρερ πέρυσι, αλλά φέτος θα αγωνίζεται στην Τσάρλτον. Επίσης παρελθόν αποτελούν και οι Ο. Μπανκς (μέσος) και ο Κρις Χερντ (μέσος) που βοήθησαν αρκετά, όχι πάντα ως βασικοί. Οι υπόλοιπες αποχωρήσεις δεν επηρεάζουν. Στην θέση του Νόβακ αποκτήθηκε ο Σεντ Έβανς (επιθετικός), γνωστός για υπόθεση βιασμού, που έκανε 2.5 χρόνια στην φυλακή και πλέον είναι ελεύθερος. Στην τελευταία του σεζόν (2011-2012) είχε 29 τέρματα σε 36 εμφανίσεις με την φανέλα της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Επίσης, στο ρόστερ προστέθηκαν οι ταλαντούχοι Ντένις (φορ), Τζον Νόλαν (μέσος), Πολ ΜακΓκίν (αμυντικός), Μίτσελ (εξτρέμ) και Φούλτον (δανεικός κίπερ).

Φιλικά: Στα κρισιμότερα φιλικά της ηττήθηκε από ομάδες της Τσάμπιονσιπ όπως η Σέφιλντ Γουεν. (0-2, 16/7) και η Ντέρμπι (1-2, 26/7).

Εκτίμηση: Η απουσία του Νόβακ είναι σημαντική και ο Έβανς δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση θα παρουσιαστεί μετά από τόσα χρόνια αδράνειας. Η Τσέστερφιλντ είναι ένα από τα φαβορί για τον υποβιβασμό, σύμφωνα με τους μπουκ ωστόσο ο Ντάνι Γουίλσον και οι παίχτες του έχουν διαφορετική άποψη. Γνώμη μας είναι ότι ίσως καταφέρει οριακά να την… σκαπουλάρει και πάλι.

 

Κόβεντρι

Τι έκανε πέρυσι: Ξεκίνησε πολύ δυνατά την σεζόν, έχοντας το ρόστερ και την δυναμική να καταφέρει τον στόχο της, που ήταν η άνοδος στην Championship. Ήταν στις πρώτες θέσεις σχεδόν σε όλο τον πρώτο γύρο, ωστόσο μετά τις συνεχόμενες αγωνιστικές των Χριστουγέννων «ξεφούσκωσε» και έκτοτε δεν μπόρεσε να ξαναβρεί την σταθερότητα της, παρά την σχετικά καλή μεταγραφική ενίσχυση του Ιανουαρίου με έμπειρους παίχτες. Στο τέλος, δεν κατάφερε να βρεθεί ούτε στα play off, με αποτέλεσμα η χρονιά να θεωρηθεί δικαίως αποτυχημένη.

Προπονητής: Για 2η σερί χρονιά στον πάγκο της ο Τόνι Μόουμπρεϊ. Σοβαρός άνθρωπος, οικογενειάρχης, με καλή θητεία σε Γουέστ Μπρομ, την οποία και ανέβασε στην Πρέμιερ Λιγκ (2007-2008) αλλά και την Μίντλεσμπρο. Τα πήγε πολύ καλά ως ένα σημείο πέρυσι, κάπου ευθύνεται και αυτός στην κακή πορεία μετά τις γιορτές αλλά ελπίζουμε πως έμαθε από τα λάθη του.

Έδρα: Ricoh Arena (32.000)

Μεταγραφές: Έδωσε τόπο στα… νιάτα φέτος, λειτουργώντας εντελώς διαφορετικά σε σχέση με την μεταγραφική περίοδο του περασμένου Γενάρη όπου απέκτησε έμπειρους παίχτες. Αξιοσημείωτο το γεγονός πως ο μέσος όρος των παιχτών που αποκτήθηκαν ήταν 19 ετών, με την πλειοψηφία αυτών να προωθούνται από την under 18 της Κόβεντρι. Από τους υπόλοιπους, ξεχωρίζει μόνο ο Σόρντελ (φορ) ενώ το ρόστερ συμπληρώνουν οι πιτσιρικάδες Κ. Τόμας (φορ) και Ζ. Τζόουνς (εξτρέμ). Από την άλλη μεριά, οι αποχωρήσεις ήταν κάτι παραπάνω από ηχηρές. Οι Φλεκ (μέσος), Βίνσελοτ (μέσος), Άρμστρονγκ (φορ, πρώτος σκόρερ) και Τζο Κόουλ (μέσος) ήταν η ραχοκοκαλιά της. Την πόρτα της εξόδου ακολούθησαν και οι Ά. Φίλιπς (αμυντικός), Χαντ (επιθετικός), Ο’ Μπράιεν (μέσος), Λόρεντσον (μπακ), Μάρτιν (μπακ), Χέντρεσον (φορ), Ρ. Τζόνσον (μπακ), Ράματζ (αμυντικός) και Κ. Τόμας (μέσος). Μόλις χθες ανακοίνωσε και την προσθήκη του έμπειρου Κρις ΜακΚάν (πρώην Γουίγκαν) από την Ατλάντα με δανεισμό ως τον χειμώνα.

Φιλικά: Λίγα τα φιλικά προετοιμασίας της και μόλις δύο από αυτά ήταν τα σημαντικότερα. Στο πρώτο ηττήθηκε από την Νόριτς (0-3, 26/7) και στο δεύτερο που αποτελούσε και την πρόβα τζενεράλε επικράτησε της Ντονκάστερ (3-1, 29/7).

Εκτίμηση: Εμφανώς αποδυναμωμένη η ομάδα του Μόουμπρεϊ, καθώς αποχώρησαν παίχτες «κλειδιά» και οι στόχοι της προφανώς αλλάζουν. Έχει έναν από τους μικρότερους μέσους όρους ηλικίας παιχτών στην κατηγορία. Δεν πιστεύουμε πως θα κινδυνεύσει, αλλά ούτε και να κάνει την έκπληξη. Λίγο κάτω από την μέση της βαθμολογίας την περιμένουμε.

 

Φλίτγουντ Τάουν

Τι έκανε πέρυσι: Το κακό ξεκίνημα του Γκράχαμ Αλεξάντερ ανάγκασε την διοίκηση να τον απομακρύνει, ύστερα από διάστημα σχεδόν 3 ετών. Στην θέση του κάθισε ο Σκωτσέζος Στίβεν Πρίσλεϊ, με το έργο του να είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς η ομάδα του Στρατού βρισκόταν στην προτελευταία θέση. Ο Πρίσλεϊ δυσκολεύτηκε αλλά έφερε εις πέρας την αποστολή του, που δεν ήταν άλλη από το να σώσει την ομάδα, ενώ επιτυχημένη ήταν και η πορεία της ομάδας στο Λιγκ Τρόφι, όπου κατάφερε να φτάσει ως τα ημιτελικά.

Προπονητής: Ο Γερμανός Ούβε Ρεσλερ. Κλήθηκε να αναλάβει άρον άρον, στις 30 Ιούλη μετά την ξαφνική παραίτηση του Στίβεν Πρίσλεϊ. Τα είχε πάει καλά με τη Μπρέντφορντ στη League 1, ωστόσο δεν ίσχυσε κάτι τέτοιο σε Γουίγκαν (υποβιβάστηκε) και Λιντς (2 νίκες σε 12 παιχνίδια). Η Φλίτγουντ Τάουν είναι η 4η ομάδα του στην Αγγλία. Έμπειρος μάνατζερ που συνήθως ζητά από τους παίχτες του να παίζουν επιθετικά και γρήγορα, με το 4-3-3 να είναι το αγαπημένο του σύστημα.

Έδρα: Highbury Stadium (5.094)

Μεταγραφές: Κατάφερε να κρατήσει τον περυσινό της κορμό, με τους Σάρβεσιτς (μέσος) και Μάξγουελ (κίπερ) να είναι οι μόνοι βασικοί που αποχώρησαν. Επίσης παρελθόν αποτελούν οι Τζόρνταν (αμυντικός), Αμεόμπι (φορ), Νίλσον (αμυντικός) και Φορμπς (μπακ). Υπήρξαν και μερικοί ακόμα που είχαν ελάχιστο ή καθόλου χρόνο συμμετοχής. Οι πιο σημαντικές τις προσθήκες ήταν των Νιλ (κίπερ), Μπόλγκερ (αμυντικός), Ίστχαμ (αμυντικός), Ντακγουόρθ (μέσος) και Χόλογουεϊ (επιθετικός), που καλύπτουν σε ένα βαθμό τα κενά της. Ίσως ψαχτεί για επιθετικό, που πέρυσι ήταν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της.

Φιλικά: Επικράτησε μόλις μια φορά στα σημαντικότερα παιχνίδια κατά την διάρκεια της προετοιμασίας, στον αγώνα εναντίον της Σάουθπορτ (3-1, 26/7). Στα υπόλοιπα τρία γνώρισε ισάριθμες ήττες: Ρόντα (0-1, 23/7), Άλκμααρ (0-5, 20/7), Γουίγκαν (3-4, 29/7).

Εκτίμηση: Κινήθηκε πολύ γρήγορα στις μεταγραφές, ήδη από τον Μάιο οι περισσότερες προσθήκες είχαν ήδη πραγματοποιηθεί, καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό τα κενά που δημιουργήθηκαν. Ο στόχος της θα είναι και πάλι η παραμονή και πιστεύουμε πως είναι σε θέση να τον πετύχει, αν και η παραίτηση του Πρίσλεϊ, πόσο μάλλον σε τέτοια περίοδο ίσως περιπλέξει κάπως τα πράγματα.

 

Τζίλιγχαμ

Τι έκανε πέρυσι: Από τις ευχάριστες εκπλήξεις της περασμένης σεζόν η ομάδα του Τζάστιν Έντινμπουργκ, η οποία αν και ξεκίνησε χωρίς πολλές δάφνες και στόχο να πρωταγωνιστήσει, κατάφερε να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις, απροσδόκητα θα λέγαμε, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο τέλος, κάποιοι τραυματισμοί σε συνδυασμό με το όχι και τόσο μεγάλο ρόστερ, ήταν αποτρεπτικός παράγοντας, με αποτέλεσμα να μην αντέξει και να μην βρίσκεται τελικά ούτε στα play off.

Προπονητής: Για δεύτερη σερί χρονιά στο τιμόνι της, ο Τζάστιν Έντινμπουργκ. Πολύ θετικό δείγμα το περυσινό. Ειδικεύεται στο να «φτιάχνει» παίχτες και ενώ θεωρείται σπεσιαλίστας στις εκτός έδρας αναμετρήσεις, πέρυσι είχε μετατρέψει το «Priestfield Stadium» σε κάστρο, κάτι που ήταν ο βασικός παράγοντας της εξαιρετικής πορείας της.

Έδρα: Priestfield Stadium (11.582)

Μεταγραφές: Ενισχύθηκε κυρίως μεσοαμυντικά, με τις προσθήκες των Νοτ (μέσος), Λι Μάρτιν (μέσος), Γουάγκσταφ (αμυντικός) και Κονσέσκι (Λέστερ) που είναι αρκετά έμπειροι. Μεσοεπιθετικά έτσι όπως όλα δείχνουν η παραμονή του σταρ Ντακ (μέσος, 40/13), την διατηρεί σε πολύ καλά επίπεδα, ενώ και ο ταλαντούχος Μπερν (εξτρέμ) που ήρθε από την Νιούπορτ μπορεί να βοηθήσει. Με αυτό τον τρόπο καλύφθηκαν και με το παραπάνω τα κενά τον Έγκαν (αμυντικός), Ντίκενσον (αμυντικός) και ΜακΓκλάσαν (μέσος), οι οποίοι βοήθησαν αρκετά πέρυσι ερχόμενοι κυρίως από τον πάγκο. Την λυπη των οπαδών προκάλεσε η φυγή του μέσου και αρχηγού Λοφτ στην Κόλτσεστερ. Τέλος, ανανέωσε τον δανεισμό του Οσιλάζα (αμυντικός) από την Κάρντιφ.

Φιλικά: Στα σημαντικότερα φιλικά της επικράτησε μόνο της Ντάρτφορντ (2-1, 26/7, Νασιονάλ Λιγκ) ενώ ηττήθηκε από τις Μπάρνετ (2-0, 23/7) και Λέιτον Όριεντ (2-0, 30/7).

Εκτίμηση: Δύσκολα να επαναλάβει την περυσινή της εξαιρετική πορεία, ωστόσο το γεγονός πως κράτησε σημαντικούς παίχτες (Ντακ) και κυρίως τον κορμό της αψεγάδιαστο, θα την βοηθήσει αρκετά στο να κάνει μια καλή πορεία. Την βλέπουμε να καταλήγει στις θέσεις 8-12.

 

Μίλγουολ

Τι έκανε πέρυσι: Ήταν ένα από τα φαβορί της ανόδου στην Championship, αλλά η League 1 αποδείχτηκε «σκληρή» κατηγορία για αυτήν, με αποτέλεσμα ναι μεν να φτάσει στην πηγή (τελικό play off) αλλά να μην πιει νερό (ηττήθηκε από την Μπάρνσλεϊ). Από τις πιο σταθερές και σοβαρές ομάδες της κατηγορίας και εξαιρετική στα εκτός έδρας παιχνίδια. «Πλήρωσε» τα άσχημα αποτελέσματα στο «The Den» στο ξεκίνημα της σεζόν αλλιώς θα μπορούσε να βρίσκεται στις θέσεις της απευθείας ανόδου.

Προπονητής: Ο Νιλ Χάρρις. Αν και άπειρος, κατάφερε να καθοδηγήσει καλά την ομάδα του, ειδικά προς το τέλος της σεζόν, άσχετα αν τελικά δεν πέτυχε τον στόχο της ανόδου. Δείχνει πως μαθαίνει από τα λάθη του και όσο περνάει ο καιρός τα πράγματα φαίνεται πως θα γίνονται καλύτερα για αυτόν και κατά συνέπεια για την ομάδα του. Μοναδικό αδύνατο του σημείο, το γεγονός πως αργεί να κάνει αλλαγές, όταν η ομάδα του βρίσκεται πίσω στο σκορ (έχασε 9 στα 10 παιχνίδια πρωταθλήματος στα οποία βρέθηκε να χάνει στο ημίχρονο).

Έδρα: The Den (20.146)

Μεταγραφές: Όπως κάθε ομάδα που θέλει να πρωταγωνιστήσει, οφείλει να διατηρεί τον κορμό της, έτσι και στην Μίλγουολ, πέρα από τον Μπίβερς (σέντερ μπακ), ουδείς άλλος βασικός δεν αποχώρησε από την ομάδα. Οι Ούπσον (μέσος) και Έντουαρντς (μέσος) μπορεί να βοήθησαν αλλά ήταν δεύτερες επιλογές, οπότε και δεν επηρεάζουν. Αποκτήθηκε ο Χάντσινσον (αμυντικός) από την Φούλαμ, ενώ οι Γουόραλ (εξτρέμ, Σάουθεντ) και Γουάιλντ (εξτρέμ, Πλίμουθ) δυναμώνουν τα άκρα της. Ταλαντούχος θεωρείται ο κεντρικός αμυντικός Ρούνεϊ, που ήρθε από την Μποέμιανς και είναι ο μοναδικός σέντερ μπακ που ήρθε στην θέση του Μπίβερς και είναι άγνωστο αν μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κατηγορίας.

Φιλικά: Στα σημαντικότερα τεστ προετοιμασίας της αναδείχτηκε ισόπαλη με την Μπρέντφορντ (1-1, 30/7), επικράτησε των Κρόουλι (2-3, 23/7) και Ντάρτφορντ (0-3, 19/7, Νασιονάλ Λιγκ) και ηττήθηκε από τις Ντόβερ (0-2, 26/7, Νασιονάλ Λιγκ) και Γουέλινγκ (0-1, 30/7, Νασιονάλ Λιγκ)

Εκτίμηση: Έπαθε και έμαθε πέρυσι. Φέτος θα παρουσιαστεί πιο έτοιμη και έχει όλα τα φόντα να καταφέρει τον στόχο της ανόδου. Μόνη ανησυχία η αντικατάσταση του Μπίβερς. Γενικά είναι από τα καλά φαβορί της ανόδου.

 

Μίλτον Κέινς Ντονς

Τι έκανε πέρυσι: Η πρώτη της παρουσία στην Championship στην πρόσφατη ιστορία της δεν στέφθηκε με επιτυχία, με το συγκρότημα του Καρλ Ρόμπινσον να επιστρέφει στην League 1, με το ίδιο εισιτήριο. Καθ’ όλη την διάρκεια της σεζόν βρισκόταν κοντά στις θέσεις του υποβιβασμού, αλλά συνήθως έξω από αυτές στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στην τελευταία και πιο κρίσιμη στροφή (10 τελευταίες αγωνιστικές) ωστόσο δεν άντεξε και λύγισε, με τον υποβίβαση να είναι αναπόφευκτη. Η επιθετική της αφλογιστία και η απειρία έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο σε αυτό, με την ΜΚΝ να έχει την χειρότερη επίθεση στην κατηγορία.

Προπονητής: Από τους μακροβιότερους μάνατζερ σε όλο το νησί. Ο Καρλ Ρόμπινσον είναι από το 2010 στην ομάδα και είναι στην 3η θέση των προαναφερθέντων, πίσω από τον Τίσντεϊλ της Έξετερ και τον Αρσέν Βενγκέρ της Άρσεναλ. Διαθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ παιχνιδιού, που είναι συναρπαστικό για τους θεατές, με τους παίχτες του να ξέρουν τι ζητάνε στο γήπεδο. Έχει εμπειρία στο πρωτάθλημα της League 1, έχοντας καλές πορείες τα προηγούμενα χρόνια με την ΜΚΝ, με αποκορύφωμα την περυσινή άνοδο.

Έδρα: MK Stadium (30.500)

Μεταγραφές: Περίπου στα ίδια με πέρυσι έμεινε η ΜΚΝ. Οι παίχτες που έφυγαν, ήταν κυρίως αμυντικογενείς, όπως ο Σπένς (αριστερό μπακ), Κέι (αμυντικός), ΜακΦάτζαν (στόπερ) και Μπέικερ (μεσοαμυντικός) και όλοι τους είχαν βοηθήσει πέρυσι. Στην θέση αυτών αποκτήθηκαν οι Ντάουνινγκ (αμυντικός), Τζορτ Γουίλιαμς (μπακ), Ανεκέ (μεσοαμυντικός) και Ούπσον (μέσος). Από την επίθεση, θέση στην οποία είχε φανερό πρόβλημα πέρυσι δεν κινήθηκε (ακόμα) μεταγραφικά ενώ αποχώρησε και ο αξιόλογος Ρέβελ (φορ).

Φιλικά: Δεν κατόρθωσε να πετύχει ούτε μια νίκη στα πιο σημαντικά τεστ προετοιμασίας της καθώς ηττήθηκε από τις Στίβενεϊτζ (1-4, 30/7), Έβερτον (1-3, 26/7), Λίβερπουλ under21 (1-3, 1/8) και Μπράκλεϊ (5-2, 28/7, ερασιτεχνική κατηγορία)

Εκτίμηση: Μάλλον δεν διαπίστωσαν το επιθετικό τους πρόβλημα στην ΜΚΝ, καθώς δεν αποκτήθηκε ούτε ένας επιθετικός. Προφανώς αυτό θα τις στοιχίσει και φέτος, όσο διαφορά και να έχουν οι δύο κατηγορίες (Championship-League 1). Θα «παλέψει» για τα play off, κάπου στις θέσεις 6-8 την περιμένουμε.

 

Νορθάμπτον

Τι έκανε πέρυσι: Απλά εξαιρετική. Ήταν η έννοια της ομάδας, εντός και εκτός γηπέδων. Ο Γουάιλντερ είχε κατορθώσει να δημιουργήσει μια παρέα παιχτών που έκανε ότι ήθελε στο γήπεδο. Ειδικά μετά την μετάβαση των μετοχών στα χέρια του νέου ιδιοκτήτη, τα πόδια των παιχτών έβγαλαν… φτερά και η 1η θέση στην League 2 «κλειδώθηκε» πολύ νωρίς και όχι άδικα θα λέγαμε εμείς. Αποτελεί ρεκόρ, το σύνολο των 24άρων αγωνιστικών που κατόρθωσε να παραμείνει αήττητη.

Προπονητής: O Κρις Γουάιλντερ δεν μπορούσε να αρνηθεί την πρόταση της Σέφιλντ Γιουν. και έτσι οι δρόμοι τους χώρισαν. Στο τιμόνι της ομάδας βρίσκεται εδώ και 3 μήνες ο Ρομπ Πέιτζ. Σχετικά νέος μάνατζερ καθώς η προπονητική του καριέρα μετράει μόλις 2 χρονιές (Πορτ Βέιλ). Τα δείγματα του ήταν αρκετά καλά και ήδη έχει χτίσει ένα πολύ καλό όνομα στο χώρο. Πολύ καλή επιλογή.

Έδρα: Sixfields Stadium (7.653)

Μεταγραφές: Στο ήδη καλό υλικό της προστέθηκαν οι Μπιούτιμαν (μέσος, Πιτέρμπορο), Ρέβελ (φορ, ΜΚΝ), Ζακουανί (αμυντικός, Πιτέρμπορο), Άαρον Φίλιπς (αμυντικός), Κόρνελ (κίπερ) και Κένι (κίπερ) που αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά όπως και οι ταλαντούχοι ΜακΚόρτ (αμυντικός) και Χένλι (αμυντικός). Απεναντίας ο εξαιρετικός Ρίκι Χολμς (μέσος) και ο έμπειρος Νίκι Άνταμς (μέσος) ήταν οι αποχωρήσει που «πόνεσαν» περισσότερο.

Φιλικά: Στα σημαντικότερα παιχνίδια της προετοιμασίας της επικράτησε της Γουλβς (2-1, 26/7), αναδείχτηκε ισόπαλη με την ΚΠΡ (1-1, 19/7) και ηττήθηκε από τις Μπράκλεϊ (4-2, 16/7, ερασιτεχνική κατηγορία), Ίστλιχ (1-4, 30/7, Νασιονάλ Λιγκ) και Νάνιτον (0-1, 12/7, Νασιονάλ Λιγκ).

Εκτίμηση: Μπορεί η αποχώρησε του Γουάιλντερ να θολώνει κάπως τα νερά, ωστόσο μόνο έτσι δεν φαίνεται να είναι τα πράγματα στην Νορθάμπτον, με τον Πέιτζ να είναι αρκετά εργατικός και οξυδερκής, έτσι ώστε να ανταποκριθεί άμεσα στις απαιτήσεις. Θα τολμήσουμε να πούμε πως θα αποτελέσει την έκπληξη του πρωταθλήματος και γιατί όχι να βρίσκεται και στα play off.

 

Σάουθεντ

Τι έκανε πέρυσι: Αξιοσέβαστη η περυσινή της πορεία, με την ομάδα του Φιλ Μπράουν να «κυνηγάει» στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν την είσοδο της στα play off και τελικά να μην τα καταφέρνει, τερματίζοντας στην 15η θέση. Σίγουρα αυτό δεν περνάει απαρατήρητο αν αναλογιστεί κανείς το σχετικά χαμηλό μπάτζετ της.

Προπονητής: Ο Φιλ Μπράουν. Από τον Μάρτιο του 2013 στην ομάδα, ήταν αυτός που την ανέβασε στην League 1 την σεζόν 2014-2015 και εκεί κέρδισε τον σεβασμό των οπαδών. Κάτι που τώρα φαίνεται να έχει χάσει με την συμπεριφορά και τις πρόσφατες ενέργειες του. Ένας «σκληρός» άνθρωπος αλλά πολύ εργατικός μάνατζερ, είναι ένα κεφάλαιο για την Σάουθεντ, αν τελικά την.. βγάλει καθαρή και αποκαταστήσει την φήμη του.

Έδρα: Roots Hall (12.392)

Μεταγραφές: Μάλλον βγαίνει αποδυναμωμένη από την μέχρι τώρα περίοδο των μεταγραφών. Έχασε δύο παίχτες «κλειδιά», τους Πέιν (επιθετικός) και Μπέντλεϊ (κίπερ) ,που είναι εξαιρετικά δύσκολα να τους αντικαταστήσει. Επίσης παρελθόν αποτελούν οι Χαρστ (μέσος), Γουέστον (εξτρέμ), Γουόραλ (μέσος), Ντίγκαν (μέσος), Μπόλγκερ (αμυντικός) και Πρόσερ (αμυντικός) που βοήθησαν λίγο ή πολύ ο καθένας. Πολύ καλές οι προσθήκες των Δημητρίου (φουλ μπακ)- περυσινή αποκάλυψη στην Γουόλσολ, που δυναμώνει τα άκρα της άμυνας- όπως και του Σίμον Κοξ (επιθετικός). Ο ΜακΓκλάσαν (εξτρέμ) δεν είχε σπουδαία σεζόν πέρυσι στην Τζίλιγχαμ αλλά τον πιστεύουν. Την θέση των γκολπόστ μετά την απώλεια του Μπέντλεϊ, θα κληθεί να πάρει ο Όξλεϊ (κίπερ) που ήρθε από την Χιμπέρνιαν. Απέκτησε για έναν μήνα ως δανεικό τον επιθετικό Νάιλ Ρέιτζελ.

Φιλικά: Μόλις δύο τα σημαντικότερα φιλικά της. Ηττήθηκε με 0-2 από την Νιούκαστλ (26/7) ενώ επικράτησε της Κόλτσεστερ με 2-0 (30/7).

Εκτίμηση: Πολλά θα κριθούν από την σχέση του Φιλ Μπράουν με τους οπαδούς και κατά πόσο θα μείνει στην θέση του μάνατζερ (;). Δεν βλέπουμε να κάνει παρόμοια σεζόν με πέρυσι, καθότι αποδυναμώθηκε. Θα ρισκάρουμε να πούμε πως θα «ταλαιπωρηθεί» στις θέσεις 16-19.

 

Σκάνθορπ

Τι έκανε πέρυσι: Τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους, από την στιγμή που απολύθηκε ο Μαρκ Ρόμπινς και τα ηνία της ομάδας πήρε αρχικά τo δίδυμο Ντάους-Ντάυσον και έπειτα ο Γκράχαμ Αλεξάντερ. Προσπάθησε να πετύχει το ακατόρθωτο και παραλίγο να τα καταφέρει καθώς έχασε τα play off από την διαφορά τερμάτων (ισοβάθμησε με την Μπάρνσλεϊ, που τελικά πήρε το εισιτήριο ανόδου). Η Σκάνθορπ κέρδισε 12 στα τελευταία 20 παιχνίδια της, έχοντας τον ίδιο αριθμό νικών στους προηγούμενους 34 αγώνες της.

Προπονητής: Ο Γκράχαμ Αλεξάντερ. Ο Γκράχαμ κράτησε ως βοηθούς τους Ντάους-Ντάουσον και το «πάντρεμα» αυτό έφερε μεγαλύτερες επιτυχίες πέρυσι, αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα. Η ομάδα του παρουσιάζει στοιχεία του εαυτού του, σκληρή με αυτοπεποίθηση και μπόλικο θάρρος. Δεν μάσησε πουθενά, είναι ένας εργατικός προπονητής που κάθε του ομάδα έχει το στίγμα του.

Έδρα: Glanford Park (9.183)

Μεταγραφές: Ο Αλεξάντερ αποφάσισε ότι δεν χρειάζεται πολλούς νέους παίχτες, έχοντας μείνει ευχαριστημένος πέρυσι, με αποτέλεσμα η Σκάνθορπ να κάνει μόλις 3 κινήσεις. Οι μέσοι Μάντομ (Γουόλσολ) και Μόρρις (Μπράντφορντ), είναι αρκετά καλές-χρήσιμες προσθήκες, με τον τελευταίο να είναι «παιδί» του Αλεξάντερ (τον γνωρίζει από Φλίτγουντ). Ταλαντούχος θεωρείται ο πιτσιρικάς Ν. Χολμς που ήρθε από την Χάντερσφιλντ. Οι αποχωρήσεις των Μπόις (αμυντικός), ΜακΆλιστερ (μέσος), ΜακΣίφρεϊ (εξτρέμ), Κάναβαν (αμυντικός) και Ο’Μπράιεν (δανεικός μέσος, ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς) δεν απασχολούν ιδιαίτερα.

Φιλικά: Δύο νίκες και δύο ήττες ήταν τα αποτελέσματα των σημαντικότερων φιλικών της. Επικράτησε των Χάρτλπουλ (1-0, 30/7) και Ρόδεραμ (2-1, 26/7) ενώ δέχτηκε την ήττα από τις Λίφερινγκ (1-2, 15/7, Β’ Αυστρίας) και Χαλ (0-2, 23/7).

Εκτίμηση: Η «συνταγή» της είναι δοκιμασμένη και με τον Αλαξάντερ στο τιμόνι της, μόνο για καλά πράγματα μπορεί να πάει φέτος. Στις δυνατότητες της μια θέση στα play off.

 

Όλνταμ

Τι έκανε πέρυσι: Σώθηκε από του… λύκου τα δόντια χάρη στις οδηγίες ενός παλαιού της γνώριμου, του Τζον Σέρινταν, που την ανέλαβε στις αρχές του Γενάρη. Μέχρι την 27 αγωνιστική «βολόδερνε» στις θέσεις του υποβιβασμού αλλά έκτοτε κάνοντας εκπληκτικό για τα δεδομένα της δεύτερο γύρο (9Ν-6Ι-7Η), παρά το πολύ μέτριο ρόστερ της, κατόρθωσε τελικά να παραμείνει για 12η σερί χρονιά στην League 1, τερματίζοντας στην 17η θέση.

Προπονητής: Ο άγνωστος Στέφεν Ρόμπινσον, ανακοινώθηκε πριν ένα μήνα, διάστημα αρκετά μικρό για να μάθει την ομάδα. Δεν είναι ψέμα, πως με την ανακοίνωση του αρκετοί οπαδοί της στράφηκαν στην λύση του Wikipedia, για να μάθουν ποιος είναι. Άπειρος, με ένα «φτωχό» βιογραφικό, που κάνει τους οπαδούς της να ανησυχούν. Η Μάδεργουελ και η Βόρειος Ιρλανδία, στην οποία ήταν ασίσταντ του Μάικλ Ο’Νιλ στο πρόσφατο Euro, είναι οι κυριότερες δουλειές του.

Έδρα: Boundary Park (10.638)

Μεταγραφές: Έχασε σχεδόν ολόκληρο το περυσινό της ρόστερ μετά την φυγή του Σέρινταν και μέσα σε ένα μήνα προσπάθησε να «μαζέψει» ότι μπορούσε για να στήσει την ομάδα. Αξιοσημείωτο ότι μέχρι της 9 Ιούλη ενώ είχαν αποχωρήσει οι περισσότεροι παίχτες, είχε ανακοινώσει έναν άγνωστο μάνατζερ και μόλις μια μεταγραφή. Βέβαια, τα πράγματα «σουλουπώθηκαν» κάπως σε αυτές τις 25 ημέρες, ωστόσο πέραν του Φλιν (μέσος) που ήρθε από την Σέφιλντ Γιουν. και των Μπανκς (μέσος, Τσέστερφιλτν), Πολ Γκριν (μέσος, Ρόδεραμ) και Πίτερ Κλαρκ (αμυντικός, Μπέρι), ουδείς άλλος δεν θεωρείται αξιόλογη προσθήκη. Μια παρένθεση θα αφήσουμε ανοιχτή για τον στράικερ ΜάκΚεϊ , ο οποίος πραγματοποίησε καλή σεζόν-σκοράροντας 12 τέρματα-με την φανέλα της Νταντί Γιουν. στην Σκωτία. Ερωτηματικό αποτελούν οι Έρβιν (δανεικός φορ), Λάου (μπακ), Κλοκ (μέσος), Ρίπλεϊ (κίπερ), Μπούρτζες (αμυντικός), Ρέκορντ (μπακ) και Κέτινγκς (κίπερ). Ολόκληρη… στρατιά οι παίχτες που αποχώρησαν. Ξεκινώντας από τους βασικούς: Κόλεμαν (κίπερ), Κέλλι (μέσος), Γουίλσον (στοπερ), Ντιένγκ (αμυντικός), Ντάμινγκαν (αμυντικός), Πάλμερ (φορ), Μέιν (επιθετικός), Φορτ (επιθετικός) και Χάλογουεϊ (επιθετικός) και συνεχίζοντας στους αναπληρωματικούς: Τέρνερ (φορ), Βασέλ (στοπερ), Πόλεον (φορ), Κόρνελ (κίπερ), Μέρφι (φορ) και Μιλς (μπακ).

Φιλικά: Δεν μπόρεσε να αποσπάσει ούτε ένα θετικό αποτέλεσμα στα 4 πιο σημαντικά της παιχνίδια προετοιμασίας, όπου γνώρισε 4 ισάριθμες ήττες: Χάντερσφιλντ (0-2, 16/7), Πρέστον (1-2, 19/7), Γουίγκαν (0-1, 26/7), Γκρίμσμπι (1-2, 30/7).

Εκτίμηση: Μέσα σε ένα μήνα προσπάθησε να τα κάνει όλα η Όλνταμ. Έχασε όλο τον κορμό της και έναν αξιόλογο μάνατζερ, στην θέση των οποίων ήρθαν λίγο-πολύ άγνωστοι αντικαταστάτες. Λογικό να την δίνουν οι μπουκ το πρώτο φαβορί για υποβιβασμό και δεν έχουμε κανέναν λόγο να τους κοντράρουμε.

 

Γουόλσολ

Τι έκανε πέρυσι: Τερμάτισε στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα, μόλις έναν πόντο πίσω από την 2η Μπέρτον, με αποτέλεσμα να φτάσει πολύ κοντά στην απευθείας άνοδο αλλά τελικά να μην τα καταφέρει. Αυτό φαινομενικά μπορεί να προκαλεί απογοήτευση, ωστόσο μόνο έτσι δεν ήταν, καθώς στην Γουόλσολ ήταν ευχαριστημένοι με τα όσα πέτυχαν. Έχοντας σχετικά μικρό μπάτζετ και νεαρούς στην πλειοψηφία τους παίχτες, μάλλον υπέρβαση πρέπει να θεωρείται.

Προπονητής: Ο Τζον Γουίτνι. Ανέλαβε πέρυσι τον Μάρτιο μετά την απομάκρυνση του Σον Ο΄Ντρίσκολ. Βρίσκεται από το 2011 στην ομάδα έχοντας αλλάξει αρκετά πόστα, πάντα σε συναφή θέσεις (ασίσταντ μάνατζερ, μάνατζερ νέων, κτλ) και την γνωρίζει αρκετά καλά. Αυτό τον βοήθησε στην πρώτη του ουσιαστικά εμπειρία ως μάνατζερ και τα καλά του αποτελέσματα (8Ν-1Ι-5Η) έπεισαν τους ανθρώπους της ομάδας να του προσφέρουν 3ετές συμβόλαιο. Έχει πάθος για την δουλειά του, δεν είναι μονόπλευρος, ενώ έχει και καλό team που τον συμβουλεύει όταν χρειαστεί.

Έδρα: Bescot Stadium (11.300)

Μεταγραφές: Έφτασε ένα βήμα από την Τσάμπιονσιπ αλλά εφόσον δεν τα κατάφερε οι αποχωρήσεις ήταν αναπόφευκτες, για μια ομάδα που έχει μάθει να «φτιάχνει» παίχτες και να έχει μικρό μπάτζετ, αυτό ήταν κάτι παραπάνω από λογικό και είχε ως αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί. Οι Δημητρίου (φουλ μπακ, αποκάληψη!), Ντάουνινγκ (αμυντικός), Τέιλορ (μπακ), Σόϊερς (εξαιρετικός μέσος), Μάντομ (μέσος) και ο αρχισκόρερ Μπράντσόου (φορ) ήταν οι πρωτεργάτες της και μετά από μια εντυπωσιακή σεζόν κούνησαν... μαντήλι. Την έξοδο ακολούθησαν και οι Λάλκοβιτς (εξτρέμ), Κουκ (επιθετικός) και Φορντ (μέσος), παίχτες που βοήθησαν αν και αναπληρωματικοί. Στην θέση τους αποκτήθηκαν κυρίως ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές όπως οι Ντόμπσον (στόπερ), Γκίνελι (ακραίος), ΜακΚάρθι (στόπερ), Μπατερφλάιντ (μέσος), Βασέλ (αμυντικός) και Καβαλιέρ (μέσος). Από αυτούς που ξεχωρίζουν είναι οι Οζτουμέρ (μέσος, Πιτέρμπορο), Τζάκσον (φορ, Μπλάκμπερν), Μούσα (μέσος, Σάουθεντ) και Έντουαρντς (μπακ, Κόλτσεστερ).

Φιλικά: Έπρεπε να περιμένει το τελευταίο της σημαντικό φιλικό κόντρα στην Λούτον (0-1, 30/7) για να γευτεί την χαρά της νίκης. Νωρίτερα είχε ηττηθεί από τις Νοτς Κάουντι (2-3, 19/7)) και Ντέρμπι (0-2, 23/7) και είχε αναδειχτεί ισόπαλη με την Μπέρμιγχαμ (1-1, 19/7).

Εκτίμηση: Σοβαρές οι απώλειες των «Σάντλερς», ειδικά αυτές των Σόιερς και Μπράντσοου πολύ δύσκολα θα αντικατασταθούν. Θα στηριχθεί σε ταλαντούχους ποδοσφαιριστές και αυτό μάλλον θα της στοιχίσει, ειδικά μέχρι να βρει την κατάλληλη χημεία. Με όλα αυτά αναμένεται να τερματίσει στην μέση της βαθμολογίας.

 

Ρότσντεϊλ

Τι έκανε πέρυσι: Δείχνει να σταθεροποιείται στην League 1, με την 2η συνεχόμενη παρουσία της εκεί να είναι αξιοπρόσεχτη. Ο Κέιθ Χιλ δημιούργησε ένα καλό σύνολο παιχτών, που λίγο έλειψε να εισέλθει στα play off, τερματίζοντας στην 10η θέση και έχοντας ως όπλο της την καλή της έδρα (12-6-5). Το μέγεθος της, οι νεαροί παίχτες της και το χαμηλό μπάτζετ της δεν ήταν για το κάτι παραπάνω πάντως και έτσι η σεζόν είχε θετικό αντίκτυπο.

Προπονητής: Ο Κέιθ Χιλ. Παραμένει στο τιμόνι της για 3η χρονιά και μαζί του οι φιλοδοξίες για καλή πορεία, μετά την περυσινή καλή χρονιά. Είναι ένας αξιόλογος και έμπειρος μάνατζερ που κάθε ομάδα θα ήθελε να διαθέτει.

Έδρα: Spotland Stadium (10.249)

Μεταγραφές: Λίγο δύσκολα να αντικατασταθούν οι Λάνκασιρ (αμυντικός) και Ίστχαμ (αμυντικός) που πέρυσι ήταν… στυλοβάτες στην άμυνα και αποτελούν τις κυριότερες αποχωρήσεις της. Δεύτερες επιλογές οι Χολτ (φορ), Αλεσάντρα (φορ) και μερικοί ακόμα. Ο αμυντικός Κάναβαν, που πέρυσι ήρθε ως δανεικός αποκτήθηκε για να καλύψει το κενό στα μετόπισθεν. Ταλαντούχοι οι Ράθμπόουν (μέσος), Οντελούσι (επιθετικός) και ΜακΓκάχεϊ (στόπερ). Γενικά ίσως χρειαστεί αμυντικές προσθήκες για να ισορροπήσει την κατάσταση.

Φιλικά: Στα σημαντικότερα φιλικά παιχνίδια της επικράτησε της Γουίγκαν (4-1, 23/7), αναδείχτηκε ισόπαλη με την Μπλάκμπερν (1-1) και ηττήθηκε από την Μάκλσφιλντ (2-0, 26/7, Νασιονάλ Λιγκ).

Εκτίμηση: Τείνει να γίνει από τις σταθερότερες ομάδες στην League 1 και αυτό το σενάριο θα «δυναμώσει» ακόμα περισσότερο αν ενισχυθεί λίγο ακόμα στην άμυνα.  Πάνω-κάτω στα ίδια με πέρυσι την περιμένουμε. Οι θέσεις 11-14 είναι στις δυνατότητες της.

 

Όξφορντ

Τι έκανε πέρυσι: Προέρχεται από εκπληκτική σεζόν στην League 2, εκεί όπου πήρε την απευθείας άνοδο, τερματίζοντας στην 2η θέση στη βαθμολογια έχοντας την καλύτερη επίθεση και άμυνα στην κατηγορία. Επίσης, έφτασε μέχρι και τον τελικό του Λιγκ Τρόφι, όπου ηττήθηκε από ομάδα μεγαλύτερης κατηγορίας, την Μπάρνσλεϊ. Εξαιρετικές επιδόσεις εκτός έδρας, στην έδρα της έκανε «νερά» κάποια στιγμή, αλλά αυτό ξεπεράστηκε έγκαιρα και δίκαια βρίσκεται στην League 1.

Προπονητής: Ο Μάικλ Άπλετον. Πήρε τον… χρόνο του στην προπερυσινή πρώτη του σεζόν στο κλαμπ και στην περυσινή και παράλληλη δεύτερη… έκανε εξαιρετική δουλειά. Πολύ καλός μάνατζερ, παίρνει από τους παίχτες του το μέγιστο και συνηθίζει να δίνει την απαραίτητη σταθερότητα στις ομάδες του.

Έδρα: Kassam Stadium (12.500)

Μεταγραφές: Πέτυχε πωλήσεις που έφεραν ζεστό χρήμα στις τάξεις της, ωστόσο έχασε σημαντικούς παίχτες και αυτό μετριάζει τις προσδοκίες. Οι Ρούφ (μεσοεπιθετικός, πρώτος σκόρερ, καλύτερος παίχτης) και Ο΄Ντουόντα (μέσος), όπως και οι Σλόκομπ (κίπερ), Μούλινς (στόπερ), Ράιτ (στόπερ) και Χίλτον (φορ) είναι μερικοί από αυτούς. Αν προσθέσουμε και τις λήξεις των δανεικών Μπάλντοκ (μέσος) και Κέννι (μέσος) που ήρθαν τον Γενάρη και βοήθησαν σημαντικά αλλά και την φυγή του σκόρερ Μπόερι (φορ), τα πράγματα δυσκολεύουν. Έγινε προσπάθεια ενίσχυσης, ωστόσο οι παίχτες που ήρθαν είναι άγνωστο αν τελικά καταφέρουν να τους αντικαταστήσουν επάξια. Αυτοί είναι, ο κίπερ Ίστγουντ (Μπλακμπερν), οι αμυντικοί Μάρτιν (Κόβεντρι) και Νέλσον (Πλίμουθ), οι μέσοι Ριμπέιρο (Έξετερ), Κρόλι (under 21 Άρσεναλ) και Ρόδγουελ (under 21 Μαν. Γιουν.) και οι επιθετικοί Χολ (Μπόλτον), Γουές Τόμας (Μπέρμιγχαμ) και Χέμινγκς (21 τέρματα με την Νταντί στην Πρέμιερσιπ Σκωτίας).

Φιλικά: Δεν κατάφερε να πάρει νίκη σε κανένα από τα πιο δύσκολα τεστ της προετοιμασίας. Έφερε ισοπαλία  με την Μπάρνετ (1-1, 30/7) και ηττήθηκε από τις ανώτερες  Λέστερ (1-2, 19/7)) και Μπράιτον (0-4, 26/7).

Εκτίμηση: Πολλά θα εξαρτηθούν από τις εντός έδρας επιδόσεις της, καθώς εκτός έδρας θα καταφέρει να κάνει «ζημιές». Αν πάνε όλα καλά και με τον Άπλετον στον πάγκο εκτιμούμε πως μπορεί να σωθεί άνετα και να πλησιάσει τις θέσεις 15-18, κάτι που θα θεωρεί καλή πορεία στην πρώτη της παρουσία στην League 1 έπειτα από πολλά χρόνια.

 

Σέφιλντ Γιουνάιτεντ

Τι έκανε πέρυσι: Κάθε χρόνο τα ίδια στις «Λεπίδες», που το καλοκαίρι ξεκινάνε με φιλοδοξίες και όνειρα για άνοδο αλλά εδώ και 5 συνεχόμενες χρονιές αποτυγχάνουν. Η εκκίνηση της ήταν θετική, έχοντας στο τιμόνι της τον Νάιτζελ Άντκινς, ωστόσο όσο περνούσε ο καιρός έχανε έδαφος και βρέθηκε να «κυνηγάει» μια θέση στα play off. Το «κυνήγι» της δεν είχε επιτυχία, με αποτέλεσμα να τερματίσει 8 πόντους μακριά από αυτά, διαγράφοντας άλλη μια αποτυχημένη σεζόν στην ιστορία της.

Προπονητής: Ο Κρις Γουάιλντερ. Προέρχεται από εξαιρετική σεζόν με την πρώην του ομάδα την Νορθάμπτον και του αξίζει αυτή η προαγωγή. Παρουσίασε μια συμπαγής ομάδα (24 αγωνιστικές αήττητη) με πολλές αρετές, έλεγξε τα αποδυτήρια και πήρε από τους παίχτες του το μέγιστο. Αυτή θα είναι η πρώτη του εμπειρία στην League 1, ωστόσο τα δείγματα γραφής του 48 τεχνικού μόνο προσδοκίες μπορούν να δημιουργήσουν.

Έδρα: Bramall Lane (33.000)

Μεταγραφές: Φέτος έχοντας τον Γουάιλντερ στο τιμόνι της δείχνει να μην πράττει τα λάθη του παρελθόντος και να «φορτώνεται» παίχτες. Μετρημένες οι έως τώρα κινήσεις της, οι περισσότερες των οποίων δείχνουν αρκετά καλές. Στην άμυνα αποκτήθηκαν οι Χούσεϊ (Μπέρι), Ο’Κόνελ (Μπρέντφορντ), Γουίλσον (Όλνταμ) και Ράιτ (Όξφορντ). Στην μεσαία γραμμή ο εξαιρετικός Ντάφι (Μπέρτον, καλός "πασαδώρος") και ο Φλεκ (Κόβεντρι), ενώ παρέμεινε μετά τον δανεισμό του ο Άμοντ (μέσος, Λέστερ). Τέλος σημαντική η προσθήκη στην επίθεση του Λέον Κλαρκ, που πέρυσι έκανε αρκετά καλή σεζόν στην Μπέρι σκοράροντας 15 τέρματα. Αυτοί που αποχώρησαν ήταν αρκετοί, αλλά ουδείς βασικός και αναντικατάστατος. Οι Φλιν (μέσος), ΜακΓκάχεϊ (στόπερ), ΜακΈιβιλι (μπακ), ΜακΦάντζεν (μέσος), Σάμον (φορ) και Καβαλιέρ (μέσος) είναι μερικοί από αυτούς.

Φιλικά: Δύο ήττες και μια νίκη ήταν τα αποτελέσματα της στα σημαντικότερα τεστ προετοιμασίας. Επικράτησε της Γκρίμσμπι (3-1, 23/7) και ηττήθηκε από τις Ντέρμπι (0-1, 27/7) και Χάλιφαξ (2-0, 19/7, Νασιονάλ Λιγκ).

Εκτίμηση: Έχει γίνει παράδοση πλέον να δίνεται ως πρώτο φαβορί της ανόδου από τους μπουκ κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Εμείς δεν θα συμφωνήσουμε μαζί τους, ωστόσο με τον Γουάιλντερ στον πάγκο μπαίνουν αρκετά πράγματα στην θέση τους. Θεωρούμε ότι θα είναι σίγουρα στα play off, από εκεί και έπειτα βλέπουμε.

 

Σριούσμπερι

Τι έκανε πέρυσι: Πάλεψε σκληρά για να διατηρηθεί στην κατηγορία με ένα μοντέλο ομάδας που στηριζόταν σε μίγμα έμπειρων και νεαρών ποδοσφαιριστών. Κατάφερε να βρεθεί μόλις 4 πόντους πάνω από την επικίνδυνη ζώνη, βασιζόμενη κυρίως στην εκτός έδρας επιτυχίες της και στον νεαρό Σούλεϊ Καϊκάι που ήταν δανεικός από την Κρίσταλ Πάλας και βοήθησε τα μέγιστα στην ομάδα του πετυχαίνοντας παράλληλα κρίσιμα τέρματα.

Προπονητής: Ο Μίκι Μελόν. Σοβαρός μάνατζερ και κυρίως δουλευταράς. Δεν διαθέτει μεγάλη εμπειρία από το πρωτάθλημα της League 1, ωστόσο η περυσινή του εμπειρία αλλά και το ήθος του μαζί με την ανταγωνιστικότητα των ομάδων που συνήθως δημιουργεί είναι μερικά από τα δυνατά του «όπλα».

Έδρα:  Greenhous Meadow (10.361)

Μεταγραφές: Έχασε παίχτες «κλειδιά» αλλά και παράλληλα αποκτήθηκαν καλοί παίχτες. Οι απώλειες των Καϊκάι (εξτρέμ), του Νάιτ Πέρσιβαλ (αρχηγός και στόπερ), του δανεικού Γκρίμερ (μπακ), του έτερου στόπερ Γουίτμπρεντ και του φορ Κόλινς αποδυναμώνουν σίγουρα την ομάδα. Παρελθόν αποτελούν και οι Άκπα-Άκπρο (φορ), Βέρνον (φορ), Κλαρκ (φορ), Τούτλ (αμυντικός) και Γκράντισον (στόπερ). Παρόλα αυτά δεν παίρνουν απαρατήρητες οι προσθήκες των Ρίλεϊ (μπακ, Μπέρι), Λάνκασιρ (αμυντικός, Ρότσντεϊλ), Ελ-Αμπντ (στόπερ), Λ. Ντοντς (μεσοεπιθετικός, Πορτ Βέιλ), Σάρβεσιτς (μέσος, Φλίτγουντ), Ο’Μπράιεν (μέσος, Κόβεντρι) και του σκόρερ Λιτς-Σμιθ (Πορτ Βέιλ). Όλοι τους προέρχονται από καλές χρονιές. Επίσης σίγουρα θα βοηθήσουν οι Ντίγκαν (μέσος) και ΜακΓκίβερν (στόπερ).

Φιλικά: Δύο «βαριές» ήττες υπέστη στα σημαντικότερα φιλικά της παιχνίδια. Η πρώτη από την Σκωτσέζικη Χιμπέρνιαν (1-4, 31/7) και η δεύτερη από την Κάρντιφ (0-4, 16/7).

Εκτίμηση: Η μόνη μας ένσταση είναι πως θα μπορέσουν να αφομοιωθούν οι νέοι παίχτες. Αν αυτό γίνει σύντομα, ευελπιστούμε πως θα πετύχει τον στόχο της σωτηρίας, καθώς μιλάμε για αρκετά αξιόλογους παίχτες για την «δουλειά» που τους χρειάζεται. Αν δεν γίνει αυτό, τότε θα υπάρχει πρόβλημα.

 

Πιτέρμπορο

Τι έκανε πέρυσι: Ίσως αποτελούσε την πιο αλλοπρόσαλλη (άλλαξε 3 μάνατζερ) ομάδα της League 1. Ήταν ή του ύψους ή του βάθους, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός πως είχε τις λιγότερες ισοπαλίες από κάθε άλλη ομάδα (6 σε 46 αγώνες), έχοντας παράλληλα την καλύτερη επίθεση και μια από τις χειρότερες άμυνες. Είχε στόχο τα play off, όμως ουδέποτε πλησίασε τόσο, όσο να μπορεί να ελπίζει. Τερμάτισε στην 13η θέση, κάτι που αποτελεί την χειρότερη απόδοση της τα τελευταία 8 χρόνια.

Προπονητής: Ο Γκραντ ΜακΚάν. Πρώτη του εμπειρία ως μάνατζερ, με τον 36χρονο-πρώην παίχτη της-να υπογράφει 4ετές συμβόλαιο. Ο βόρειο Ιρλανδός μάνατζερ ήταν για 5 χρόνια παίχτης της Μπόρο, ενώ διετέλεσε και υπηρεσιακός για ένα μικρό διάστημα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Από τον Φλεβάρη του 2016 ήταν στο προπονητικό team και μετά την αποχώρηση του Γουέστλι αποφασίστηκε να του δοθεί η ευκαιρία, με τον Γκραντ να έχει καλή φήμη ως παίχτης. Επιπόλαιη κίνηση από μεριά διοίκησης θα συμπληρώναμε εμείς καθώς το ίδιο συνέβη και πέρυσι με τον Ρόμπερτσον, με τον τελευταίο να «αντέχει» μόλις 2 μήνες.

Έδρα: London Road Stadium (15.142)

Μεταγραφές: Μετά το μεγάλο κενό στην επιθετική γραμμή της από την πώληση του Ουάσινγκτον (πρώτος σκόρερ) τον Γενάρη, ήρθε και αυτό στο αριστερό άκρο μετά την φυγή τον Έλντερ και Φοξ. Οι Ζακουανί (στόπερ), Μπιούτιμαν (μέσος), Οζτουμέρ (μέσος) και Κουλιμπαλί (φορ) είναι λιγότερο σημαντικές αποχωρήσεις. Από την άλλη, με την προσθήκη των Ίνμαν (καλή σεζόν με Κρου), Γκίον Έντουαρντς (μέσος) και την επιστροφή από τραυματισμό του Ζερμέν Άντερσον, δυναμώνει πολύ η μεσαία της γραμμή. Στα στόπερ οι Ταφατζόλι και Χιουζ καλύπτουν το κενό του Ζακουανί. Στην επίθεση οι Στίβενς (από Μπαρνέτ) και ο Λουκ Τζέιμς που επέστρεψε από δανεισμό δεν δείχνουν το κάτι ιδιαίτερο. Για το αριστερό άκρο αποκτήθηκε τελικά ο Μπίνομ Γουίλιαμς (μπακ) με μικρή θητεία σε Μπέρτον, Σάουθεντ και Λέιτον Όριεντ.

Φιλικά: Αρκετά τα φιλικά προετοιμασίας της. Στα κυριότερα από αυτά είχε 2 νίκες και 2 ήττες. Επικράτησε των Λιντς (2-1. 23/7) και Μπρέντφορντ (0-1, 26/7) και ηττήθηκε από τις Μπάρνσλι (0-2, 30/7) και Νόριτς (0-3, 16/7).

Εκτίμηση: Μεγάλο ερωτηματικό ο μάνατζερ Γκραντ ΜακΚάν και αν προσθέσουμε τα κενά στην επιθετική της γραμμή, μάλλον δεν θα πρέπει να περιμένουμε πολλά πράγματα από αυτήν. Δεν πιστεύουμε ότι θα υποβιβαστεί, αλλά αν δεν αλλάξει κάτι ίσως «ταλαιπωρηθεί» αρκετά κάτω από την μέση του πίνακα.

 

Σουίντον

Τι έκανε πέρυσι: Ταλαιπωρήθηκε από τις αλλαγές των μάνατζερ, 3 στο σύνολο, τα όνειρα για τα play off πήγαν περίπατο ωστόσο πέτυχε μια άνετη παραμονή. Μετά τον Κούπερ που αποχώρησε (ήταν προτελευταία) και το σοκ με την παραίτηση του Μάρτιν Λινγκ (λόγω υγείας), η Σουίντον βρήκε τον δρόμο της με τον Λουκ Γουίλιαμς στον πάγκο της.

Προπονητής: Ο Λουκ Γουίλιαμς. Ανέλαβε σε μια δύσκολη εποχή για την ομάδα-μετά την παραίτηση του Λινγκ-ωστόσο κατάφερε με ένα θετικότατο σερί 6-2-2 ως υπηρεσιακός να κερδίσει ένα 5ετές συμβόλαιο. Κέρδισε με την πρώτη τους παίχτες του και αυτό μέτρησε εξίσου θετικά. Είναι άπειρος καθώς είναι η πρώτη του εμπειρία ως μάνατζερ αλλά έδειξε καλά δείγματα γραφής. Θα περιμένουμε να τον δούμε πως θα είναι έχοντας να «στρώσει» από την αρχή την ομάδα του. Αρέσκεται στο επιθετικό ποδόσφαιρο.

Έδρα: County Ground (15.728)

Μεταγραφές: Δεν κινήθηκε «ζωηρά» στην φετινή μεταγραφική περίοδο, με αποτέλεσμα να βγει μέχρι στιγμής αρκετά αποδυναμωμένη. Οι αποχωρήσεις του Ντάουτι (εξαιρετικός εξτρέμ, αρκετές ασίστ) και Αγιόσε (φορ, 2ος σκόρερ στο πρωτάθλημα) δημιουργούν τεράστιο θέμα σε μια γραμμή (μεσοεπιθετική) που ήταν το δυνατό της «όπλο». Οι υπόλοιποι που κίνησαν για άλλες πολιτείες, όπως οι Έλ Άμπντ (αμυντικός), Τραορέ (μέσος) και Ρόμπερτ (φορ) ήταν αναπληρωματικοί. Το θετικό είναι ότι κράτησε τον Βιγκουρού (κίπερ) που ήταν δανεικός, ενώ η μόνη αξιόλογη προσθήκη είναι ο Κόνορ Τόμας (μέσος), πρώην Κόβεντρι. Έχει τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας παιχτών της κατηγορίας (22.7 ετών).

Φιλικά: Δυνατές δοκιμασίες για την Σουίντον στο πλαίσιο της προετοιμασίας της. Ηττήθηκε από τις Σουόνσι (0-3, 27/7)), Ρέντινγκ (1-2, 19/7) και Γέοβιλ (1-2, 30/7). Στις αρχές της προετοιμασίας είχε επικρατήσει με 0-1 της Ιρλανδικής Σέλμπουρν.

Εκτίμηση: Δυσαναπλήρωτα τα κενά τον Αγιόσε και Ντάουτι. Η Σουίντον αν δεν προβεί σε άλλες ενισχύσεις θα έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Οι μπουκ την έχουν 3ο φαβορί για υποβιβασμό και όχι άδικα.

 

Πορτ Βέιλ

Τι έκανε πέρυσι: Από τις σταθερές ομάδες της League 1 πέρυσι, με πλάνο στο παιχνίδι της κάθε φορά, έκανε πολύ καλή πορεία σε σχέση με αυτή που περίμεναν αρκετοί (υποβιβασμός) και πήρε δικαιότατα την 12η θέση, αξιοποιώντας εξαιρετικά την έδρα της. Κλασική ομάδα του μάνατζερ της (Ρομπ Πέιτζ, πρώην!), με τα στοιχεία αυτού να διαφαίνονται κάθε στιγμή στο παιχνίδι της.

Προπονητής: Ο Μπρούνο Ριμπέιρο. Είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει κάποιος «ξένος»  την ομάδα της Πορτ Βέιλ. Ο 40χρονος τεχνικός έχει περάσει από αρκετές ομάδες στην Πορτογαλία, έχοντας πάντα μικρές-και όχι καλές- σε διάρκεια εμπειρίες. Είναι μεγάλο το ρίσκο, για έναν μάνατζερ του οποίου είναι άγνωστη η λέξη… αγγλική νοοτροπία.

Έδρα:  Vale Park (19.052)

Μεταγραφές: Δεν θα ήταν τραβηγμένο σε αυτήν την μεταγραφική περίοδο αν τοποθετούσαμε δίπλα στην Πορτ Βέιλ την λέξη… αποδεκατισμός. Οι απώλειες της κάτι παραπάνω από τεράστιες: Λιτς Σμιθ (φορ), Ντοντς (επιτελικός μέσος), Ο’ Κόνορ (στόπερ), Ντίκινσον (αμυντικός), Μουρ (εξτρέμ), Ντάφι (αμυντικός), ΜακΓκίβερν (στόπερ) και άλλοι που ανταποκρίθηκαν καλά όταν κλήθηκαν να βοηθήσουν, όπως οι Ντάνιελ (μέσος), Τέο Ρόμπινσον (φορ), Νιλ (κίπερ) και Μπίρτσαλ (μέσος). Όσον αφορά την ενίσχυση της, πέραν των Άντον Φόρεστερ (επιθετικός, Μπλάκμπερν) και Τζερόμ Τόμας (εξτρέμ, Ρόδεραμ), οι υπόλοιποι είναι επιλογές του Ριμπέιρο από ξένες χώρες και κυρίως την Πορτογαλία που θεωρούνται ταλέντα αλλά παράλληλα άγνωστης αξίας παίχτες.

Φιλικά: Αρκετά δυνατά τα τεστ προετοιμασίας της. Προτίμησε να μετρήσει τις δυνάμεις της κυρίως με ομάδες της Τσάμπιονσιπ έχοντας μια ισοπαλία και 3 ήττες. Ηττήθηκε από τις Σέφιλντ Γουέν. (0-3, 31/7), Μπέρμιγχαμ (0-2, 27/7)) και Νότιγχαμ (0-2, 23/7) ενώ αναδείχτηκε ισόπαλη με την Γουλβς (0-0, 23/7)

Εκτίμηση: Έτσι όπως έχουν τα πράγματα η Πορτ Βέιλ θα χρειαστεί ένα μικρό… θαύμα για να παραμείνει στην κατηγορία. Δικαίως δίνεται ως ένα… καυτό φαβορί του υποβιβασμού.

Γεώργιος Σιώμος

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Winmasters
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ