Ένα από τα πιο συγκλονιστικά πρωταθλήματα ζήσαμε την περσινή χρονιά στη Segunda Division με 10 ομάδες να κυνηγούν την άνοδο μέχρι και 2 αγωνιστικές πριν το τέλος, με την τελική εξάδα να διαμορφώνεται κυριολεκτικά στα τελευταία λεπτά των αγώνων και παράλληλα να έχουμε και εκπλήξεις όσον αφορά τον υποβιβασμό των ομάδων. Η κατηγορία υπόσχεται και φέτος αμφίρροπες αναμετρήσεις και πολλοί θα είναι οι διεκδικητές για τα τρία εισιτήρια που οδηγούν στην άνοδο.
Πρόκειται για ένα μαραθώνιο 42 αγωνιστικών με τις δύο πρώτες ομάδες να εξασφαλίζουν την απευθείας άνοδο. Οι επόμενες 4 ομάδες βάση της κατάταξης θα αγωνιστούν σε αγώνες μπαράζ (ο 3ος με τον 6ο και ο 4ος με τον 5ο) σε διπλούς αγώνες. Οι νικητές των ζευγαριών θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε διπλούς αγώνες για μία θέση που δίνει την άνοδο. Ιδιαιτερότητα, ότι σε περίπτωση ίδιου σκορ μετά το πέρας των 2 αγώνων το πλεονέκτημα έχει αυτός που τερμάτισε υψηλότερα στην κανονική περίοδο. Όσο για τον υποβιβασμό, πέφτουν απευθείας οι ομάδες που θα τερματίσουν στις τελευταίες 4 θέσεις του βαθμολογικού πίνακα.
Αλκορκόν
Τι έκανε πέρσι: Πραγματοποίησε μία αρκετά καλή σεζόν πέρσι η Αλκορκόν που τερμάτισε όμως άδοξα διότι δεν κατάφερε να κερδίσει μία θέση στα πλέι οφ ανόδου. Αυτό έγινε γιατί υστερούσε στην τριπλή ισοβαθμία απέναντι στην Οσασούνα και στη Σαραγόσα. Γενικά στάθηκε καλά σε όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου και κρατούσε συνήθως χαμηλά το σκορ με αποτέλεσμα τα 29 από τα 42 της παιχνίδια να έρθουν under 2,5.
Προπονητής: Νέος προπονητής στην ομάδα θα είναι ο 40χρονος Ρουμάνος Κοσμίν Μάριους Κόντρα ο οποίος είναι γνώστης της ισπανικής πραγματικότητας αφού εργάστηκε για λογαριασμό της Χετάφε και της Φουενλαμπράντα στο παρελθόν. Το αγαπημένο του σύστημα είναι το 4-2-3-1.
Έδρα: Santo Domingo (7.000)
Μεταγραφές: Μεγάλες αλλαγές στο φετινό ρόστερ της ομάδας καθώς αποχώρησαν αρκετοί βασικοί παίκτες όπως ο κεντρικός αμυντικός Τσεμά ο οποίος πουλήθηκε στην Λεβάντε, ο κεντρικός μέσος Ινσά που πήγε επίσης στην Λεβάντε, ο μέσος Φαούστο (Οσασούνα) και ο μέσος Καμπανιά (Σαμπντόρια). Ωστόσο όμως ενισχύθηκε κιόλας αποκτώντας τον τερματοφύλακα Ντιμίτροβιτς από την Τσάρλτον και τους κεντρικούς αμυντικούς Ναβάρο και Γκονζάλες από Λεβάντε και Τίργκου αντίστοιχα. Σημαντικές οι προσθήκες των δανεικών Λουίς Φερνάντεθ (επιθετικός, Λα Κορούνια) και Κάρλος Λούκου (εξτρέμ, Ιντερνασιονάλ).
Φιλικά: Τέσσερις φιλικές αναμετρήσεις έδωσε η ομάδα. Στην πρώτη κόντρα στην Πονφεραντίνα έφερε λευκή ισοπαλία ενώ στη δεύτερη ήρθε και πάλι ισόπαλη αυτή τη φορά κόντρα στη Τολέδο εκτός έδρας αλλά με παίκτη λιγότερο το τελευταίο μισάωρο. Στις υπόλοιπες δύο επικράτησε κόντρα στη Λεγκάνες και στην Φουενλαμπράδα με σκορ 1-0 και 2-1 αντίστοιχα.
Εκτίμηση: Η Αλκορκόν είναι μια σταθερή ομάδα που μπορεί να τερματίσει άνετα στο πρώτο μισό του βαθμολογικού πίνακα. Ίσως φέτος να θέλει το κάτι παραπάνω αφού φέτος έχασε την συμμετοχή της στα πλέι οφ την τελευταία αγωνιστική.
Αλμερία
Τι έκανε πέρσι: Μετά τον περσινό υποβιβασμό της στην δεύτερη κατηγορία δεν κατάφερε ούτε τον στόχο της άνετης παραμονής της καθώς κατάφερε να αποφύγει τον υποβιβασμό την τελευταία αγωνιστική, χάρη στους 8 βαθμούς που συγκέντρωσε στις τελευταίες τέσσερις αναμετρήσεις. Το πλάνο με τους νεαρούς παίχτες δεν πέτυχε και φέτος πρέπει να αλλάξει αρκετά πράγματα.
Προπονητής: Στην ομάδα μάλλον θα παραμείνει σαν πρώτος προπονητής ο πρώην επιθετικός της ομάδας Σοριάνο ο οποίος ανέλαβε πέρσι την ομάδα στα δύσκολα στις τελευταίες αγωνιστικές και κατάφερε να την διατηρήσει στην κατηγορία.
Έδρα: De los Juegos Mediterráneos (21.350)
Μεταγραφές: Λίγες οι κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι καθώς απέκτησε τον κεντρικό αμυντικό Τρουγίλλο (Λεβάντε), τον κεντρικό μέσο Ντιαμάνκα (Σαραγόσα) και τον εξτρέμ Φιντέλ (Κόρδοβα). Από την άλλη είχαμε αρκετές αποχωρήσεις αφού έφυγαν ο μπακ Μίτσελ (Λας Πάλμας), ο επιθετικός Πουέρτας (ελεύθερος) και ο αμυντικός Κουεγιάρ (ελεύθερος). Επίσης τελείωσαν οι δανεισμοί των Σάβελιτς (αμυντικός, Ρασίνγκ), Ρέγιες (αμυντικός μέσος, Μπέτις), Φαταού (αμυντικός μέσος, Γρανάδα) και Ραμίρεζ (εξτρέμ, Κολοράντο).
Φιλικά: Η Αλμερία έδωσε φέτος 7 φιλικά παρουσιάζοντας καλό πρόσωπο στα περισσότερα εξ αυτών έχοντας 5 νίκες. Στα υπόλοιπα έφερε μία ισοπαλία εντός έδρας με 2-2 κόντρα στη Λεβάντε αλλά γνώρισε και μία σημαντική ήττα με το εμφατικό 4-0 στην έδρα της Μάλαγα.
Εκτίμηση: Η Αλμερία σίγουρα σαν πρώτο στόχο φέτος θα έχει καταρχήν την άνετη παραμονή και από εκεί και πέρα να τερματίσει όσο πιο ψηλά γίνετε στον βαθμολογικό πίνακα.
Κάντιθ
Τι έκανε πέρσι: Πέρσι η χρονιά για την Κάντιθ τελείωσε με τον καλύτερο τρόπο αφού κατάφερε να εξασφαλίσει την άνοδο στην δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας. Αρχικά τερμάτισε τέταρτη στον τέταρτο όμιλο και πήρε το εισιτήριο για τα μπαράζ ανόδου. Στη συνέχεια απέκλεισε σε διπλά παιχνίδια με τη σειρά τη Ρασίνγκ Φερόλ, τη Σανταντέρ και τέλος την Χέρκουλες. Επιστρέφει στην κατηγορία ύστερα από έξι χρόνια.
Προπονητής: Προπονητής της ομάδας είναι ο 50χρονος Αλβάρο Κερβέρα Ντίαθ ο οποίος ανέλαβε την ομάδα στις 18/04/16. Μετά την καλή του πορεία στα πλέι οφ ανόδου η ομάδα τον επιβράβευσε διατηρώντας τον στον πάγκο της.
Έδρα: Estadio Ramón de Carranza (22.000)
Μεταγραφές: Μεγάλες αλλαγές στο ρόστερ της ομάδας καθώς φαίνεται να ενισχύεται σημαντικά μετά την απόκτηση των μπακ Κάρπιο (Αλαβές) και Ρουίθ (Λεγκάνες), των μέσων Αλβάρο Γκαρθία (Γρανάδα), Αμπντουλά (Λοριάν) και Χιντάλγκο (Γιουβέντους), των επιθετικών Κρουζ (Αλμπαθέτε), Σανταμαρία (Αθλέτικ Μπιλμπάο) και Ορτούνο (Λας Πάλμας) καθώς και του τερματοφύλακα Χεσούς Φερνάντε (Γρανάδα). Από την ομάδα αποχώρησαν οι δανεικοί Λόλο (επιθετικός, Μπενφίκα Β΄) και Αριντάνε (κεντρικός αμυντικός, Γρανάδα).
Φιλικά: Πραγματοποίησε καλές εμφανίσεις στα φιλικά καθώς επικράτησε και στα τρία πρώτα που έδωσε αντιμετωπίζοντας την Μπαρμπάτε, την Οσασούνα και τη Ροτένα. Στα πιο δυνατά της φιλικά πριν την πρεμιέρα του πρωταθλήματος, έφερε ισοπαλία με 1-1 κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης αλλά επικράτησε με 3-2 στα πέναλτι και έχασε από την Μάλαγα μία μέρα μετά με 2-1.
Εκτίμηση: Πρώτος στόχος της ομάδας θα είναι φυσικά η παραμονή της στην κατηγορία. Βέβαια η Κάντιθ όπως έδειξε και πέρσι και στα φιλικά διαθέτει μία αξιόλογη ομάδα που ίσως θα μπορούσε να κάνει το κάτι παραπάνω φέτος.
Κόρδοβα
Τι έκανε πέρσι: Η Κόρδοβα έκανε μία πολύ καλή σεζόν πέρσι δικαιώνοντας τις προσδοκίες των οπαδών της αφού κατάφερε να τερματίσει πέμπτη και να πάρει ένα εισιτήριο για τα πλέι οφ ανόδου. Δυστυχώς όμως για αυτήν εκεί δεν τα κατάφερε τόσο καλά διότι αποκλείστηκε στα πρώτα ματς από τη Χιρόνα ύστερα όμως από έναν επεισοδιακό δεύτερο αγώνα όπου το παιχνίδι κρίθηκε στην παράταση.
Προπονητής: Η ομάδα θα συνεχίσει και αυτή τη σεζόν με τον 47χρονο Ισπανό κόουτς Χοσέ Λουίς Όλτρα, ο οποίος είναι καλός γνώστης του ισπανικού πρωταθλήματος αφού έχει διατελέσει προπονητής σε αρκετές ισπανικές ομάδες. Αγαπημένο του σύστημα είναι το 4-2-3-1.
Έδρα: Nuevo Arcángel (25.100)
Μεταγραφές: Σημαντικές απώλειες στην επιθετική της γραμμή καθώς χάνει τους δύο πρώτους σκόρερ της. Ο επιθετικός Αντόνε και δεύτερος σκόρερ πέρσι στο πρωτάθλημα πουλήθηκε με 4 εκατομμύρια στην Λα Κορούνια και ο εξτρέμ δεύτερος σκόρερ της ομάδας Φιντέλ μετακομίζει στην Αλμερία. Επίσης χάνει τον επίσης επιθετικό Ίσκο (Μουανγκονγκ) και τον βασικό μπακ Στανκεβίσιους. Τέλος έληξαν οι δανεισμοί των Πέρεθ (αμυντικός, Βαγιαδολίδ) και Ραούλ Ντε Τόμας (επιθετικός, Καστίγια). Απέκτησε τον τερματοφύλακα Πάουελ Κίζεκ από την Εστορίλ, τον επιθετικό Ρόντρι από το Μόναχο 1860, τον μέσο Εντού Ράμος (Αλμπαθέτε) και τους κεντρικούς αμυντικούς Ροντρίγκεθ (Θέλτα) και Κάρο (Μπέτις). Επίσης πήρε τον μπακ Αντονίτο (Αλμπαθέτε) και τον εξτρέμ Αλφάρο (Βαγιαδολίδ).
Φιλικά: Η Κόρδοβα έχει δώσει μόλις δύο φιλικά καθώς η αναμέτρηση με την ολλανδική Ντε Χάαγκ ακυρώθηκε. Ο απολογισμός όμως δεν ήταν καλός γιατί έφερε ισοπαλία με τη Χέρακλες εκτός και σκορ 1-1, και στο άλλο παιχνίδι γνώρισε την ήττα με 1-0 από τη Γρανάδα εντός έδρας.
Εκτίμηση: Αν της βγουν οι μεταγραφές θα μπορέσει να κάνει παρόμοια πορεία και να διεκδικήσει μία θέση στα πλέι οφ. Αλλά μετά τις σημαντικές απώλειες στην επιθετική της γραμμή τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα.
Έλτσε
Τι έκανε πέρσι: Αν εξαιρέσει κανείς τις τελευταίες αγωνιστικές η Έλτσε τα πήγε αρκετά καλά αφού ήταν πάντα μέσα ή κοντά στις θέσεις που οδηγούσαν στα πλέι οφ. Στα τελευταία 9 παιχνίδια κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 6 βαθμούς και αυτούς από ισάριθμες ισοπαλίες με αποτέλεσμα αντί να διεκδικήσει μέχρι τέλους μία θέση στην εξάδα να τερματίσει στη μέση του βαθμολογικού πίνακα.
Προπονητής: Καινούργιος προπονητής θα κάθεται από φέτος στον πάγκο της ομάδας. Πρόκειται για τον 43χρονο Ισπανό Αλμπέρτο Τορίλ. Βέβαια είχε μείνει μακρυά από τη θέση του πρώτου προπονητή αρκετό καιρό αφού τελευταία φορά που ήταν στο τιμόνι μιας ομάδας ήταν το 2013. Έχει υπηρετήσει στις μικρές ομάδες της Ρεάλ Μαδρίτης από διάφορα πόστα για αρκετά χρόνια.
Έδρα: Manuel Martínez Valero (36.017)
Μεταγραφές: Μεγάλες αλλαγές για την Έλτσε από την οποία αποχωρούν 19 παίκτες και έρχονται ή επιστρέφουν από δανεισμό άλλοι 14. Οι σημαντικότερες αποχωρήσεις είναι αυτές των μέσων Φαζ (Λα Κορούνια), Κριστάλντο (Μπόκα Τζούνιορς) και Ροντρίγκεθ (Χιχόν) και του τερματοφύλακα Χιμένεθ (Ουέσκα). Επίσης φύγαν οι εξτρέμ Εσπινόζα (Λεβάντε) και Μορένο (Βαγιεκάνο) και ο μπακ Μαρτίνεθ (Μπέτις). Από την άλλη σημαντικές προσθήκες είναι αυτή του εξτρέμ Πέδρο (Σαραγόσα), του τερματοφύλακα Χουάν Κάρλος (Βαγιεκάνο) και των μέσων Ντόρθα (Σαραγόσα) και Ματίγια (ελεύθερος).
Φιλικά: Η ομάδα έδωσε αρκετά φιλικά 8 σε αριθμό αλλά τα συμπεράσματα είναι ανάμεικτα. Στην αρχή ξεκίνησε καλά αφού είχε 3 νίκες σε πέντε παιχνίδια αλλά στα υπόλοιπα τρία πήρε μόνο μία ισοπαλία. Βέβαια οι ομάδες που αντιμετώπισε δεν ήταν υψηλής δυναμικότητας πλην της Μούρθια όπου ηττήθηκε εκτός έδρας με 1-0.
Εκτίμηση: Η Έλτσε φέτος θα είναι άλλη ομάδα καθώς έκανε πολλές αλλαγές και πρέπει να περιμένουμε το πόσο γρήγορα θα δέσει η ομάδα και θα βρει ρυθμό. Θεωρητικά είναι ένα από τα φαβορί για μία θέση στην εξάδα αλλά σε αυτήν την κατηγορία ποτέ δεν είσαι σίγουρος.
Χετάφε
Τι έκανε πέρσι: Η Χετάφε ύστερα από μία κακή πορεία στην Πριμιέρα δεν τα κατάφερε καθώς τερμάτισε στην προτελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα και υποβιβάστηκε. Είχε την δεύτερη χειρότερη επίθεση στην κατηγορία και την πέμπτη χειρότερη άμυνα. Παρόλα αυτά αν στα δύο τελευταία της παιχνίδια κέρδιζε πιθανόν θα είχε παραμείνει στην κατηγορία.
Προπονητής: Στον πάγκο της Χετάφε θα παραμείνει τελικά ο 43χρονος Αργεντίνος Χουάν Εσνάιντερ ο οποίος πέρσι ανέλαβε την ομάδα στα δύσκολα από τα μέσα του Απριλίου. Παρόλο που δεν κατάφερε να την διατηρήσει στην μεγάλη κατηγορία η ομάδα τον εμπιστεύεται και την νέα χρονιά.
Έδρα: Coliseum Alfonso Pérez (17.700)
Μεταγραφές: Πολλοί βασικοί της παίκτες αποχώρησαν από την ομάδα όπως ο μέσος Σαράμπια (Σεβίλλη), οι εξτρέμ Λεόν (Εϊμπάρ) και Γκόμεθ (Βιγιαρεάλ), ο μέσος Μενσά (Ατλέτικο Μαδρίτης) και ο κεντρικός αμυντικός Βελάσκιες (Ατλέτικο Μαδρίτης). Όμως ενισχύθηκε κιόλας με καλούς παίκτες όπως ο Σκέποβιτς (επιθετικός, Σέλτικ), ο μέσος Αντον (Ντ. Βουκουρεστίου), ο επιθετικός Μολίνα (Μπέτις) και ο μπακ Μολινέρο (Μπέτις). Επίσης πήρε τον γνωστό από την θητεία του στον Ολυμπιακό Ντ. Φουστέρ.
Φιλικά: Μόλις τρία φιλικά έδωσε η Χετάφε. Στα δύο πρώτα μπόρεσε να επικρατήσει εύκολα αλλά οι ομάδες που αντιμετώπισε ήταν υποδεέστερες. Στο τρίτο και πιο δυνατό φιλικό κόντρα στην Τενερίφη δεν τα κατάφερε καθώς ηττήθηκε με 1-0.
Εκτίμηση: Παρόλο που έχασε αρκετούς πρωτοκλασάτους παίκτες της που όπως ήταν λογικό άφησαν την ομάδα λόγω υποβιβασμού πραγματοποίησε κάποιες καλές μεταγραφές και σίγουρα θα είναι μία σοβαρή διεκδικήτρια για την άνοδο στην Πριμιέρα.
Ταραγόνα
Τι έκανε πέρσι: Αν και νεοφώτιστη στην κατηγορία τα πήγε εξαιρετικά στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος αφού κατάφερε να κατακτήσει την τρίτη θέση έχοντας την τρίτη καλύτερη επίθεση της κατηγορίας. Όμως η συνέχεια στα πλέι οφ δεν ήταν ανάλογη αφού αποκλείστηκε πρόωρα στα πλέι οφ από την Οσασούνα, η οποία πήρε τελικά το εισιτήριο για την Primera.
Προπονητής: Στα ηνία της ομάδας θα συνεχίσει για ακόμα μία χρονιά ο 41χρονος Ισπανός Βιθέντε Μορένο. Ο Μορένο βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας από τον Νοέμβρη του 13΄και η διοίκηση του δείχνει την στήριξη της για ακόμα μία αγωνιστική περίοδο.
Έδρα: Nou Estadi de Tarragona (6.600)
Μεταγραφές: Μπορεί να πούλησε δύο βασικούς παίκτες παίρνοντας αρκετά χρήματα αλλά το ρόστερ της παραμένει σε πολύ καλό επίπεδο. Από την ομάδα αποχώρησαν ο μέσος Αμπουρζάνια (Σεβίλλη Β΄), ο εξτρέμ Ναράνχο (Θέλτα),ο μέσος Εμανά (Τοκουσίμα) και ο έμπειρος επιθετικός Ίσκο που κρέμασε τα παπούτσια του. Στην ομάδα ήρθαν όμως ο επιθετικός Ούτσε (Τίγκρες), ο μέσος Ζαχίμπο (Βαλένθια Β΄, ο εξτρέμ Μαλόκου (Χάιντιουκ Σπλιτ), ο εξτρέμ Ντελγκάδο (Κόλο Κόλο) και ο έμπειρος κεντρικός αμυντικός Λόπο (Λα Κορούνια).
Φιλικά: Τέσσερα φιλικά έδωσε η Ταραγόνα αλλά ήταν μέτρια γενικά και παρουσίασε πρόβλημα στο σκοράρισμα. Στο πιο δυνατό της φιλικό κόντρα στην Βιγιαρεάλ ηττήθηκε με σκορ 2-1 και στα δύο τελευταία της έφερε ισοπαλία δίχως τέρματα απέναντι στη Σαραγόσα και επικράτησε με 1-0 κόντρα στην Μπαρτσελόνα Β΄.
Εκτίμηση: Η Ταραγόνα κατάφερε να βάλει από νωρίς τον πήχη ψηλά, οπότε φέτος δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα λιγότερο από μία πορεία αντίστοιχη με την περσινή, όντας ένα φαβορί για να μπει στην εξάδα.
Χιρόνα
Τι έκανε πέρσι: Αλλοπρόσαλλη χρονιά η περσινή για την Χιρόνα. Ξεκίνησε πολύ άσχημα και στη συνέχεια ήταν μέτρια. Έκανε όμως έναν εκπληκτικό δεύτερο γύρο στο πρωταθλημα έχοντας την καλύτερη άμυνα και κατάφερε να τερματίσει τέταρτη. Στα πλέι οφ ξεπέρασε δύσκολα το εμπόδιο της Κόρδοβα αλλά στον διπλό τελικό κόντρα στην Οσασούνα δεν στάθηκε στο ύψος της περίστασης και υπέστη δύο ήττες που της στέρησαν την άνοδο.
Προπονητής: Για ακόμα μία χρονιά ο 41χρονος Ισπανός Πάμπλο Ματσίν θα καθίσει στο πάγκο της Χιρόνα. Παρόλο το κακό ξεκίνημα έφερε την ομάδα μία ανάσα πριν την άνοδο και μάλλον θα εξαντλήσει το συμβόλαιο του που λήγει το 2018. Αγαπημένο του σύστημα είναι το 5-3-2.
Έδρα: De Montilivi (11.056)
Μεταγραφές: Οι σημαντικότερες απώλειες παικτών είναι του τερματοφύλακα Μπεσέρα (Βαγιαδολίδ) και του επιθετικού Λέκιτς (Μαγιόρκα). Επίσης έληξαν οι δανεισμοί του κεντρικού αμυντικού Λεζέν (Μαν. Σίτι) και του μπακ Κλερκ (Εσπανιόλ). Ενισχύθηκε όμως σημαντικά με την απόκτηση των αμυντικών Ραμάλο (Αθλέτικ Μπιλμπάο) και Χουάνπε (Γρανάδα), του τερματοφύλακα Μπόνο (Ατλέτικο Μαδρίτης) και του μέσου Πορτού (Αλμπαθέτε). Επίσης απέκτησε δανεικούς τον επιθετικό Λόνγκο (Ίντερ) και τον μπακ Σιφουέντες (Μάλαγα).
Φιλικά: Έδωσε μόνο δύο φιλικά αλλά και τα δύο ήταν πολύ δυνατά. Το πρώτο κόντρα στην Μπλάκμπερν όπου ήρθε ισόπαλη 1-1 και το δεύτερο κόντρα στην Μαρσέιγ όπου ηττήθηκε με 2-1 αλλά έπαιξε αρκετά καλά δεδομένου της διαφοράς δυναμικότητας των δύο ομάδων.
Εκτίμηση: Η Χιρόνα θα είναι για ακόμα μία χρονιά σοβαρή υποψήφια για την άνοδο στην Πριμέρα. Την περσινή χρονιά έφθασε στην πηγή αλλά δεν ήπιε νερό. Όλοι στην ομάδα ελπίζουν αυτήν την χρονιά να είναι αυτοί που θα πανηγυρίσουν στο τέλος.
Ουέσκα
Τι έκανε πέρσι: Προερχόμενη από μικρότερη κατηγορία πραγματοποίησε τον πρώτο της στόχο που ήταν η παραμονή της. Βέβαια για αρκετές αγωνιστικές ο κίνδυνος να υποβιβαστεί ήταν υπαρκτός και μεγάλος αλλά πραγματοποίησε πολύ δυνατό φινάλε αφού τις τελευταίες 5 αγωνιστικές μάζεψε 13 βαθμούς και τερμάτισε άνετη στη μέση του βαθμολογικού πίνακα.
Προπονητής: Στο τιμόνι της Ουέσκα θα παραμείνει ο 58χρονος Ισπανός Χουάν Αντόνιο Άνκελα ο οποίος βρίσκεται στη θέση του προπονητή από τον Νοέμβριο του 15΄. Έχει μεγάλη εμπειρία από το ισπανικό πρωτάθλημα και ο σχηματισμός που προτιμάει είναι το 4-2-3-1.
Έδρα: El Alcoraz (5.500)
Μεταγραφές: Στο μεταγραφικό παζάρι δεν θα έχει στην διάθεση της τον σημαντικό μέσο Μεριδά (Οσασούνα). Επίσης έληξαν οι δανεισμοί των επιθετικών Φιγκερόα (Λας Πάλμας) και Αρρουαμπαρένα (Έϊμπαρ), των εξτρέμ Ταϊρόν (Λας Πάλμας) και Μαχίς (Γρανάδα) καθώς και του αμυντικού Φερνάντεθ (Λα Κορούνια). Στον σύλλογο ήρθαν ο τερματοφύλακας Χιμένεθ (Έλτσε), οι αμυντικοί Βαλεντίν (Λας Πάλμας) και Αμαντόρ (Λεβάντε Β΄), ο επιθετικός Λαθάρο (Λεγκάνες), ο μπακ Σοριάνο (Λεγκάνες) και ο εξτρέμ Φερέιρο (Λούγκο).
Φιλικά: Έδωσε πέντε φιλικά από τα όποια επικράτησε στα τρία από αυτά κόντρα όμως σε αδύναμες ομάδες. Στα δύο πιο δυνατά φιλικά έφερε ισοπαλία με σκορ 1-1 κόντρα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο και ηττήθηκε από την Αλαβές με 2-1 παίζοντας όμως αρκετά καλό ποδόσφαιρο.
Εκτίμηση: Κράτησε κάποιους βασικούς της παίκτες και ο προπονητής ξέρει καλά και την ομάδα και το πρωτάθλημα. Σίγουρα ο πρώτος στόχος είναι η άνετη παραμονή και να μην ταλαιπωρηθεί όπως πέρσι. Όμως έχει την δυνατότητα να τερματίσει και λίγο πιο ψηλά φέτος.
Λεβάντε
Τι έκανε πέρσι: Κάκιστη η χρονιά πέρσι καθώς τερμάτισε στον πάτο της βαθμολογίας στην Primera έχοντας τις λιγότερες νίκες από όλες τις ομάδες του πρωταθλήματος. Επίσης τα στατιστικά της ήταν άσχημα αφού είχε την δεύτερη χειρότερη επίθεση μαζί με τη Χετάφε και την τρίτη χειρότερη άμυνα. Οπότε η πορεία της προς την δεύτερη κατηγορία ήταν λογικό επακόλουθο.
Προπονητής: Καινούργια αρχή για τη Λεβάντε με καινούργιο προπονητή αφού προσέλαβε τον 47χρονο Ισπανό Χουάν Μουνίθ, ο οποίος πέρσι ήταν στον πάγκο της Αλκορκόν. Γνώστης του ισπανικού πρωταθλήματος τόσο σαν παίκτης όσο και σαν προπονητής. Το σύστημα που προτιμάει να παίζουν οι ομάδες του είναι το 4-2-3-1.
Έδρα: Estadio Ciudad de Valencia (25.534)
Μεταγραφές: Αρκετές οι αποχωρήσεις όπως ήταν φυσικό με τις σημαντικότερες να είναι του επιθετικού Τζ. Ρόσι (Φιορεντίνα) και του αμυντικού Λούκας Ορμπάν (Βαλένθια) οι οποίοι ήταν δανεικοί. Επίσης πουλήθηκαν ο εξτρέμ Κουέρο (Σάντος) και ο τερματοφύλακας Μαρίνο (Χιχόν). Δανεικοί δόθηκαν ο μέσος Καμαράσα (Αλαβές) και ο επιθετικός Ντέβερσον (Αλαβές). Η ομάδα απέκτησε τους μέσους Λέρμα (Ατλετ. Χουίλα) και Καμπανιά (Σαμπντόρια), τον εξτρέμ Εσπινόζα (Βιγιαρεάλ), τον αμυντικό Τσεμά (Αλκορκόν) και τον γκολκίπερ Ρεμίρο (Αθλέτικ Μπιλμπάο). Επιστρέφουν από το δανεισμό τους οι επιθετικοί Μάρτι (Βαγιαδολίδ) και Μάρτινς (Μορεϊρένσε).
Φιλικά: Η Λεβάντε αγωνίστηκε σε έξι φιλικά και έδειξε αρκετά καλό αγωνιστικό πρόσωπο στα πρώτα παρόλο που δεν σκόραρε πολύ. Στο πιο δυνατό της φιλικό κόντρα στην Αλμερία έφερε ισοπαλία 2-2. Βέβαια στα τελευταία της κόντρα στην Ουέσκα και στη Χέρκουλες προβλημάτισε αφού ηττήθηκε με 2-1 και 1-0 αντίστοιχα.
Εκτίμηση: Θα είναι σίγουρα μία από τις βασικές υποψίες αν όχι για την απευθείας άνοδο για μία θέση στην εξάδα. Διαθέτει καλό υλικό και αν βρει ρυθμό και ομοιογένεια γρήγορα δεν θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα.
Λούγκο
Τι έκανε πέρσι: Μία από τις πιο σταθερές ομάδες σε απόδοση στην κατηγορία. Τερμάτισε βέβαια στην 14η θέση αλλά σε αυτό έπαιξε πολύ μεγάλο οι τελευταίες έξι αγωνιστικές όπου έκανε μόλις μία νίκη. Έβαλε δύσκολα στις αντιπάλους της είτε έπαιζε εντός είτε εκτός έδρας. Σίγουρα θα μπορούσε να βρισκόταν λίγες θέσεις πιο πάνω στον βαθμολογικό πίνακα.
Προπονητής: Στην ομάδα θα παραμείνει σαν πρώτος προπονητής ο 42χρονος Ισπανός Χοσέ Ντουράν ο οποίος ήρθε στην ομάδα τον Φεβρουάριο του 16΄. Παρόλο που έχει ελάχιστη προπονητική εμπειρία ο σύλλογος δείχνει να τον εμπιστεύεται και του δίνει την ευκαιρία να αποδείξει την αξία του.
Έδρα: Anxo Carro (7.840)
Μεταγραφές: Λίγες οι αλλαγές στο δυναμικό της ομάδας καθώς αποχωρούν οι αμυντικοί Θεντρός (Μιράντες) και Ντίλμπερτ (ελεύθερος), ο εξτρέμ Φερρέιρο (Ουέσκα) και ο επιθετικός Περέιρα (Οβιέδο). Αντίθετα απέκτησε τους αμυντικούς Μικέλ (Πονφεραντίνα) και Ντιαλό (Γιουβέντους) και τον εξτρέμ Καρμόνα (Αλμπαθέτε). Επίσης πήρε δανεικούς τον εξτρέμ Πεντράθα (Βιγιαρεάλ) και τον μπακ Καλαβέρα (Έϊμπαρ).
Φιλικά: Φορτωμένο το πρόγραμμα των φιλικών αφού έδωσε εφτά αγώνες. Τα συμπεράσματα είναι μάλλον θετικά διότι η ομάδα έδειξε έφεση στο σκοράρισμα και αμυντικά τα πήγε αρκετά καλά. Έκανε μόλις μία ήττα από τη Βαγιαδολίδ με 1-0 αλλά νίκησε με 3-0 τη Χιχόν στο πιο δύσκολο φιλικό της.
Εκτίμηση: Η Λούγκο είναι μια αξιόλογη ομάδα της κατηγορίας που έχει την δυνατότητα να χτυπήσει οποιοδήποτε παιχνίδι. Είναι μάλλον δύσκολο να την δούμε στην πρώτη εξάδα αλλά σίγουρα μπορεί να πλασαριστεί σε μία καλή θέση στο πρώτο μισό του βαθμολογικού πίνακα.
Μαγιόρκα
Τι έκανε πέρσι: Τρία συνεχόμενα χρόνια συμπλήρωσε πέρσι η Μαγιόρκα στην Segunda Division και σε καμία περίπτωση δεν έδειξε ικανή να μπορεί να επιστρέψει στην μεγάλη κατηγορία. Αντιθέτως φλέρταρε με τον υποβιβασμό, τον οποίο κατάφερε να γλιτώσει ουσιαστικά την τελευταία αγωνιστική. Από τα μισά σχεδόν της προηγούμενης χρονιάς τα ηνία του συλλόγου έχουν αναλάβει Αμερικάνοι και οι προσδοκίες για μία καλή χρονιά είναι αυξημένες.
Προπονητής: Προπονητής στην ομάδα είναι από πέρσι τον Γενάρη ο 61χρονος Ισπανός Φερνάντο Βάσκεθ Πένα με θητεία μόνο σε ισπανικές ομάδες, γνώστης της κατηγορίας με σημαντικότερη δουλειά του η τριετής θητεία του στη Θέλτα, ενώ επίσης ήταν ο άνθρωπος που το 2014 ανέβασε την Ντεπορτίβο λα Κορούνια στην πρώτη κατηγορία.
Έδρα: Iberostar (23.142)
Μεταγραφές: Η Μαγιόρκα το καλοκαίρι έχασε αρκετούς βασικούς της, κυρίως επειδή αυτοί ήταν δανεικοί, όπως ο τερματοφύλακας Βελενρόιτερ (Σάλκε), ο αμυντικός Κοστάς (Θέλτα) και ο μεσοεπιθετικός Ορτούνο (Λας Πάλμας). Ωστόσο όμως ενισχύθηκε σημαντικά αποκτώντας τους αμυντικούς Ραϊλλο και Ανσοτέγι από Εσπανιόλ και Έιμπαρ αντίστοιχα, τον τερματοφύλακα Σανταμαρία (Πονφεραντίνα) και τους μέσους Ροντρίγκεζ (Χετάφε) και Χούλιο (Σαραγόσα). Σημαντικές οι προσθήκες των δανεικών Ντομίνγκεζ (μέσος, Λα Κορούνια) και Μουτίνιο (μέσος, Τενερίφη).
Φιλικά: Έξι συνολικά φιλικά έδωσε η Μαγιόρκα, που αρχικά έδειξε αδυναμίες, αλλά σταδιακά βελτιώθηκε σε όλους τους τομείς, πετυχαίνοντας σημαντικές νίκες με 2-1 επί της Ντε Γκράαφσταπ και 1-0 επί της Γουέστ Μπρόμιτς. Στο τελευταίο φιλικό της κόντρα στην Γρανάδα ηττήθηκε με 2-3 εντός έδρας, δείχνοντας καλά στοιχεία αλλά και ορισμένες αμυντικές δυσλειτουργίες. Όπως και να έχει όμως δείχνει έτοιμη για τη πρεμιέρα.
Εκτίμηση: Τέταρτη χρονιά στην δεύτερη κατηγορία είναι πολύ για τη Μαγιόρκα που ξεκινά τη χρονιά έχοντας μεγάλες προσδοκίες. Το ρόστερ είναι πιο ποιοτικό από πέρσι, ωστόσο μένει να δούμε κατά πόσο θα μπορέσει να έρθει και η ομοιογένεια αλλά και η σταθερότητα. Σίγουρα όμως δύσκολα θα κινδυνέψει όπως πέρσι με υποβιβασμό.
Μιράντες
Τι έκανε πέρσι: Πολύ καλή γενικά σεζόν πραγματοποίησε πέρσι η Μιράντες που κάποια στιγμή άγγιξε τη συμμετοχή της στα πλέι οφ ανόδου, αλλά τελικά τερμάτισε στην 15η θέση, έχοντας μία από τις καλύτερες επιθέσεις στην κατηγορία, αλλά και ταυτόχρονα μία από τις χειρότερες άμυνες. Πολύ δυνατή και επικίνδυνη τόσο εντός αλλά όσο και εκτός έδρας, με το ιδιαίτερο 3-4-3 να χρησιμοποιείται πέρσι σχεδόν σε κάθε επίσημο παιχνίδι.
Προπονητής: Η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κόουτς Κάρλος Τεράθας είναι ενισχυμένη παρόλο την περσινή αμφισβήτηση που δέχτηκε αρχικά ο Ισπανός τεχνικός από μερίδα των οπαδών αλλά και του Τύπου γενικότερα. Ο 54χρονος Ισπανός προπονητής βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας από το 2013.
Έδρα: Anduva (6.000)
Μεταγραφές: Όπως συνηθίζει η Μιράντες κάθε καλοκαίρι κάνει στοχευμένες μεταγραφικές κινήσεις. Έτσι και φέτος δεν έχασε κάποιον σημαντικό της ποδοσφαιριστή, ενώ ενισχύθηκε κυρίως με παίχτες της κατηγορίας. Σημαντικές οι προσθήκες του μπακ Θεντρός (Λούγκο), των χαφ Μέσα (Οσασούνα) και Γκουαροτένα (Αθλέτικ Μπιλμπάο Β') και του στράικερ Φόφο (Γιακοστέρα). Δανεικοί ήρθαν οι μεσοεπιθετικοί Ογιαρζούν (Ρεάλ Σοσιεδάδ) και Μπάστος (Χιχόν).
Φιλικά: Πέντε φιλικά έδωσε η Μιράντες και στα πιο δυνατά από αυτά κόντρα σε Εϊμπάρ και Σανταντέρ παρουσιάστηκε αρκετή βελτιωμένη. Ισόπαλη με 2-2 στο πρώτο, νίκησε με 1-0 στο δεύτερο, που ήταν ουσιαστικά και η πρόβα τζενεράλε για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος.
Εκτίμηση: Πιο δυνατή από πέρσι η Μιράντες, κράτησε τον βασικό κορμό παιχτών της και ενισχύθηκε σε όλες τις γραμμές. Ωστόσο αυτό που πρέπει να ψάξει για φέτος είναι η σταθερότητα, αν θέλει να πετύχει κάτι παραπάνω από μία άνετη παραμονή.
Νουμάνθια
Τι έκανε πέρσι: Εύκολα κέρδισε την παραμονή της πέρσι η Νουμάνθια τερματίζοντας 10η στη βαθμολογια, με ιδιαίτερη έφεση στις ισοπαλίες, έχοντας μία από τις καλύτερες επιθέσεις στην κατηγορία. Δίχως ποιοτικούς ποδοσφαιριστές αλλά με πολύ καλό και ανταγωνιστικό σύνολο και ιδιαίτερα δυνατή έδρα. Φέτος είναι η 8η συνεχόμενη παρουσία της στη Segunda Division.
Προπονητής: Δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον πάγκο της ομάδας θα βρίσκεται ο 38χρονος Ισπανός τεχνικός, Χακόμπα Αράσατε, ο οποίος ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από τη Ρεάλ Σοσιεδάδ το 2010. Πρόκειται για ένα προπονητή με χαμηλό προφίλ, εργατικό και τελειομανή. Έδρα: Los Pajaritos (9.025)
Μεταγραφές: Στα μεταγραφικά, μάλλον αποδυναμωμένη βγαίνει η Νουμάνθια η οποία έχασε 4-5 βασικούς λόγω λήξης του χρόνου δανεισμού τους, όπως οι επιθετικοί Κονχά (Σοσιεδάδ) και Αλεγκρία (Μπέτις) και ο μέσος Γκαθτανάγα (Σοσιεδάδ). Προσπάθησε ωστόσο να καλύψει το κενό τους, με ποδοσφαιριστές που γνωρίζουν την κατηγορία, αποκτώντας ως ελεύθερους τον αμυντικό Γκουτιέρεζ (Λας Πάλμας), τον μέσο Εσκάζι (Γιακοστέρα) και τον επιθετικό Ντε Μοράλ (Βαγιαδολίδ). Σημαντική η προσθήκη ως δανεικού του μεσοεπιθετικού Καπίγια (Σοσιεδάδ).
Φιλικά: Πέντε συνολικά φιλικά έδωσε η Νουμάνθια, γνωρίζοντας την ήττα από την Αθλέτικο Μαδρίτης στο πρώτο εξ' αυτών με 2-0, αλλά επικρατώντας δίκαια με 2-1 της δυνατής Οσασούνα. Στο τελευταίο δυνατό της τεστ πριν την έναρξη του πρωταθλήματος , η Νουμάνθια κόντρα στην Λεγκάνες ήρθε ισόπαλη με 1-1, δείχνοντας πολύ καλά στοιχεία και αρκετά έτοιμη για τη πρεμιέρα.
Εκτίμηση: Ελάχιστα διαφοροποιημένη η αγωνιστική κατάσταση της Νουμάνθια από πέρσι, δύσκολα θα μπορέσει να πλασαριστεί μέσα στις πρώτες θέσεις, με πιο εφικτό στόχο να είναι η άνετη παραμονή στην κατηγορία. Ωστόσο, πρόκειται για ένα σοβαρό σύλλογο, με αρκετό κόσμο που στηρίζει και αγαπά την ομάδα.
Βαγιεκάνο
Τι έκανε πέρσι: Χρονιά που θα θέλει γρήγορα να ξεχάσει θα είναι η περσινή για τη Ράγιο Βαγιεκάνο που μετά από πέντε συνεχόμενα χρόνια στην Primera, επιστρέφει στην δεύτερη κατηγορία και μάλιστα χάνοντας την παραμονή πέρσι την τελευταία αγωνιστική, πληρώνοντας ουσιαστικά τα πολλά λάθη σε όλα τα επίπεδα κυρίως στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος. Αν και επιθετικά η Βαγιεκάνο ήταν αρκετή ικανή, αμυντικά υστέρησε χάνοντας πολλούς βαθμούς κόντρα σε ισάξιες αντιπάλους.
Προπονητής: Στο τιμόνι της ομάδας επιστρέφει ο Μαδριλένος κόουτς Χοσέ Χουέρτας, ο οποίος είχε καθίσει στον πάγκο της ομάδας ξανά τη διετία 2010-12. Μέτρια η δουλειά του στη συνέχεια για 2 έτη στον πάγκο της Χιχόν, ενώ πέρσι κλήθηκε να σώσει τη Γρανάδα από τον υποβιβασμό και τα κατάφερε, κερδίζοντας 10 βαθμούς στα τελευταία 4 καθοριστικά παιχνίδια της.
Έδρα: Vallecas (15.500)
Μεταγραφές: Παρόλο που έπεσε κατηγορία η Ράγιο, μπόρεσε να κρατήσει το βασικό κορμό της από πέρσι, χάνοντας ελάχιστους παίχτες, με κυριότερους τους αμυντικούς Κρέσπο (ΠΑΟΚ), Τριγκέρος (Γρανάδα) και Ρίος (δανεικός, Ρεάλ Μαδρίτης) και τον επιθετικό Μπέμπε(Εϊμπάρ). Στα μεταγραφικά, επέστρεψαν αρκετοί δανεικοί, με συμμετοχές στην κατηγορία, ενώ υπήρξαν και προσθήκες όπως αυτές των αμυντικών Ινίγκεθ (δανεικός, Βιγιαρεάλ) και Γκαλάν (Μιράντες) και του μεσοεπιθετικού Μπανγκουρά (Ρεμς).
Φιλικά: Πολύ καλή η εικόνα της Βαγιέκανο έως τώρα στα φιλικά που έδωσε, που μετρά συνολικά 4 νίκες και μία ισοπαλία. Νίκες κόντρα σε Αλκορκόν και Λεγκάνες με μηδέν μάλιστα παθητικό και εμφατικό 1-5 απέναντι στην Οσασούνα στο τελευταίο παιχνίδι της πριν την πρεμιέρα της στο πρωτάθλημα, δείχνοντας έτοιμη να διεκδικήσει την επιστροφή της στην πρώτη κατηγορία.
Εκτίμηση: Η άμεση επιστροφή στα μεγάλα σαλόνια είναι επιβεβλημένη για τη Ράγιο, η οποία έχει το ποιοτικό ρόστερ (αν και αρκετά υψηλό μέσο όρο ηλικίας) που απαιτείται για να το πετύχει και μοναδικό ερωτηματικό απομένει κατά πόσο θα μπορέσει να αντέξει στον μαραθώνιο αγώνων που απαιτεί η κατηγορία.
Οβιέδο
Τι έκανε πέρσι: Από τις ευχάριστες εκπλήξεις της περσινής σεζόν ήταν η Οβιέδο, η οποία στο μεγαλύτερο διάστημα φλέρταρε με τα πλέι οφ και ουσιαστικά ο στόχος αυτός χάθηκε τις τελευταίες 4 αγωνιστικές. Πολύ δυνατή ομάδα, τόσο εντός όσο και εκτός έδρας, πραγματοποίησε σπουδαίο πρώτο γύρο, ενώ στον δεύτερο έχασε απρόσμενα βαθμούς από πιο αδύναμες θεωρητικά ομάδες.
Προπονητής: Από τον Ιούνιο, η ομάδα έχει νέο προπονητή και αυτός δεν είναι άλλος από τον τεράστιο Φερνάντο Ιέρο, ο οποίος όμως μετά από ένα σύντομο πέρασμά του ως βοηθός στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης, αναλαμβάνει για πρώτη φορά την τεχνική ηγεσία σε κάποια ομάδα. Σε αυτό το εγχείρημά του έχει την πλήρη υποστήριξη όλων στο σύλλογο, αφού άπαντες πιστεύουν πως είναι ο ιδανικός για να φέρει την Οβιέδο στην πρώτη κατηγορία.
Έδρα: Carlos Tartiere (29.862)
Μεταγραφές: Λίγα πράγματα στο μεταγραφικό πάρε δώσε, που μάλλον κλείνει με θετικό πρόσημο. Μετά τις αποχωρήσεις των Κονέ (επιθετικός, Σανταντέρ), Μπόρχα Βαλέ (μέσος, Λα Κορούνια) και Ερβίας (μέσος, Σοσιεδάδ), ήρθαν οι αμυντικοί Βαρέλα (Μπέτις) και Φερνάντεθ (Λας Πάλμας), ο μέσος Νάντο (δανεικός, Βαλένθια) και οι επιθετικοί Αλανίθ (δανεικός, Ρίβερ Πλέιτ) και Περέιρα (Λούγκο).
Φιλικά: Η εικόνα της ομάδας στα πρώτα φιλικά δεν ήταν καλή, αφού αντιμετώπιζε προβλήματα και στο δημιουργικό κομμάτι, αλλά κυρίως στο ανασταλτικό. Στο δυνατό της τεστ κόντρα στην Λα Κορούνια, η Οβιέδο ηττήθηκε εύκολα εντός έδρας με 0-2, αλλά στα τελευταία δύο φιλικά της κόντρα σε Βαγιαδολίδ και Πονφεραντίνα πέτυχε ισάριθμες νίκες με 1-0, δείχνοντας σημάδια βελτίωσης.
Εκτίμηση: Μπορεί η έλευση του γνωστού και αγαπητού Ιέρο να έχει δημιουργήσει προσδοκίες για μία καλή σεζόν εφάμιλλη της περσινής, αλλά τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά. Μάλλον πιο εφικτός στόχος δείχνει η άνετη παραμονή στην κατηγορία. Ποιότητα αυτή τη στιγμή η Οβιέδο έχει κυρίως στον επιθετικό τομέα, αλλά ακόμα δεν έχει υπάρξει η απαιτούμενη ομοιογένεια.
Βαγιαδολίδ
Τι έκανε πέρσι: Από τις χρονιές που θα θέλει γρήγορα να ξεχάσει είναι η περσινή για τη Βαγιαδολίδ, που ξεκίνησε τη σεζόν κάνοντας σχέδια για άνοδο και στο τέλος βρέθηκε να φλερτάρει με τον υποβιβασμό. Κακή η εικόνα της σχεδόν όλη τη χρονιά, ιδιαίτερα στα εκτός έδρας παιχνίδια της, απέφυγε τον υποβιβασμό και μαθηματικά 2 αγωνιστικές πριν το τέλος.
Προπονητής: Από τον Ιούνιο στο τιμόνι της ομάδας βρίσκεται ο 62χρονος Ισπανός τεχνικός Πάκο Ερρέρα, με θητεία τόσο σε ισπανικούς συλλόγους όσο και σε ομάδες της κατηγορίας. Καλή η δουλειά που έκανε σχεδόν για τρία χρόνια στον πάγκο της Θέλτα, έφυγε ως αποτυχημένος από τη Λας Πάλμας το 2015, παρόλο που ήταν αυτός που την ανέβασε στην μεγάλη κατηγορία την προηγούμενη σεζόν.
Έδρα: José Zorrilla (26.512)
Μεταγραφές: Δυναμικά κινήθηκε στο μεταγραφικό παζάρι η Βαγιαδολίδ, που έχασε ουσιαστικά μόνο 2 σημαντικούς ποδοσφαιριστές της, τους Μοχίκα (δανεικός από Βαγιεκάνο) και Χουάνπε (δανεικός από Γρανάδα). Ωστόσο ο σύλλογος ενισχύθηκε σε κάθε θέση με ποδοσφαιριστές και από την κατηγορία αλλά και αλλοδαπούς. Μερικές εξ'αυτών είναι: ο τερματοφύλακας Μπεσέρα (Χιρόνα), οι αμυντικοί Λιχνόφσκ ι(Πόρτο), Γκουϊτιάν (Σαραγόσα), Λόπεθ (Πάντεμπορν) και Μπάλμπι (Ουρακάν), οι μέσοι Λόπεθ (Θέλτα) και Λουίσμι (Σεβίλλη) και ο επιθετικός Μάτα (Χιρόνα).
Φιλικά: Έξι συνολικά φιλικά έδωσε η Βαγιαδολίδ, στα περισσότερα εκ των οποίων παρουσιάστηκε αρκετά καλή. Ακόμα και στην ήττα με 2-1 κόντρα στη Θέλτα είχε διαστήματα στα οποία έπαιξε ιδιαίτερα ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο. Οι νίκες κόντρα σε Λούγκο και Αλαβές συνοδεύτηκαν με πειστικές εμφανίσεις, με μοναδική παραφωνία η εύκολη ήττα από την Οβιέδο με 1-0, στο οποίο παιχνίδι όμως η Βαγιαδολίδ αγωνίστηκε με πολλές αλλαγές.
Εκτίμηση: Λογικά πρέπει η περσινή σεζόν να έγινε μάθημα για τη Βαγιαδολίδ, η οποία δείχνει έτοιμη για τη νέα χρονιά και όπως συνηθίζει έχει βάλει τον πήχη αρκετά ψηλά. Αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά της ομάδας στην κατηγορία, φέτος μοιάζει ικανή για την υπέρβαση και θα είναι μάλλον μία από τις διεκδικήτριες των τριών εισιτηρίων.
Σαραγόσα
Τι έκανε πέρσι: Ανάμεικτα τα συναισθήματα για τη Σαραγόσα άφησε η περσινή χρονιά. Από τη μία ο πολύ καλός δεύτερο γύρος που συνδυάστηκε με ελκυστικό ποδόσφαιρο που έφερε την ομάδα μία ανάσα από τη συμμετοχή της στα πλέι οφ ανόδου, από την άλλη όλα αυτά γκρεμίστηκαν τη τελευταία αγωνιστική όταν ήρθε η αναπάντεχη και ταπεινωτική ήττα με 6-2 από την ήδη υποβιβασμένη και αδιάφορη Γιακοστέρα. Τέταρτη συνεχόμενη συμμετοχή της Σαραγόσα στην Segunda Division.
Προπονητής: Νέο ξεκίνημα κάνει ο σύλλογος και για αυτό το λόγο προσελήφθη ο Ισπανός τεχνικός Λουίς Μίγια που πέρσι έκανε αρκετά καλή δουλειά στη Λούγκο. Ως προπονητής έχει περάσει από όλες τις εθνικές νέων της Ισπανίας, είναι αρκετά εργατικός και συγκροτημένος, ενώ ως ποδοσφαιριστής έχει κατακτήσει τίτλους και με τη Μπαρτσελόνα αλλά και με τη Ρεάλ Μαδρίτης.
Έδρα: Romareda (34.596)
Μεταγραφές: Η Σαραγόσα μπορεί να έχασε τρεις βασικούς της και διακριθέντες της περσινής χρονιάς επειδή αυτοί αγωνίζονταν στο σύλλογο ως δανεικοί, όπως ο τερματοφύλακας Μπούνου (Αθλέτικο Μαδρίτης), ο μέσος Μοράν (Αθλέτικ Μπιλμπάο) και τον αμυντικό Βαγιέχο (Ρεάλ Μαδρίτης), αλλά ωστόσο ο σύλλογος ενισχύθηκε σημαντικά σε όλες τις θέσεις. Ήρθε ο τερματοφύλακας Ιρουρέτα (Εϊμπάρ), οι αμυντικοί Σίλβα (Βαγιαδολίδ) και Ποπά (Ίντερ) και ο επιθετικός Χουμέτρα (Λεβάντε). Οι μεταγραφές που ξεχωρίζουν όμως είναι των μέσων Κάνι (Λα Κορούνια), Μπαρέρα (Χιχόν) και Θαμπατέρ (ελεύθερος).
Φιλικά: Πέντε επίσημα φιλικά έδωσε η Σαραγόσα και στα τρία πιο δυνατά εξ' αυτών κόντρα σε Ταραγόνα, Αλαβές και Εϊμπάρ. Στα πρώτα δύο έδειξε αδυναμίες στο δημιουργικό κομμάτι, αλλά σταθερή αμυντικά, ενώ απέναντι στην Εϊμπάρ η άμυνα της είχε πολλά προβλήματα. Ωστόσο το τελικό 2-2 γενικά άφησε καλές εντυπώσεις, δείχνοντας πως η ομάδα είναι αρκετά έτοιμη για την πρεμιέρα της.
Εκτίμηση: Η θέση της Σαραγόσα είναι για τη Primera με το γόητρο του συλλόγου να πληγώνεται όσο αυτός παραμένει στη Segunda. Ωστόσο τις προηγούμενες χρονιές άλλοτε έγιναν λάθη που στέρησαν την ευκαιρία για άνοδο, ενώ άλλοτε η ομάδα έφτασε μία ανάσα από αυτήν. Η ομάδα έχει μοναδικό σκοπό και φέτος να πάρει ένα από τα τρία εισιτήρια που οδηγούν στα μεγάλα σαλόνια, κάτι που πρέπει όμως να αποδειχτεί και στο γήπεδο.
Ρέους Ντεπορτίβο
Τι έκανε πέρσι: H Ρέους έχει ιστορία μεγαλύτερη των 100 ετών αλλά πρώτη φορά φέτος θα αγωνιστεί στην Segunda Division. Μία επιτυχία που πανηγύρισε πέρσι δίκαια, αφού τερμάτισε πρώτη στον τρίτο όμιλο της Γ' κατηγορίας και στη συνέχεια σε αγώνες μπαράζ εξασφάλισε την άνοδο και απλά έχασε στο τέλος τον τίτλο του άτυπου πρωταθλητή σε διπλούς αγώνες κόντρα στη Μούρθια.
Προπονητής: Στον πάγκο της ομάδας κάθεται από το 2014 ο Ισπανός Νάτχο Γκονθάλεζ. Ο 50χρονος τεχνικός έχει διατελέσει προπονητής και στην Αλαβές, ενώ εκτός από την μεγάλη επιτυχία να οδηγήσει τη Ρέους στη Segunda Division, πέρσι την έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία της και στους 32 του Copa del Rey. Δίκαια λοιπόν ο σύλλογος τον εμπιστεύτηκε και φέτος.
Έδρα: Camp Nou Municipal (4.847)
Μεταγραφές: Ελάχιστες οι κινήσεις της ομάδας, η οποία από πέρσι είχε ένα δυνατό σύνολο, το οποίο κατάφερε να διατηρήσει αρκετά και φέτος, ενισχύοντας το όπου αυτό χρειαζόταν. Η ομάδα ενισχύθηκε κυρίως με έμπειρους και όχι τόσο νεαρούς ποδοσφαιριστές. Ήρθαν ο τερματοφύλακας Κοδίνα (ΑΠΟΕΛ), ο αμυντικός Μέλι (Νέφτι Μπακού), ο μέσος Μιραμόν (Λεγκάνες) και οι επιθετικοί Κρισάντους (ΑΕΚ) και Κουερόλ (Γιακοστέρα).
Φιλικά: Η Ρέους δεν έδωσε πολλά επίσημα φιλικά και συγκεκριμένα τα δύο από αυτά ήταν με ομάδες τρίτης κατηγορίας, στα οποία εμφανώς η Ρέους έδειξε καλά στοιχεία αλλά από την άλλη η δυναμική των συγκεκριμένων ομάδων δεν μπορεί να βοηθήσει να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Δείχνει πάντως αδύναμη, ειδικά αμυντικά.
Εκτίμηση: Η Ρέους είναι πρωτάρα στην κατηγορία και σίγουρα πρωταρχικός και ίσως και μοναδικός στόχος της θα πρέπει να είναι η παραμονή στην κατηγορία. Διαθέτει ένα έμπειρο ηλικιακά ρόστερ, ωστόσο ποιοτικά αυτό είναι αρκετά χαμηλότερο των άλλων ομάδων. Από την άλλη ο βασικός κορμός της είναι σχεδόν ίδιος με πέρσι και αυτό ίσως να της προσδίδει ένα πλεονέκτημα όσον αφορά την ομοιογένεια.
Σεβίλλη Β'
Τι έκανε πέρσι: H δεύτερη ομάδα της Σεβίλλη κέρδισε το ένα από τα τέσσερα εισιτήρια ανόδου μέσω των μπαράζ της τρίτης εθνικής, αφού στην κανονική περίοδο τερμάτισε στην τρίτη θέση του 4ου ομίλου. Δεν ήταν φαβορί για την άνοδο, ωστόσο στα μπαράζ παρουσιάστηκε σοβαρή και παθιασμένη και δίκαια βρέθηκε για 4η φορά στην ιστορία της στην Segunda Division.
Προπονητής: Προπονητής της Σεβίλλης Β' είναι από το 2014 ο Ισπανός Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Ο νεαρός τεχνικός βρίσκεται στη Σεβίλλη από το 2009 όπου έχει συνεργαστεί με όλους τους πρώτους προπονητές του συλλόγου και οι οποίοι μόνο καλά λόγια έχουν να πουν. Έχει διαμορφώσει μια εξαιρετική ομάδα εργασίας με τους ανθρώπους του συλλόγου, οι οποίοι τον εμπιστεύονται απόλυτα.
Έδρα: Viejo Nervión (7.000)
Μεταγραφές: Ελάχιστες οι μεταγραφικές κινήσεις στην ομάδα, που κράτησε τον περσινό βασικό κορμό, με αυτόν να τον απαρτίζουν πολλοί νεαροί ποδοσφαιριστές. Από τις προσθήκες ξεχωρίζουν ο αμυντικός Μουνιόθ (Χέρκουλες), ο νεαρός αμυντικός μέσος Σετίνο (δανεικός, Φιορεντίνα) και ο έμπειρος από την κατηγορία κεντρικός μέσος Αμπουρτζάνια (Ταραγόνα).
Φιλικά: Ελάχιστα τα φιλικά προετοιμασίας για τη Σεβίλλη Β', μόλις τρία. Αρχικά κόντρα στην Κόρδοβα Β', που δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να κερδίσει με 2-0, αλλά κόντρα σε Οσασούνα και Αλμερία γνώρισε ισάριθμες ήττες με 2-1, δείχνοντας πως η αχίλλειος πτέρνα της είναι η άμυνά της, αφού μπροστά είναι πιο αξιόλογη.
Εκτίμηση: Η Σεβίλλη Β' είναι μία από τις ομάδες με το μικρότερο μέσο όρο ηλικίας στην κατηγορία και με ένα γενικά πολύ μικρό μπάτζετ. Το νεαρό της ηλικίας των ποδοσφαιριστών θα προσδώσουν σαφέστατα ενθουσιασμό, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί, αφού η κατηγορία είναι αρκετά απαιτητική. Δύσκολα λοιπόν η Σεβίλλη Β' να μπορέσει να αποφύγει τον υποβιβασμό.
Τενερίφη
Τι έκανε πέρσι: Δεν μπορεί να θεωρηθεί άσχημη η περσινή σεζόν για τη Τενερίφη, που τερμάτισε στην 13η θέση, έχοντας μία ισορροπία σε όλα σχεδόν τα στατιστικά της στοιχεία. Καλύτεροι και πιο ανταγωνιστικοί φυσικά οι Νησιώτες εντός έδρας, πραγματοποίησαν καλύτερο δεύτερο γύρο από ότι ξεκίνημα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν απειλήθηκαν με υποβιβασμό. Αυτή είναι η 4η συνεχόμενη χρονιά τους στη Segunda Division, ενώ τελευταία φορά που βρέθηκαν στη Primera ήταν τη χρονιά 2009-10.
Προπονητής: Από το Νοέμβριο του 2015 στον πάγκο της ομάδας βρίσκεται ο Χοσέ Μάρτι. Ο 41χρονος Ισπανός τεχνικός αν και δεν έχει προηγούμενη εμπειρία, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της διοίκησης, κρατώντας χαμηλό προφίλ, είναι εργατικός και πάντα απαιτητικός με τους ποδοσφαιριστές του.
Έδρα: Heliodoro (23.660)
Μεταγραφές: Ελάχιστες οι μεταγραφικές κινήσεις όπως συνηθίζει εξάλλου ο σύλλογος, με ορισμένες προσθήκες, ώστε να καλυφθούν απλά τα κενά που άφησαν οι αποχωρήσεις των δανεικών, Καμπρέρο (αμυντικός, Λα Κορούνια) και Αουρτενέτσε (μέσος, Αθλέτικ Μπιλμπάο). Έτσι ήρθαν ο μπακ Καμίλ (Πονφεραντίνα), οι χαφ Κροσάς (Κρουζ Αζούλ), Οριόλ (Γιακοστέρα), Σανθ (Αλαβές) και Άλεξ Γκαρθία (Μιράντες).
Φιλικά: Πέντε συνολικά φιλικά έδωσε η Τενερίφη, τα τρία εξ' αυτών κόντρα σε αρκετά αδύναμες ομάδες, τις οποίες νίκησε σχετικά άνετα. Στο ματς κόντρα στη Λας Πάλμας παρουσιάστηκε κακή και ηττήθηκε με 0-1, αλλά απέναντι στην Χετάφε στο τελευταίο παιχνίδι της προετοιμασίας της πήρε την νίκη με 1-0. Η νίκη αυτή συνδυάστηκε με ποδόσφαιρο κατοχής και γενικά το πρόσημο ήταν θετικό σε όλους τους τομείς.
Εκτίμηση: Η Τενερίφη έχει δείξει τα τελευταία χρόνια πως μάλλον ενδιαφέρεται περισσότερο να παραμένει στην κατηγορία, παρά να επιδιώξει την άνοδο στη Primera. Έχει διατηρήσει τον βασικό κορμό ποδοσφαιριστών από πέρσι και αυτό εγγυάται την ομοιογένεια που απαιτείται. Αν καταφέρει και φέτος να επιδείξει την ίδια σταθερότητα, δύσκολα θα μπορέσει να απειληθεί με υποβιβασμό.
Μούρθια
Τι έκανε πέρσι: Η UCAM Μούρθια ιδρύθηκε το 1999 και τη σεζόν 2014-15 άγγιξε την άνοδο για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Segunda Division, αλλά αυτό που δεν κατάφερε πρόπερσι το κατάφερε πέρσι και μάλιστα με τον πιο εμφατικό τρόπο. Αφού και πρώτη τερμάτισε στον 4ο όμιλο της Γ' κατηγορίας και τον τίτλο της άτυπης πρωταθλήτριας μπόρεσε να κατακτήσει.
Προπονητής: Από τον Ιούλιο του 2015 στο τιμόνι της ομάδας βρίσκεται ο 49χρονος Ισπανός τεχνικός Χ0σέ Σαλμερόν ο οποίος έχει προπονήσει κυρίως ομάδες της τρίτης κατηγορίας, δίχως να τον συνοδεύει όμως κάποια αξιόλογη περγαμηνή. Ωστόσο, η δουλειά που έχει κάνει στον σύλλογο κρίθηκε θετική και για αυτό το λόγο παρέμεινε και φέτος.
Έδρα: Condomina (13.500)
Μεταγραφές: Παρόλο που είναι νεοφώτιστη η Μούρθια έδειξε διάθεση και κατάφερε να ενισχυθεί σημαντικά, με ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί τις προηγούμενες χρονιές στην Segunda και έχουν δείξει καλά στοιχεία. Η Μούρθια πήρε τους αμυντικούς Αλμπιθούα (Λεγκάνες), Αλβάρεθ (Έλτσε) και Κιτόκο (Γρανάδα), τους μέσους Μπάσα (Πονφεραντίνα), Μόρα (Αλαβές) και Γκουιθόν (Αλαβές) και τους επιθετικούς Μίγια (Εϊμπάρ), Ιμάθ (Γιακοστέρα) και Αγκιλάρ (Ταραγόνα).
Φιλικά: Πέντε φιλικά έδωσε η Μούρθια στα πλαίσια της προετοιμασίας της με ομάδες της Γ' κατηγορίας αλλά και της Segunda, με απολογισμό 2Ν-1Ι-2Η, παρουσιάζοντας γενικά καλό πρόσωπο. Πιο δυνατή όπως συνηθίζει αμυντικά, όπου δέχεται δύσκολα το γκολ και περισσότερο να προβληματίζει επιθετικά. Πάντως το καλύτερο πρόσωπό της το έδειξε απέναντι στην Έλτσε, την οποία και νίκησε με 1-0.
Εκτίμηση: Παρόλο που είναι νεοφώτιστη στην κατηγορία ο σχεδιασμός που έχει γίνει στην ομάδα είναι αρκετά καλός και αυτό δημιουργεί την αίσθηση πως η Μούρθια θα μπορέσει να κερδίσει την παραμονή της στην κατηγορία. Αν καταφέρει κιόλας να δέσει σύντομα, αφού οι προσθήκες ήταν αρκετές, τότε ίσως μπορέσει να στοχεύσει και λίγο ψηλότερα.
Ganador
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα