Εκδίκηση για την περσινή άδοξη απώλεια του τίτλου της Eredivisie επιχειρεί να πάρει ο ανανεωμένος Άγιαξ, από τη σταθερή Αϊντχόφεν. Από κοντά και οι ενισχυμένες Φέγενορντ, Άλκμααρ για τη μάχη της απευθείας εξόδου στην Ευρώπη. Πέραν του Άγιαξ, προπονητές άλλαξαν οι Χέρενφεν, Φιτέσε, Γκρόνινγκεν, Ντεν Χάαγκ, Ναϊμέγκεν, Ρόντα, Βίλεμ και Εξέλσιορ. Γλίτωσε μέσω… δικαστηρίων τον υποβιβασμό η Τβέντε.
Οι 18 ομάδες αντιμετωπίζουν η μία την άλλη εντός κι εκτός έδρας σε δύο γύρους (34 αγωνιστικές). Η 18η υποβιβάζεται απευθείας, ενώ η 17η και η 16η συμμετέχουν σε αγώνες μπαράζ με άλλες 6 ομάδες της Β’ κατηγορίας (δύο γύροι με διπλούς αγώνες) για 2 θέσεις στην Α’ κατηγορία. Κριτήρια ισοβαθμίας: α) Διαφορά τερμάτων, β) καλύτερη επίθεση, γ) μπαράζ (αν κρίνεται ο τίτλος ή ο υποβιβασμός), δ) βαθμοί μεταξύ τους παιχνίδια, ε) διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδια, στ) εκτός έδρας γκολ στα μεταξύ τους παιχνίδια.
Ο πρώτος της βαθμολογίας παίρνει απευθείας εισιτήριο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ο δεύτερος συμμετέχει στον Γ’ προκριματικό γύρο. Ο τρίτος συμμετέχει στον Γ’ προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ. Οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 4η έως την 7η θέση τίθενται αντιμέτωπες χιαστί σε διπλές αναμετρήσεις. Οι δύο νικήτριες συγκρούονται και πάλι σε διπλά ματς, με έπαθλο ένα εισιτήριο για τον Β' προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ.
Αϊντχόφεν
Τι έκανε πέρσι: Στις 20 Μαρτίου έχασε εντός έδρας από τον Άγιαξ και έπεσε από την κορυφή. Έκτοτε ήταν άψογη, έκανε 6 σερί νίκες και εκμεταλλεύτηκε το στραβοπάτημα του «Αίαντα» την τελευταία αγωνιστική, κατακτώντας το 2ο διαδοχικό πρωτάθλημα. Στο Τσάμπιονς Λιγκ έφτασε έως τους «16» (στον όμιλο έθεσε εκτός τις ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), όπου αποκλείστηκε στα πέναλτι από τη μετέπειτα φιναλίστ, Ατλέτικο Μαδρίτης (0-0 και στα δύο ματς).
Προπονητής: Φιλίπ Κοκού (45 ετών). Έχει βάλει τη σφραγίδα του στην ομάδα, μαζί του η PSV δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τον Αγιαξ. Μαχητικός, δεν… ξέρει να χάνει, έχει επιθετική νοοτροπία, αν και στο β’ μισό της σεζόν, κυρίως στα ευρωπαϊκά ματς, βελτιώθηκε σημαντικά και στο ανασταλτικό σκέλος. «Ψάχνει» την υπέρβαση στην Ευρώπη.
Έδρα: «Philips Stadion», (35.000)
Μεταγραφές: Οι σημαντικότερες αποχωρήσεις ήταν αυτές των Μπρούμα (στόπερ, Βόλφσμπουργκ), Φαν Χίνκελ (μέσος). Ο πρώτος αντικαταστάθηκε από τον Σβάαμπ (Στουτγάρδη), ο δεύτερος επέστρεψε στην Τσέλσι απ’ όπου είχε έρθει ως δανεικός, αλλά γίνεται προσπάθεια να ξαναέρθει. Σε γενικές γραμμές έμεινε σταθερή, σημαντική η ανανέωση του ηγέτη Ντε Γιονγκ (έως το 2020), ο οποίος πέτυχε 32 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις πέρσι.
Φιλικά: Έδωσε απαιτητικά ματς, κέρδισε τις Πόρτο (3-0), Σπόρτινγκ (5-0), Σεντ Ετιέν (2-1), Σιόν (2-1), αλλά είχε και αποτυχίες απέναντι σε ΚΠΡ (0-1), ΦΚ Αϊντχόφεν (0-1, Β’ κατηγορία), Μουσκρόν (1-1). Στο πιο κρίσιμο ματς πριν το ξεκίνημα του πρωταθλήματος, πάντως, επικράτησε 1-0 της Φέγενορντ και κατέκτησε το Σούπερ Καπ.
Εκτίμηση: Η ομάδα του Κοκού βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου. Από τη στιγμή που οι ανταγωνιστές της δεν κάνουν το κάτι παραπάνω ώστε να την ξεπεράσουν, παραμένει το πρώτο φαβορί για τον τίτλο. Τώρα αν αξίζει να παιχτεί απόδοση 2,20 σε μακροχρόνιο στοίχημα είναι άλλη ιστορία. Μην ξεχνάμε πως πέρσι ο τίτλος κρίθηκε στο… νήμα.
Άγιαξ
Τι έκανε πέρσι: «Αυτοκτόνησε» την τελευταία αγωνιστική. Άφησε βαθμούς στην έδρα της βαθμολογικά αδιάφορης Ντε Γκράαφσαπ (1-1) και έχασε μέσα από τα χέρια του το πρωτάθλημα από την Αϊντχόφεν. Πλήρως αποτυχημένη σεζόν, αφού στο Τσάμπιονς Λιγκ τέθηκε εκτός στον 3ο προκριματικό γύρο από τη Ραπίντ, ενώ στον όμιλο του Γιουρόπα έμεινε πίσω από Μόλντε και Φενέρμπαχτσε. Επίσης, στο Κύπελλο αποκλείστηκε από τη Φέγενορντ, στη φάση των «32».
Προπονητής: Πέτερ Μποζ (52 ετών). Αντικατέστησε τον Φρανκ Ντε Μπουρ (αποχώρησε έπειτα από 5μιση χρόνια). Πέρσι έκανε καλή δουλειά στη Φιτέσε στο α’ μισό της σεζόν, κάτι που φάνηκε όταν έφυγε και η ομάδα κατέρρευσε. Τον Ιανουάριο ανέλαβε την Μακάμπι Τελ Αβίβ, από το Ισραήλ, αλλά έχασε τη μάχη του τίτλου από τη Χάποελ Μπερ Σεβά. Οι ομάδες του παίζουν καλό ποδόσφαιρο, πρώτη φορά θα εργαστεί με τόση πίεση. Τολμά χρησιμοποιώντας νέους σε ηλικία παίκτες.
Έδρα: «Amsterdam ArenA», (53.502)
Μεταγραφές: Για άλλη μια χρονιά ο Αγιαξ δεν «ανοίχτηκε» το καλοκαίρι. Μοσχοπούλησε τον Μίλικ (επιθετικός, 21 γκολ πέρσι) στη Νάπολι για 30 εκ. ευρώ και βρίσκεται σε αναζήτηση του αντικαταστάτη του. Προς το παρών βασικός με τον ΠΑΟΚ έπαιξε ο 18χρονος Ντόλμπεργκ. Έφερε τους ταλαντούχους Κασιέρα (μεσοεπιθετικός), Σάντσες Μίνα (αμυντικός, κατέκτησε το Λιμπερταδόρες με την Ατλέτικο Νασιονάλ) από την Κολομβία και τον έμπειρο στόπερ Βέστερμαν (Μπέτις), αποχώρησαν οι Φαν ντερ Χόορν (στόπερ), Φίσερ (ακραίος επιθετικός).
Φιλικά: Φάνηκε πως χρειάζεται χρόνο στην προετοιμασία, πέτυχε μόνο μία νίκη σε 6 ματς, επί της γαλλικής Μπέζιερ (Γ’ κατηγορίας, με 2-0). Ηττήθηκε κατά σειρά από Λίφερινγκ (4-3), Γάνδη (2-0), Κρίλια (2-1), ενώ στο πιο ανταγωνιστικό ματς αναδείχτηκε ισόπαλος 2-2 με τη Μαρσέιγ.
Εκτίμηση: Ο Πέτερ Μποζ ξέρει να φτιάχνει ομάδες πρωτοβουλίας, ειδικότερα από τη στιγμή που έχει ταλαντούχους παίκτες στο ρόστερ. Το θέμα είναι πόσο χρόνο θα χρειαστεί, καθώς μπήκε κατευθείαν στα βαθιά (προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ με ΠΑΟΚ). Περιμένουμε να προβληματίσει στο ξεκίνημα και να βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου. Από τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρώσει το μεταγραφικό σχεδιασμό του δεν είναι εύκολο να εκτιμήσουμε αν είναι σε θέση να απειλήσει με αξιώσεις την Αϊντχόφεν.
Φέγενορντ
Τι έκανε πέρσι: Παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί στο ξεκίνημα της σεζόν, δεν κατάφερε να μπει «σφήνα» στη δυάδα Αγιαξ – Αϊντχόφεν που μονοπωλεί τους τίτλους τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα ένα αρνητικό σερί στο ξεκίνημα του β’ γύρου (0-0-6) κόντεψε να… τινάξει στον αέρα την προσπάθειά της. Τελικά προσγειώθηκε… ομαλά, κατέκτησε το Κύπελλο και τερμάτισε στην 3η θέση, επιστρέφοντας στα «ευρωπαϊκά» σαλόνια.
Προπονητής: Τζιοβάνι Φαν Μπρόνχορστ (41 ετών). Αμφισβητήθηκε έντονα, ειδικότερα μετά τις 7 σερί ήττες στο πρωτάθλημα (20/12 με 14/2), που ήταν η χειρότερη επίδοση στην ιστορία του συλλόγου. «Άντεξε» με… δεκανίκι τον Ντικ Άντβοκαατ σε ρόλο συμβούλου και, στην πρώτη του σεζόν ως πρώτος προπονητής κατέκτησε το Κύπελλο. Φάνηκε η απειρία του, δεν ήταν λίγα τα περιστατικά απειθαρχίας, ενώ πολλές φορές τα αποδυτήρια «μύριζαν μπαρούτι».
Έδρα: «De Kuip», (51.777)
Μεταγραφές: Δεν έχασε ούτε έναν βασικό έως τώρα, αντιθέτως ενισχύθηκε με τους Γιόργκενσεν (επιθετικός, 15 γκολ και 7 ασίστ πέρσι στην Κοπεγχάγη) και Μπέρχαους (ακραίος επιθετικός, δανεικός από τη Γουότφορντ). Ο δεύτερος επιχειρεί να αναβιώσει την καριέρα του. Προστέθηκε στο ρόστερ και ο τερματοφύλακας Τζόουνς αφού θα λείψουν για μεγάλο χρονικό διάστημα οι δύο πρώτες επιλογές, Φέρμεϊρ και Χαν.
Φιλικά: Το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας το πέρασε στην Αυστρία. Κέρδισε τις Άντερλεχτ (3-1, 16/7), Βάλβαϊκ (2-0, 20/7), Βαλένθια (2-1, 23/7), όμως στο πιο κρίσιμο ματς ήταν κακή, χάνοντας με 1-0 από την Αϊντχόφεν στο Σούπερ Καπ.
Εκτίμηση: Οι υψηλοί στόχοι και οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ, ειδικότερα όταν τις διαχειρίζεται ο αγαπητός στον κόσμο, πλην όμως άπειρος Τζιοβάνι Φαν Μπρόνχορστ, που πέρσι χρειάστηκε τις συμβουλές του Άντβοκαατ για να ανατρέψει την κατάσταση. Το ρόστερ είναι καλό, αν και οι υποχρεώσεις αυξήθηκαν (Γιουρόπα Λιγκ). Το κακό είναι πως δεν υπάρχει η απαραίτητη αρμονία (κακές σχέσεις διοίκησης – οπαδών) που απαιτείται, ώστε η Φέγενορντ να πετύχει το κάτι παραπάνω. Στην πρώτη «στραβή» μπορεί να αρχίσουν τα προβλήματα. Στη θεωρία μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, στην πράξη όμως… δυσκολεύει το πράγμα.
Άλκμααρ
Τι έκανε πέρσι: Όσο έπαιζε στο Γιουρόπα Λιγκ ήταν ασταθής στο πρωτάθλημα (12η στον α’ γύρο). Μόλις αποκλείστηκε (φάση ομίλων) σημείωσε ραγδαία βελτίωση, πέτυχε 9 νίκες στα 10 πρώτα ματς του β’ γύρου και ολοκλήρωσε πανάξια στην 4η θέση. «Αχίλλειος πτέρνα» της ήταν η ανασταλτική λειτουργία, δέχτηκε 53 γκολ, περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα της πρώτης επτάδας (τελείωσε τη σεζόν με 7 διαδοχικά Over και Goal/Goal).
Προπονητής: Γιον Φαν ντεν Μπρομ (49 ετών). Πέρασε στο παρελθόν από τις Ντεν Χάαγκ, Φιτέσε, Άντερλεχτ. Βρίσκεται στον πάγκο της Αλκμααρ από το 2014 και πετυχαίνει το στόχο κάθε σεζόν (ισάριθμα «ευρωπαϊκά» εισιτήρια). Ρισκάρει πολύ επιθετικά, σπάνια αλλάζει το 4-3-3. Παίζει από τα άκρα με τις περισσότερες επιθέσεις να καταλήγουν στον «φουνταριστό».
Έδρα: «AFAS Stadion», (17.082)
Μεταγραφές: Έχασε τον 1ο σκόρερ του πρωταθλήματος Γιάνσεν (27 γκολ, πήγε στην Τότεναμ), όμως τα 22 εκ. ευρώ που αποκόμισε της επέτρεψαν να δώσει βάθος στο ρόστερ. Απέκτησε τους επιθετικούς Βέχορστ (14 γκολ με Χεράκλες), Φράιντεϊ (14/8 στη Λίλεστρομ), αλλά και τον εξτρέμ Σέουτγενς (13 γκολ και 17 ασίστ με την Μπρέντα στη Β’ κατηγορία). Επίσης πρόσθεσε στο δυναμικό της τον στόπερ Φαν Έιντεν (αρχηγός της Ναϊμέγκεν) και δείχνει πλήρης σε όλες τις γραμμές.
Φιλικά: Ξεκίνησε νωρίς την προετοιμασία λόγω των αγώνων με τον ΠΑΣ Γιάννινα για το Γιουρόπα Λιγκ. Είχε μόνο νίκες, χωρίς πάντως να παίξει με κάποιο… μεγαθήριο. Συγκεκριμένα, κέρδισε τις Φόλενταμ (8-1, 9/7), Αλμίρε (4-0, 16/7), Τέλσταρ (3-0, 16/7), Φλίτγουντ (5-0, 20/7), Χέρτα (3-0, 23/7) και Εμεν (3-2, 29/7).
Εκτίμηση: Το «κλειδί» της επιτυχίας θα είναι η βελτίωση στην άμυνα. Πέρσι σκόραρε 70 φορές στο πρωτάθλημα, αλλά τερμάτισε 4η. Πλέον έχει βάθος στο ρόστερ και μπορεί να ανταπεξέλθει στα διαδοχικά ματς. Ταβάνι η 4η θέση, αν πάντως δεν περάσει στους ομίλους του Γιουρόπα, τότε ίσως διεκδικήσει κάτι καλύτερο.
Ουτρέχτη
Τι έκανε πέρσι: Έφτασε 3 φορές στην πηγή (ευρωπαϊκή έξοδος) αλλά… νερό δεν ήπιε. Ηττήθηκε στον τελικό Κυπέλλου από τη Φέγενορντ (2-1), έχασε τη μάχη με την Άλκμααρ για την 4η θέση (απευθείας εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ) και κατέληξε στα πλέι οφ, όπου υπέστη αποκλεισμό-σοκ στον τελικό από τη Χεράκλες. Αρνητική εξέλιξη το ότι δεν εξασφάλισε άδεια συμμετοχής στην Ευρώπη.
Προπονητής: Έρικ τεν Χαχ (46 ετών). Ανέλαβε πέρσι, έδωσε άλλη ταυτότητα στην Ουτρέχτη με το 5-3-2 που εφάρμοσε και αποδείχτηκε «σκληρό καρύδι» για όλες τις ομάδες. Μπορεί να μην πέτυχε τελικά το στόχο του, αλλά και μόνο που έφτασε τόσο ψηλά θεωρήθηκε υπέρβαση, ενώ βελτίωσε σε ατομικό επίπεδο τους ποδοσφαιριστές του. Πολλά υποσχόμενος τεχνικός, θήτευσε στην Μπάγερν Β’ το διάστημα 2013-15.
Έδρα: Stadion Galgenwaard, (23.750)
Μεταγραφές: Περιορισμένες οι κινήσεις, κάτι που δείχνει πως υπάρχει οικονομική στενότητα. Αντλεί παίκτες από τη δεξαμενή των Ακαδημιών (η Γιονγκ Ουτρέχτη ανέβηκε στη Β’ κατηγορία). Κράτησε τον περσινό κορμό πλην των Κουμ (αρ. μπακ), Μπόιμανς (επιθετικός, 10 γκολ, αν και αναπληρωματικός είχε δώσει αρκετές λύσεις). Παραμένει στο ίδιο επίπεδο, αν φυσικά δεν αποχωρήσει ο Γάλλος στράικερ Αλέρ (37/19 πέρσι), ο οποίος βρίσκεται στο «στόχαστρο» αρκετών ευρωπαϊκών ομάδων.
Φιλικά: Απογοήτευσε τον Ιούλιο, δεν κέρδισε ούτε σε ένα από τα 4 ανταγωνιστικά φιλικά που έδωσε. Συγκεκριμένα, ηττήθηκε από Λιρς (2-1, 12/7) και Ουνιόν Βερολίνου (3-0, 30/7), ενώ έφερε 1-1 με τις Μπνέι Γεχούντα (20/7) και Εσπανιόλ (26/7).
Εκτίμηση: Αν τα οικονομικά της προβλήματα δεν την αναγκάσουν να πουλήσει κάποιο από τα αστέρια της, τότε θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο, με την έδρα της να αποτελεί φόβητρο για κάθε ομάδα. Ο Τεν Χαχ έδειξε πως είναι ικανός να «χτίσει» ένα σύνολο που μπορεί να κάνει την υπέρβαση τα επόμενα χρόνια. Η συμμετοχή στα πλέι οφ είναι ο μίνιμουμ, αλλά και συνάμα ο πιο ρεαλιστικός της στόχος.
Χεράκλες
Τι έκανε πέρσι: Αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος, είχε στόχο την άνετη παραμονή και τελικά εξασφάλισε το… τελευταίο εισιτήριο των πλέι οφ, κερδίζοντας στην τελικό της διαδικασίας την Ουτρέχτη (με 3-1 συνολικό σκορ). Μάλιστα ο α’ γύρος τη βρήκε στην 3η θέση (!) και παρότι ήταν ασταθής στο ξεκίνημα του δεύτερου μισού της σεζόν (έχασε και τον πολύτιμο επιθετικό Τανάν το χειμώνα), πέτυχε το μέγιστο δυνατό (6η θέση). Υπέστη μόλις 3 εντός έδρας ήττες (9-5-3).
Προπονητής: Τζον Στέχεμαν (39 ετών). Πήρε άριστα στα περισσότερα ματς σε τακτικό επίπεδο. Πιστώνεται την επιτυχία, ειδικότερα αν αναλογιστεί κανείς πως η Χεράκλες (ανέλαβε το Σεπτέμβρη του 2014) είναι ο πρώτος του επαγγελματικός σταθμός. Αρέσκεται στο να δίνει χώρο στον αντίπαλο και να «χτυπά» στην κόντρα, ενώ λατρεύει τους αυτοματισμούς.
Έδρα: «Polman Stadion», (15.300), συνθετικός χλοοτάπητας
Μεταγραφές: Σημαντική η απώλεια του 1ου σκόρερ Βέχορστ (14 γκολ), ο οποίος συνεχίζει στην Άλκμααρ. Άμεσος αντικαταστάτης του ο Φέρμεϊ, που εντυπωσίασε πέρσι στην Ντε Γκράαφσαπ, αλλά και την U21 της Ολλανδίας. Επίσης αποκτήθηκαν οι ακραίοι επιθετικοί Φαν Μίεχεμ, Κούβας από την Εξέλσιορ, ενώ πρόσθεσε στο δυναμικό της και τον στόπερ Ρ. Πρέπερ (31/2 στην Ντε Γκράαφσαπ) και αρκετούς νεαρούς παίκτες.
Φιλικά: Αντιμετώπισε αντιπάλους χαμηλής δυναμικής. Έχασε με 3-1 από την Πρόισεν Μούνστερ (15/7), κέρδισε 2-0 τη Σπόρτφροιντε Λόττε (19/7) και έφερε ισοπαλία με τις Κόρδοβα (1-1, 23/7), Καραμπούκσπορ (0-0, 30/7). Την Πέμπτη αντιμετωπίζει την Αρούκα στην Πορτογαλία, στη ρεβάνς του 1-1, για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ.
Εκτίμηση: Δεν είναι λίγες οι ομάδες που έχουμε δει να κάνουν υπέρβαση, να βγαίνουν στην Ευρώπη και την επόμενη σεζόν να κινδυνεύουν με υποβιβασμό. Κακά τα ψέματα, η Χεράκλες δεν έχει βάθος στο ρόστερ για να παίζει δύο ματς την εβδομάδα χωρίς απώλειες. Αν προχωρήσει στο Γιουρόπα Λιγκ θα έχει πρόβλημα στο πρωτάθλημα. Πολύ δύσκολα θα τερματίσει στην ίδια θέση με πέρσι.
Γκρόνινγκεν
Τι έκανε πέρσι: Κινήθηκε στη μετριότητα, την 31η αγωνιστική ήταν στην 11η θέση αλλά με 3 σερί νίκες βρέθηκε 7η και συμμετείχε στη διαδικασία των πλέι οφ Ευρώπης, όπου αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τη Χεράκλες, μένοντας εκτός Γιουρόπα Λιγκ έπειτα από 2 χρόνια. Η σεζόν θεωρήθηκε αποτυχημένη και ο προπονητής Φαν ντερ Λόι αποχώρησε (συνεχίζει στη Βίλεμ).
Προπονητής: Ερνέστ Φάμπερ (44 ετών). Θήτευσε στο πλάι του Φιλίπ Κοκού, ήταν βοηθός του στην Αϊντχόφεν για δύο περίπου χρόνια και πέρσι χώρισαν οι δρόμοι τους για να αναλάβει τη νεοφώτιστη Ναϊμέγκεν. Τα πήγε αρκετά καλά, έκανε την υπέρβαση διεκδικώντας έως την τελευταία αγωνιστική την είσοδο στα πλέι οφ, όμως δεν δέχτηκε τις παρεμβάσεις της διοίκησης στο έργο του και αποχώρησε για να αναλάβει την Γκρόνινγκεν.
Έδρα: «Noordlease Stadion», (22.579)
Μεταγραφές: Αποχώρησαν δύο έμπειροι παίκτες, ο στόπερ-αρχηγός Λίντγκρεν και ο φορ Ντε Λέουβ, ο οποίος τα 4 τελευταία χρόνια σημείωσε 46 γκολ στο πρωτάθλημα. Τον πρώτο αντικατέστησε ο Βόσνιος Μεμίσεβιτς (Ράντνικ) και τον 2ο ο Φαν Βέιρτ (11 γκολ με την Εξέλσιορ), με τον μέσο Γένσεν από την Καϊζερσλάουτερν (7 γκολ και 5 ασίστ στη Β' Γερμανίας), να τους πλαισιώνει.
Φιλικά: Αρκετά καλή στην προετοιμασία, κέρδισε τις Τζουργκάρντεν (1-0, 4/7), ACV (4-0, 8/7), ΚΠΡ (3-1, 11/7), Εμεν (6-2, 23/7), ήρθε ισόπαλη με τη Σπάρτα Ρότερνταμ (3-3, 16/7) και ηττήθηκε μόνο από τη Σαουθάμπτον, με 1-0, στην πιο πρόσφατη αναμέτρηση.
Εκτίμηση: Παραδοσιακά ισχυρή στην έδρα της η Γκρόνινγκεν, είχε 10 νίκες σε αυτή πέρσι (μόνο ομάδες της πρώτης τριάδας είχαν περισσότερες). Με νέο προπονητή, ανανεωμένο υλικό και χωρίς τον «βραχνά» των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων μπορεί κάλλιστα να εξασφαλίσει τη συμμετοχή στα πλέι οφ.
Τσβόλε
Τι έκανε πέρσι: Παρότι αποδυναμώθηκε αισθητά, παρουσιάστηκε ανταγωνιστική και θεωρείται επίτευγμα το ότι κατάφερε να εξασφαλίσει θέση στα πλέι οφ, έστω κι αν αποκλείστηκε στη συνέχεια από την Ουτρέχτη (0-0 το εντός έδρας ματς, συνετρίβη 5-2 στη ρεβάνς). Εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την έδρα της, μακριά όμως από αυτή υστέρησε, κυρίως αμυντικά και δέχτηκε 27 γκολ σε 17 ματς.
Προπονητής: Ρον Γιανς (57 ετών). Η παρουσία του είναι ο ουσιαστικός λόγος που η Τσβόλε παραμένει ανταγωνιστική και τερμάτισε στο πρώτο μισό της κατάταξης τα δύο τελευταία χρόνια (6η το 2015, 8η το 2016). Τα καταφέρνει με πενιχρό μπάτζετ, σε σχέση με τις ομάδες που συναγωνίζεται. Έχει... μάτι, βρίσκει ταλαντούχους παίκτες οι οποίο κάνουν τη διαφορά, ερχόμενοι με τη μορφή δανεισμού.
Έδρα: «MAC³PARK Stadion», (12.500), συνθετικός χλοοτάπητας
Μεταγραφές: Αποχώρησαν οι πολύτιμοι Λαμ (στόπερ), Μπούι (μέσος), Μπέκερ (ακραίος επιθετικός) και ο 1ος σκόρερ Φέλντβαϊκ (14 γκολ πέρσι). Ξεχωρίζουν οι προσθήκες των Φαν ντε Πάφερτ (στόπερ, Ντε Γκράαφσαπ), Αχάχμπαρ (επιθετικός, Φέγενορντ) και ο φέρελπις Μαστούρ (φορ, δανεικός από τη Μίλαν). Ποσοτικά έχει τους ίδιους παίκτες, ποιοτικά όμως είναι σαφώς χειρότερη από πέρσι.
Φιλικά: Ήταν ασταθής και είχε αρκετά αμυντικά προβλήματα. Ηττήθηκε από Φένλο (2-1, 8/7), Παναθηναϊκό (4-0, 20/7) και Σαουθάμπτον (4-0, 23/7), ενώ κέρδισε τη Γάνδη (3-0, 15/7) και, στο πιο πρόσφατο ματς, την Γκεντσλέρ (1-0, 30/7).
Εκτίμηση: Αποδυναμώθηκε αισθητά, κάτι που φάνηκε και στα φιλικά, κυρίως όταν αντιμετώπιζε ποιοτικότερες ομάδες. Τα οικονομικά προβλήματα περιορίζουν τις δυνατότητές της, υπάρχει όμως ο Ρον Γιανς που κάθε χρόνο βγάζει… λαγούς από το καπέλο, βελτιώνοντας σημαντικά νεαρούς παίκτες. Δύσκολα θα προλάβει τα πλέι οφ, όμως λογικά δεν θα κινδυνέψει με υποβιβασμό.
Φιτέσε
Τι έκανε πέρσι: Στο πρώτο μισό της σεζόν, όσο στον πάγκο ήταν ο Πίτερ Μποζ (νυν Άγιαξ) τα πήγε περίφημα και ειδικότερα μπροστά στο κοινό της έπαιξε θεαματικό ποδόσφαιρο. Μόλις ο Μποζ αποχώρησε και ανέλαβε ο βοηθός του Ρομπ Μάας είχε σταθερά καθοδική πορεία και δικαίως έμεινε εκτός πλέι οφ. Μάλιστα πήρε μόλις 4 νίκες στο δεύτερο μισό της σεζόν (επίδοση 4-6-7). Το κακό θέαμα και οι αποδοκιμασίες των οπαδών προκάλεσαν την απομάκρυνση του προπονητή Μάας.
Προπονητής: Χενκ Φρέισερ (50 ετών). Η σταθερή παρουσία του τα δύο τελευταία χρόνια στην Ντεν Χάαγκ τον έφερε στο «μπλοκάκι» πιο ισχυρών ομάδων και μόλις εκδήλωσε την επιθυμία να αποχωρήσει τον «καπάρωσαν» οι υπεύθυνοι της Φιτέσε. Εξαιρετικός στο στήσιμο της ομάδας από τακτικής άποψης, ειδικεύεται στο να δίνει χώρο στον αντίπαλο και να εφαρμόζει αντεπιθέσεις.
Έδρα: «GelreDome», (25.500)
Μεταγραφές: Έχασε 3 βασικούς, τον αριστερό μπακ Ντικς (συνεχίζει στη Φιορεντίνα) και τους Μπράουν (μεσοεπιθετικός), Σολάνκε (επιθετικός), που επέστρεψαν στην Τσέλσι (ήταν δανεικοί), με την οποία η Φιτέσε έχει ειδική συνεργασία. Αντιθέτως κράτησε για ένα ακόμα χρόνο τους μέσους Νέιθαν (18/2), Μπέικερ (31/5 πέρσι), που επίσης ανήκουν στο λονδρέζικο σύλλογο, ενώ απέκτησε από τη Νόργουϊτς τον 27χρονο επιθετικό Φαν Φολκσβίνκελ, ο οποίος επιδιώκει να «αναβιώσει» την καριέρα του. Σημαντική και η προσθήκη του Φόορ (ακραίος επιθετικός), από τη Ναϊμέγκεν.
Φιλικά: Δοκίμασε αρκετά σχήματα ο Φρέισερ στην προετοιμασία (στη Σλοβενία), επιθετικά έδειξε καλά δείγματα, όμως αμυντικά προβλημάτισε. Έχασε από Οστάνδη (3-2, 9/7), Γουέστ Μπρομ (2-1, 21/7), Πόρτο (2-1, 23/7), Νιούκαστλ (3-2, 30/7), κέρδισε μόνο τη Ρούμπιν Καζάν (2-1, 16/7).
Εκτίμηση: Αυτή τη φορά ο Φρέισερ διαχειρίζεται ομάδα με υψηλούς στόχους που πρέπει να «κάνει παιχνίδι» και όχι να περιμένει τον αντίπαλο. Αυτό, σε συνδυασμό με την πίεση του κόσμου και την επιθυμία για άμεση επιστροφή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, είναι τα εμπόδια που πρέπει να υπερβεί. Στα θετικά το ποιοτικό ρόστερ που έχει στη διάθεσή του. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη πλην της εισόδου στα πλέι οφ θα είναι αποτυχία.
Ναϊμέγκεν
Τι έκανε πέρσι: Εξέπληξε ευχάριστα ως νεοφώτιστη. Στη μέρα της μπορούσε να δυσκολέψει και να κερδίσει οποιονδήποτε αντίπαλο. Όχι απλά σώθηκε αλλά μέχρι την τελευταία αγωνιστική διεκδικούσε την είσοδο στα πλέι οφ (τερμάτισε 10η). Η χρονιά... χάλασε μετά τις προστριβές του προπονητή Φάμπερ με τους διοικούντες, που οδήγησαν στην απομάκρυνση του πρώτου (ανέλαβε την Γκρόνινγκεν).
Προπονητής: Πέτερ Χιμπάλα (40 ετών). Παρά το νεαρό της ηλικίας του ο Γερμανο-Ολλανδός είναι στο... κουρμπέτι από το 2000, έχοντας θητεύσει στα φυτώρια αρκετών ομάδων της Μπούντεσλιγκα (Ντόρτμουντ, Βόλφσμπουργκ, Λεβερκούζεν, μεταξύ άλλων). Τη σεζόν 2012-13 δοκιμάστηκε ως πρώτος προπονητής της Στουρμ Γκρατς, τερματίζοντας στην 4η θέση.
Έδρα: «Goffertstadion», (12.501)
Μεταγραφές: Αποψιλώθηκε! Έχασε τους καλύτερους παίκτες της, με αποκορύφωμα την επιθετική τριπλέτα Λιμπόμπ, Σάντος, Φόορ, που μαζί πέτυχαν τα 27 από τα 42 τέρματά της στο πρωτάθλημα. Επίσης έφυγαν άλλοι 6 βασικοί. Αποκτήθηκαν 7 παίκτες, οι περισσότεροι από τις μικρές κατηγορίες της Γερμανίας και την Αυστρία (εκεί όπου έχει γνωριμίες ο κόουτς Χιμπάλα). Σαφής αποδυνάμωση σε όλες τις γραμμές.
Φιλικά: Απογοήτευσε στην προετοιμασία σε 3 φιλικά δέχτηκε από 5 γκολ! Συγκεκριμένα έχασε από Στεάουα (1-0, 6/7), Αννόβερο (5-2, 17/7), Ακιλίζ (5-1, 19/7), Ζούλτε Βάρεγκεμ (5-1, 23/7) και Σοσιεδάδ (2-0, 29/7). Κέρδισε μόνο την Αλμίρε, με 3-1 (12/7, ομάδα Β' κατηγορίας).
Εκτίμηση: Η Ναϊμέγκεν έχασε τους ποιοτικότερους παίκτες της και θα έχει στον πάγκο σχετικά άπειρο προπονητή, που δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε ομάδα της Ολλανδίας. Η εικόνα της στα φιλικά δείχνει πως το μέλλον είναι ζοφερό. Άλλωστε για αρκετές ομάδες η δεύτερη σεζόν στην πρώτη κατηγορία είναι δυσκολότερη από την πρώτη. Την περιμένουμε σαφώς χειρότερη από πέρσι, θα είναι από τις ομάδες που θα παλέψουν για την παραμονή.
Ντεν Χάαγκ
Τι έκανε πέρσι: Ταλανίστηκε από εξωαγωνιστικά προβλήματα και τα τερτίπια του Κινέζου μεγαλομετόχου Βανγκ. Κινδύνεψε ακόμα και με χρεοκοπία, όμως τελικά βρέθηκε λύση και τα προβλήματα μετατέθηκαν για το μέλλον. Ηταν από τις λίγες ομάδες της κατηγορίας που έπαιζε κλειστά, έφερε τις περισσότερες ισοπαλίες (13 τον αριθμό), ενώ απέσπασε παραπάνω νίκες εκτός απ' ότι εντός έδρας. Η μείωση του μπάτζετ πάντως προκάλεσε τη φυγή του τεχνικού Χενκ Φρέισερ (ανέλαβε τη Φιτέσε).
Προπονητής: Ζέλικο Πέτροβιτς (50 ετών). Ο Μαυροβούνιος τεχνικός έχει θητεύσει δίπλα σε καλούς προπονητές, όπως οι Χίντινκ, Γιολ, Γκραντ και Άντβοκαατ. Ο τελευταίος μάλιστα θα είναι στο πλάι του ως ειδικός σύμβουλος (συνεργάστηκαν μαζί στην Ανζί και την εθνική Σερβίας), αν και οι σχέσεις τους δεν είναι οι καλύτερες μετά από κάποιες διαφωνίες σε σχέση με παίκτες που αποκτήθηκαν.
Έδρα: Kyocera Stadion, (15.000), συνθετικός χλοοτάπητας
Μεταγραφές: Η μείωση του μπάτζετ δεν είχε ουσιαστικές επιπτώσεις, πέραν της θέσης του τερματοφύλακα, όπου τον σημαντικό Χάνσεν (πήγε στην Ίνγκολσταντ) αντικατέστησε ο αμφιβόλου αξίας Σέτκους, ο οποίος ήρθε από τη Σίβασπορ (υποβιβάστηκε στη Β’ Τουρκίας). Σημαντικές προσθήκες οι Ρομάν (δεξιός μπακ, Ουρακάν), Ελ Μαχντιουΐ (μέσος, Γιονγκ Αγιαξ), κράτησε τα βασικότερα στελέχη της.
Φιλικά: Μπορεί να μην αντιμετώπισε μεγαθήρια, όμως είναι αξιοσημείωτο πως δέχτηκε μόλις ένα γκολ σε 7 ματς της προετοιμασίας! Στα πιο σημαντικά από αυτά κέρδισε τις ΦΚ Αϊντχόφεν (1-0, 15/7), Καραμπούκσπορ (2-0, 23/7) και τον Ηρακλή (1-0, 30/7).
Εκτίμηση: Δεν είμαστε σίγουροι για τις δυνατότητες του τεχνικού Πέτροβιτς. Το μόνο σίγουρο είναι πως έχει παραστάσεις στην καριέρα του (έστω και ως βοηθός). Ο ρόλος του Άντβοκαατ είναι σημαντικός, άλλωστε βοήθησε πέρσι τη Φέγενορντ να ξεπεράσει την αγωνιστική της κάμψη στο ξεκίνημα του β' γύρου. Αστάθμητος παράγοντας η διοικητική ασάφεια, στο αγωνιστικό σκέλος πάντως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επίδοση αντίστοιχη ή καλύτερη της περσινής (11η θέση).
Χέρενφεν
Τι έκανε πέρσι: Πέρασε από 1.000 κύματα. Ξεκίνησε άσχημα, στην 9η αγωνιστική ήταν 14η στη βαθμολογια και απολύθηκε ο τεχνικός Λοντεβέχες. Τη σουλούπωσε, ειδικότερα αμυντικά, ο εμβληματικός Φόπε ντε Χάαν (72 ετών) και ολοκλήρωσε αξιοπρεπώς τη σεζόν, τερματίζοντας στη 12η θέση, πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα είχε υπηρεσιακή διοίκηση, πλέον ανέλαβε επιχειρηματίας εγνωσμένης αξίας και υπάρχει αισιοδοξία για το μέλλον.
Προπονητής: Γιούργκεν Στρέπελ (47 ετών). Από το 2011 έως το 2016 ήταν στον πάγκο της Βίλεμ, την ανέβασε 2 φορές στην πρώτη κατηγορία (2012, 2014), ενώ ενδιάμεσα υποβιβάστηκε (2013). Η περσινή σεζόν δεν ήταν η καλύτερη, αφού χρειάστηκε να παραμείνει μέσω των μπαράζ. Πάντως, αυτό δεν τον εμπόδισε να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του και να αναλάβει τη Χέρενφεν.
Έδρα: Abe Lenstra Stadion (27.224)
Μεταγραφές: Διατήρησε τον περσινό κορμό παικτών, μόνο δύο βασικοί αποχώρησαν, πρόκειται για τον δεξιό μπακ Φαν Ανχολτ (22/0) και τον ηγετικό αμυντικό χαφ Φαν ντεν Μπερχ (26/2, πήρε 3 κόκκινες πέρσι). Στοχευμένες οι προσθήκες, με σημαντικότερες αυτές των Σχάαρς (μέσος, Αϊντχόφεν) και Ρεζά (ακραίος επιθετικός, Τσάρλτον). Και μόνο που κράτησε στο ρόστερ τους δημιουργικούς της παίκτες θεωρείται επιτυχία.
Φιλικά: Έδειξε επιθετικές αρετές απέναντι σε Εμεν (5-1, 8/7), Ος (5-1, 14/7), Γκεντσλέρ (1-0, 14/7), όμως δεν τα κατάφερε στα δύο ματς με πιο ισχυρούς αντιπάλους. Ηττήθηκε από την Άντερλεχτ (3-1, 20/7) και τη Σοσιεδάδ (2-0, 30/7). Θετικό στοιχείο ο πλουραλισμός που είχε στην επίθεση.
Εκτίμηση: Η Χέρενφεν υπολειτουργούσε πέρσι, άλλαξε διοίκηση, προπονητή και πλέον πατά σταθερά στα πόδια της. Δείχνει ενισχυμένη, αν δεν αποδυναμωθεί μέχρι τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου, τότε πιστεύουμε πως έχει τα φόντα να διεκδικήσει μια θέση στα πλέι οφ Ευρώπης.
Τβέντε
Τι έκανε πέρσι: Ακροβατούσε σε τεντωμένο σχοινί και πληρώνει οικονομικές ατασθαλίες και παρατυπίες της προηγούμενης διοίκησης. Της αφαιρέθηκαν 3 βαθμοί, τιμωρήθηκε με αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ η διοργανώτρια αρχή αποφάσισε αρχικά να την υποβιβάσει στη Β' κατηγορία. Ακολούθησε δικαστικός αγώνας, τον οποίο κέρδισε και οριστικά πλέον θα αγωνιστεί στην Έρεντιβιζι. Στο αγωνιστικό σκέλος, παρέπαιε στο πρώτο μισό της σεζόν, αλλά «ρέφαρε» στο β' γύρο και τερμάτισε στη 13η θέση.
Προπονητής: Ρενέ Χάκε (44 ετών). Ανέλαβε στα τέλη Αυγούστου, χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να σουλουπώσει την ομάδα, που παρέπαιε αγωνιστικά και τα κατάφερε ανανεώνοντας μέχρι το 2017. Κέρδισε το σεβασμό των παικτών και κυρίως του κόσμου. Η Τβέντε είναι μόλις ο δεύτερος σταθμός στην καριέρα του (ως πρώτος προπονητής), μετά τη θητεία του στον πάγκο της Εμεν (2010-12).
Έδρα: De Grolsch Veste (30.014)
Μεταγραφές: Αποχώρησαν βασικές μονάδες, οι Ουβινί (στόπερ), Γκουτιέρες (μέσος) και Ελ Αζουζί (επιθετικός), ενώ 6 ομάδες ενδιαφέρονται για τον Ζίγεχ (17 γκολ και 12 ασίστ στο περσινό πρωτάθλημα), που είναι ο πολυτιμότερος παίκτης της. Τα οικονομικά προβλήματα παραμένουν (οι οπαδοί έκαναν έναν ακόμη έρανο), οι 5 από τους 6 παίκτες που προστέθηκαν στο ρόστερ είναι δανεικοί, σημαντική θεωρείται η μονιμοποίηση του στόπερ Τέσκερ.
Φιλικά: Προβλημάτισε στην προετοιμασία (στη Γερμανία), δεν κέρδισε σε κανένα από τα ανταγωνιστικά ματς που έδωσε. Συγκεκριμένα, ηττήθηκε από Νόρτζελαντ (1-0, 6/7), ΠΑΟΚ (2-0, 16/7), Σαουθάμπτον (2-1, 27/7) και αναδείχτηκε ισόπαλη με την Αλταβούν (3-3, 23/7) και την Κόνιασπορ (1-1, 30/7).
Εκτίμηση: Μπορεί να απέφυγε μέσω της δικαστικής οδού τον υποβιβασμό η Τβέντε, όμως θα δυσκολευτεί αρκετά φέτος, παρά τη σημαντική συνεισφορά των οπαδών της. Αποδυναμώθηκε, δεν πατά σε σταθερές βάσεις (αρκετοί δανεικοί στο ρόστερ), ενώ αν αποχωρήσει και ο MVP Ζίγεχ, αναμένεται να κινδυνέψει για τα καλά.
Ρόντα
Τι έκανε πέρσι: Ξεκίνησε καλά αν αναλογιστεί κανείς πως είχε μόλις ανέβει από τη Β' κατηγορία, ήταν 7η στην 9η αγωνιστική, όμως έκτοτε ακολούθησε καθοδική πορεία, παρότι απέκτησε 8 παίκτες στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Έκλεισε τη σεζόν με 5 ήττες στις 6 τελευταίες αγωνιστικές (14η θέση) και χώρισαν οι δρόμοι της με τον προπονητή Ντάριγιε Κάλεζιτς, ο οποίος ήρθε σε σύγκρουση με τη διοίκηση και τον τεχνικό διευθυντή, Τον Κάανεν.
Προπονητής: Γιάννης Αναστασίου (43 ετών). Πρώτη δουλειά για τον Έλληνα τεχνικό μετά τη λήξη της συνεργασίας του με τον Παναθηναϊκό (Νοέμβριος του 2015). Επιστρέφει σε μια ομάδα που πρόσφερε ως παίκτης, πετυχαίνοντας 48 γκολ σε 114 συμμετοχές, το διάστημα 2000-04. Θετική εξέλιξη η βελτίωση των οικονομικών του συλλόγου, που έδωσε τη δυνατότητα μεταγραφικής ενίσχυσης.
Έδρα: Parkstad Limburg Stadion (19.979), συνθετικός χλοοτάπητας
Μεταγραφές: Ριζική ανανέωση έγινε στο ρόστερ της, 14 παίκτες αποχώρησαν, 15 προστέθηκαν σε αυτό. Χαρακτηριστικό το ότι από τους 8 που είχαν έρθει το χειμώνα, αποτέλεσαν παρελθόν οι 6. Απώλειες οι Σβίνκελς (στόπερ-αρχηγός), Νταϊκχάουζεν (δεξιός μπακ), Φάικ (μέσος), ξεχωρίζουν οι προσθήκες των Μπρούβερς (στόπερ, Γκλάντμπαχ), Αουάσαρ (μέσος, Εξέλσιορ), Σχαχίν (επιθετικός, ΦΣΒ Φρανκφούρτης).
Φιλικά: Ολοκλήρωσε χωρίς ήττα την προετοιμασία (7-2-0), αν και αντιμετώπισε σχετικά «βατές» ομάδες. Στα πιο ανταγωνιστικά παιχνίδια κέρδισε τις Ααχεν (1-0, 16/7), Φλίτγουντ (1-0, 23/7), Μαγιόρκα (3-1, 27/7), ενώ αναδείχτηκε ισόπαλη με τη Χέλμοντ (1-1, 19/7) και τη Μπέρμπιγχαμ (0-0, 30/7).
Εκτίμηση: Πολλά τα ερωτηματικά, καθώς υπήρξαν σαρωτικές αλλαγές στη Ρόντα. Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά (προετοιμασία), αν και το λογικό είναι πως ο Γιάννης Αναστασίου θα χρειαστεί λίγο χρόνο, με πρωταρχικό στόχο τη βελτίωση στα εντός έδρας ματς (μόλις 3 νίκες πέρσι). Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν χειρότερες ομάδες στην κατηγορία, εφικτός στόχος η παραμονή.
Εξέλσιορ
Τι έκανε πέρσι: Παρότι είχε το μικρότερο μπάτζετ κέρδισε κρίσιμα ματς και κατάφερε να παραμείνει απευθείας στην κατηγορία (15η θέση). Απέφυγε τα μπαράζ κερδίζοντας την τελευταία αγωνιστική την υποβιβασμένη Καμπούρ. Η συνολική εικόνα που άφησε, κυρίως στα εκτός έδρας ματς, πάντως, ήταν αρνητική και είχε ως συνέπεια τη λύση της συνεργασίας με τον προπονητή Αλφόνς Χρούνενταϊκ.
Προπονητής: Μίτσελ Φαν ντερ Χάαχ (44 ετών). Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από την Πορτογαλία και τους πάγκους των Μαρίτιμο (2009-10), Μπελενένσες (2012-13). Πέρασε από τον Ερμή Αραδίππου (2015) για να καταλήξει πέρσι στη ΦΚ Αϊντχόφεν, με την οποία τερμάτισε στην 4η θέση της Β' κατηγορίας (έχασε την άνοδο στα μπαράζ). Λάτρης της τακτικής, οι ομάδες του βασίζονται στις στημένες φάσεις.
Έδρα: Stadion Woudestein (3.785), συνθετικός χλοοτάπητας.
Μεταγραφές: Έχασε τη ραχοκοκαλιά της, έφυγαν 7 βασικοί, με κυριότερες απώλειες τον 1ο σκόρερ Φαν Βέιρτ (11 γκολ πέρσι), τους μέσους Κράους, Αουάσαρ, Στανς, Κούβας και τον αρχηγό Φίσερ (στόπερ). Απέκτησε παίκτες από το... 2ο ράφι, ξεχωρίζουν οι Κόολβαϊκ (μέσος, Τρέντσιν) και Φρέντι (ακραίος επιθετικός, Μπελενένσες). Φαίνεται αισθητά αποδυναμωμένη.
Φιλικά: Προβλημάτισε στην προετοιμασία, κυρίως στο επιθετικό σκέλος. Στα 4 τελευταία φιλικά υπέστη 3 ήττες, από Γκόου Αχέντ (1-0, 16/7), Ος (3-0, 26/7), Εσπανιόλ (3-0, 30/7), ενώ κέρδισε μόνο τη Χέλμοντ (2-1, 23/7), ομάδα που αγωνίζεται στη Β' κατηγορία.
Εκτίμηση: Η Εξέλσιορ έχασε παίκτες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υπέρβαση που έκανε τα 2 τελευταία χρόνια (παρέμεινε κόντρα στα προγνωστικά). Αν δεν βελτιώσει το επιθετικό πρόβλημα που έδειξε στα φιλικά και ξεκινήσει με αρνητικά αποτελέσματα τότε θα βρεθεί στις τελευταίες θέσεις και δύσκολα θα «ξεκολλήσει» από αυτές. Είναι το πρώτο φαβορί για τον απευθείας υποβιβασμό.
Βίλεμ
Τι έκανε πέρσι: Η δεύτερη χρονιά στην πρώτη κατηγορία αποδείχτηκε πολύ πιο δύσκολη από την πρώτη. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο τραυματισμός σημαντικών παικτών και το ότι έμεινε χωρίς καθαρόαιμο επιθετικό για περίπου 6 μήνες. Τελικά εξασφάλισε την παραμονή στα μπαράζ (απέκλεισε τις Αλμίρε και Μπρέντα), όμως έχασε τον προπονητή Γιούργκεν Στρέπελ, που βρισκόταν στον πάγκο της από το 2011 (ανέλαβε τη Χέρενφεν).
Προπονητής: Φαν ντερ Λόι (44 ετών). Έφτιαξε όνομα στην Γκρόνινγκεν. Το 2014 την έβγαλε στο Γιουρόπα Λιγκ μέσω της διαδικασίας των πλέι οφ, ενώ το 2015 κατέκτησε το Κύπελλο. Δεν ήταν κακή η περσινή χρονιά του σε αυτή, απλά δεν έκανε την υπέρβαση και αναζήτησε νέο σταθμό στην καριέρα του, στο Τίλμπουρχ. Οι ομάδες του αποδίδουν εξαιρετικά εντός έδρας, όμως χάνουν δυναμική όταν απομακρύνονται από αυτή.
Έδρα: Koning Willem II Stadion (14.637)
Μεταγραφές: Έγινε... ξεκαθάρισμα στο ρόστερ, μαζί με τα ξερά «κάηκαν» και τα χλωρά. Παρελθόν αποτελούν οι μέσοι Φαν ντερ Φέλντεν, Μπράμπερ, ο δεξιός μπακ Φαν ντερ Στράουκ και ο φορ Αντερσεν, όλοι τους ήταν βασικοί. Τα κενά τους πάντως καλύφθηκαν επιεικώς, στην προετοιμασία ξεχώρισε ο επιθετικός Σολ (8 γκολ), που προέρχεται από τις ρεζέρβες της Βιγιαρεάλ.
Φιλικά: Δεν υπέστη ούτε μία ήττα στην προετοιμασία (5-2-0). Στα πιο ανταγωνιστικά φιλικά κέρδισε τις Ντε Γκράαφσαπ (8-1, 16/7), Ντόρντρεχτ (1-0, 26/7), Μαγιόρκα (2-1, 30/7-πρόβα τζενεράλε), ενώ έφερε ισοπαλία με τις Ος (1-1, 2/7) και Γάνδη (1-1, 23/7).
Εκτίμηση: Οι μπουκ τοποθετούν τη Βίλεμ στα φαβορί για υποβιβασμό. Δεν είναι έτσι, έχει αξιόλογο ρόστερ, πιστεύουμε πως η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία θα τη βοηθήσει, ενώ έδειξε ενθαρρυντικά στοιχεία στην προετοιμασία. Αν βρει λύσεις στην επιθετική δυστοκία (πέτυχε μόλις 35 γκολ σε 34 ματς πέρσι στην κανονική περίοδο), τότε μπορεί εύκολα να παραμείνει.
Σπάρτα Ρότερνταμ
Τι έκανε πέρσι: Δεν ήταν το πρώτο φαβορί για άνοδο, όμως εκμεταλλεύτηκε τα στραβοπατήματα της Μπρέντα, βρέθηκε στην κορυφή την 14η αγωνιστική και παρέμεινε σε αυτή μέχρι το τέλος, κερδίζοντας πανάξια το πρωτάθλημα της Β' κατηγορίας. Θα μπορούσε μάλιστα η διαφορά της από τη 2η θέση να είναι μεγαλύτερη των 4 βαθμών, αν δεν χαλάρωνε στο κλείσιμο της σεζόν (μόλις 2 νίκες στις 8 τελευταίες αγωνιστικές).
Προπονητής: Άλεξ Πάστοορ (49 ετών). Ανέλαβε πρόπερσι τον Ιανουάριο, έφτιαξε την ομάδα ακριβώς όπως την ήθελε και έφτασε στην υπέρβαση με μεθοδικότητα και σχέδιο. Δεν είναι «πρωτάρης», έχει περάσει από τους πάγκους των Εξέλσιορ (2009-11), Ναϊμέγκεν (2011-13) και Σλάβια Πράγας (2014). Έχει προηγούμενα με την Άλκμααρ, καθώς είχε φύγει κακήν-κακώς πριν αναλάβει τη Σπάρτα (ήταν βοηθός του Φαν Μπάστεν).
Έδρα: Sparta-Stadion Het Kasteel (11.026)
Μεταγραφές: Αποχώρησαν 10 παίκτες, μόλις ένας από αυτός ήταν βασικός. Κράτησε το κορμό με τον οποίο έκανε πρωταθλητισμό πέρσι και ενισχύθηκε σε όλες τις γραμμές. Αξιοσημείωτες οι προσθήκες των Πίντο (αριστερός μπακ, Σατορού), Φρίεντς (στόπερ, Γκόου Αχέντ), Φελίσια (ακραίος επιθετικός, Αδελαΐδα), Ελ Αζουζί (επιθετικός, Γιονγκ Αγιαξ – 5 γκολ στην προετοιμασία).
Φιλικά: Αγωνίστηκε συνολικά 10 φορές στην προετοιμασία και δεν υπέστη ούτε μία ήττα (6-4-0). Αξιοσημείωτες οι ισοπαλίες με Άουγκσμπουργκ (0-0, 23/7), Γκρόνινγκεν (3-3, 16/7) και Μπρέντα (2-2, 30/7). Κέρδισε τις Φόλενταμ (3-1, 15/7), Βάτενς (1-0, 18/7).
Εκτίμηση: Οι οιωνοί είναι με το μέρος της. Τα 4 τελευταία χρόνια η πρωταθλήτρια της Β' κατηγορίας εκπλήσσει ευχάριστα στην πρώτη της χρονιά στην Α’. Το 2013 η Τσβόλε τερμάτισε 11η, το 2014 η Καμπούρ 12η, το 2015 η Βίλεμ 9η και πέρσι η Ναϊμέγκεν 10η. Από τη στιγμή που κράτησε του πρωταγωνιστές της περσινής σεζόν, μπορεί να καταφέρει κάτι αντίστοιχο.
Γκόου Αχέντ
Τι έκανε πέρσι: Σε μία αγωνιστική σεζόν που κράτησε σχεδόν 11 μήνες (έπαιζε στον 1ο προκριματικό του Γιουρόπα μέσω fair play, παρότι αγωνιζόταν στη Β' κατηγορία-αποκλείστηκε από τη Φερεντσβάρος), πανηγύρισε την άμεση επιστροφή της στην πρώτη κατηγορία. Καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία έπαιξε η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Χανς Ντε Κόνινχ (στα τέλη Φλεβάρη). Τη βελτίωσε σε όλους τους τομείς, έφτασε έως τα πλέι οφ (μέσω της 5ης θέσης) και απέκλεισε κατά σειρά Φένλο, Ντε Γκράαφσαπ.
Προπονητής: Χανς ντε Κόνινχ (56 ετών). Έχει αρκετά μεγάλη εμπειρία, κυρίως σε ομάδες της Β' κατηγορίας, πιο πρόσφατο πέρασμά του ήταν από τη Φόλενταμ, το διάστημα 2012-15. Συνέβαλε τα μέγιστα και αναμόρφωσε αγωνιστικά την Γκόου Αχέντ από τότε που πήρε τα ηνία της, πιστώνεται την επιτυχία.
Έδρα: De Adelaarshorst (10.000)
Μεταγραφές: Ψώνισε από το ράφι της δεύτερης κατηγορίας, όμως απέκτησε έναν ενδεκαδάτο παίκτη σε κάθε γραμμή, τους Σ. Φίσερ (στόπερ, Εξέλσιορ), Μπραντς (μέσος, 11 γκολ με την Μπρέντα) και Χέντρικς (επιθετικός, 14 γκολ με τον Γιονγκ Αγιαξ). Έξι παίκτες αποχώρησαν, 3 από αυτούς ήταν βασικοί, δεν προέκυψε κενό σε κάποια θέση.
Φιλικά: Αντιμετώπισε ως επί το πλείστον ομάδες χαμηλής δυναμικότητας. Κέρδισε Εξέλσιορ (1-0, 16/7) και Ακιλίζ (1-0, 23/7), ηττήθηκε από την Αλ Τζαζίρα (3-1, 29/7) και έφερε 1-1 με τον Ηρακλή (26/7). Δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα από τις συγκεκριμένες αναμετρήσεις.
Εκτίμηση: Ως η ομάδα που πήρε το τελευταίο εισιτήριο για την πρώτη κατηγορία, είναι λογικό να θεωρείται ένα από τα φαβορί για να υποβιβαστεί. Ο ρεαλιστικός στόχος της είναι να αποφύγει την τελευταία θέση. Πιστεύουμε πως για το στόχο αυτό θα παλέψει με την Εξέλσιορ και της δίνουμε ένα ισχνό προβάδισμα.
Filios
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα